Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości ryba z pomarańczą i śliwką smakuje naprawdę wybornie! W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia, a kto nie ryzykuje ten szampana nie pije. Pamiętajcie o tym podczas sylwestra!
Przepis na koreczki śledziowe
Składniki
- 10 filetów śledziowych
- 10 suszonych śliwek
- 2 pomarańcze
- 300 ml oleju lnianego
- Wykałaczki
- Podane proporcje powinny wystarczyć na 20 koreczków.
Przygotowanie
- Filety śledziowe dokładnie i kilkukrotnie wypłuczcie w wodzie, a następnie każdy z nich przekrójcie w połowie wysokości.
- Pomarańcze dokładnie umyjcie, umieśćcie w misce odpornej na wysokie temperatury i zalejcie wrzątkiem.
- Z tak przygotowanych cytrusów zetrzyjcie wierzchnią skórkę, resztę obierzcie, zetnijcie biały miąższ i podzielcie pomarańcze na części.
- Suszone śliwki przekrójcie na pół.
- Na każdy filet nałóżcie jedną połówkę śliwki, jedną część pomarańczy i trochę skórki startej z cytrusa. Całość zawińcie w koreczek i przekłujcie wykałaczką.
- Tak przygotowaną przekąskę umieśćcie na dużym, głębokim talerzu, zalejcie olejem lnianym i wstawcie do lodówki na całą noc.
Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl