koreczki śledziowe przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Pyszne koreczki śledziowe polecają się na sylwestrową przekąskę

Nie oszukujmy się, po Wigilii śledzie jeszcze długo goszczą w naszych lodówkach. Jeśli wy również obserwujecie nadmiar tego smakołyku, koniecznie spróbujcie z niego przyrządzić prostą, sylwestrową przekąskę – koreczki z pomarańczą i śliwką. Wasi goście będą zachwyceni!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości ryba z pomarańczą i śliwką smakuje naprawdę wybornie! W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia, a kto nie ryzykuje ten szampana nie pije. Pamiętajcie o tym podczas sylwestra! 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na koreczki śledziowe

Składniki

  • 10 filetów śledziowych
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 pomarańcze
  • 300 ml oleju lnianego
  • Wykałaczki
  • Podane proporcje powinny wystarczyć na 20 koreczków.

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe dokładnie i kilkukrotnie wypłuczcie w wodzie, a następnie każdy z nich przekrójcie w połowie wysokości.
  2. Pomarańcze dokładnie umyjcie, umieśćcie w misce odpornej na wysokie temperatury i zalejcie wrzątkiem. 
  3. Z tak przygotowanych cytrusów zetrzyjcie wierzchnią skórkę, resztę obierzcie, zetnijcie biały miąższ i podzielcie pomarańcze na części.
  4. Suszone śliwki przekrójcie na pół.
  5. Na każdy filet nałóżcie jedną połówkę śliwki, jedną część pomarańczy i trochę skórki startej z cytrusa. Całość zawińcie w koreczek i przekłujcie wykałaczką.
  6. Tak przygotowaną przekąskę umieśćcie na dużym, głębokim talerzu, zalejcie olejem lnianym i wstawcie do lodówki na całą noc.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Koreczki
Pexels
Przepisy Przepis na jedną z najtańszych przekąsek. Efektowne koreczki. Małe pyszności wyczarujesz w kilka chwil 
Wymyślnych przepisów są setki. Grunt to znaleźć jeden, prosty, smaczny i sprawdzony. Koreczki z oliwkami zachwycą ciebie i twoich gości!
Aleksandra Jaworska
listopad 16, 2020

Koreczki są jednocześnie potrawą dla mało zaawansowanych kucharzy, ale i osób, które w kuchni lubią wymyślać ciekawe połączenia. Koreczki można bowiem robić dosłownie ze wszystkiego. Przystawki to ta część posiłku, od której najczęściej zaczynamy biesiadowanie. Im prostsze, tym lepiej. Powinny być niewielkie, różnorodne i starczać na dokładnie jeden kęs. Koreczki spełniają każdy w wymienionych wymogów. Koreczki na każdą uroczystość Do wykonania przekąski nie potrzeba wielkich zakupów. Choć jak wspominaliśmy, przy robieniu koreczków można puścić wodzę fantazji. Możecie je także modyfikować swoimi ulubionymi składnikami. Kozi ser, buraki - czemu nie? Składniki na koreczki serowe z sardelami i oliwkami: 30 dag sera żółtego w kostce typu cheddar ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami 10 dag sardelek - fileciki w oliwie z oliwek sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku cytrynowa oliwa z oliwek do skropienia miks sałat do podania wykałaczki Jak przygotować koreczki: Ser kroimy na równe, małe kwadraciki. Oliwki i sardelki odsączamy z nadmiaru oliwy. Kolejność wkładania produktów na wykałaczkę można zmienić, jednak najlepiej wyglądają w chronologii: ser, oliwka, sardelki.  Gotowe koreczki będą się apetycznie prezentować na dużym półmisku, w towarzystwie różnego rodzaju sałat. W razie potrzeby przekąskę można delikatnie oprószyć pieprzem i solą.  Do zestawu ser, oliwki i sardelki pasuje również cytryna, która doda koreczkom wyrazistości. Proste, prawda?   Źródło: Gotujmy.pl    

Przeczytaj