Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości ryba z pomarańczą i śliwką smakuje naprawdę wybornie! W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia, a kto nie ryzykuje ten szampana nie pije. Pamiętajcie o tym podczas sylwestra! 

Przepis na koreczki śledziowe

Składniki

  • 10 filetów śledziowych
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 pomarańcze
  • 300 ml oleju lnianego
  • Wykałaczki
  • Podane proporcje powinny wystarczyć na 20 koreczków.

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe dokładnie i kilkukrotnie wypłuczcie w wodzie, a następnie każdy z nich przekrójcie w połowie wysokości.
  2. Pomarańcze dokładnie umyjcie, umieśćcie w misce odpornej na wysokie temperatury i zalejcie wrzątkiem. 
  3. Z tak przygotowanych cytrusów zetrzyjcie wierzchnią skórkę, resztę obierzcie, zetnijcie biały miąższ i podzielcie pomarańcze na części.
  4. Suszone śliwki przekrójcie na pół.
  5. Na każdy filet nałóżcie jedną połówkę śliwki, jedną część pomarańczy i trochę skórki startej z cytrusa. Całość zawińcie w koreczek i przekłujcie wykałaczką.
  6. Tak przygotowaną przekąskę umieśćcie na dużym, głębokim talerzu, zalejcie olejem lnianym i wstawcie do lodówki na całą noc.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl