Ewa Wachowicz kapuśniaczki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Pyszne kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z przepisu Ewy Wachowicz. Gwarantujemy, że lepszych nie jedliście

Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać. Tym razem podzieliła się przepisem na przepyszne kapuśniaczki, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Koniecznie musicie ich spróbować!

Kapuśniaczki czy paszteciki, to mini bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej, bądź w wersji z grzybami czy pieczarkami. Idealne nie tylko od święta. Świetnie się sprawdzą również na niedzielny obiad lub w formie przekąski.

Mini bułeczki z farszem z kiszonej kapusty podawane z czerwonym barszczem najczęściej są kojarzone i serwowane podczas Wigilii czy świąt Bożego Narodzenia. Jednak idealnie zdadzą egzamin również podczas obiadu.

Posypane kminkiem są niezwykle aromatyczne, a ich niewielka forma sprawdzi się podczas różnych uroczystości w formie przekąski. Ewa Wachowicz prezentuje przepis na kapuśniaczki z kiszoną kapustą na delikatnym cieście drożdżowym, które wręcz rozpływa się w ustach.

Zobacz także
kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

Placki ziemniaczane Magdy Gessler

Magda Gessler tylko tak smaży placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ociekają tłuszczem

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na drożdżowe kapuśniaczki według Ewy Wachowicz

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • ½ litra ciepłego mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 żółtka

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mąki

Farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • kminek

Wykonanie:

  1. Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże wymieszajcie razem z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą oraz łyżeczką mąki. Odstawcie je do wyrośnięcia.
  2. Do większej miski wsypcie kilogram mąki. Dodajcie do niej żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyróbcie na gładkie, sprężyste ciasto. Gdyby było zbyt gęste, możecie dodać 1 lub 2 łyżki mleka.
  3. W międzyczasie roztopcie masło, ale pamiętajcie żeby nie było zbyt gorące. Później dodajcie je do ciasta i ponownie je wyróbcie. Tak przygotowane ciasto przykryjcie ściereczką, a następnie odstawcie do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Gdy ciasto będzie rosnąć przygotujcie farsz. Cebulę obierzcie i pokrójcie na niewielką kostkę. 
  5. Masło roztopcie na patelni, dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie do zeszklenia. Kapustę obgotujcie, odciśnijcie z nadmiaru soku, a później drobno posiekajcie. Dodajcie ją do smażącej się cebuli. Na koniec wszystko doprawcie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielcie na cztery części. Pierwszą z nich rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką. Wykrójcie kawałki o wymiarach 10x15 cm. Na każdy kawałek ułóżcie trochę farszu, a następnie zwińcie w wałeczki wzdłuż dłuższego boku. Na końcu pozostawcie pasek bez nadzienia, aby bez problemu skleić kapuśniaczki. Postąpcie tak z resztą ciasta.
  7. Tak przygotowane kapuśniaczki ułóżcie na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o zachowaniu pomiędzy nimi odstępów, gdyż podczas obróbki termicznej urosną!
  8. Każdy kapuśniaczek posmarujcie roztrzepanym jajkiem i posypcie kminkiem. Pieczcie je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut do zarumienienia.
  9. Najlepiej będą smakować z czerwonym barszczem. Smacznego!
Bułeczki wytrawne z kapustą
Gotujmy.pl/KasiaJulcia
Newsy
Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej. Smakują wyjątkowo wspaniale dzięki 1 składnikowi
Szukacie pomysłu na obiad lub świetną przekąskę? Wypróbujcie ten przepis, smakuje pysznie!

Brakuje wam czasami inspiracji na obiad bez mięsa? Macie ochotę na wytrawną przekąskę lub chcecie zaskoczyć domowników albo gości? Przygotujcie te pyszne bułeczki drożdżowe z niezwykle aromatycznym farszem z kiszonej kapusty. Są rozpływające się w ustach. Kapuściany farsz o wyraźnym, kwaskowym smaku idealnie sprawdza się jako nadzienie. Jest on niebywale smacznie przyprawiony. Bułeczki drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 5 g świeżych drożdży Szklanka mleka Pół kostki masła 2 jajka Płaska łyżeczka cukru Pół płaskiej łyżeczki soli Składniki na farsz: O,5 kg kapusty kiszonej Łyżka kminku Łyżka przyprawy do dań z kapusty i bigosu Szczypta papryki mielonej ostrej Szczypta pieprzu ziołowego Szczypta pieprzu czarnego Sól Kilka łyżek oleju do smażenia Przygotowanie bułeczek drożdżowych z kapustą kiszoną Drożdże rozkruszcie na mniejsze kawałki, posypcie solą i cukrem. Zostawcie do rozpuszczenia. Mleko podgrzejcie lekko do temperatury ok. 40 stopni. Jeśli drożdże nie rozpuszczą się pod wpływem cukru i soli, dodajcie do nich odrobinę mleka. Odstawcie drożdże na chwilę. Do rozpuszczonych drożdży dodajcie pozostałe składniki. Wróbcie ciasto drożdżowe tak, by spokojnie odklejało się od ręki. Regulujcie jego konsystencję za pomocą wody i mąki. Ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie farsz z kiszonej kapusty. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, zagotujcie ją w wodzie i odlejcie wodę z gotowania. Możecie też opłukać kapustę pod bieżącą wodą. Kapustę o pożądanej kwasowości drobno poszatkujcie. Na rozgrzanej patelni podsmażcie poszatkowaną kapustę. Dodajcie do niej przyprawy i duście przez...

Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami. Zakochacie się w tym farszu
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami. Zakochacie się w tym farszu
Czy jest ktoś, kto nie lubi pieczonych bułeczek? Trwa sezon na młodą kapustę, więc grzechem byłoby nie upiec drożdżówek z kapuściano-pieczarkowym farszem.

Sezon na młodą kapustę obfituje w wiele ciekawych przepisów z tym warzywem w roli głównej. Kapusta zasmażana , kapusta zapiekana na ostro , czy też tradycyjnie duszona z dodatkiem koperku – to jednak nie wszystko. Młoda kapusta nadaje się także do przygotowania farszu na bułeczki, zwane niekiedy także drożdżówkami. We wschodniej Polsce taki pieczony specjał nazywa się z kolei mianem pierogów. Jak zwał, tak zwał. Świeżo upieczone bułeczki z nadzieniem w postaci podsmażonej z pieczarkami i dodatkami kapusty sprawdzą się jako mała przekąska na śniadanie czy też kolację. Warto upiec je także np. na piknik. Dzieciaki zjedzą coś tak pożywnego z uśmiechem na ustach! Przepis na drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami Składniki na farsz: 1 główka młodej kapusty, 25 dag pieczarek 1 cebula Pół papryki czerwonej 1 łyżeczka kminku Sól Pieprz Olej rzepakowy Składniki na ciasto: 200 ml ciepłego mleka 2,5 szklanki mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 łyżki margaryny lub oleju Pół łyżeczki soli Składniki do wysmarowania bułeczek: 1 jajko 1 łyżka siemienia lnianego Przygotowanie: Kapustę i pieczarki umyjcie. Drobno posiekajcie kapustę, a pieczarki pokrójcie na plasterki. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę, tak samo jak i paprykę. Podsmażcie warzywa i pieczarki na oleju na patelni przez ok. 15 min. Podlejcie warzywa odrobiną wody. Doprawcie kminkiem, solą i pieprzem i duście jeszcze przez ok. 5 min. Odstawcie gotowy farsz do ostygnięcia. Rozpuśćcie drożdże w mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawcie rozczyn do podrośnięcia na 10 min. Mąkę przesiejcie do miski lub na stolnicę. Dodajcie rozczyn, jajko, sól i tłuszcz....

Pieczone pierogi
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy
Pieczone pierogi z niespotykanym składnikiem. Ich smak wspaniale dopełni wigilijny barszcz
W niektórych częściach naszego kraju do wigilijnego barszczu podaje się nie uszka, a pierogi. Dzisiaj przepis na jeszcze inny dodatek do zupy z buraków – pierogi pieczone z grzybami i kapustą!

Pierogi pieczone to sztandarowe danie wschodnich rejonów Polski. Na Lubelszczyźnie są szczególnie popularne. I na słodko, i na słono. Pierogi nadziewa się na przykład dżemem, owocami, a także nadzieniem z kaszy gryczanej wymieszanej z serem białym. Tego rodzaju pierogi przypominają wypiek nazywany w reszcie kraju po prostu drożdżówkami albo słodkimi bułkami. Pieczone pierogi na Wigilię Pierogi pieczone, które swój rodowód mają na styku kuchni polskiej i ukraińskiej, to także jedna z opcji na kolację wigilijną. W tym celu potrzebne będzie specjalne „wigilijne” nadzienie złożone z kurek i kapusty kiszonej. Oprócz tego nasze ciasto na takie pierogi do barszczyku powinno być nieco cieńsze niż w tradycyjnych drożdżówkach. Składniki: Ok. 70-75 dag mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 paczki) Łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli 1 jajko 10-20 dag kiszonej kapusty 10-20 dag suszonych kurek Mała cebula Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru i dodajemy je zaraz do przesianej mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy luźne ciasto z dodatkiem ciepłej wody. Dodajemy do ciasta sól i olej, po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przystępujemy do przygotowania farszu. Grzyby moczymy i obgotowujemy. Następnie kroimy kurki na drobne kawałeczki. Kapustę w razie potrzeby moczymy i kroimy drobno. Cebulę kroimy w małą kostkę. Podsmażamy cebulkę na oleju, następnie dodajemy do niej grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku pieprzem i małą ilością soli, dusimy do miękkości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dość cienko na stolnicy (nie chcemy przecież, by zamiast delikatnych pierogów wyrosły nam duże bułki!). Wykrajamy...

rogaliki drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Delikatne jak mgiełka rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wychodzą pyszne. Nie znajdziecie takich w sklepie
Z twarogiem bądź czekoladą, jednak te z marmoladą są na pierwszym miejscu. Mowa oczywiście o delikatnych, przepysznych rogalikach drożdżowych. Tak dobrych jeszcze nie jedliście, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Puszyste rogaliki drożdżowe z nadzieniem z marmolady to powrót do dzieciństwa. Podane z ciepłym mlekiem są iście wyborne. Mogą również stanowić jako słodki dodatek do kawy. Wiele osób wzbrania się przed wypiekami z ciasta drożdżowego w obawie przed nieudanym zaczynem. Jednak nie należy się go bać. Odpowiednie proporcje sprawią, że wypiek wyjdzie każdemu. Rogaliki drożdżowe to jeden z pyszniejszych mini wypieków. Są puszyste, delikatne, a nadzienie z marmoladą jest dopełnieniem słodyczy. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy bądź na przekąskę do szklanki ciepłego mleka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na rogaliki. Tak dobrych nigdzie nie dostaniecie! Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą Składniki: ½ opakowania drożdży  1 szklanka ciepłego mleka 1 kg mąki 6 łyżek cukru 3 jajka ¾ szklanki oleju białko jaja do smarowania marmolada Przygotowanie: Na początku przygotujcie rozczyn. Mleko delikatnie podgrzejcie. Do większej miski wkruszcie drożdże, dodajcie trzy łyżki cukru, jedną szklankę mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypcie pozostałą mąkę oraz cukier, wbijcie trzy jajka i wlejcie olej. Partiami dodawajcie wyrośnięty rozczyn z drożdży, cały czas zagniatając ciasto. Gdy ciasto będzie dokładnie wyrobione odstawcie je ponownie do wyrośnięcia. Ciasto podzielcie na cztery części. Weźcie pierwszą z nich i rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na kształt koła na grubość około 3mm. Tak rozwałkowane ciasto pokrójcie na 8 trójkątów. Na każdą podstawę trójkąta ciasta układajcie po łyżeczce marmolady, a następnie zwijajcie ku wierzchołkowi tworząc w ten sposób rogaliki. Postąpcie tak z resztą ciasta....