Kapuśniaczki czy paszteciki, to mini bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej, bądź w wersji z grzybami czy pieczarkami. Idealne nie tylko od święta. Świetnie się sprawdzą również na niedzielny obiad lub w formie przekąski.

Mini bułeczki z farszem z kiszonej kapusty podawane z czerwonym barszczem najczęściej są kojarzone i serwowane podczas Wigilii czy świąt Bożego Narodzenia. Jednak idealnie zdadzą egzamin również podczas obiadu.

Posypane kminkiem są niezwykle aromatyczne, a ich niewielka forma sprawdzi się podczas różnych uroczystości w formie przekąski. Ewa Wachowicz prezentuje przepis na kapuśniaczki z kiszoną kapustą na delikatnym cieście drożdżowym, które wręcz rozpływa się w ustach.

Przepis na drożdżowe kapuśniaczki według Ewy Wachowicz

Składniki:

Ciasto:

Zobacz także:

  • 1 kg mąki
  • ½ litra ciepłego mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 żółtka

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mąki

Farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • kminek

Wykonanie:

  1. Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże wymieszajcie razem z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą oraz łyżeczką mąki. Odstawcie je do wyrośnięcia.
  2. Do większej miski wsypcie kilogram mąki. Dodajcie do niej żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyróbcie na gładkie, sprężyste ciasto. Gdyby było zbyt gęste, możecie dodać 1 lub 2 łyżki mleka.
  3. W międzyczasie roztopcie masło, ale pamiętajcie żeby nie było zbyt gorące. Później dodajcie je do ciasta i ponownie je wyróbcie. Tak przygotowane ciasto przykryjcie ściereczką, a następnie odstawcie do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Gdy ciasto będzie rosnąć przygotujcie farsz. Cebulę obierzcie i pokrójcie na niewielką kostkę. 
  5. Masło roztopcie na patelni, dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie do zeszklenia. Kapustę obgotujcie, odciśnijcie z nadmiaru soku, a później drobno posiekajcie. Dodajcie ją do smażącej się cebuli. Na koniec wszystko doprawcie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielcie na cztery części. Pierwszą z nich rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką. Wykrójcie kawałki o wymiarach 10x15 cm. Na każdy kawałek ułóżcie trochę farszu, a następnie zwińcie w wałeczki wzdłuż dłuższego boku. Na końcu pozostawcie pasek bez nadzienia, aby bez problemu skleić kapuśniaczki. Postąpcie tak z resztą ciasta.
  7. Tak przygotowane kapuśniaczki ułóżcie na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o zachowaniu pomiędzy nimi odstępów, gdyż podczas obróbki termicznej urosną!
  8. Każdy kapuśniaczek posmarujcie roztrzepanym jajkiem i posypcie kminkiem. Pieczcie je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut do zarumienienia.
  9. Najlepiej będą smakować z czerwonym barszczem. Smacznego!