Po świętach zawsze pojawia się w każdym domu dokładnie ten sam problem – co zrobić z resztkami jedzenia? Większość po trzech dniach jedzenia schabu i białej kiełbasy, nie może już na te pyszności patrzeć, bez względu na to jak smaczne by one nie były. Konieczna jest jakaś alternatywa, by odpocząć od monotonii. Dlatego warto wykorzystać resztki wędlin po świętach do zrobienia pysznych i chrupiących grzanek z piekarnika! Mięso się nie zmarnuje, a wy wreszcie dla odmiany zjecie coś innego. Wykorzystajcie ten prosty przepis!

Przepis na grzanki z piekarnika z wędliną

Ciepłe grzanki z resztkami wędlin po świętach, to pyszna przekąska na kolację. Do jej przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Kromki jasnego pieczywa lub bułki
  • Wędliny różnego rodzaju
  • Ser żółty lub mozzarella
  • Masło
  • Pomidor
  • Cebula
  • Oregano
  • Bazylia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie chleb w kromki lub, jeśli używacie bułek, w połówki. Polecamy wykorzystać białe pieczywo, które jest znacznie delikatniejsze i po upieczeniu będzie chrupkie i dość miękkie. Ciemny chleb może się okazać zbyt twardy.
  2. Pokrójcie pomidora w plastry, a cebulę poszatkujcie w piórka.
  3. Posmarujcie chleb masłem. Na każdej kromce połóżcie wędlinę i plasterek pomidora. Posypcie cebulą i z wierzchu połóżcie plaster mozzarelli.
  4. Doprawcie każdą kromkę solą, pieprzem oraz oregano i bazylią. Możecie użyć dowolnych, ulubionych ziół.
  5. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i ułóżcie na niej przygotowane kromki. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 10 minut. Smacznego!

Inne sposoby na wykorzystanie wędlin

Jeśli nie jesteście amatorami grzanek z piekarnika, możecie zużyć świąteczne wędliny na inne sposoby! Wykorzystajcie je do zrobienia poniższych potraw:

  • Zapiekanka z warzywami
  • Pizza
  • Jajecznica
  • Omlet
  • Farsz do pierogów
  • Farsz do gołąbków

A jak wy wykorzystujecie resztki wędlin?

Zobacz także:

 

Czytaj także: