Pyszne kanapki na ciepło z resztek wędlin. Gotowe w 10 minut
Flickr
Newsy

Pyszne kanapki na ciepło z resztek wędlin. Gotowe w 10 minut

Nie wyrzucajcie wędlin po świętach – zrobicie z nich smaczne grzanki.

Po świętach zawsze pojawia się w każdym domu dokładnie ten sam problem – co zrobić z resztkami jedzenia? Większość po trzech dniach jedzenia schabu i białej kiełbasy, nie może już na te pyszności patrzeć, bez względu na to jak smaczne by one nie były. Konieczna jest jakaś alternatywa, by odpocząć od monotonii. Dlatego warto wykorzystać resztki wędlin po świętach do zrobienia pysznych i chrupiących grzanek z piekarnika! Mięso się nie zmarnuje, a wy wreszcie dla odmiany zjecie coś innego. Wykorzystajcie ten prosty przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na grzanki z piekarnika z wędliną

Ciepłe grzanki z resztkami wędlin po świętach, to pyszna przekąska na kolację. Do jej przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także
Smaczne gołąbki z resztek wędlin i mięs. Dawno nie jedliście lepszych

Smaczne gołąbki z resztek wędlin i mięs. Dawno nie jedliście lepszych

Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to hit na polskich stołach. Na sam widok cieknie ślinka

Kotlety schabowe z kawałkami cebuli to hit na polskich stołach. Na sam widok cieknie ślinka

Składniki:

  • Kromki jasnego pieczywa lub bułki
  • Wędliny różnego rodzaju
  • Ser żółty lub mozzarella
  • Masło
  • Pomidor
  • Cebula
  • Oregano
  • Bazylia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie chleb w kromki lub, jeśli używacie bułek, w połówki. Polecamy wykorzystać białe pieczywo, które jest znacznie delikatniejsze i po upieczeniu będzie chrupkie i dość miękkie. Ciemny chleb może się okazać zbyt twardy.
  2. Pokrójcie pomidora w plastry, a cebulę poszatkujcie w piórka.
  3. Posmarujcie chleb masłem. Na każdej kromce połóżcie wędlinę i plasterek pomidora. Posypcie cebulą i z wierzchu połóżcie plaster mozzarelli.
  4. Doprawcie każdą kromkę solą, pieprzem oraz oregano i bazylią. Możecie użyć dowolnych, ulubionych ziół.
  5. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i ułóżcie na niej przygotowane kromki. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 10 minut. Smacznego!

Inne sposoby na wykorzystanie wędlin

Jeśli nie jesteście amatorami grzanek z piekarnika, możecie zużyć świąteczne wędliny na inne sposoby! Wykorzystajcie je do zrobienia poniższych potraw:

  • Zapiekanka z warzywami
  • Pizza
  • Jajecznica
  • Omlet
  • Farsz do pierogów
  • Farsz do gołąbków

A jak wy wykorzystujecie resztki wędlin?

 

Czytaj także:

zapiekanki przepis
KRISTOFE / gotujmy.pl
Newsy
Co zrobić z resztkami mięsa po świętach? Wykorzystajcie ten przepis a nic się nie zmarnuje
Już po świętach, a wy macie mnóstwo wędlin w lodówce? Warto je wykorzystać do przygotowania tej szybkiej i smacznej przekąski!

Zostało wam dużo jedzenia po świętach? Nic nie szkodzi! Nie zmarnuje się, jeśli wykorzystacie je do innych dań i przekąsek - a pomysłów na nie jest naprawdę sporo! Gdy po świętach stwierdzicie, że wasza lodówka pełna jest wędlin i mięs, wykorzystajcie prosty przepis na ciepłą, mięsną przekąskę.   Nadmiar świątecznego jedzenia może przyprawić o ból głowy. Po trzech dniach jedzenia tego samego naprawdę nikt nie ma ochoty wciąż jeść tych samych potraw. Jednak co zrobić z nadwyżką? Można ją oddać potrzebującym – bardzo docenią ten gest, szczególnie w święta. Innym pomysłem jest wykorzystanie jedzenia ponownie! Wypróbujcie prosty przepis na pyszne zapiekanki ze świątecznymi wędlinami! Kanapki na ciepło z szynką Do przygotowania tych ekspresowych i smacznych zapiekanek potrzebujecie poniższych składników: Kilka kromek chleba lub bułek przekrojonych na pół Plastry szynki, schabu lub kiełbasy Żółty ser Masło Przygotowanie Chleb pokrójcie w kromki, a jeśli używacie bułki, to przekrójcie je na połówki. Każdą kromkę posmarujcie cienko masłem i połóżcie na niej wędliny, kiełbasy lub plastry schabu – wszystko, co wam zostało po świętach! Następnie na każdej kromce połóżcie z wierzchu plaster sera lub, jeśli macie ser w kostce, to zetrzyjcie go na tarce i posypcie nim kanapki. Gotowe kanapeczki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika. Powinny się piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekanki jemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika, gdy są jeszcze gorące. Smacznego!   Źródło: gotujmy.pl

Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser
unsplash.com/@rabbit_in_blue
Newsy
Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser
Został wam po świętach sernik i nie wiecie co z nim zrobić? Wypróbujcie ten prosty przepis na pyszny deser.

Mazurki z kajmakiem i czekoladą, babki wielkanocne oblane polewą z lukru, serniki z pomarańczową skórką, pascha pełna bakalii… Często przygotowujemy mnóstwo ciast na Wielkanoc. Choć pyszne to zazwyczaj zostajemy z dużą ilością niezjedzonych wypieków. W końcu na stole gości jeszcze żurek z białą kiełbasą, sałatka jarzynowa, faszerowane jajka, pieczeń ze schabu, domowe wędliny… Nie da się wszystkiego przejeść w tak krótkim czasie. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia, które przygotowaliście? Możecie przerobić je na coś innego. Gdy macie już dość sernika, zróbcie te proste lizaki, znane również pod nazwą cake pops. Uwielbiają je duzi i mali. Zamiast sernika możecie wykorzystać również babkę albo ciasto czekoladowe. Raz spróbujecie i już nigdy więcej nie wyrzucicie nadmiaru ciasta. Cake pops z sernika – przepis Składniki 500g gotowego sernika lub innego ciasta (np. babki piaskowej lub czekoladowego ciasta) 2-3 tabliczki czekolady (najlepiej mleczna i gorzka, ale możecie wykorzystać dowolną, ulubioną czekoladę) 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła Dodatki: cukrowa posypka, posiekane orzechy, wiórki kokosowe itp. Patyczki do lizaków lub lodów lub małe papierowe papilotki Przygotowanie Sernik podzielcie na porcje i uformuje w kulki wielkości lizaka lub nieco większe. Kulki ułóżcie na dużym talerzu lub płaskim półmisku i włóżcie je do zamrażalnika na 25 minut. W międzyczasie połamcie czekoladę na kawałki i przełóżcie do miski lub garnka. W drugim garnku zagotujcie małą ilość wody i połóżcie na wierzchu miskę z czekoladą (Uwaga! Nie może dostać się do niej woda, bo czekolada straci połysk). Roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej i dodajcie olej kokosowy albo masło i dokładnie...

Co zrobić z resztkami wielkanocnego jedzenia? Zróbcie z nich 3 smakołyki
Newsy
Co zrobić z resztkami wielkanocnego jedzenia? Zróbcie z nich 3 smakołyki
Nie wyrzucajcie i nie marnujcie żywności. Jeśli macie dość świątecznych dań to przeróbcie je na coś wyjątkowo pysznego. Nie pożałujecie!

Mazurki, wielkanocne babki z lukrem, jajka z majonezem, żurek z kiełbaską, sałatka jarzynowa, pieczony, faszerowany schab... Czasem ciężko zjeść wszystko, co przygotowaliśmy na święta. Nie marnujcie żywności, lepiej przeróbcie ją na inne, pyszne dania.  Co zrobić z kiełbasy? Nie wykorzystaliście całej zakupionej kiełbasy do wielkanocnego żurku? Możecie ją zamrozić albo dodać do leczo, zapiekanki makaronowej lub z ziemniakami albo do gulaszu. Polecamy zapiec ją z sosem chrzanowym i podać na obiad. Tak dobra, że palce lizać! Co zrobić z ugotowanych jajek? W święta wielkanocne zużywamy całe góry jajek – dodajemy je do żurku, do świątecznych wypieków, faszerujemy, podajemy z majonezem, dodajemy do sałatek… Czasem z rozpędu ugotujemy ich zbyt dużo, a przecież nie mogą leżeć w lodówce w nieskończoność. Z łatwością przerobicie je na prostą i szybką do zrobienia pastę jajeczną. Oprócz jajek możecie wykorzystać również inne zalegające składniki jak np. resztki wędlin, więdnący szczypiorek, koperek czy natkę pietruszki. Najprostszy przepis to posiekanie jajek w drobną kostkę i wymieszanie ich z majonezem i musztardą. Doprawcie solą i pieprzem i gotowe! Przepis możecie dowolnie modyfikować w zależności od swoich upodobań oraz zawartości lodówki. Doskonałym pomysłem na wtorkowy obiad będą sycące jajeczne kotlety. Zrobicie je dosłownie w 10 minut! Przepis na jajeczne kotlety Składniki 5-6 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku lub natki pietruszki (w dowolnych proporcjach) 1 kopiasta łyżka bułki tartej + bułka tarta do panierki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jajka na twardo drobno posiekajcie lub rozdrobnijcie za pomocą widelca w misce. Dodajcie surowe jajko, bułkę tartą oraz...

chleb w jajku przepis
AdobeStock
Newsy
Chleb w jajku z piekarnika? Jeszcze lepszy niż ten smażony. Niebo w gębie
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście chleba w jajku pieczonego w piekarniku, to najwyższy czas to nadrobić! Smakuje znacznie lepiej niż ten z patelni.

Tosty francuskie lub po polsku po prostu chleb w jajku, to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację. Taka ciepła przekąska jest smaczna i pasuje do niej wiele dodatków, a przede wszystkim to dobry sposób na przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia! Zamiast wyrzucać, możecie przygotować z niego coś pysznego. Czerstwy chleb nie jest zbyt smaczny, dlatego dobrze jest wykorzystać go do zrobienia grzanek albo tostów. Fantastycznie sprawdza się chleb w jajku, czyli czerstwe kromki zamoczone w masie jajecznej z dodatkiem przypraw i smażone na maśle. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić chleb w jajku z piekarnika? Z dodatkiem żółtego sera lub mozzarelli smakuje fantastycznie! Jest jeszcze bardziej chrupiący i rozpływający się w ustach. Dobrze sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Do chleba w jajku pasuje zwykły ketchup, koncentrat pomidorowy, a także wszelkiego rodzaju pasty warzywne, hummus albo domowy sos czosnkowy! Świetnie smakuje posypany świeżym szczypiorkiem z dodatkiem przypraw. Przepis na chleb w jajku z serem Aby przygotować zapiekany chlebek w jajku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy. Składniki: Chleb pokrojony w kromki 3 jajka 2 łyżki śmietanki 30% Kilka plastrów łagodnego, żółtego sera lub mozzarelli Keczup Oliwa Sól Pieprz Opcjonalnie: suszona bazylia, oregano i kolorowy pieprz Przygotowanie: Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Do miski wbijcie trzy jajka i roztrzepcie widelcem. Wlejcie 2 łyżki śmietanki, dodajcie sól i pieprz i wymieszajcie. Przygotujcie dwie kromki chleba. Połóżcie pomiędzy nimi jeden plaster żółtego sera. Tak przygotowaną kanapkę zanurzcie w jajku ze śmietanką z obu stron tak, by chleb dobrze nasiąknął. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Pędzelkiem...