Kotletów mielonych nie trzeba nikomu z was przedstawiać. Dziś pokazujemy wam je w trochę innej wersji. To w dalszym ciągu tradycyjny przepis, ale dzięki jednemu dodatkowi zyskują one świeżość i lekkość. Taka wersja kotletów smakuje szczególnie kobietom, które nie zawsze gustują w ciężkich, mięsnych daniach. Te przepyszne i soczyste kotlety mielone przygotujecie w mig.

Pyszne kotlety mielone

Składniki na pyszne kotlety mielone

  • Ok. 250 g mięsa mielonego
  • Jajko
  • Cebula
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Suszony koperek

Sposób przygotowania kotletów mielonych

  1. Cebulę obierzcie i posikajcie w drobną kostkę.
  2. Mięso wymieszajcie z cebulą.
  3. Ugniatajcie mięso z cebulą, dodajcie jajko i wyrabiajcie razem jeszcze kilka minut.
  4. Dodajcie sporą ilość suszonego koperku.
  5. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  6. Z masy mięsnej uformujcie lekko spłaszczone kotlety.
  7. Panierujcie kotlety w bułce tartej.
  8. Rozgrzejcie patelnię. Na rozgrzany olej wyłóżcie kotlety.
  9. Smażcie z obydwu stron, aż będą złociste.

Kotlety podawajcie z ziemniakami i surówką, na przykład surówką z buraczków lub tartą marchewką z jabłkiem.

Właściwości kulinarne i zdrowotne koperku

Koperek to element, który czyni to danie niezwykłym. Może nie wpadliście na to, żeby dodać go do masy na kotlety mielone, a to błąd! Koperek dodaje im świeżości i ciekawszego aromatu. Oprócz tego powoduje też, że kotlety są trochę zdrowsze. Koperek to źródło:

  • Witaminy C
  • Żelaza
  • Wapnia
  • Potasu

Nawet niewielki dodatek koperku do dań wzbogaca je o te składniki odżywcze. Aby wasze gotowanie było nie tylko smaczne, ale też zdrowe, musicie komponować potrawy z dodatkiem dużej ilości warzyw. Dodawanie świeżych ziół to idealna metoda na wzbogacenie posiłków o minerały i witaminy oraz dodanie im smaku. Upewnijcie się więc, że zawsze dodajecie świeżą zieleninę na wierzch zup, sałatek i innych potraw. Przemycanie ich w kotletach to świetny pomysł, jeśli macie w domu niejadków, którzy zazwyczaj gardzą zieleniną.

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl