Kotletów mielonych nie trzeba nikomu z was przedstawiać. Dziś pokazujemy wam je w trochę innej wersji. To w dalszym ciągu tradycyjny przepis, ale dzięki jednemu dodatkowi zyskują one świeżość i lekkość. Taka wersja kotletów smakuje szczególnie kobietom, które nie zawsze gustują w ciężkich, mięsnych daniach. Te przepyszne i soczyste kotlety mielone przygotujecie w mig.
Pyszne kotlety mielone
Składniki na pyszne kotlety mielone
- Ok. 250 g mięsa mielonego
- Jajko
- Cebula
- Bułka tarta
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
- Suszony koperek
Sposób przygotowania kotletów mielonych
- Cebulę obierzcie i posikajcie w drobną kostkę.
- Mięso wymieszajcie z cebulą.
- Ugniatajcie mięso z cebulą, dodajcie jajko i wyrabiajcie razem jeszcze kilka minut.
- Dodajcie sporą ilość suszonego koperku.
- Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
- Z masy mięsnej uformujcie lekko spłaszczone kotlety.
- Panierujcie kotlety w bułce tartej.
- Rozgrzejcie patelnię. Na rozgrzany olej wyłóżcie kotlety.
- Smażcie z obydwu stron, aż będą złociste.
Kotlety podawajcie z ziemniakami i surówką, na przykład surówką z buraczków lub tartą marchewką z jabłkiem.
Właściwości kulinarne i zdrowotne koperku
Koperek to element, który czyni to danie niezwykłym. Może nie wpadliście na to, żeby dodać go do masy na kotlety mielone, a to błąd! Koperek dodaje im świeżości i ciekawszego aromatu. Oprócz tego powoduje też, że kotlety są trochę zdrowsze. Koperek to źródło:
- Witaminy C
- Żelaza
- Wapnia
- Potasu
Nawet niewielki dodatek koperku do dań wzbogaca je o te składniki odżywcze. Aby wasze gotowanie było nie tylko smaczne, ale też zdrowe, musicie komponować potrawy z dodatkiem dużej ilości warzyw. Dodawanie świeżych ziół to idealna metoda na wzbogacenie posiłków o minerały i witaminy oraz dodanie im smaku. Upewnijcie się więc, że zawsze dodajecie świeżą zieleninę na wierzch zup, sałatek i innych potraw. Przemycanie ich w kotletach to świetny pomysł, jeśli macie w domu niejadków, którzy zazwyczaj gardzą zieleniną.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl