Grzanki to jeden z ulubionych dodatków do wszelkiego rodzaju zup i sałatek, w tym popularnego „Cezara”. Świetnie smakują też solo, zwłaszcza, gdy natrzemy je aromatycznym czosnkiem. Jak przyrządzić takie pyszne i chrupiące grzanki? To naprawdę proste!

Zacznijmy od wyboru odpowiedniego chleba. Chleb do przygotowania grzanek wcale nie musi być świeży. O wiele lepiej smakuje, gdy jest on nieco sczerstwiały.

Podczas gdy jedni wolą przygotowywać grzanki z chleba pszennego, inni preferują chleb razowy lub graham. W naszym przepisie na pyszne i aromatyczne grzanki użyto chlebka pszennego.

Do przygotowania takich grzanek potrzebujesz:

  • 3 kromki chleba pszennego (nie musi być świeży)
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobinę oliwy do smażenia

Do dzieła!

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Weź chleb i pokrój go na cienkie kromki.
  2. Na patelni rozgrzej dwie łyżeczki oliwy i usmaż chleb na złoto z obu stron. Uważaj, żeby chlebek się nie przypalił. W razie potrzeby zawsze możesz dodać odrobinę oliwy.
  3. Ząbek czosnku obierz ze skórki.
  4. Gdy już usmażysz swój chlebek, dokładnie natrzyj grzanki z obu stron czosnkiem.
  5. Po usmażeniu i natarciu czosnkiem, grzanki są bardzo chrupiące i pięknie pachną.
  6. Tak przygotowane chlebki możesz podawać z pokrojonymi w drobną kosteczkę pomidorami, które możesz posypać odrobiną pieprzu, soli i bazylii oraz skropić oliwą z oliwek. Gwarantujemy, że twoje dzieci wprost je pokochają!