grzanka czosnkowa
Gotujmy.pl
Newsy

Pyszne i chrupiące domowe grzanki czosnkowe. Dzieciaki będą prosić o dokładkę

Nie macie pomysłu na szybką przekąskę dla dzieci? Usmażcie im pyszne i aromatyczne grzanki z czosnkiem! Powstają w mig i smakują obłędnie!

Grzanki to jeden z ulubionych dodatków do wszelkiego rodzaju zup i sałatek, w tym popularnego „Cezara”. Świetnie smakują też solo, zwłaszcza, gdy natrzemy je aromatycznym czosnkiem. Jak przyrządzić takie pyszne i chrupiące grzanki? To naprawdę proste!

Zacznijmy od wyboru odpowiedniego chleba. Chleb do przygotowania grzanek wcale nie musi być świeży. O wiele lepiej smakuje, gdy jest on nieco sczerstwiały.

Podczas gdy jedni wolą przygotowywać grzanki z chleba pszennego, inni preferują chleb razowy lub graham. W naszym przepisie na pyszne i aromatyczne grzanki użyto chlebka pszennego.

Zobacz także
rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do przygotowania takich grzanek potrzebujesz:

  • 3 kromki chleba pszennego (nie musi być świeży)
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobinę oliwy do smażenia

Do dzieła!

Przygotowanie:

  1. Weź chleb i pokrój go na cienkie kromki.
  2. Na patelni rozgrzej dwie łyżeczki oliwy i usmaż chleb na złoto z obu stron. Uważaj, żeby chlebek się nie przypalił. W razie potrzeby zawsze możesz dodać odrobinę oliwy.
  3. Ząbek czosnku obierz ze skórki.
  4. Gdy już usmażysz swój chlebek, dokładnie natrzyj grzanki z obu stron czosnkiem.
  5. Po usmażeniu i natarciu czosnkiem, grzanki są bardzo chrupiące i pięknie pachną.
  6. Tak przygotowane chlebki możesz podawać z pokrojonymi w drobną kosteczkę pomidorami, które możesz posypać odrobiną pieprzu, soli i bazylii oraz skropić oliwą z oliwek. Gwarantujemy, że twoje dzieci wprost je pokochają!
pijani rycerze grzanki z winem, na maśle i w jajku
Flickr
Newsy
Rodzina będzie błagała o dokładkę "pijanych rycerzy". Wystarczy dodać do tych grzanek pewien napój
Tak wystrzałowych grzanek na słodko jeszcze nie jedliście. Uważajcie tylko z podawaniem ich dzieciom!

To jedno z tych dań, od których  może zaszumieć w głowie. I to dosłownie! Wszystko przez maczanie czerstwego chleba w winie, najlepiej czerwonym… Jakby tego było mało, „pijani rycerze” muszą być smażeni w naprawdę potężnej dawce masła. Wszystko po to by potem rozpływały się w ustach. „Pijani rycerze” nasiąkają alkoholem Wino i masło, a także jajko, w którym trzeba obtoczyć „pijanych rycerzy” przed zasmażeniem… Lepiej nie przesadzać z ich jedzeniem w trosce o swój żołądek. Raz na jakiś czas, warto jednak zdecydować się na przygotowanie tego typu deseru. To świetna odmiana od zwykłych grzanek w jajku, które przyrządzacie zwykle na śniadanie. Uwaga! Należy zachować szczególną ostrożność w karmieniu „pijanymi rycerzami” swoich dzieci. Dla bezpieczeństwa lepiej przyrządzić je, kiedy wasi mali podopieczni będą poza domem. Grzanki na słodko z czerstwego chleba lub bułek W zależności od tego, jak długo i obficie moczyliście grzanki w winie, wasi „rycerze” mogą mocniej nasiąknąć procentami. Dodatek cukru sprawia, że ten wymyślny deser przypomina nieco tosty francuskie – czyli grzanki na jajku z dodatkiem cukru i cynamonu. Ten przepis też warto zapamiętać. A teraz czas już na przygotowanie „pijanych rycerzy”. Do ich przygotowania nada się czerstwy chleb. Jeżeli chcecie, możecie użyć także bułki. Przepis na grzanki w jajku: „pijani rycerze” Składniki: 4-6 kromek czerstwego chleba Kieliszek białego lub czerwonego wina 2 jajka Opcjonalnie - 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Pół łyżeczki zmielonego cynamonu Kilka łyżek masła do smażenia Przygotowanie: Kromki zalejcie winem i poczekajcie, aż...

Chleb w jajku
Robert6666/Adobe Stock
Przepisy
Rewolucyjny przepis na smażony chleb w jajku. Wystarczy dodać te składniki. Dzięki temu będzie jeszcze lepszy
Ach, któż z nas nie zajadał się tym prostym, a jakże smacznym daniem w dzieciństwie u dziadków? Czas na chwileczkę nostalgii z niewielką nowoczesną nutą!

Jaja prosto z kurnika, smalec i wiejski chleb, który babcia odsmażała nam w dzieciństwie. Ten, kto tego nie przeżył, nie wie, co stracił. Jest jednak szansa, by wraz z nami przygotować to proste i wspaniałe danie. Poniżej przedstawimy wam 3 wersje tej potrawy. Tradycyjny chleb z jajkiem Pierwszą z nich będzie klasyk, absolutna podstawa, którą roboczo nazwijmy „pochwałą prostoty”. Tutaj nie będziemy potrzebowali zbyt wielu składników. Szybkie danie z chleba, tłuszczu i jajek posłuży wam w trudnych momentach. Choćby wtedy, gdy w lodówce hula wiatr, a natychmiast chce się zjeść coś ciepłego. Składniki: 2-3 jaja tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane, ale może być to także olej roślinny albo smalec) chleb (najsmaczniejsze „grzanki” wyjdą z pieczywem białym, ale ciemniejszy chleb także można wykorzystać. Chleb nie musi być świeży. W końcu nasze zaradne babcie w ten sposób pozbywały się lekko czerstwiejącego pieczywa!) Sól Przygotowanie: Jaja roztrzepcie w naczyniu na gładką masę i od razu dodajcie sól. Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Chleb maczacie w masie jajecznej. Możecie dodać do jajek nieco mleka. Wtedy „grzanki” zyskają trochę na delikatności. Chleb smażcie na patelni na złoty kolor z obu stron. Chleb z jajkiem i żółtym serem (lub szynką) Drugim wariantem jest propozycja dla nieco bardziej wybrednych smakoszy. Tutaj możliwości jest wiele. Możecie dodać do masy jajecznej trochę ulubionego startego żółtego sera. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem jest dodanie sera po przewróceniu chleba wysmażonego z jednej strony i przymknięcie patelni pokrywką, tak by ser ładnie się rozpuścił. Do masy jajecznej możecie dodać także nieco pokrojonej w kostkę szynki.  Poniżej nasza propozycja:...

chleb w jajku przepis
AdobeStock
Newsy
Chleb w jajku z piekarnika? Jeszcze lepszy niż ten smażony. Niebo w gębie
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście chleba w jajku pieczonego w piekarniku, to najwyższy czas to nadrobić! Smakuje znacznie lepiej niż ten z patelni.

Tosty francuskie lub po polsku po prostu chleb w jajku, to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację. Taka ciepła przekąska jest smaczna i pasuje do niej wiele dodatków, a przede wszystkim to dobry sposób na przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia! Zamiast wyrzucać, możecie przygotować z niego coś pysznego. Czerstwy chleb nie jest zbyt smaczny, dlatego dobrze jest wykorzystać go do zrobienia grzanek albo tostów. Fantastycznie sprawdza się chleb w jajku, czyli czerstwe kromki zamoczone w masie jajecznej z dodatkiem przypraw i smażone na maśle. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić chleb w jajku z piekarnika? Z dodatkiem żółtego sera lub mozzarelli smakuje fantastycznie! Jest jeszcze bardziej chrupiący i rozpływający się w ustach. Dobrze sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Do chleba w jajku pasuje zwykły ketchup, koncentrat pomidorowy, a także wszelkiego rodzaju pasty warzywne, hummus albo domowy sos czosnkowy! Świetnie smakuje posypany świeżym szczypiorkiem z dodatkiem przypraw. Przepis na chleb w jajku z serem Aby przygotować zapiekany chlebek w jajku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy. Składniki: Chleb pokrojony w kromki 3 jajka 2 łyżki śmietanki 30% Kilka plastrów łagodnego, żółtego sera lub mozzarelli Keczup Oliwa Sól Pieprz Opcjonalnie: suszona bazylia, oregano i kolorowy pieprz Przygotowanie: Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Do miski wbijcie trzy jajka i roztrzepcie widelcem. Wlejcie 2 łyżki śmietanki, dodajcie sól i pieprz i wymieszajcie. Przygotujcie dwie kromki chleba. Połóżcie pomiędzy nimi jeden plaster żółtego sera. Tak przygotowaną kanapkę zanurzcie w jajku ze śmietanką z obu stron tak, by chleb dobrze nasiąknął. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Pędzelkiem...

Co zrobić z czerstwego chleba
Adobe Stock
Triki kulinarne
Zostało ci czerstwe pieczywo? Nie wyrzucaj go! Zdziwisz się, co możesz z niego zrobić!
Czerstwe pieczywo to nie koniec świata. Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu nie trzeba od razu karmić nim gołębi. Kilkudniowy chleb lub bułki wspaniale nadadzą się do wielu dań. Możesz z nich zrobić, na przykład przepyszną bruschettę!

Jeśli twoje pieczywo stało się twarde i czerstwe, nie wyrzucaj go! Nawet nie wiesz jak ogromny skarb masz w domu! Możesz go użyć między innymi do zrobienia grzanek do zupy lub sałatki. Wystarczy, że pokroisz czerstwy chleb w kostkę, a następnie wymieszasz go z trzema łyżkami oliwy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Całość wstaw do piekarnika na kilka chwil i gotowe! Z czerstwego pieczywa możesz również zrobić przepyszne tosty. Na tym jednak nie koniec. Twardniejące bułki idealnie nadadzą się na domową bułkę tartą . Wystarczy, że wysuszysz czerstwe pieczywo w piekarniku, a następnie zmiksujesz je w melekserze i gotowe! Nie zapominaj jednak, że kilkudniowe pieczywo idealnie sprawdzi się również jako składnik na bruschettę z pomidorami. Przepis na bruschettę z pomidorami Będziesz potrzebować Czerstwe pieczywo 2 dojrzałe pomidory 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Mozzarella Oliwa Przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia, tymianek Przygotowanie Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do niewielkiej miseczki. Połowę przeciśniętego czosnku zmieszaj z trzema łyżkami oliwy. Powstałą miksturą posmaruj kromki czerstwego chleba. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Na blaszce rozłóż nasmarowane oliwą i czosnkiem pieczywo i piecz przez ok. 5 minut , aż do ładnego zarumienienia (pilnuj, żeby się nie spaliły, jeśli zajdzie taka potrzeba otwórz piekarnik wcześniej lub zmniejsz temperaturę). Po upływie ok. 5 minut otwórz piekarnik i połóż na każdej kromce pokrojoną w plastry mozzarellę, a następnie zamknij piekarnik i piecz jeszcze przez ok. 2 minuty (ser powinien się nieco rozpuścić, nie powinien jednak spływać z kanapek). Pomidory umieść w odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalej je wrzącą wodą i pozostać na ok. 6 minut....