Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy

Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu

Wystarczy zmienić jeden szczegół w klasycznym przepisie na gołąbki, aby zachwyciły absolutnie wszystkich! To za sprawą wyjątkowo aromatycznego zioła, które wzbogaca walory smakowe potrawy.

Tymianek to niezwykłe zioło, o którym często zapomina się w codziennym gotowaniu. Cudownie wzbogaca smak mięsa, ryb, a także pieczywa. Ma także bardzo wszechstronne właściwości zdrowotne: zawiera witaminy z grupy B i C, a także wiele minerałów. Poza kuchnią tymianek stosowany jest również w aromaterapii, a także kosmetyce jako środek odkażający, przeciwzapalny i antybakteryjny. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do czego warto dodać tymianek?

Zioło to idealnie uzupełni zwłaszcza potrawy należące do kuchni śródziemnomorskiej, ale pasuje także do drobiu, zapiekanek, gęstych zup-krem, sosów, kaczek, królika oraz do dziczyzny. Możliwości jest bardzo wiele, dlatego tymianek jest niezwykle wszechstronną przyprawą, którą warto mieć w kuchni. 

Zobacz także
Rosół z lubczykiem

Dodajesz do rosołu to zioło? Uważaj! To może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia

rosół, zupa, zupa z makaronem

Dodajcie do rosołu to zioło. Zupa zyska nieprawdopodobne właściwości zdrowotne 

Przepis na gołąbki z tymiankiem

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
  • 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
  • 3-4 cebule ( pokrojone drobno )
  • garść gałązek świeżego tymianku ( 1/3 szklanki otartych listków )
  • 1/4 szklanki usiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie
  • 1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • 1,5-2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody z dodatkiem przyprawy do zup (typu np. Jarzynka)

Przygotowanie

  1. Ugotować w dużej ilości osolonej wody ryż, a następnie odcedzić. 
  2. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.
  3. Usiekać otarte z gałązek listki tymianku i natkę pietruszki.
  4. Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, tymianku . Doprawić solą, pieprzem, maggi w płynie.
  5. Ułożoną w dużym garnku kapustę zalać wodą i zagotować. Parzyć zdejmując sukcesywnie kolejne wierzchnie liście (cierpliwie czekając, aż zmiękną – jeśli będziemy je odrywać na siłę, mogą popękać).
  6. Zawijać po 2 łyżki farszu w liść kapusty (jak krokiety w naleśnikach).
  7. By zabezpieczyć gołąbki przed przypaleniem, należy ułożyć kilka uszkodzonych liści na dnie garnka i dopiero na nich układać zawijasy.
  8. Zalać wodą, bulionem lub wywarem warzywnym. Dusić 1 godzinę.
  9. Wyjąć gołąbki z garnka.
  10. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej (2 łyżki) z masłem. Zasypać mąką. Dobrze rozmieszać zasmażkę.
  11. Dodać wywar z gotowania (dodawać po pół szklanki, aby osiągnąć ostatecznie pożądaną gęstość).
  12. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku solą, cukrem, pieprzem mielonym i maggi.
  13. Gołąbki włożyć do powstałego sosu i dusić przez chwilę, aby przeszły smakiem.
  14. Podawać polewając gołąbki sosem i posypując otartymi listkami tymianku.

Z podanych składników powinno wyjść ok. 25 gołąbków.


Czytaj też:

gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy
Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

Gołąbki wegetariańskie
Pixabay/Ulrike Leone
Przepisy
Gołąbki wegetariańskie, o jakich nie śniłaś! FANTASTYCZNE doznania smakowe!
Gołąbki dla wegetarian? Oczywiście, że tak. Potrzebne wam będą m. in.: pieczarki i kasza jaglana.

Kasza jaglana to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również wspaniały dodatek do sezonowych warzyw. Mogą z niej czerpać nie tylko wegetarianie. Zachwyty kulinarne - gwarantowane! Lubicie gołąbki? Jeśli nie, mamy pewien przepis i nie zawahamy się go użyć.  Tego będziecie potrzebować: 2 łyżki bulion warzywny w słoiku Winiary  1 cebula 3 ząbki czosnku 15 liści białej kapusty 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 3 sztuki ziela angielskiego jedna szczypta pieprzu czarnego trochę oliwy Pierwszym krokiem gołąbków wegetariańskich będzie zagotowanie wody i zblanszowanie w niej liści kapusty. Wystarczą 2- 3 minuty. Osobnego gotowania wymaga kasza jaglana. 3 szklanki wody na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy do miękkości 15 minut. Osobno siekamy i obsmażamy na oliwie cebulę. Pieczarki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do obsmażonej cebuli. Miks pieczarkowo - cebulowy powinien zostać na patelni do momentu, kiedy pieczarki stracą objętość i delikatnie się zarumienią. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z gazu i dodajemy ugotowaną kaszę. Na koniec dodajemy jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Przyda się jeszcze szczypta doprawienia, najlepiej solą i pieprzem. Chcąc zawinąć gołąbka, na każdy liść kapusty układamy 2 łyżki farszu. Całość dokładnie zwijamy. Pozostałe liście układamy z szerokim garnku i na tak przygotowanej podstawie układamy kolejno gołąbki, by przylegały do siebie ścisło. Gotowe gołąbki zalewamy 0,5 litra wody. Do garnka należy teraz dodać łyżkę bulionu i koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gołąbki powinny się dusić na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. Podajemy je, w...

Bigos
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Bigos w sam raz kwaśny, idealnie doprawiony, po prostu wyjątkowy. Ten przepis nie ma sobie równych
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Poznajcie naszą propozycję.

Kilka wieków temu bigosem nazywano potrawę z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego. W XVIII wieku zaczęto zastępować drogie składniki kapustą kiszoną. Bigos bez kapusty Przez wiele lat w książkach kucharskich znajdowały się przepisy na bigos bez kapusty. Niektóre zapisy z XX wieku nadal podtrzymują tę tendencję. Chwilę wcześniej, w wieku XIX, zaczęto jednak eksperymentować z proporcjami mięsa i kapusty. Tak właśnie powstał bigos współczesny. Po staropolsku Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Może też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i silną woń wędzonki, śliwek i ewentualnie dziczyzny. Składniki na bigos: 3 kg kapusty kiszonej z marchewką 4 cebule białe średniej wielkości 4  śliwki suszone polskie lub śliwki kalifornijskie  500 g mięsa wieprzowego, biodrówka lub szynka 500 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 1 kiełbasa wędzona 6 łyżek oleju rzepakowego 10 ziarenek ziela anielskiego 5 liści laurowych 10 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 190 g koncentratu pomidorowego sól do smaku Grzyby namaczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Odsączamy, a wodę pozostawiamy. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i...

gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy
Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...