Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy

Pyszne gołąbki z dodatkiem tymianku. Ten farsz zasmakuje każdemu

Wystarczy zmienić jeden szczegół w klasycznym przepisie na gołąbki, aby zachwyciły absolutnie wszystkich! To za sprawą wyjątkowo aromatycznego zioła, które wzbogaca walory smakowe potrawy.

Tymianek to niezwykłe zioło, o którym często zapomina się w codziennym gotowaniu. Cudownie wzbogaca smak mięsa, ryb, a także pieczywa. Ma także bardzo wszechstronne właściwości zdrowotne: zawiera witaminy z grupy B i C, a także wiele minerałów. Poza kuchnią tymianek stosowany jest również w aromaterapii, a także kosmetyce jako środek odkażający, przeciwzapalny i antybakteryjny. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do czego warto dodać tymianek?

Zioło to idealnie uzupełni zwłaszcza potrawy należące do kuchni śródziemnomorskiej, ale pasuje także do drobiu, zapiekanek, gęstych zup-krem, sosów, kaczek, królika oraz do dziczyzny. Możliwości jest bardzo wiele, dlatego tymianek jest niezwykle wszechstronną przyprawą, którą warto mieć w kuchni. 

Zobacz także
Rosół z lubczykiem

Dodajesz do rosołu to zioło? Uważaj! To może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia

rosół, zupa, zupa z makaronem

Dodajcie do rosołu to zioło. Zupa zyska nieprawdopodobne właściwości zdrowotne 

Przepis na gołąbki z tymiankiem

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
  • 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
  • 3-4 cebule ( pokrojone drobno )
  • garść gałązek świeżego tymianku ( 1/3 szklanki otartych listków )
  • 1/4 szklanki usiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie
  • 1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • 1,5-2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody z dodatkiem przyprawy do zup (typu np. Jarzynka)

Przygotowanie

  1. Ugotować w dużej ilości osolonej wody ryż, a następnie odcedzić. 
  2. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.
  3. Usiekać otarte z gałązek listki tymianku i natkę pietruszki.
  4. Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, tymianku . Doprawić solą, pieprzem, maggi w płynie.
  5. Ułożoną w dużym garnku kapustę zalać wodą i zagotować. Parzyć zdejmując sukcesywnie kolejne wierzchnie liście (cierpliwie czekając, aż zmiękną – jeśli będziemy je odrywać na siłę, mogą popękać).
  6. Zawijać po 2 łyżki farszu w liść kapusty (jak krokiety w naleśnikach).
  7. By zabezpieczyć gołąbki przed przypaleniem, należy ułożyć kilka uszkodzonych liści na dnie garnka i dopiero na nich układać zawijasy.
  8. Zalać wodą, bulionem lub wywarem warzywnym. Dusić 1 godzinę.
  9. Wyjąć gołąbki z garnka.
  10. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej (2 łyżki) z masłem. Zasypać mąką. Dobrze rozmieszać zasmażkę.
  11. Dodać wywar z gotowania (dodawać po pół szklanki, aby osiągnąć ostatecznie pożądaną gęstość).
  12. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku solą, cukrem, pieprzem mielonym i maggi.
  13. Gołąbki włożyć do powstałego sosu i dusić przez chwilę, aby przeszły smakiem.
  14. Podawać polewając gołąbki sosem i posypując otartymi listkami tymianku.

Z podanych składników powinno wyjść ok. 25 gołąbków.


Czytaj też:

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle
Jesteście fanami gołąbków, ale znudziły wam się już gołąbki w tradycyjnej odsłonie? Czy słyszeliście kiedyś o gołąbkach z rodzynkami, podawanych w cytrynowym sosie? Najwyższa pora ich spróbować!

Istnieje wiele wariacji na temat gołąbków. Zamiast białej kapusty można użyć kapusty pekińskiej, liści botwinki lub liści kalafiora . Farsz również może być zaskakujący. Czy słyszeliście o gołąbkach meksykańskich , z dodatkiem startych na tarce ziemniaków lub na prażonym ryżu ? Sposobów przygotowani tego dania jest mnóstwo. A co powiecie na gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie? Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie to doskonała propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Koniecznie je przygotujcie, bo wychodzą naprawdę pyszne! Składniki: 25 dużych liści białej kapusty (bierzemy całą główkę i wykorzystujemy część liści) 1 kg mięsa mielonego (wołowo–wieprzowego lub z drobiu) 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu (30 dag suchego) 3 cebule (pokrojone drobno) 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka rodzynek 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 żółtka sok z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1/4 cytryny cukier do smaku 1 sztuka anyżu gwiaździstego (badianu) 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki bulionowej) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotować al'dente ryż - odcedzić. Obrać i drobno pokroić cebulę - i usmażyć na oleju na złoto. Pokroić drobno natkę pietruszki. Namoczyć rodzynki. Odcedzić. Przygotować farsz z mięsa, ryżu, usmażonej cebuli, natki, rodzynek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem. Kapustę ułożyć w dużym garnku zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście. Na środek liścia kłaść farsz (dobrze jest liście lekko stłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa po ,,nerwach", by zmiękły). Składać liść zakładając dwa...

Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Uwielbiacie jeść gołąbki? Przygotujcie je na bazie mięsa z gęsiny. W takiej wersji smakują naprawdę wybornie!

Gołąbki to smaczne danie, bez którego trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Przygotowanie gołąbków jest bardzo proste, ale wymaga sporej ilości czasu. Jak zrobić gołąbki? Wystarczy obgotować i oddzielić liście kapusty - sprawdźcie, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbk i , ugotować w oddzielnym garnku ryż - jak ugotować ryż na sypko? - a na patelni przesmażyć cebulkę i dodać ją do przyprawionego mięsa wieprzowego . Następnie nadziewamy kapustę farszem i zawijamy gołąbki - poznajcie ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę , po czym zalewamy je bulionem i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Najczęściej do przygotowania gołąbków używa się łopatki wieprzowej. A co powiecie na gołąbki z nadzieniem z mięsa gęsiny? Gołąbki z farszem z gęsiny Marzą wam się gołąbki inne niż wszystkie? Zamiast mięsa wieprzowego, dodajcie do nich farsz z mięsa gęsiny. Tak przygotowane gołąbki smakują wprost fenomenalnie! Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie: Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki. Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokroić. Zmielić w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Usiekać drobno obraną cebulę i...

Gołąbki inaczej. Przepis na gołąbki w liściach kalafiora
Gotujmy.pl/Eli_555
Newsy
Gołąbki inaczej. Przepis na gołąbki w liściach kalafiora
Lubicie tradycyjne polskie gołąbki? A co powiecie na małą „rewolucję” w klasycznym przepisie na to danie? Zróbcie gołąbki w... liściach kalafiora a nie pożałujecie!

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Jest to potrawa półmięsna z farszu (najczęściej jest to mielone mięso wieprzowe z dodatkiem ugotowanego ryżu) zawiniętego w ugotowane liście białej kapusty głowiastej. Niektóre gospodynie przygotowują gołąbki z liści kapusty pekińskiej, kapusty czerwonej ,   płaskiej kapusty do gołąbków "coolwrap" a nawet używają kiszonych liści kapusty czy liści botwiny. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w... liściach kalafiora! Przepis na gołąbki w liściach kalafiora Jeśli uwielbiacie gołąbki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na gołąbki w liściach kalafiora. To eksperymentalne, ale naprawdę pyszne gołąbki. Ich przygotowanie wymaga czasu, ale efekt smakowy z pewnością przypadnie wam do gustu. Gołąbki te wyróżnia 1 nietypowy szczegół – do ich przygotowania nie potrzebujecie mięsa mielonego. Zamiast niego farsz stanowi podsmażona na oliwie kiełbaska śląska, cebula i pieczarki. Składniki: 7 liści kalafiora 7 kiełbasek śląskich 60 dkg pieczarek 5 cebul 1 szklanka suchego ryżu sól pieprz 12 łyżek oleju 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Z liści kalafiora wyciąć grube nerwy. Umyć liście, włożyć do wrzątku i gotować przez 15 minut. Wyjąć liście i zalać zimną wodą. Ostudzone liście wyjąć na durszlak i odsączyć. Cebule obrać z łupin. 4 cebule pokroić w ćwierć krążki. Piątą drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić. Kiełbasy ponacinać z obu stron. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać kiełbasy i obsmażyć z jednej strony, obrócić na drugą stronę i dodać ćwierć krążki cebuli. Kiełbasę smażyć, aż cebula się lekko zrumieni. Na drugiej patelni rozgrzać 4 łyżki...

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenie
Gotujmy.pl/Azgotuj
Newsy
Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenia
Jeśli jesteście fanami odkrywania nowych smaków, koniecznie przetestujecie nasz przepis na gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Sprawdziliśmy – są naprawdę pyszne.

Gołąbki, to obok kotletów mielonych i schabowych, jedno z ulubionych dań Polaków. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, usmażonej cebulki i przypraw a następnie zawinięcie farszu w podgotowane liście kapusty. Co powiecie na małą odmianę i dodanie do farszu tarkowanych ziemniaków? Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami to prosta, pyszna i sycąca propozycja na obiad dla całej rodziny. Czy różnią się one w smaku od tradycyjnych gołąbków? Ich farsz jest bardziej soczysty i sycący, dzięki dodaniu tarkowanych ziemniaków. Podajcie takie gołąbki z sosem pomidorowym a zachwytom nie będzie końca. Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki: 1 młoda kapusta 500 gram mielonego mięsa  1 cebula 1 łyżka oleju 5 ziemniaków 1 jajo Sól selerowa i pieprz Koncentrat pomidorowy 1 liść laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego Koperek Kapelusz prawdziwka 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zblanszować. Wyjąć kapustę i ostudzić, po czym oddzielić liście. Obrać ziemniaki i zetrzeć na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulkę zeszklić na odrobinie oleju i wystudzić. Do tartych ziemniaków dodać jajo, sól selerową, pieprz, wystudzoną cebulkę, mielone mięso i dokładnie wymieszać ze sobą składniki. Faszerować liście i zawijać w gołąbki. Do naczynia na dno wyłożyć kilka liści kapusty, wlać ok szklanki wody, rozkruszyć kapelusz prawdziwka, dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Posolić do smaku solą selerową. Dusić gołąbki ok 40 minut. Do wody, w której dusiły się gołąbki, dodać słoiczek przecieru i...