Tymianek to niezwykłe zioło, o którym często zapomina się w codziennym gotowaniu. Cudownie wzbogaca smak mięsa, ryb, a także pieczywa. Ma także bardzo wszechstronne właściwości zdrowotne: zawiera witaminy z grupy B i C, a także wiele minerałów. Poza kuchnią tymianek stosowany jest również w aromaterapii, a także kosmetyce jako środek odkażający, przeciwzapalny i antybakteryjny. 

Do czego warto dodać tymianek?

Zioło to idealnie uzupełni zwłaszcza potrawy należące do kuchni śródziemnomorskiej, ale pasuje także do drobiu, zapiekanek, gęstych zup-krem, sosów, kaczek, królika oraz do dziczyzny. Możliwości jest bardzo wiele, dlatego tymianek jest niezwykle wszechstronną przyprawą, którą warto mieć w kuchni. 

Przepis na gołąbki z tymiankiem

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
  • 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
  • 3-4 cebule ( pokrojone drobno )
  • garść gałązek świeżego tymianku ( 1/3 szklanki otartych listków )
  • 1/4 szklanki usiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie
  • 1 przecier pomidorowy 30 % ( słoiczek 18 dag )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • 1,5-2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody z dodatkiem przyprawy do zup (typu np. Jarzynka)

Przygotowanie

  1. Ugotować w dużej ilości osolonej wody ryż, a następnie odcedzić. 
  2. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.
  3. Usiekać otarte z gałązek listki tymianku i natkę pietruszki.
  4. Wymieszać farsz z mięsa, ryżu , cebuli, tymianku . Doprawić solą, pieprzem, maggi w płynie.
  5. Ułożoną w dużym garnku kapustę zalać wodą i zagotować. Parzyć zdejmując sukcesywnie kolejne wierzchnie liście (cierpliwie czekając, aż zmiękną – jeśli będziemy je odrywać na siłę, mogą popękać).
  6. Zawijać po 2 łyżki farszu w liść kapusty (jak krokiety w naleśnikach).
  7. By zabezpieczyć gołąbki przed przypaleniem, należy ułożyć kilka uszkodzonych liści na dnie garnka i dopiero na nich układać zawijasy.
  8. Zalać wodą, bulionem lub wywarem warzywnym. Dusić 1 godzinę.
  9. Wyjąć gołąbki z garnka.
  10. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej (2 łyżki) z masłem. Zasypać mąką. Dobrze rozmieszać zasmażkę.
  11. Dodać wywar z gotowania (dodawać po pół szklanki, aby osiągnąć ostatecznie pożądaną gęstość).
  12. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku solą, cukrem, pieprzem mielonym i maggi.
  13. Gołąbki włożyć do powstałego sosu i dusić przez chwilę, aby przeszły smakiem.
  14. Podawać polewając gołąbki sosem i posypując otartymi listkami tymianku.

Z podanych składników powinno wyjść ok. 25 gołąbków.


Czytaj też:

Zobacz także: