To danie niektórym z pewnością przywiedzie na myśl bigos. Jest mięso, jest kapusta, są śliwki. Jednak w roli głównej kapusta tu nie wystąpi. Kiszonka będzie jedynie tłem dla szlachetnego gęsiego udka.
Sposób na udko gęsi
Gęsina to mięso niezwykle smaczne. Sęk w tym, że jest bardzo tłuste i dość ciężkostrawne. Jednak od czasu do czasu warto sobie na nie pozwolić. Zwłaszcza w sezonie na gęsi. Ten zaczyna się właśnie na jesieni. To wtedy gęsina jest szeroko dostępna, świeża i względnie tania.
Trzecim głównym elementem naszego dania będą suszone śliwki. Idealną sytuacją byłoby posłużenie się domowymi śliwkami suszonymi. Jeżeli ktoś gustuje w śliwkach suszonych i jednocześnie wędzonych, także może z nich skorzystać.
Przepis na pyszne gęsie udko z kapustą i śliwkami
Składniki:
- Dużo udo z gęsi (ok. pół kg wagi)
- 50 dag kiszonej kapusty
- 15 dag suszonych śliwek
- Duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- Olej rzepakowy do smażenia
- Kilka liści laurowych i ziele angielskie
- Przyprawa do drobiu
- Pieprz i sól
Przygotowanie:
- Siekamy dość drobno kapustę kiszoną, cebulę kroimy w kostkę.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Śliwki kroimy na dość cienkie plasterki.
- Gęsie udko nacieramy solą, pieprzem i przyprawą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Następnie obsmażamy wstępnie samo udo, potem dodajemy na patelnię cebulę i czosnek, po czym smażymy wszystko razem przez chwilę.
- Następnie w miejsce udka wkładamy kapustę, potem także śliwki.
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy wszystko małą ilością wody, po czym dusimy składniki przez kilka minut.
- Na koniec z powrotem wkładamy na patelnię udko i dusimy do miękkości mięsa.
- Udko podajemy na obsmażonej kapuście ze śliwką.
Źródło: gotujmy.pl