Gęsie udo
eli_555/gotujmy.pl
Newsy

Pyszne gęsie udko z kapustą i śliwkami. Z tego przepisu wyjdzie lepsze niż z restauracji

Ten przepis to gwarancja prawdziwie odświętnego obiadu. Soczyste gęsie udo z dodatkiem kapusty i śliwek nada się na każdą ważną okazję!

To danie niektórym z pewnością przywiedzie na myśl bigos. Jest mięso, jest kapusta, są śliwki. Jednak w roli głównej kapusta tu nie wystąpi. Kiszonka będzie jedynie tłem dla szlachetnego gęsiego udka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na udko gęsi

Gęsina to mięso niezwykle smaczne. Sęk w tym, że jest bardzo tłuste i dość ciężkostrawne. Jednak od czasu do czasu warto sobie na nie pozwolić. Zwłaszcza w sezonie na gęsi. Ten zaczyna się właśnie na jesieni. To wtedy gęsina jest szeroko dostępna, świeża i względnie tania.

Trzecim głównym elementem naszego dania będą suszone śliwki. Idealną sytuacją byłoby posłużenie się domowymi śliwkami suszonymi. Jeżeli ktoś gustuje w śliwkach suszonych i jednocześnie wędzonych, także może z nich skorzystać.

Przepis na pyszne gęsie udko z kapustą i śliwkami

Składniki:

  • Dużo udo z gęsi (ok. pół kg wagi)
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 15 dag suszonych śliwek
  • Duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Kilka liści laurowych i ziele angielskie
  • Przyprawa do drobiu
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

  • Siekamy dość drobno kapustę kiszoną, cebulę kroimy w kostkę.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Śliwki kroimy na dość cienkie plasterki.
  • Gęsie udko nacieramy solą, pieprzem i przyprawą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Następnie obsmażamy wstępnie samo udo, potem dodajemy na patelnię cebulę i czosnek, po czym smażymy wszystko razem przez chwilę.
  • Następnie w miejsce udka wkładamy kapustę, potem także śliwki.
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy wszystko małą ilością wody, po czym dusimy składniki przez kilka minut.
  • Na koniec z powrotem wkładamy na patelnię udko i dusimy do miękkości mięsa.
  • Udko podajemy na obsmażonej kapuście ze śliwką.

Źródło: gotujmy.pl

potrawka gołąbkowa
gotujmy.pl/mniam1
Newsy
Genialny sposób na ekspresowy obiad. Potrawka gołąbkowa do słoików
Kiedy w tygodniu nie mamy czasu na codzienne pichcenie, musimy skorzystać z alternatywnych rozwiązań. Takich jak choćby ugotowanie potrawki gołąbkowej na zapas.

Wczesna pobudka, ciężka praca, potem późny powrót do domu. Do tego jeszcze sprzątanie, prasowanie, pranie – obowiązki każdej gospodyni domowej nie należą do najłatwiejszych. Czasem przy tym nawale spraw nie ma już nawet chwili na gotowanie codziennych obiadów. By nie zostać w środku tygodnia z samymi kanapkami, warto pomyśleć strategicznie. Jednym z pomysłów na szybki obiad w tygodniu jest przygotowanie potrawki gołąbkowej w słoikach. Nasze danie nie będzie zawierało w sobie ryżu – ten dogotujecie „na bieżąco”. Oczywiście w naszych „gołąbkach” wszystko odbędzie się bez zawijania. Szybkość wykonania i nienaganny smak w jednym. Tak przygotowane danie śmiało możemy poddać pasteryzacji. Zakonserwowane słoiczki będą naszą „deską ratunku” przez dłuższy czas. Zawsze wtedy, gdy cierpimy na brak czasu i brak pomysłu na wykarmienie całej rodziny. Do przygotowania naszego „długoterminowego” dania będziemy potrzebowali jednej kapusty, nieco mięsa i trochę pomidorów. Smak? Po prostu doskonały Potrawka gołąbkowa do słoików – przepis Składniki: 1 kapusta średniej wielkości Ok. 25 dag boczku Ok. 50 dag kiełbasy 2 cebule 10 dag koncentratu pomidorowego Pieprz i sól Liść laurowy i ziele angielskie Opcjonalnie: oregano, papryka w proszku, tymianek Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy 1-2 szklankami wody i dusimy do miękkości. W tym czasie pokrojony boczek podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Następnie dodajemy na patelnię pokrojoną w „talarki” kiełbasę. Kiedy kapusta będzie miękka, a mięso z cebulą odpowiednio zrumienione, dodajemy je do garnka. Doprawiamy kapustę...

Czernina
iskierka.ag/gotujmy.pl
Newsy
Znacie czerninę? Ta zupa zrobi furorę na waszym stole. Sprawdźcie, jak zrobić pyszną czarną polewkę
Czernina, zwana niegdyś także czarną polewką, to zupa, która nikogo nie pozostawi obojętnym. Po pierwsze z powodu swojego głównego składnika. Po drugie – z powodu okazji, na jaką kiedyś się ją jadało.

Czernina to zupa przygotowywana na bazie gęsiej krwi. Zapytacie, komu dziś w głowie jedzenie potraw z krwi? Spokojnie, przecież królowa grilla, nasza ulubiona kaszanka również przyrządzana jest z krwi, tyle że z tej wieprzowej. Jedzenie tego rodzaju kiełbasy weszło nam, nomen omen, w krew. Coraz częściej nie stronimy także od krwistych i półkrwistych wołowych steków. Co stoi zatem na przeszkodzie, aby spróbować tradycyjnego dania naszych przodków? Jak smakuje czernina? Teoretycznie nic, ale tutaj do gry wchodzi historia. Czarna polewka to przecież tradycyjna zupa, którą ojciec panny podawał niechcianemu zięciowi. Pamiętamy czarną polewkę z kart „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza. Gdyby nie ten z pozoru niewinny gest, historia sporu Sopliców i Horeszków w ogóle nie miałaby miejsca! Cóż, warto więc przyrządzać czerninę bez obecności ukochanych naszych dzieci. Ot tak, na wszelki wypadek! A teraz do rzeczy. Czas na przygotowanie samej zupy. Można by rzec w skrócie, że jest to po prostu wzbogacony rosół, zmieszany z krwią gęsi lub królika. Co jednak zrobić, by czarna polewka smakowała tak jak na dawnych staropolskich stołach? Spieszymy z praktycznymi podpowiedziami. Umiejętnie przyrządzona czernina zrobi furorę na waszym stole. I nie tylko wśród domowych entuzjastów historii. Do dzieła! Przepis na czerninę Składniki: gęsie mięso – najlepiej szyje i żołądki na rosół ok. szklanka gęsiej krwi 1,5 litra rosołu z gęsi (przepis znajdziecie tutaj: porcja włoszczyzny cebula ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny ocet cukier 10 dag śliwek suszonych 5 dag rodzynek 1/2 szklanki wiśni (użyjmy tych mrożonych) kilka owoców jałowca sól pieprz czarny tymianek...

Bigos
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Bigos w sam raz kwaśny, idealnie doprawiony, po prostu wyjątkowy. Ten przepis nie ma sobie równych
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Poznajcie naszą propozycję.

Kilka wieków temu bigosem nazywano potrawę z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego. W XVIII wieku zaczęto zastępować drogie składniki kapustą kiszoną. Bigos bez kapusty Przez wiele lat w książkach kucharskich znajdowały się przepisy na bigos bez kapusty. Niektóre zapisy z XX wieku nadal podtrzymują tę tendencję. Chwilę wcześniej, w wieku XIX, zaczęto jednak eksperymentować z proporcjami mięsa i kapusty. Tak właśnie powstał bigos współczesny. Po staropolsku Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Może też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i silną woń wędzonki, śliwek i ewentualnie dziczyzny. Przepis na bigos Składniki na bigos: 3 kg kapusty kiszonej z marchewką 4 cebule białe średniej wielkości 4  śliwki suszone polskie lub śliwki kalifornijskie  500 g mięsa wieprzowego, biodrówka lub szynka 500 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 1 kiełbasa wędzona 6 łyżek oleju rzepakowego 10 ziarenek ziela anielskiego 5 liści laurowych 10 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 190 g koncentratu pomidorowego sól do smaku Grzyby namaczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Odsączamy, a wodę pozostawiamy. Mięso...

Szybki bigos ze słodkiej kapusty. Tak pyszny, że będziecie chcieli jeść go codziennie
Adobe Stock
Newsy
Szybki bigos ze słodkiej kapusty. Tak pyszny, że będziecie chcieli jeść go codziennie
Szybki bigos ze słodkiej kapusty z mięsem wieprzowym, cebulką i swojską kiełbasą to danie, za które wielu Polaków dałoby się pokroić. Jak je przygotować? Czytajcie dalej!

Polacy wprost kochają bigos. Zajadają się nim na co dzień i od święta. Sposobów przygotowywania tej potrawy jest naprawdę mnóstwo. Jedni preferują bigos jarski, inni twierdzą, że nie może w nim zabraknąć swojskiej kiełbasy oraz wędlin. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego są: drobno poszatkowana kiszona kapusta, świeża biała kapusta, suszone grzyby, śliwki oraz różne gatunki mięsa i wędlin.  Całość dopełnia cebula oraz odpowiednio dobrane przyprawy. Podczas przygotowywania bigosu liczy się czas. Im dłużej dusi się bigos, tym lepiej. Po przyrządzeniu i najlepiej kilkudniowym duszeniu, danie powinno mieć ciemny kolor i gęstą konsystencję. Powinno być lekko pikantne w smaku i mieć silną woń wędzonki. Kto powiedział, że przygotowanie bigosu musi zajmować mnóstwo czasu? Ten z naszego przepisu robi się w nieco ponad godzinę, ale smakuje równie wybornie, jak ten, na którego przygotowanie trzeba poświecić znacznie więcej czasu. Jeżeli lubicie bigos, ale nie macie zbyt dużo czasu, nie musicie przygotowywać tej potrawy wedle klasycznej, staropolskiej receptury, Możecie przetestować o wiele krótszą opcję na ugotowanie bigosu. Bigos z naszego przepisu jest szybki, prosty i zarazem bardzo smaczny. W mig poprawi wam humor i rozpieści wasze podniebienia w mroźne, zimowe dni. Przepis na bigos ze słodkiej kapusty Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego 2 pętka swojskiej kiełbasy 1 duża cebula 1 główka białej kapusty Przyprawa do mięsa wieprzowego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 0,5 łyżeczki przyprawy do flaków 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Szczypta czarnego pieprzu Sól do smaku 1 łyżka posiekanego koperku 1 czubata łyżka sosu z suszonych pomidorów z czosnkiem lub koncentratu pomidorowego Olej do...