Receptura na domowe paluszki rybne jest naprawdę dziecinnie prosta. Z pewnością macie w swojej kuchni wszystkie potrzebne składniki. Dodatkowa wizyta w sklepie będzie więc zbędna.
Na przyrządzenie tego przysmaku potrzebujecie zaledwie 20 minut. Możecie być pewni, że na jego widok wasze niejadki oszaleją z zachwytu i każdy, bez wyjątku, poprosi o dokładkę. Dzięki temu przepisowi już nigdy nie sięgniecie po sklepowe mrożonki.
Przepis na domowe paluszki rybne
Będziecie potrzebować
- 4 filetów ulubionej ryby np. miruny
- 2 jajek
- Mąki
- Bułki tartej
- Soku z cytryny
- Mleka
- Oleju do smażenia
- Przypraw: pieprzu, soli
Przygotowanie
- Rybę podzielcie na paluszki o szerokości ok. 2 cm. Tak przygotowaną umieśćcie w średniej wielkości misce i skropcie sokiem z cytryny. Dzięki temu przekąska zyska lepszy smak, a panierka będzie lepiej przywierać.
- Przygotujcie dwa głębsze talerze - w jednym umieśćcie rozkłócone jajko i mleko, z kolei w drugim mąkę i bułkę tartą.
- Zanim przystąpicie do jakichkolwiek innych czynności, na patelni rozgrzejcie olej. Bowiem panierowana ryba musi od razu wylądować na tłuszczu, inaczej będzie niesmaczna.
- Skropione wcześniej cytryną filety doprawcie solą i pieprzem, a następnie zacznijcie panierować w kolejności – mąka z bułką tartą, jajko z mlekiem, mąka z bułką tartą.
- Tak przygotowaną rybę od razu połóżcie na rozgrzanym tłuszczu i smażcie z obu stron, aż do ładnego zarumienienia panierki.
- Usmażone paluszki rybne odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Gotowe!
Najlepiej serwować je w towarzystwie domowych frytek i majonezu lub keczupu.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl