domowe paluszki rybne przepis
Gotujmy.pl/misia5
Newsy

Pyszne domowe paluszki rybne w chrupiącej panierce. Nawet niejadki będą chciały dokładkę

Domowe paluszki rybne to idealny sposób na przemycenie do diety dziecka cennych witamin i wartości odżywczych. W końcu mało który milusiński określa się jako fan ryb. Kiedy jednak zobaczy panierkę, frytki i keczup, szaleje z zachwytu. Taki obiad wcale nie musi być niezdrowy. Wystarczy, że wszystkie elementy przygotujecie samodzielnie.
Weronika Kępa
styczeń 23, 2021

Receptura na domowe paluszki rybne jest naprawdę dziecinnie prosta. Z pewnością macie w swojej kuchni wszystkie potrzebne składniki. Dodatkowa wizyta w sklepie będzie więc zbędna. 

Na przyrządzenie tego przysmaku potrzebujecie zaledwie 20 minut. Możecie być pewni, że na jego widok wasze niejadki oszaleją z zachwytu i każdy, bez wyjątku, poprosi o dokładkę. Dzięki temu przepisowi już nigdy nie sięgniecie po sklepowe mrożonki.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na domowe paluszki rybne

Będziecie potrzebować

  • 4 filetów ulubionej ryby np. miruny
  • 2 jajek
  • Mąki
  • Bułki tartej
  • Soku z cytryny
  • Mleka
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: pieprzu, soli

Przygotowanie

  1. Rybę podzielcie na paluszki o szerokości ok. 2 cm. Tak przygotowaną umieśćcie w średniej wielkości misce i skropcie sokiem z cytryny. Dzięki temu przekąska zyska lepszy smak, a panierka będzie lepiej przywierać.
  2. Przygotujcie dwa głębsze talerze - w jednym umieśćcie rozkłócone jajko i mleko, z kolei w drugim mąkę i bułkę tartą.
  3. Zanim przystąpicie do jakichkolwiek innych czynności, na patelni rozgrzejcie olej. Bowiem panierowana ryba musi od razu wylądować na tłuszczu, inaczej będzie niesmaczna.
  4. Skropione wcześniej cytryną filety doprawcie solą i pieprzem, a następnie zacznijcie panierować w kolejności – mąka z bułką tartą, jajko z mlekiem, mąka z bułką tartą.
  5. Tak przygotowaną rybę od razu połóżcie na rozgrzanym tłuszczu i smażcie z obu stron, aż do ładnego zarumienienia panierki. 
  6. Usmażone paluszki rybne odsączcie z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Gotowe!

Najlepiej serwować je w towarzystwie domowych frytek i majonezu lub keczupu.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze