zupa
Adobe Stock
Newsy

Pyszna zupa, która spala tłuszcz w mgnieniu oka. Jedzcie ją bez ograniczeń

Jak łatwo zrzucić choćby kilka nadprogramowych kilogramów? Z pomocą przyjdą wam m.in. zupy.

Okres jesienno-zimowy to idealny czas na zupy. Szczególnie że pogoda na zewnątrz nie nastraja optymizmem. Korzyści z jedzenia zupy jest znacznie więcej. Niektóre z nich pomogą wam schudnąć!

Jeśli zrobicie zupę w odpowiedni sposób, może się okazać, że zamiast tuczyć, pomoże wam schudnąć. Na dodatek, niektóre połączenia warzyw mogą się okazać prawdziwą bombą witaminową. W okresie przedwiosennym organizm potrzebuje bowiem dodatkowego wsparcia. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie składniki powinny znaleźć się w zdrowej zupie?

Niektóre przykłady pokazują, że bez warzyw w codziennej diecie bardzo trudno się obejść. Warzywa to bogactwo witamin, minerałów i cennych dla zdrowia składników. Ponadto są mało kaloryczne, można z nimi łączyć dosłownie wszystko, a najlepiej smakują w postaci zup.

W imbirze znajdziecie również witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. To źródło cennych olejków eterycznych i żywic o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym.

Imbir poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy. W dużej mierze pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje uporczywe przy przejedzeniu wzdęcia.

Z kolei marchewka to świetne źródło witaminy A i C. Dodatkowo znajdziemy w niej mnóstwo witamin z grupy B, a także witaminy E i K. Jest też bogata w składniki mineralne, między innymi magnez, żelazo, wapń i fosfor. Beta-karoten nadaje skórze naturalny koloryt i wspiera naturalną odporność organizmu.

Pektyny, czyli naturalne pochodne błonnika pokarmowego, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Zawarte w marchewce związki pobudzają wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w jelitach. To duże wsparcie dla układu trawiennego.

Pochylmy się teraz nad przyprawą curry. Każda z tych mieszanek różni się w zależności od ilości głównych składników oraz od regionu Azji i Indii. W wielu częściach świata można kupić przygotowaną mieszankę przypraw znanych jako curry, które jest używane jako przyprawa do dań takich jak zupy. Żółtego kolory curry nadaje kurkuma.

Zupa warzywna na odchudzenie - przepis

Potrzebujecie kilku składników. Jak się domyślacie, prym będą wiodły imbir, curry i marchewka. Wszystkie trzy będą miały nieoceniony wkład w pracę waszego układu trawiennego. Złagodzą mdłości, oczyszczą organizm, zredukują wzdęcia i pomogą zwalczyć stany zapalne. Dodatkowo zmniejszą apetyt, nie ładując w was dużej ilości kalorii.

Składniki:

  • 2 łyżki startego na drobniutkiej tarce imbiru

  • 2 łyżki przyprawy curry

  • 4 ząbki posiekanego czosnku

  • 0,5 kg marchwi 

  • pół puszki mleka kokosowego

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Podgrzejcie w garnku olej kokosowy i wymieszajcie go z curry.

  2. Dodajcie imbir i czosnek.

  3. Wlejcie bulion oraz wrzućcie obraną i pokrojoną na małe kawałki marchewkę.

  4. Zagotujcie, a następnie trzymajcie na małym ogniu jeszcze 25 minut.

  5. Zblendujcie całość i powoli dodajcie mleko kokosowe.

  6. Gotową zupę krem można przyozdobić zieleniną. Na zdrowie!

Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy
Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...

święta 2020
AdobeStock
Newsy
5 sposobów na odzyskanie wigoru po zbyt obfitych świętach
Niedługo skończą się święta, a wy już martwicie się skutkami przejedzenia? Niepotrzebnie! Dzięki poniższym sposobom zapomnicie o tym problemie.

Święta są gigantycznym wyzwaniem dla żołądka, wątroby i całego układu trawiennego. Pochłaniane wtedy ilości jedzenia muszą zostać jakoś strawione! Można sobie zadać pytanie „Po co to sobie robimy?”, ale odpowiedź jest prosta – bo jedzenie w święta jest po prostu przepyszne! Na pewno cierpicie w Boże Narodzenie na dolegliwości związane z przejedzeniem, ale dobrze wiecie, że taka okazja trafia się tylko raz w roku i nie ma sensu sobie żałować jedzenia. Jednak wątroba i żołądek bardzo cierpią w ciągu tych kilku dni. By im nieco ulżyć, warto zastosować sprawdzone sposoby! Sposoby na przejedzenie Niestrawność i ból brzucha to tylko jedne z nieprzyjemnych dolegliwości towarzyszących przejedzeniu. Można je nieco złagodzić stosując poniższe sposoby. Nie wymagają wielu składników i można łatwo je przygotować z tego, co macie w domu!   Mięta – najlepiej w formie ciepłego naparu. Przynosi ulgę, jeśli cierpicie na zgagę i ból żołądka, a do tego usprawnia trawienie. Rumianek – przyda się wówczas, gdy naprawdę przesadzicie z jedzeniem i boli was brzuch. Rumianek działa rozkurczowo, dlatego szybko przyniesie ulgę w bólu żołądka i wzdęciach. Woda – koniecznie pijcie dużo wody między posiłkami! Odpowiednie nawodnienie to podstawia sprawnego trawienia. Ocet jabłkowy – to, co trawi jedzenie w naszym żołądku to oczywiście kwas. Gdy jemy naprawdę dużo, jego ilości mogą okazać się za małe, więc warto pomóc organizmowi i suplementować się octem jabłkowym. Wystarczy do szklanki ciepłej wody dodać łyżkę octu i miodu (dla złagodzenia smaku) i wypić na pusty żołądek rano. Imbir – stanowi doskonałe remedium na wzdęcia i mdłości. Wystarczy dodać kilka plasterków do herbaty albo szklanki z wodą. Dużo ruchu – najlepszym sposobem na...

zlote mleko
unsplash.com/@sarahjgualtieri
Newsy
Kubek tego mleka doskonale podnosi odporność, obniża cholesterol i cukier. Wystarczy dodać jeden składnik
Słyszeliście o złotym mleku? Wzmacnia odporność, rozgrzewa w chłodne dni, a do tego rewelacyjnie smakuje.

Złote mleko to napój na bazie mleka kokosowego. Z powodzeniem można zastąpić je innym mlekiem roślinnym (na przykład migdałowym czy sojowym) albo krowim. Niezwykłego koloru oraz zdrowotnych właściwości dodaje zawarta w nim kurkuma .  Właściwości kurkumy  Przez lata niedoceniana kurkuma okazała się być nie tylko przyprawą, która dodaje daniom żółtego koloru. To prawdziwa zdrowotna bomba. Działa antynowotworowo, obniża poziom cholesterolu i cukru, usprawnia działanie układu pokarmowego, nerek i wątroby, dzięki czemu doskonale oczyszcza organizm, wspomaga odporność i zapobiega infekcjom.  Jak działa mleko z kurkumą? To doskonała mikstura, która sprawdzi się w przypadku przeziębienia i mokrego kaszlu, obniżonej odporności, bólu głowy czy odchudzania, ponieważ pomoże pozbyć się niechcianych kilogramów.  Jak przygotować złote mleko?  Złote mleko można przygotować na dwa sposoby. Na początek polecamy przygotować mleko z dodatkiem sproszkowanej kurkumy. Jeśli wam zasmakuje, zróbcie pastę z kurkumy – to świetny sposób, który pozwoli później szybko przygotować ulubiony napój do picia. Taka pasta jest świeża aż przez 3 tygodnie. Można ją wzbogacić o składniki rozgrzewające, takie jak czarny pieprzy i imbir.  Przepis na pastę z kurkumy  Składniki: 3 kopiaste łyżki sypkiej kurkumy  Pół szklanki wody  Opcjonalnie: 2-3 szczypty czarnego pieprzu i sproszkowanego imbiru  Przygotowanie: Zagotujcie wodę i wrzuć przyprawy.  Gotujcie przez kilka minut, aż zacznie gęstnieć. Mieszajcie często i uważajcie, żeby pasta się nie przypaliła.  Zbyt rzadka pasta potrzebuje kilku dodatkowych chwil gotowania, a zbyt gęsta odrobiny wody.  Całość przełóżcie do szklanego...

Śledzie
Flickr/Andrzej MadPole Szymański
Newsy
Tak pysznych śledzi jeszcze nie jedliście. Cały ich sekret tkwi w marynacie z...
Wszyscy znany śledzie, szczególnie te z wigilijnego stołu. Jeśli nie macie jeszcze przepisu, który spełnia wasze oczekiwania, podpowiadamy jeden z lepszych. Zachwyci was i waszych bliskich.

Śledzie potrafią oczarować smakiem. Ich mięso jest dodatkowo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne i witaminy A, B, E oraz ceną w okresie jesienno-zimowym witaminę D3. Właściwości zdrowotne śledzi Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, sięgajcie po śledzie także na co dzień. Śledź kwalifikuje się do ryb o najmniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a jego populacja nie jest zagrożona wyginięciem. Raport WWF sprzed kilku lat zdaje się potwierdzać powyższe dane.  Macie problem z produkcją czerwonych krwinek? Śledzie wam w tym pomogą. Ale nie tylko! W każdej porcji śledzia znajduje się żelazo i witamina B12, które pomagają w wytworzeniu hemoglobiny. Do produkcji hemoglobiny organizm potrzebuje białka, które znajdziecie w śledziach w nadmiarze! Jedzenie śledzia to także uzupełnianie wapnia, magnezu i fosforu. Każdy w tych składników odżywczych ciało człowieka wykorzystuje do wytworzenia zębów i kości. Składniki zawarte w śledziach pomagają w wytworzeniu białek, takich jak kolagen. Wasza skóra, z cerą na czele, wam za to podziękuje. Śledzie jest jednym z najlepszych źródeł witamy D Witamina D ochroni wasz organizm przed osteoporozą. Za to zawarty w śledziu potas pomoże komórkom nerwowym usprawnić pracę mózgu. Ryba jest wielozadaniowa, gdyż suplementuje w krwioobieg substancje, które poradzą sobie z wieloma waszymi dolegliwościami.  Ryba idealna na święta, w oleju lnianym, z sokiem i skórką cytrynową Śledzie smakują klasycznie z cebulką, ale możecie je urozmaicić o kilka prostych składników. Niektóre z nich wpisują się idealnie w klimat świąt. Co powiecie na śledzie w oleju lnianym ze skórką cytrynową? Składniki: 600 g filetów śledziowych ½ szklanki mleka do...