zupa
Adobe Stock
Newsy

Pyszna zupa, która spala tłuszcz w mgnieniu oka. Jedzcie ją bez ograniczeń

Jak łatwo zrzucić choćby kilka nadprogramowych kilogramów? Z pomocą przyjdą wam m.in. zupy.

Okres przejściowy to idealny czas na zupy. Szczególnie, że pogoda na zewnątrz nie nastraja optymizmem. Korzyści z jedzenia zupy jest znacznie więcej. Niektóre z nich pomogą wam schudnąć!

Jeśli zrobicie zupę w odpowiedni sposób, może się okazać, że zamiast tuczyć, zupa sprawi, że schudniecie. Na dodatek, niektóre połączenia warzyw mogą się okazać prawdziwą bombą witaminową. W okresie przedwiosennym organizm potrzebuje bowiem dodatkowego wsparcia. 

Jakie składniki powinny znaleźć się w zdrowej zupie?

Niektóre przykłady pokazują, że bez warzyw w codziennej diecie bardzo trudno się obejść. Warzywa to bogactwo witamin, minerałów i cennych dla zdrowia składników. Ponadto są mało kaloryczne, można z nimi łączyć dosłownie wszystko, a najlepiej smakują w postaci zup.

W imbirze znajdziecie również witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. To źródło cennych olejków eterycznych i żywic o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym.

Imbir poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy. W dużej mierze pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje uporczywe przy przejedzeniu wzdęcia.

Z kolei marchewka to świetne źródło witaminy A i C. Dodatkowo znajdziemy w niej mnóstwo witamin z grupy B, a także witaminy E i K. Jest też bogata w składniki mineralne, między innymi magnez, żelazo, wapń i fosfor. Beta-karoten nadaje skórze naturalny koloryt i wspiera naturalną odporność organizmu.

Pektyny, czyli naturalne pochodne błonnika pokarmowego, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Zawarte w marchewce związki pobudzają wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w jelitach. To duże wsparcie dla układu trawiennego.

Pochylmy się teraz nad przyprawą curry. Każda z tych mieszanek różni się w zależności od ilości głównych składników oraz od regionu Azji i Indii. W wielu częściach świata można kupić przygotowaną mieszankę przypraw znanych jako curry, które jest używane jako przyprawa do dań takich jak zupy. Żółtego kolory curry nadaje kurkuma.

Zobacz także
Przepis na śląską kartoflankę Magdy Gessler. Idealna zupa na chłodne dni

Przepis na śląską kartoflankę Magdy Gessler. Idealna, mięsna zupa na chłodne dni

Czernina

Znacie czerninę? Ta zupa zrobi furorę na waszym stole. Sprawdźcie, jak zrobić pyszną czarną polewkę

Zupa warzywna na odchudzenie - przepis

Potrzebujecie kilku składników. Jak się domyślacie, prym będą wiodły imbir, curry i marchewka. Wszystkie trzy będą miały nieoceniony wkład w pracę waszego układu trawiennego. Złagodzą mdłości, oczyszczą organizm, zredukują wzdęcia i pomogą zwalczyć stany zapalne. Dodatkowo zmniejszą apetyt, nie ładując w was dużej ilości kalorii.

Składniki:

  • 2 łyżki startego na drobniutkiej tarce imbiru

  • 2 łyżki przyprawy curry

  • 4 ząbki posiekanego czosnku

  • 0,5 kg marchwi 

  • pół puszki mleka kokosowego

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzejcie w garnku olej kokosowy i wymieszajcie go z curry.

  2. Dodajcie imbir i czosnek.

  3. Wlejcie bulion oraz wrzućcie obraną i pokrojoną na małe kawałki marchewkę.

  4. Zagotujcie, a następnie trzymajcie na małym ogniu jeszcze 25 minut.

  5. Zblendujcie całość i powoli dodajcie mleko kokosowe.

  6. Gotową zupę krem można przyozdobić zieleniną. Na zdrowie!

Źródło: gotujmy.pl

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA