
Okres przejściowy to idealny czas na zupy. Szczególnie, że pogoda na zewnątrz nie nastraja optymizmem. Korzyści z jedzenia zupy jest znacznie więcej. Niektóre z nich pomogą wam schudnąć!
Jeśli zrobicie zupę w odpowiedni sposób, może się okazać, że zamiast tuczyć, zupa sprawi, że schudniecie. Na dodatek, niektóre połączenia warzyw mogą się okazać prawdziwą bombą witaminową. W okresie przedwiosennym organizm potrzebuje bowiem dodatkowego wsparcia.
Jakie składniki powinny znaleźć się w zdrowej zupie?
Niektóre przykłady pokazują, że bez warzyw w codziennej diecie bardzo trudno się obejść. Warzywa to bogactwo witamin, minerałów i cennych dla zdrowia składników. Ponadto są mało kaloryczne, można z nimi łączyć dosłownie wszystko, a najlepiej smakują w postaci zup.
W imbirze znajdziecie również witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. To źródło cennych olejków eterycznych i żywic o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym.
Imbir poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy. W dużej mierze pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje uporczywe przy przejedzeniu wzdęcia.
Z kolei marchewka to świetne źródło witaminy A i C. Dodatkowo znajdziemy w niej mnóstwo witamin z grupy B, a także witaminy E i K. Jest też bogata w składniki mineralne, między innymi magnez, żelazo, wapń i fosfor. Beta-karoten nadaje skórze naturalny koloryt i wspiera naturalną odporność organizmu.
Pektyny, czyli naturalne pochodne błonnika pokarmowego, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Zawarte w marchewce związki pobudzają wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w jelitach. To duże wsparcie dla układu trawiennego.
Pochylmy się teraz nad przyprawą curry. Każda z tych mieszanek różni się w zależności od ilości głównych składników oraz od regionu Azji i Indii. W wielu częściach świata można kupić przygotowaną mieszankę przypraw znanych jako curry, które jest używane jako przyprawa do dań takich jak zupy. Żółtego kolory curry nadaje kurkuma.
Zupa warzywna na odchudzenie - przepis
Potrzebujecie kilku składników. Jak się domyślacie, prym będą wiodły imbir, curry i marchewka. Wszystkie trzy będą miały nieoceniony wkład w pracę waszego układu trawiennego. Złagodzą mdłości, oczyszczą organizm, zredukują wzdęcia i pomogą zwalczyć stany zapalne. Dodatkowo zmniejszą apetyt, nie ładując w was dużej ilości kalorii.
Składniki:
-
2 łyżki startego na drobniutkiej tarce imbiru
-
2 łyżki przyprawy curry
-
4 ząbki posiekanego czosnku
-
0,5 kg marchwi
-
pół puszki mleka kokosowego
-
1 litr bulionu warzywnego
-
2 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
-
Podgrzejcie w garnku olej kokosowy i wymieszajcie go z curry.
-
Dodajcie imbir i czosnek.
-
Wlejcie bulion oraz wrzućcie obraną i pokrojoną na małe kawałki marchewkę.
-
Zagotujcie, a następnie trzymajcie na małym ogniu jeszcze 25 minut.
-
Zblendujcie całość i powoli dodajcie mleko kokosowe.
-
Gotową zupę krem można przyozdobić zieleniną. Na zdrowie!
Źródło: gotujmy.pl