zupa
Adobe Stock
Newsy

Pyszna zupa, która spala tłuszcz w mgnieniu oka. Jedzcie bez ograniczeń

Początek roku to najlepszy czas na podjęcie kilu postanowień. Mogą dotyczyć one planów zawodowych, relacji lub zrzucenia kilku nadprogramowych kilogramów. Z pomocą przyjdą wam m.in. zupy.
Aleksandra Jaworska
styczeń 11, 2021

Okres jesienno-zimowy to idealny czas na zupy. Szczególnie że pogoda na zewnątrz wciąż nie nastraja optymizmem. Korzyści z jedzenia zupy jest znacznie więcej. Niektóre z nich pomogą wam schudnąć!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zupa idealna na odchudzanie

Jeśli zrobicie zupę w odpowiedni sposób, może się okazać, że zamiast tuczyć, pomoże wam schudnąć. Na dodatek, niektóre połączenia warzyw mogą się okazać prawdziwą bombą witaminową. W okresie przedwiosennym organizm potrzebuje bowiem dodatkowego wsparcia. 

Warzywa, które są dobre na wszystko

Niektóre przykłady pokazują, że bez warzyw w codziennej diecie bardzo trudno się obejść. Warzywa to bogactwo witamin, minerałów i cennych dla zdrowia składników. Ponadto są mało kaloryczne, można z nimi łączyć dosłownie wszystko, a najlepiej smakują w postaci zup.

Imbir bogaty w węglowodany, witaminy C, B1 i B2

W imbirze znajdziecie również witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. To źródło cennych olejków eterycznych i żywic o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym.

Herbata, do której dorzucicie imbir, złagodzi kaszel, rozrzedzi śluz i zahamuje skurcze oskrzeli. Napój z imbirem, najlepiej z dodatkiem cynamonu, cytryny, miodu i kurkumy, ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe.

Imbir poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy. W dużej mierze pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje uporczywe przy przejedzeniu wzdęcia.

Marchewka - właściwości

To świetne źródło witaminy A i C. Dodatkowo znajdziemy w niej mnóstwo witamin z grupy B, a także witaminy E i K. Jest też bogata w składniki mineralne, między innymi magnez, żelazo, wapń i fosfor. Beta-karoten nadaje skórze naturalny koloryt i wspiera naturalną odporność organizmu.

Pektyny, czyli naturalne pochodne błonnika pokarmowego, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Zawarte w marchewce związki pobudzają wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w jelitach. To duże wsparcie dla układu trawiennego.

Curry

Każda z mieszanek różni się w zależności od ilości głównych składników oraz od regionu Azji i Indii. W wielu częściach świata można kupić przygotowaną mieszankę przypraw znanych jako curry, które jest używane jako przyprawa do dań takich jak zupy. Żółtego kolory curry nadaje kurkuma.

Zupa warzywna na odchudzenie - przepis

Potrzebujecie kilku składników. Prym będą wiodły imbir, curry i marchewka. Wszystkie trzy będą miały nieoceniony wkład w pracę waszego układu trawiennego. Złagodzą mdłości, oczyszczą organizm, zredukują wzdęcia i pomogą zwalczyć stany zapalne. Dodatkowo zmniejszą apetyt, nie ładując w was dużej ilości kalorii.

Składniki:

  • 2 łyżki startego na drobniutkiej tarce imbiru

  • 2 łyżki przyprawy curry

  • 4 ząbki posiekanego czosnku

  • 0,5 kg marchwi 

  • pół puszki mleka kokosowego

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Podgrzejcie w garnku olej kokosowy i wymieszajcie go z curry.

  2. Dodajcie imbir i czosnek.

  3. Wlejcie bulion oraz wrzućcie obraną i pokrojoną na małe kawałki marchewkę.

  4. Zagotujcie, a następnie trzymajcie na małym ogniu jeszcze 25 minut.

  5. Zblendujcie całość i powoli dodajcie mleko kokosowe.

  6. Gotową zupę krem można przyozdobić zieleniną. Na zdrowie!

Komentarze
Zasmażka do zup
Gotujmy.pl/Justine27
Newsy Idealna do zup, sosów i gotowanych warzyw. Jak zrobić przepyszną zasmażkę?
Zasmażka może znaleźć w kuchni wiele zastosowań. Nie lubicie rzadkich potraw? Zasmażka przyjdzie wam z pomocą.
Aleksandra Jaworska
styczeń 11, 2021

Gotowanie wymaga umiejętności i sprytu. Czasami kilka sztuczek wystarczy, a kuchnia nie będzie miała przed wami żadnych tajemnic. Zasmażka ma ważne miejsce  w polskiej kuchni Sentymenty do tradycyjnych przepisów potrafią wziąć górę. Szczególnie jeśli mowa o trikach, które znały jeszcze wasze babcie. Jeden z nich dotyczy zagęszczania potraw. Nic nie zrobi tego lepiej niż prosta i każdorazowo skuteczna zasmażka.  Mimo że nie znajdziecie jej w eksperymentach kuchni z całego świata, to sprawdzony sposób na zbyt rzadkie potrawy, które są codziennością. Robienie zasmażki nie należy do skomplikowanych zadań. Zwyczajowo powstaje z połączenia mąki z tłuszczem w proporcjach 1:1. Wybór tłuszczu zależy od czasu, jaki ma on spędzić na patelni oraz od potrawy, do której zamierzacie wykorzystać zasmażkę. Do krótszego smażenia nadają się masło i margaryna. Gdy czas przygotowania zasmażki będzie wynosił kilka minut, wybierzcie oleje roślinne. Tłuszcz ląduje na patelni w pierwszej kolejności. Następnie należy dodać mąkę. Im dłużej mieszacie składniki, tym lepiej dla waszej zasmażki. Zresztą bez tego zasmażka w mgnieniu oka się przypali. Dobrze zrobiona zasmażka konsystencją przypomina budyń i nie posiada grudek. Jak połączyć danie z zasmażką? Do gorącej zasmażki należy wlewać zimny płyn, natomiast podgrzaną potrawę wzbogaca się zimną zasmażką. To szczególnie ważne, gdy nie jesteście pewni, jak zrobić zasmażkę do flaków i innych popisowych dań, a planujecie za chwilę małe, ale bardzo ważne przyjęcie. Można wyróżnić 3 typy zasmażek: biała – dla fanów warzywnych dań, np. do marchewki z groszkiem. Mieszankę tłuszczu i mąki należy smażyć krótko i zdjąć z ognia, gdy tylko składniki połączą się w...

Przeczytaj