zupa
Adobe Stock
Newsy

Pyszna zupa, która spala tłuszcz w mgnieniu oka. Jedzcie ją bez ograniczeń

Jak łatwo zrzucić choćby kilka nadprogramowych kilogramów? Z pomocą przyjdą wam m.in. zupy.

Okres przejściowy to idealny czas na zupy. Szczególnie, że pogoda na zewnątrz nie nastraja optymizmem. Korzyści z jedzenia zupy jest znacznie więcej. Niektóre z nich pomogą wam schudnąć!

Jeśli zrobicie zupę w odpowiedni sposób, może się okazać, że zamiast tuczyć, zupa sprawi, że schudniecie. Na dodatek, niektóre połączenia warzyw mogą się okazać prawdziwą bombą witaminową. W okresie przedwiosennym organizm potrzebuje bowiem dodatkowego wsparcia. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie składniki powinny znaleźć się w zdrowej zupie?

Niektóre przykłady pokazują, że bez warzyw w codziennej diecie bardzo trudno się obejść. Warzywa to bogactwo witamin, minerałów i cennych dla zdrowia składników. Ponadto są mało kaloryczne, można z nimi łączyć dosłownie wszystko, a najlepiej smakują w postaci zup.

W imbirze znajdziecie również witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. To źródło cennych olejków eterycznych i żywic o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym.

Imbir poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy. W dużej mierze pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje uporczywe przy przejedzeniu wzdęcia.

Z kolei marchewka to świetne źródło witaminy A i C. Dodatkowo znajdziemy w niej mnóstwo witamin z grupy B, a także witaminy E i K. Jest też bogata w składniki mineralne, między innymi magnez, żelazo, wapń i fosfor. Beta-karoten nadaje skórze naturalny koloryt i wspiera naturalną odporność organizmu.

Pektyny, czyli naturalne pochodne błonnika pokarmowego, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Zawarte w marchewce związki pobudzają wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w jelitach. To duże wsparcie dla układu trawiennego.

Pochylmy się teraz nad przyprawą curry. Każda z tych mieszanek różni się w zależności od ilości głównych składników oraz od regionu Azji i Indii. W wielu częściach świata można kupić przygotowaną mieszankę przypraw znanych jako curry, które jest używane jako przyprawa do dań takich jak zupy. Żółtego kolory curry nadaje kurkuma.

Zobacz także
Przepis na śląską kartoflankę Magdy Gessler. Idealna zupa na chłodne dni

Przepis na śląską kartoflankę Magdy Gessler. Idealna, mięsna zupa na chłodne dni

Czernina

Znacie czerninę? Ta zupa zrobi furorę na waszym stole. Sprawdźcie, jak zrobić pyszną czarną polewkę

Zupa warzywna na odchudzenie - przepis

Potrzebujecie kilku składników. Jak się domyślacie, prym będą wiodły imbir, curry i marchewka. Wszystkie trzy będą miały nieoceniony wkład w pracę waszego układu trawiennego. Złagodzą mdłości, oczyszczą organizm, zredukują wzdęcia i pomogą zwalczyć stany zapalne. Dodatkowo zmniejszą apetyt, nie ładując w was dużej ilości kalorii.

Składniki:

  • 2 łyżki startego na drobniutkiej tarce imbiru

  • 2 łyżki przyprawy curry

  • 4 ząbki posiekanego czosnku

  • 0,5 kg marchwi 

  • pół puszki mleka kokosowego

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzejcie w garnku olej kokosowy i wymieszajcie go z curry.

  2. Dodajcie imbir i czosnek.

  3. Wlejcie bulion oraz wrzućcie obraną i pokrojoną na małe kawałki marchewkę.

  4. Zagotujcie, a następnie trzymajcie na małym ogniu jeszcze 25 minut.

  5. Zblendujcie całość i powoli dodajcie mleko kokosowe.

  6. Gotową zupę krem można przyozdobić zieleniną. Na zdrowie!

Źródło: gotujmy.pl

Ta zupa jest zdrowsza niż rosół i zmniejsza ryzyko nowotworów! Zdradzamy najprostszy przepis
Instagram/danbuettner
Newsy
Ta zupa jest zdrowsza niż rosół i zmniejsza ryzyko nowotworów! Zdradzamy najprostszy przepis
Jeżeli myśleliście, że najzdrowszą zupą na świecie jest rosół, to byliście w błędzie. Oto najzdrowsza zupa świata! Sprawdziliśmy – smakuje przepysznie!

Powszechnie uważa się, ze to rosół jest najzdrowszą zupą na świecie. Dobrej jakości bulion mięsno-warzywny dostarcza naszemu organizmowi zdrowego białka, witamin B2 i B12, a także magnezu, potasu, selenu i cynku, rozgrzewając nasz organizm, świetnie podnosząc odporność i zmniejszając ryzyko chorób. Jest jeszcze inna  bardzo zdrowa zupa , która jest nawet uznawana za o wiele zdrowszą niż rosół. To zupa soczewicowa z dodatkiem ziół. Zupa soczewicowa zmniejsza ryzyko nowotworów Dan Buettner, ekspert od długowieczności twierdzi, że zupa na bazie ziół i soczewicy, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Ale to nie jedyna jej zaleta. Ta pyszna i zdrowa zupa obniża również poziom cholesterolu i wspiera działanie układu trawiennego, a wszystko to dzięki dużej zawartości antyoksydantów. Czym są antyoksydanty? Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to substancje, które mogą zapobiegać lub spowalniać uszkodzenia komórek powodowane przez wolne rodniki, niestabilne cząsteczki, które organizm wytwarza w reakcji na czynniki środowiskowe i inne. Dan Buettner od lat przygląda się rejonom, których mieszkańcy osiągają ponadprzeciętną długość życia, a także bacznie śledzi ich dietę. Zupa soczewicowa z dodatkiem ziół to częsty element w ich menu. Jej największą zaletą jest nie tylko wyrazisty i bogaty smak, ale także wysoka zawartość antyoksydantów. Jarmuż jest bogatym źródłem witamin K, A i C, a także magnezu, kwasu foliowego i żelaza. Czosnek i cebula odżywiają dobre bakterie w jelitach i poprawiają pracę układu trawiennego. Imbir natomiast obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a kurkuma zapobiega rozwojowi stanów zapalnych. Soczewica zaś to wspaniałe źródło białka. Dla mieszkańców niebieskich stref jest ona podstawą...

Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy
Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...

Rozgrzewająca zupa
Pixabay
Przepisy
Dodaj jeden składnik do zupy a rozgrzeje cię jak żadna inna. Idealna na zimne, jesienne chłody
Brak pomysłu na szybki, rozgrzewający podwieczorek? Co powiecie na soczewicę, mleko kokosowe i kilka aromatycznych przypraw?

Do jesiennych wieczorów pasuje kubek gorącej herbaty i ciepły koc, lecz nie tylko. Znacznie większe właściwości rozgrzewające ma zupa z soczewicy, wzbogacona mieszanką typowo zimowych przypraw. Soczewica jest spotykana w Grecji i niektórych państwach Azji Zachodniej, Środkowej i Kaukazu. Wiele krajów świata podejmuje się jej uprawy. Dzięki szerokiemu zastosowaniu kulinarnemu można czerpać z jej bogactwa właściwie bez końca! Pożywna miska  Zupa jako danie jest sycąca i zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jeden z pomysłów na zupę w stylu jesiennym, podaje autorka bloga, Kwelka gotuje. Oparte na bazie soczewicy danie, dzięki przyprawom takim jak czubrica, imbir, czy curry, posiada potrzebną w okresie jesiennym właściwości rozgrzewające. Co należy kupić? 1 puszka mleka kokosowego 0,5 szklanki soczewicy czerwonej 1 cukinia 2 puszki pomidorów 2 marchewki 1 cebula 2 cm startego imbiru sól, pieprz 0,5 łyżeczki curry Kupione wcześniej warzywa kroimy drobno i podsmażamy na oleju kokosowym. Do smaku przyda się pieprz, sól, imbir i czubrica. Całość gotujemy około 10 minut. Na koniec od garnka powinny trafić pomidory, mleko kokosowe, curry oraz kurkuma. Przez kolejne 10 minut zupa puści aromat. Możemy doprawić do smaku użytymi wcześniej przyprawami i dla ozdoby (jak i zawartości żelaza) ozdobić gotowe danie natką pietruszki lub sezamem.   Źródło: WP Kuchania/Przepis z bloga “Kwelka gotuje”

Przepis na ogórki kiszone z curry. Lepsze niż zwykłe
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ogórki kiszone z curry. Lepsze niż zwykłe
Ogórki kiszone tradycyjnie przygotowywane są z dodatkiem solanki, kopru czy czosnku. Warto jednak dodać do nich jeden egzotyczny składnik!

Przepisy na ogórki kiszone przekazywane są z pokolenia na pokolenie przez babcie, mamy i ciotki. Każda rodzina, w zależności od tradycji, a także części Polski, z której się wywodzi, ma swoje receptury – niektóre bardzo oryginalne! W przeszłości do ogórków kiszonych dodawano składniki, o których dziś pamiętają jedynie nieliczni np. liście malin czy wiśni.  Staropolskie przepisy warto jednak czasem urozmaicać o nowoczesne, nieco bardziej egzotyczne składniki takie jak curry. Przepis, który proponujemy, sprawi, że wasze ogórki będą miały znacznie bardziej intensywny i nieco słodki, orientalny smak. Ta coraz popularniejsza przyprawa najczęściej stosowana jest w kuchni indyjskiej czy tajskiej, ale coraz chętniej stosuje się ją także w potrawach kuchni polskiej np. śledziach bożonarodzieniowych czy wszelkich sałatkach podawanych podczas sezonu grillowego. Koniecznie ich spróbujcie! Kiszonki - właściwości zdrowotne Kiszone warzywa to prawdziwy zastrzyk zdrowia. Mogą być spożywane absolutnie przez każdego, nawet osoby na restrykcyjnych dietach. Niskokaloryczne, a jednocześnie pyszne ogórki kiszone bogate są w witaminy, a także wapń, magnez, fosfor czy potas. Odkwaszają organizm, regulują działanie układu trawiennego, wspomagają pracę układu odpornościowego i usuwają toksyny. Przepis na ogórki kiszone z curry Składniki: 1 litr wody 1,5 szklanki octu 1,5 łyżki soli 2 szklanki cukru 3 łyżeczki przyprawy curry 3 kg ogórków 5 cebul 3 łyżeczki gorczycy liście selera Przygotowanie: Do słoika włóżcie ogórki umyte i obrane oraz przekrojone na ćwiartki, liście selera, szczyptę gorczycy (do każdego słoika) i po dużym plastrze cebuli.  Zagotujcie zalewę w garnku: wlejcie litr wody i 1,5 szklanki...