Okres przejściowy to idealny czas na zupy. Szczególnie, że pogoda na zewnątrz nie nastraja optymizmem. Korzyści z jedzenia zupy jest znacznie więcej. Niektóre z nich pomogą wam schudnąć!

Jeśli zrobicie zupę w odpowiedni sposób, może się okazać, że zamiast tuczyć, zupa sprawi, że schudniecie. Na dodatek, niektóre połączenia warzyw mogą się okazać prawdziwą bombą witaminową. W okresie przedwiosennym organizm potrzebuje bowiem dodatkowego wsparcia. 

Jakie składniki powinny znaleźć się w zdrowej zupie?

Niektóre przykłady pokazują, że bez warzyw w codziennej diecie bardzo trudno się obejść. Warzywa to bogactwo witamin, minerałów i cennych dla zdrowia składników. Ponadto są mało kaloryczne, można z nimi łączyć dosłownie wszystko, a najlepiej smakują w postaci zup.

W imbirze znajdziecie również witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. To źródło cennych olejków eterycznych i żywic o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym.

Zobacz także:

Imbir poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy. W dużej mierze pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje uporczywe przy przejedzeniu wzdęcia.

Z kolei marchewka to świetne źródło witaminy A i C. Dodatkowo znajdziemy w niej mnóstwo witamin z grupy B, a także witaminy E i K. Jest też bogata w składniki mineralne, między innymi magnez, żelazo, wapń i fosfor. Beta-karoten nadaje skórze naturalny koloryt i wspiera naturalną odporność organizmu.

Pektyny, czyli naturalne pochodne błonnika pokarmowego, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Zawarte w marchewce związki pobudzają wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w jelitach. To duże wsparcie dla układu trawiennego.

Pochylmy się teraz nad przyprawą curry. Każda z tych mieszanek różni się w zależności od ilości głównych składników oraz od regionu Azji i Indii. W wielu częściach świata można kupić przygotowaną mieszankę przypraw znanych jako curry, które jest używane jako przyprawa do dań takich jak zupy. Żółtego kolory curry nadaje kurkuma.

Zupa warzywna na odchudzenie - przepis

Potrzebujecie kilku składników. Jak się domyślacie, prym będą wiodły imbir, curry i marchewka. Wszystkie trzy będą miały nieoceniony wkład w pracę waszego układu trawiennego. Złagodzą mdłości, oczyszczą organizm, zredukują wzdęcia i pomogą zwalczyć stany zapalne. Dodatkowo zmniejszą apetyt, nie ładując w was dużej ilości kalorii.

Składniki:

  • 2 łyżki startego na drobniutkiej tarce imbiru

  • 2 łyżki przyprawy curry

  • 4 ząbki posiekanego czosnku

  • 0,5 kg marchwi 

  • pół puszki mleka kokosowego

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzejcie w garnku olej kokosowy i wymieszajcie go z curry.

  2. Dodajcie imbir i czosnek.

  3. Wlejcie bulion oraz wrzućcie obraną i pokrojoną na małe kawałki marchewkę.

  4. Zagotujcie, a następnie trzymajcie na małym ogniu jeszcze 25 minut.

  5. Zblendujcie całość i powoli dodajcie mleko kokosowe.

  6. Gotową zupę krem można przyozdobić zieleniną. Na zdrowie!

Źródło: gotujmy.pl