Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały
Gotujmy.pl/Martyna12
Newsy

Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Jeśli nie macie pomysłu na lekki obiad, przygotujcie tę zupę kalafiorową. Lekka, warzywna zupa na lato z dodatkiem kaszy, by była bardziej sycąca.
Anna Urbańska
czerwiec 24, 2021

Brak pomysłu na obiad? Zupa kalafiorowa to strzał w dziesiątkę. Pokochają ją najmłodsi, ale i starsi domownicy. Dodatek kaszy do zupy powoduje, że staje się ona sycąca i można jeść ją na jednodaniowy obiad. Jest lekka, ale sycąca, więc bardzo dobrze sprawdza się w upalne dni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę kalafiorową z kaszą

Zróbcie tą zupę kalafiorową z dodatkiem kaszy, domownicy będą zachwyceni.

Składniki na zupę kalafiorową

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Duży kalafior
  • 4 pomidory
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • Sól
  • Pieprz
  • 250 g jogurtu naturalnego

Zobacz także

Przygotowanie zupy kalafiorowej z kaszą

  1. Włoszczyznę obierzcie i umyjcie.
  2. Włóżcie włoszczyznę do garnka z wodą, dodajcie liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Gotujcie wywar warzywny do miękkości warzyw. Możecie pokroić je, by zupa była gotowa szybciej.
  4. Wywar przecedźcie do osobnego garnka, a włoszczyznę zetrzyjcie na tarce. Wybierzcie tarkę o dużych oczkach.
  5. Kalafiora podzielcie na różyczki. Pomidory obierzcie ze skórki (możecie je wcześniej sparzyć).
  6. Pokrójcie pomidory w kostkę.
  7. Do garnka z wywarem dodajcie kaszę, tarte warzywa, różyczki kalafiora i kostki pomidorów.
  8. Gotujcie do miękkości wszystkie składniki. Doprawcie zupę solą i pieprzem. Gotujcie do czasu zmięknięcia kaszy.
  9. Dodajcie do zupy jogurt naturalny, który możecie uprzednio zahartować mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
  10. Wymieszajcie zupę z jogurtem.

Żeby zupa była bardziej treściwa, możecie dodać do niej też kilka młodych ziemniaków. Zamiast kaszy jęczmiennej, dodajcie do zupy możecie dodać też:

  • Kuskus
  • Kaszę jaglaną
  • Kasze pęczak
  • Kaszę gryczaną
  • Kaszę bulgur
  • Kaszę orkiszową

Gotową zupę przelejcie na talerze. Koniecznie posypcie zupę koperkiem, pietruszką, lub inną zieleniną.

Wypróbujecie ten sposób przygotowania zupy kalafiorowej? Macie swoje przepisy na letnie obiady z których zawsze korzystacie?

Źródło: gotujmy.pl

Krupnik
Flickr/czynka
Przepisy Treściwy, wiejski krupnik na żeberkach. Niezwykle sycący! Doda wam niesamowitej energii
Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup. Przedstawiamy wam przepis na krupnik z żeberkami w roli głównej. Będziecie po niego wracać!
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Opinie wobec krupniku są różne. W sposób szczególny dzieli je wiek konsumenta. Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jedna z bardziej sycących zup. Klasyka polskiej kuchni! Zupa na wywarze Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną lub ryżem.  Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Średnio gęsta. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Krupnik w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny smak i aromat. Wołowina spowoduje, że zupa będzie miała pełny i mocny smak, natomiast sam drób zapewni bardziej delikatny wywar. Proponujemy wam przepis, gdzie podstawą jest mięso wieprzowe.  Syci aż miło Zupa podana na żeberkach wieprzowych syci aż miło. Na dodatek, podajcie ją koniecznie z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta. Krupnik na żeberkach jest złotym środkiem do uzyskania tego efektu. Składniki na 4 porcje zupy: 30 dag świeżych żeberek ekstra 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 4-6 ziarenek ziela angielskiego świeżo posiekana natka pietruszki 3 ziemniaki 3 liście laurowe kawałek selera kawałek pora pietruszka marchewka sól morska Ziarko do ziarnka Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod...

Przeczytaj
Zupa kalafiorowa
Gorujmy.pl/Di bloguje
Newsy Najpyszniejsza zupa kalafiorowa wyjdzie Ci, jeśli dodasz do niej jedną rzecz. Polacy ją uwielbiają
Krótko mówiąc, zupa kalafiorowa ma same plusy. Chcesz sprawdzić nasz przepis?
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Zupę kalafiorową można jeść przez cały rok. Jest delikatna, pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Prosto i tanio Przepis na tę białą i odżywczą zupę zapada w pamięć. Dlaczego? Bo zupa kalafiorowa, choć tak pyszna, jest wręcz banalna w przygotowaniu. Możecie ją podawać młodszym i dorosłym. Dobrze wygląda również na bardziej wykwintnych stołach. To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Dziś na obiad? Zupa kalafiorowa Zupa kalafiorowa to nie tylko smak. Za cennymi właściwościami kalafiora przemawia cały szereg badań. Specjaliści są zdania, że kalafior to skuteczna broń w profilaktyce raka prostaty, zwłaszcza w połączeniu z curry. Kalafior może też zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka pęcherza. To zasługa przeciwutleniaczy z grupy izotiocyjanów, które neutralizują wolne rodniki, mogące przyczynić się do rozwoju nowotworów. Warto wiedzieć, że substancję tę zawierają także kapusta i inne spokrewnione z nią warzywa z rodziny krzyżowych, np. brukselka i rzodkiewka. Składniki na zupę kalafiorową z wędzonym kurczakiem: 1 litr wody, 1 sztuka wędzonego udka z kurczaka, 100 g mrożonego kalafiora, 1 duża marchewka, 1 pietruszka, korzeń selera, 1 liść laurowy, 5 sztuk ziela angielskiego, 1 kostka bulionu drobiowego, przyprawa do zup, pieprz czarny mielony, jogurt naturalny, koperek. Sposób przygotowania Najpierw umyte udka pozbawiamy skóry. Następnie zagotowujemy wodę z marchewką, pietruszką, selerem, liściem oraz zielem angielskim. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy je z wywaru i wkładamy do niego wcześniej przygotowane mięso. Gotujemy około 10 minut, wyjmujemy,...

Przeczytaj
Święto Niepodległości
Adobe Stock
Przepisy Dziś Święto Niepodległości. Aby uczcić ten dzień ugotujmy w domu wspaniałą, patriotyczną zupę krem w kolorach flagi Polski
Święto Niepodległości to szczególny dzień dla każdego patrioty. Niestety przez pandemię marsze w całej Polsce zostały odwołane. Tę niezwykle ważną datę można jednak uczcić na wiele sposobów.
Weronika Kępa
listopad 11, 2020

Niech biało-czerwone barwy zagoszczą dziś w twojej kuchni! Spróbuj przyrządzić przepyszną, a do tego imponująco wyglądającą zupę stworzoną z dwóch kremów – pomidorowego i kalafiorowego. Do czerwonego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu 5 dużych i dojrzałych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, bazylia Olej Przygotowanie Cebule i czosnek obierz, pokrój drobno (czosnek możesz przecisnąć przez praskę) i podsmaż na rozgrzanym oleju. Marchewki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie dodaj do smażącej się cebuli i czosnku. Pomidory włóż w całości do miski odpornej na wysoką temperaturę, a następnie zalej je wrzątkiem. Po 5 minutach wyjmij warzywa i obierz je ze skórki (powinna ładnie odchodzić). Następnie usuń wszystkie szypułki i pokrój na drobną kostkę. Tak przygotowane pomidory dodaj do marchewki, cebuli i czosnku. Całość smaż przez ok. 5 minut. W tym czasie podgrzej swój bulion. Po upływie 3 minut wlej na patelnie gorący bulion i dodaj łyżkę koncentratu. Całość przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią suszoną. Zupę gotuj przez ok. 20 minut pod przykryciem, tak aby warzywa całkowicie zmiękły. Tak przygotowaną pomidorówkę umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli bardzo chcesz możesz dodać do zupy trochę śmietany jednak wtedy straci swój intensywny kolor i na talerzu nie będzie wyglądać już tak dobrze. Do białego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu Cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior 1 por (tylko jego biała część) 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 łyżka masła Przyprawy: pieprz biały, sól, imbir, gałka muszkatołowa...

Przeczytaj
Zupa rybna na wigilię
gotujmy.pl/mysza75
Newsy Krzywicie się na samą myśl o zupie z karpia? Ten przepis wszystko zmieni
Nie przepadacie za zupą z karpia? W tej zupie rybnej zakocha się cała rodzina i na pewno wasza babcia. Podajemy najprostszy przepis.
Magdalena Kieblesz
grudzień 15, 2020

Karp jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Ale co, gdy połowa naszej rodziny nie przepada za jego smakiem i krzywi się na samą myśl? Bardzo często to posmak mułu karpia odpycha od skosztowania tej ryby.  Wtedy nawet zupa nie smakuje dobrze. Na szczęście jest wiele przepisów, którymi możemy się zainspirować. Jednym z nich jest propozycja zupy rybnej, bardzo sycącej i aromatycznej, do której proponujemy dodać nie karpia a delikatnego w smaku dorsza i łososia.  Wigilijna zupa rybna Na Wigilię najczęściej przygotowujemy barszcz z uszkami albo zupę grzybową. Można czasami odejść od tej tradycji i podać pyszną, wigilijną zupę rybną. I żeby każdemu smakowało nie mieszajmy w to karpia. Całość wyglądać będzie pysznie. Solidne kawałki ryb i smaczne warzywa stworzą wywar o wybornym smaku, który będziecie wspominać przez cały rok.  Składniki na wigilijną zupę rybną: 20 dag filetu z łososia  20 dag filetu z dorsza  1 marchewka 1 pietruszka 1 por biała część 1 plaster selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól do smaku natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30 % Przygotowanie:  Warzywa obieramy. Z pora odcinamy białą część i dokładnie je myjemy.  Przekładamy je do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalewamy 1litrem wody i gotujemy około 40 min na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ryby i dalej gotujemy do ich miękkości.  Miękką rybę i marchewkę wyjmujemy z wywaru i kroimy je na kawałki. Ponownie wszystko umieszczamy w garnku i nadal gotujemy około 10 min. Do prawie gotowej zupy dolewamy śmietanę i wyłączamy ją z gazu.  Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką – zupa jest gotowa! Smacznego!   

Przeczytaj