Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały
Gotujmy.pl/Martyna12
Newsy

Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Jeśli nie macie pomysłu na lekki obiad, przygotujcie tę zupę kalafiorową. Lekka, warzywna zupa na lato z dodatkiem kaszy, by była bardziej sycąca.

Brak pomysłu na obiad? Zupa kalafiorowa to strzał w dziesiątkę. Pokochają ją najmłodsi, ale i starsi domownicy. Dodatek kaszy do zupy powoduje, że staje się ona sycąca i można jeść ją na jednodaniowy obiad. Jest lekka, ale sycąca, więc bardzo dobrze sprawdza się w upalne dni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę kalafiorową z kaszą

Zróbcie tą zupę kalafiorową z dodatkiem kaszy, domownicy będą zachwyceni.

Składniki na zupę kalafiorową

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Duży kalafior
  • 4 pomidory
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • Sól
  • Pieprz
  • 250 g jogurtu naturalnego
Zobacz także

Przepis na chłodnik truskawkowy na słodko à la zupa nic. Świetny słodki pomysł na upalne dni!

Rosół z papryką

Wszyscy myślicie, że rosół to najzdrowsza zupa świata. Bzdura! Ma wiele wad i nie każdy może go jeść

Przygotowanie zupy kalafiorowej z kaszą

  1. Włoszczyznę obierzcie i umyjcie.
  2. Włóżcie włoszczyznę do garnka z wodą, dodajcie liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Gotujcie wywar warzywny do miękkości warzyw. Możecie pokroić je, by zupa była gotowa szybciej.
  4. Wywar przecedźcie do osobnego garnka, a włoszczyznę zetrzyjcie na tarce. Wybierzcie tarkę o dużych oczkach.
  5. Kalafiora podzielcie na różyczki. Pomidory obierzcie ze skórki (możecie je wcześniej sparzyć).
  6. Pokrójcie pomidory w kostkę.
  7. Do garnka z wywarem dodajcie kaszę, tarte warzywa, różyczki kalafiora i kostki pomidorów.
  8. Gotujcie do miękkości wszystkie składniki. Doprawcie zupę solą i pieprzem. Gotujcie do czasu zmięknięcia kaszy.
  9. Dodajcie do zupy jogurt naturalny, który możecie uprzednio zahartować mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
  10. Wymieszajcie zupę z jogurtem.

Żeby zupa była bardziej treściwa, możecie dodać do niej też kilka młodych ziemniaków. Zamiast kaszy jęczmiennej, dodajcie do zupy możecie dodać też:

  • Kuskus
  • Kaszę jaglaną
  • Kasze pęczak
  • Kaszę gryczaną
  • Kaszę bulgur
  • Kaszę orkiszową

Gotową zupę przelejcie na talerze. Koniecznie posypcie zupę koperkiem, pietruszką, lub inną zieleniną.

Wypróbujecie ten sposób przygotowania zupy kalafiorowej? Macie swoje przepisy na letnie obiady z których zawsze korzystacie?

Źródło: gotujmy.pl

Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
AdobeStock
Newsy
Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
Solicie krupnik na początku czy na końcu gotowania? Jedna z tych metod jest błędna i może was naprawdę sporo kosztować. Koniecznie przeczytajcie.

Krupnik to jedna z ulubionych zup Polaków. Nic dziwnego, w końcu dobrze przyrządzony krupnik jest naprawdę pyszny i bardzo sycący. Czym właściwie jest krupnik? Jest to tradycyjna polska zupa z kaszy jęczmiennej, z ziemniakami i marchewką, którą gotuje się na wywarze z kurczaka i jarzyn. Tradycyjny polski krupnik to idealny pomysł na sycący i zdrowy obiad. Zupę tę można jednak łatwo zepsuć soląc ją w nieodpowiednim czasie. Żeby krupnik miał pyszny i bogaty smak, należy go posolić na końcu. Posolenie go na początku nie tylko niekorzystnie wpłynie na walory smakowe krupniku, ale też sprawi, że kasza zrobi się ciemna. Jak zrobić przepyszny krupnik? Przeczytajcie. Składniki: Kawałek warkocza ze schabu środkowego – u mnie 15 dag 5 łyżek kaczy jęczmiennej 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek korzenia selera kilkucentymetrowy kawałek pora 3 ziemniaki łyżeczka masła 3 ziarenka ziela angielskiego listek laurowy sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Mięso wypłuczcie i zalejcie zimną wodą, po czym doprowadźcie do wrzenia i zszumujcie przy użyciu sitka. Dodajcie ziele angielskie i liść laurowy, a następnie gotujcie na malutkim ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmijcie i wsypcie dobrze przepłukaną kaszę. Włoszczyznę i ziemniaki obierzcie i pokrójcie.  Pora drobno pokrójcie, a marchew, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokrójcie na plastry. Po przestudzeniu, mięso pokrójcie w kosteczkę. Rozgrzejcie na patelni masło, wrzućcie rozdrobnione warzywa (oprócz ziemniaków) i smażcie całość na wolnym ogniu, aż do zwiotczenia. Warzywa włóżcie do garnka z miękką kaszą,...

krupnik
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Najbardziej pożywna i rozgrzewająca zupa na mroźne dni. Zniknie z talerzy błyskawicznie
Przed nami nadchodząca fala mrozów. Jeśli szukacie dań, które rozgrzeją was od środka po powrocie do domu, warto zrobić krupnik. Wspaniale syci, dzięki zawartości kaszy, a do tego jest niezwykle smaczny. Gwarantujemy, że domownicy pokochają tę zupę.

Krupnik to tradycyjna polska zupa, którą panie domu chętnie podają zwłaszcza jesienią i zimą. Wspaniale rozgrzewa i jest bardzo sycąca dzięki dodatkowy kaszy jęczmiennej lub perłowej. W niektórych przepisach zamiast kaszy używa się również białego ryżu. Zupę można przygotować również na wywarze drobiowym albo po prostu na bulionie warzywnym, jeżeli nie jecie mięsa. Co ważne, krupnik, choć jest wyjątkowo pożywną zupą, to jednocześnie nie zawiera zbyt wiele kalorii, więc można jeść go bez ograniczeń. W naszym przepisie większość warzyw została starta na tarce, ale z powodzeniem możecie je pokroić w drobną kostkę. Pamiętajcie, żeby miały ten sam rozmiar, dzięki czemu ugotują się w podobnym czasie. Przepis na domowy krupnik Składniki 150g warkocza ze schabu środkowego 5 łyżek kaszy jęczmiennej 1 marchewka 1 pietruszka kawałek korzenia selera kawałek pora 3 ziemniaki łyżeczka masła kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych sól i pieprz do smaku szczypta kurkumy (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki Przygotowanie Mięso dokładnie opłuczcie i włóżcie do dużego garnka. Dolejcie 1,5 litra wody, zagotujcie i zdejmijcie szumowiny. Dodajcie wszystkie przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe i kulki ziela angielskiego. Gotujcie na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Wyjmijcie mięso. Do wody po mięsie wsypcie opłukana na sicie kaszę. Wszystkie warzywa umyjcie i obierzcie. Pora i ziemniaki pokrójcie w cienkie plasterki, a pozostałe warzywa zetrzyjcie na tarce z dużymi oczkami. Na dużej patelni rozpuśćcie masło i podsmażcie pora, marchewkę, selera i pietruszkę. Miękkie warzywa oraz surowe ziemniaki w plasterkach dodajcie do zupy. Dorzućcie mięso pokrojone w drobne kawałki. Gotujcie do...

Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Sekret jej aksamitności tkwi w tym składniku
Flickr
Newsy
Zupa kalafiorowa Ewy Wachowicz. Wyjdzie aksamitna, jeśli użyjecie tego nietypowego składnika 
Sezon na kalafiora w pełni. Kalafior z przysmażoną na złoto bułką tartą i zupa kalafiorowa to klasyki tego czasu. Ewa Wachowicz postawiła na ten drugi. Jej zupa jest niesamowicie kremowa i aksamitna. Zobaczcie, jak to zrobiła.

Czasem warto dodać do własnego przepisu jakiś składnik, by jeszcze podkręcić jego smak lub konsystencję. To prosty zabieg, a może diametralnie zmienić wasze doznania smakowe. Czemu więc nie spróbować tego w przypadku zupy kalafiorowej? Ewa Wachowicz - gotująca gwiazda  Ewa Wachowicz to nie tylko była Miss Polonia, dziennikarka, prezenterka czy sekretarz prasowy premiera Waldemara Pawlaka. To też człowiek wielu pasji. Jedną z nich jest bez wątpienia gotowanie. Od lat prowadzi programy kulinarne i pisze o gotowaniu. Kto jak kto, ale ona zna się na dobrych przepisach. Sprawdźcie, w czym tkwi tajemnica jej zupy kalafiorowej.   Jak zagęścić zupę kalafiorową? Kalafior, marchewka, ziemniaki i koperek – to warzywna podstawa każdej popularnej kalafiorówki. A do tego śmietana. W tym przepisie nie ma jednak śmietany, za to pojawia się gwóźdź programu, czyli... serek mascarpone. Koniecznie go dodajcie, a zobaczycie, jak bardzo kremowa i przepyszna może być ta zupa.  Przepis na kremową zupę kalafiorową  Składniki: Pół kalafiora  4 ziemniaki  1  marchewka  1 dymka ze szczypiorem  1 łyżka - masła klarowanego  1,5 litra - wywaru jarzynowego  serek mascarpone (jedno opakowanie)  garść świeżego koperku do dekoracji  sól  pieprz  Sposób przygotowania:  Rozgrzejcie masło w garnku. Wrzućcie pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną w talarki marchewkę. Podsmażcie, a następnie zalejcie wywarem. Wrzućcie różyczki kalafiora. Przykryjcie i gotujcie do miękkości.  Dodajcie mascarpone. Dorzućcie jeszcze posiekaną dymkę i koperek. Doprawcie do smaku solą i...

Sądzicie, że to jedzenie tylko dla zwierząt? Okrasa robi z tym składnikiem… zupę kalafiorową!
Adobestock/ONS.pl
Newsy
Sądzicie, że to jedzenie tylko dla zwierząt? Okrasa robi z tym składnikiem… zupę kalafiorową!
Karol Okrasa ponownie zaskakuje sposobem na przygotowanie prostego dania. Spróbujecie?

Karol Okrasa niejednokrotnie pokazał, że jego przepisy faktycznie są nieszablonowe. Specjalizuje się on w przygotowywaniu z pozoru prostych i tradycyjnych dań, które jednak zawsze zaskakują. Pisaliśmy już o jego mistrzowskiej marynacie do żeberek i relacjonowaliśmy jaki składnik dodaje do placków ziemniaczanych , żeby zyskały nadzwyczaj ciekawy aromat. Dziś zaskoczymy was pomysłem na zupę kalafiorową w wykonaniu słynnego kucharza. Zupa kalafiorowa Karola Okrasy Okrasa zrobił tradycyjny krem z kalafiora. Dodał do niego jednak… siano! Zaskakujące? Podobno nadaje ono aromatu i powoduje, że potrawa jest sielska w smaku. Karol dodał do kremu z kalafiora twaróg, oliwę szczypiorkową i właśnie siano. Spróbowalibyście? Przepis na zupę kalafiorową Karola Okrasy Zróbcie zupę kalafiorowa według Karola Okrasy. Dobrał on do niej niestandardowe dodatki, które czynią tę potrawę przepyszną. Składniki na zupę z kalafiora: Pół kalafiora Ok. 2 ziemniaki średniej wielkości Cebula Mielony imbir Mielona papryka Sól Pieprz biały Ok. 400 ml wody 200 ml mleczka kokosowego 300 g twarogu Łyżka oleju słonecznikowego Duża garść siana Pęczek szczypiorku 100 ml oleju z winogron Przygotowanie zupy kalafiorowej Okrasy Podzielcie kalafiora na małe różyczki. Podsmażcie kalafiora na oleju rzepakowym. Pokrójcie cebulę i ziemniaki w kostkę. Dodajcie na patelnię cebulę i ziemniaka. Podsmażcie chwilę, do zeszklenia się cebuli. Doprawcie warzywa pieprzem białym, papryką ostrą, imbirem i solą. Przełóżcie warzywa do garnka i zalejcie je wodą tak, żeby przykryła wszystkie warzywa. Włóżcie szczypior z olejem z winogron do blendera. Zmiksujcie. Przełóżcie do rondelka i podgrzejcie mieszankę delikatnie. Gdy...