Sezon na botwinkę w wielu domach oznacza regularne gotowanie zupy z botwinką. Jest przepyszna, ale może się szybko znudzić! Na szczęście z botwinki można wyczarować coś więcej, niż tylko zupę. Wspaniale nadaje się choćby do zrobienia smacznej sałatki. Zachęcamy do wypróbowania przepisu autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl, która robi sałatkę z botwinki z dodatkiem jajka i sera feta oraz ziaren słonecznika. Pychota!
Przepis na sałatkę z botwinką, jajkiem i fetą
Do przygotowania smacznej, letniej sałatki z botwinką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- Pęczek botwinki
- 125 g szynki
- 100 g sera feta
- 3 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżeczki octu winnego
- Pół łyżeczki oregano
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Umyjcie i wypłuczcie dokładnie botwinkę. Pokrójcie ją drobno, a buraczki pokrójcie w kostkę.
- Wlejcie do garnka 2 szklanki wody i zagotujcie. Po zagotowaniu wrzućcie botwinkę i buraczki, dodajcie sól i gotujcie przez minutę. Odcedźcie i ostudźcie.
- Jajka ugotujcie na twardo, a po ugotowaniu pokrójcie w kostkę zostawiając jedno jajko – przyda się do dekoracji. Tak samo pokrójcie szynkę.
- W miseczce wymieszajcie 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajcie 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie wlejcie 2 łyżeczki octu winnego, wsypcie pół łyżeczki oregano oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie. Jeżeli nie lubicie grudek w sosie, możecie zmiksować go za pomocą blendera na gładką masę.
- Do dużej miski włóżcie ugotowaną i ostudzoną botwinkę, jajka, szynkę oraz ser feta (najlepiej wcześniej go pokruszyć). Wlejcie sos i wymieszajcie wszystkie składniki.
- Na koniec posypcie sałatkę ziarnami słonecznika. Warto wcześniej uprażyć je na suchej patelni, dzięki czemu sałatka będzie miała wyjątkowy smak i aromat! Udekorujcie ją także świeżą botwinką oraz jajkiem przekrojonym na pół lub w ćwiartki.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl