Pieczeń rzymska
Konczi/gotujmy.pl
Newsy

Pyszna pieczeń rzymska, w której wnętrzu kryje się smakowity dodatek

Szykuje się wielka rodzinna gala, a nie macie pomysłu na odświętny obiad? W takich wypadkach egzamin zdadzą pieczenie. Na przykład pieczeń rzymska z naszego przepisu.
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Pieczeń rzymska to świetna alternatywa dla pieczonych szynek, karkówek i schabów. Przygotowujemy ją z mielonego mięsa. Wcale nie oznacza to jednak, że musi być mniej smaczna czy skromniejsza. Wybierzmy nasz ulubiony gatunek mięsa, dodajmy do niego jajko – dzięki temu nasza pieczeń nie będzie za sucha.

Sposobem na wzbogacenie pieczeni jest dodatek. Niektóre panie domu dodają do swoich pieczeni suszone śliwki, inne całe jajka, które efektownie prezentują się po przekrojeniu.

My dziś proponujemy wam coś innego. Chodzi o pieczarki. Jednak, by taki dodatek sprawdził się w pieczeni, najpierw należy go odpowiednio przygotować. Warto poddusić więc pokrojone pieczarki z cebula. Koniecznie na maśle!

Jednocześnie możemy upiec w piekarniku ziemniaki – będzie to miła odmiana od najczęściej jedzonych przez nas tłuczonych kartofli. Wystarczy nieco soli i oleju i nie będziemy musieli się wstydzić naszych ziemniaków przed gośćmi.

Całość warto zwieńczyć dodaniem na talerz zielonej fasolki. Kolorowe słupki pięknie będą prezentowały się na talerzu wraz z pieczenią i ziemniakami. Efektowny obiad gotowy!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na pieczeń rzymską z pieczarkami

Składniki

  • 50 dag mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • Czosnek w proszku – łyżeczka
  • Majeranek – pół łyżeczki
  • Kminek – pół łyżeczki
  • 30 dag pieczarek
  • Cebula
  • Łyżka masła
  • Natka pietruszki
  • Musztarda (najlepsza będzie ostra, np. rosyjska)

Przygotowanie

  • Mielone mięso wyrabiamy z bułką tartą, jajkiem i przyprawami.
  • Pokrojone drobno pieczarki dusimy z cebulą na maśle do wyparowania nadmiaru płynu. Doprawiamy pieprzem i dodajemy nieco pietruszki pod koniec duszenia.
  • Połowę mięsa wykładamy do formy.
  • Wykładamy na mięso pieczarki.
  • Następnie przykrywamy farsz drugą częścią mięsnego farszu.
  • Całość smarujemy musztardą i przykrywamy srebrną folią aluminiową.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 min z folią, a potem pół godziny już bez foli.
  • Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką.
Komentarze
Schabowe Gessler
Adobe Stock, ons.pl
Newsy Przepis Magdy Gessler na idealny kotlet schabowy. Nie zgadniesz, co do niego dodaje
Schabowe to prawdziwa podstawa dla każdej pani domu. Dobre mięso, złocista panierka, ach! Aż cieknie ślinka! Magda Gessler radzi, by użyć jednego nietypowego składnika. Wtedy wyjdą jeszcze lepsze!
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Kotlety schabowe wszyscy znamy i kochamy. Mało mówi się jednak o ich pochodzeniu. Wejście popularnych "schaboszczaków" w poczet klasyki polskiej kuchni odbyło się całkiem niedawno, czyli po II wojnie światowej. Kotlety schabowe sięgają swoimi korzeniami do wykwintnego austriackiego specjału, czyli sznycla wiedeńskiego. To delikatne w smaku danie składa się z cieniutko zbitego plastra cielęcego mięsa smażonego w panierce na smalcu. W lepszych restauracjach można było dostać sznycle usmażone na maśle. Dzisiaj wybieramy do naszych kotletów niemal wyłącznie mięso wieprzowe. I wcale nie oznacza to, że nasza potrawa musi być mniej smaczna. Zwłaszcza kiedy zastosujemy jeden trik, który zdradziła uczestnikom „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler. Żeby kotlety schabowe udały się i smakowały tak jak kiedyś, trzeba stosować kilka powszechnie znanych zasad, takich jak cienkie ubicie mięsa, doprawienie solą i pieprzem i smażenia w wysokiej temperaturze. To jednak nie wszystko. Jak twierdzi gwiazda TVN, miękkość wewnątrz, a chrupkość na zewnątrz zapewnimy kotletom poprzez moczenie mięsa w marynacie z mleka i cebuli. Najlepiej zostawić je w chłodnym miejscu na całą noc. Doskonałe kotlety schabowe Składniki 50 dag schabu Szklanka mleka 1 cebula 2 duże, roztrzepane jaja Mąka pszenna – kilka łyżek Bułka tarta Sól Pieprz Smalec lub olej do smażenia Przygotowanie Schab kroimy na dość grube plastry Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Cebulę kroimy w piórka i obkładamy nią nasze rozbite mięso. Zalewamy mięso z cebulą szklanką mleka i odkładamy do lodówki na noc. Nazajutrz „wyławiamy” kotlety schabowe z zalewy i dokładnie je osuszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w...

Przeczytaj