Pieczeń rzymska to świetna alternatywa dla pieczonych szynek, karkówek i schabów. Przygotowujemy ją z mielonego mięsa. Wcale nie oznacza to jednak, że musi być mniej smaczna czy skromniejsza. Wybierzmy nasz ulubiony gatunek mięsa, dodajmy do niego jajko – dzięki temu nasza pieczeń nie będzie za sucha.

Sposobem na wzbogacenie pieczeni jest dodatek. Niektóre panie domu dodają do swoich pieczeni suszone śliwki, inne całe jajka, które efektownie prezentują się po przekrojeniu.

My dziś proponujemy wam coś innego. Chodzi o pieczarki. Jednak, by taki dodatek sprawdził się w pieczeni, najpierw należy go odpowiednio przygotować. Warto poddusić więc pokrojone pieczarki z cebula. Koniecznie na maśle!

Jednocześnie możemy upiec w piekarniku ziemniaki – będzie to miła odmiana od najczęściej jedzonych przez nas tłuczonych kartofli. Wystarczy nieco soli i oleju i nie będziemy musieli się wstydzić naszych ziemniaków przed gośćmi.

Zobacz także:

Całość warto zwieńczyć dodaniem na talerz zielonej fasolki. Kolorowe słupki pięknie będą prezentowały się na talerzu wraz z pieczenią i ziemniakami. Efektowny obiad gotowy!

Przepis na pieczeń rzymską z pieczarkami

Składniki

  • 50 dag mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • Czosnek w proszku – łyżeczka
  • Majeranek – pół łyżeczki
  • Kminek – pół łyżeczki
  • 30 dag pieczarek
  • Cebula
  • Łyżka masła
  • Natka pietruszki
  • Musztarda (najlepsza będzie ostra, np. rosyjska)

Przygotowanie

  • Mielone mięso wyrabiamy z bułką tartą, jajkiem i przyprawami.
  • Pokrojone drobno pieczarki dusimy z cebulą na maśle do wyparowania nadmiaru płynu. Doprawiamy pieprzem i dodajemy nieco pietruszki pod koniec duszenia.
  • Połowę mięsa wykładamy do formy.
  • Wykładamy na mięso pieczarki.
  • Następnie przykrywamy farsz drugą częścią mięsnego farszu.
  • Całość smarujemy musztardą i przykrywamy srebrną folią aluminiową.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 min z folią, a potem pół godziny już bez foli.
  • Podajemy z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką.