Kanapki to bardzo ważne danie w kuchni polskiej. Chyba żaden inny naród tak chętnie nie jada chleba z dodatkami. Najczęściej kanapki jada się chyba z serem lub wędliną, ale bardzo popularne są też różnorodne pasty kanapkowe. Pewnie znacie dobrze pastę z twarożku, pastę z tuńczyka lub pastę jajeczną. Czy jedliście jednak kiedyś pastę z ciecierzycy? Jest przepyszna!

Kanapkowa pasta z ciecierzycy

Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem tej pasty, jest jeszcze niedoceniana w polskiej kuchni. Ciecierzyca jest niezwykle zdrowa i tania. Zawiera dużo białka, wiele minerałów i bardzo łatwo ją przyrządzić. Spróbujcie tej pasty kanapkowej z ciecierzycy, a może przekonacie się, by wykorzystywać ją też w innych daniach.

Składniki na pastę kanapkową z ciecierzycy

  • Szklanka ciecierzycy
  • Cebula szalotka
  • Kawałek pora
  • 3-4 plastry pomidorów suszonych z oleju
  • Pęczek koperku
  • Sól
  • Pieprz
  • Pół łyżki majonezu

Przygotowanie pasty kanapkowej z ciecierzycy

  1. Ciecierzycę zalejcie wodą i odstawcie na noc. 
  2. Następnego dnia opłuczcie ją, zalejcie wymienioną wodą i gotujcie przez ok. 60 minut, by była miękka. Odsączcie ją. Możecie też od razu wykorzystać ciecierzycę z puszki, która jest już ugotowana.
  3. Suszone pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki. 
  4. Posiekajcie koperek na mniejsze kawałki.
  5. Do ciecierzycy dodajcie pomidory i siekany koperek.
  6. Zmiksujcie ciecierzycę w ręcznym blenderze. Dodajcie siekaną cebulę i posiekany na mniejsze kawałki por. 
  7. Miksujcie pastę ponownie, aż będzie gładka. Możecie dodać do niej odrobinę wody.
  8. Doprawcie pastę solą i pieprzem.
  9. Wymieszajcie pastę z majonezem, możecie dodać też do niej trochę olej z suszonych pomidorów.

Pastę podawajcie z chlebem.

Dodatki do pasty z ciecierzycy

Możecie też dostosować przepis do swoich upodobań i doda do pasty innych składników. Zamiast koperku dodajcie do niej mięty lub bazylii. Zamiast suszonych pomidorów możecie wzbogacić smak pasty o pieczoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub ser feta. Dodawajcie do pasty też różne przyprawy. Możecie w ten sposób modyfikować jej smak.

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: