Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy

Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia

Wypróbujcie ten przepis na pastę kanapkową! Jest przepyszna!
Anna Urbańska
kwiecień 07, 2021

Kanapki to bardzo ważne danie w kuchni polskiej. Chyba żaden inny naród tak chętnie nie jada chleba z dodatkami. Najczęściej kanapki jada się chyba z serem lub wędliną, ale bardzo popularne są też różnorodne pasty kanapkowe. Pewnie znacie dobrze pastę z twarożku, pastę z tuńczyka lub pastę jajeczną. Czy jedliście jednak kiedyś pastę z ciecierzycy? Jest przepyszna!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Kanapkowa pasta z ciecierzycy

Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem tej pasty, jest jeszcze niedoceniana w polskiej kuchni. Ciecierzyca jest niezwykle zdrowa i tania. Zawiera dużo białka, wiele minerałów i bardzo łatwo ją przyrządzić. Spróbujcie tej pasty kanapkowej z ciecierzycy, a może przekonacie się, by wykorzystywać ją też w innych daniach.

Składniki na pastę kanapkową z ciecierzycy

  • Szklanka ciecierzycy
  • Cebula szalotka
  • Kawałek pora
  • 3-4 plastry pomidorów suszonych z oleju
  • Pęczek koperku
  • Sól
  • Pieprz
  • Pół łyżki majonezu

Przygotowanie pasty kanapkowej z ciecierzycy

  1. Ciecierzycę zalejcie wodą i odstawcie na noc. 
  2. Następnego dnia opłuczcie ją, zalejcie wymienioną wodą i gotujcie przez ok. 60 minut, by była miękka. Odsączcie ją. Możecie też od razu wykorzystać ciecierzycę z puszki, która jest już ugotowana.
  3. Suszone pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki. 
  4. Posiekajcie koperek na mniejsze kawałki.
  5. Do ciecierzycy dodajcie pomidory i siekany koperek.
  6. Zmiksujcie ciecierzycę w ręcznym blenderze. Dodajcie siekaną cebulę i posiekany na mniejsze kawałki por. 
  7. Miksujcie pastę ponownie, aż będzie gładka. Możecie dodać do niej odrobinę wody.
  8. Doprawcie pastę solą i pieprzem.
  9. Wymieszajcie pastę z majonezem, możecie dodać też do niej trochę olej z suszonych pomidorów.

Pastę podawajcie z chlebem.

Zobacz także

Dodatki do pasty z ciecierzycy

Możecie też dostosować przepis do swoich upodobań i doda do pasty innych składników. Zamiast koperku dodajcie do niej mięty lub bazylii. Zamiast suszonych pomidorów możecie wzbogacić smak pasty o pieczoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub ser feta. Dodawajcie do pasty też różne przyprawy. Możecie w ten sposób modyfikować jej smak.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze