Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy

Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia

Wypróbujcie ten przepis na pastę kanapkową! Jest przepyszna!

Kanapki to bardzo ważne danie w kuchni polskiej. Chyba żaden inny naród tak chętnie nie jada chleba z dodatkami. Najczęściej kanapki jada się chyba z serem lub wędliną, ale bardzo popularne są też różnorodne pasty kanapkowe. Pewnie znacie dobrze pastę z twarożku, pastę z tuńczyka lub pastę jajeczną. Czy jedliście jednak kiedyś pastę z ciecierzycy? Jest przepyszna!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kanapkowa pasta z ciecierzycy

Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem tej pasty, jest jeszcze niedoceniana w polskiej kuchni. Ciecierzyca jest niezwykle zdrowa i tania. Zawiera dużo białka, wiele minerałów i bardzo łatwo ją przyrządzić. Spróbujcie tej pasty kanapkowej z ciecierzycy, a może przekonacie się, by wykorzystywać ją też w innych daniach.

Składniki na pastę kanapkową z ciecierzycy

  • Szklanka ciecierzycy
  • Cebula szalotka
  • Kawałek pora
  • 3-4 plastry pomidorów suszonych z oleju
  • Pęczek koperku
  • Sól
  • Pieprz
  • Pół łyżki majonezu

Przygotowanie pasty kanapkowej z ciecierzycy

  1. Ciecierzycę zalejcie wodą i odstawcie na noc. 
  2. Następnego dnia opłuczcie ją, zalejcie wymienioną wodą i gotujcie przez ok. 60 minut, by była miękka. Odsączcie ją. Możecie też od razu wykorzystać ciecierzycę z puszki, która jest już ugotowana.
  3. Suszone pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki. 
  4. Posiekajcie koperek na mniejsze kawałki.
  5. Do ciecierzycy dodajcie pomidory i siekany koperek.
  6. Zmiksujcie ciecierzycę w ręcznym blenderze. Dodajcie siekaną cebulę i posiekany na mniejsze kawałki por. 
  7. Miksujcie pastę ponownie, aż będzie gładka. Możecie dodać do niej odrobinę wody.
  8. Doprawcie pastę solą i pieprzem.
  9. Wymieszajcie pastę z majonezem, możecie dodać też do niej trochę olej z suszonych pomidorów.

Pastę podawajcie z chlebem.

Zobacz także
pasta z makreli i twarogu awanturka

Wystarczy widelec i 2 składniki, by zrobić pyszną awanturkę. Pasta rodem z PRL to przysmak jakich mało

Pasta z makreli

Przepyszna i prosta w wykonaniu pasta z makreli. Smakuje obłędnie w połączeniu z pajdą chleba

Dodatki do pasty z ciecierzycy

Możecie też dostosować przepis do swoich upodobań i doda do pasty innych składników. Zamiast koperku dodajcie do niej mięty lub bazylii. Zamiast suszonych pomidorów możecie wzbogacić smak pasty o pieczoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub ser feta. Dodawajcie do pasty też różne przyprawy. Możecie w ten sposób modyfikować jej smak.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Uśmiech
Flickr/Christian Benseler
Triki kulinarne
Ta roślina wspomaga błyskawicznie spalać tłuszcz! Zrobisz z niej wiele pysznych dań
Chcesz schudnąć lub zmienić coś w swojej diecie? Wypróbuj te proste dania z cieciorki!

Osoby pragnące zrzucić wagę muszą koniecznie się przełamać i próbować nowych smaków. Dzięki temu będą mogły urozmaicić swoją dietę i jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo! Przykładem świetnego jedzenia na diecie jest ciecierzyca – odkryjcie jej właściwości i dowiedzcie się, co można z niej przyrządzić! Właściwości ciecierzycy Ciecierzyca (zwana też cieciorką) to roślina strączkowa – tak jak groch i fasola. Jest bardzo sycąca, zawiera dużo białka i można z niej zrobić wiele ciekawych dań! Ze względu na dużą zawartość protein, ciecierzycę poleca się osobom stosującym dietę wegetariańską i wegańską. Dania z dużą ilości cieciorki pozwolą zastąpić mięso. Warto też włączyć ją do diety wówczas, gdy cierpimy na niedobór białka lub mamy na nie zwiększone zapotrzebowanie – zwłaszcza dzieci i kobiety w ciąży, bowiem ciecierzyca jest bardzo bogata w kwas foliowy i potas! Dania z cieciorki Kuchnia bliskowschodnia jest praktycznie oparta na ciecierzycy, ale ta roślina zdobywa popularność także w Polsce! Oto jedne z popularniejszych dań zawierających cieciorkę: •     Falafel – to uformowane z ugotowanej ciecierzycy kulki z przyprawami, smażone w głębokim tłuszczu. Zwykle falafele podaje się w bułce z warzywami i sosem. •   Gulasz z cieciorką – ciecierzyca może doskonale zastąpić fasolę w gulaszu! Wystarczy wcześniej ją ugotować i dodać do wywaru. •     Fit ciasteczka – z cieciorki można robić świetne, zdrowe przekąski! Wymieszaj ugotowaną ciecierzycę, marchew i suszoną żurawinę, uformuj z masy ciasteczka i upiecz. Palce lizać! •     Pasta do kanapek – ugotowaną ciecierzycę zmiel za pomocą blendera i dodaj do niej przyprawy oraz olej. Żeby nieco urozmaicić przepis, do cieciorki możesz dodać inne...

kanapki z łososiem
Konczi / gotujmy.pl
Newsy
Już za niecały tydzień Sylwester. Ta prosta przekąska idealnie się sprawdzi podczas każdej imprezy
Nawet, jeżeli spędzicie tegorocznego Sylwestra w bardzo małym gronie, to warto przyrządzić tę smaczną i sycącą przekąskę – jest idealna na imprezę!

Choć prawdopodobnie tegorocznego Sylwestra spędzimy w gronie domowników, nie oznacza to wcale, że impreza noworoczna jest odwołana! Możemy przecież z drugą połówką spędzić udany wieczór i wspólnie przywitać Nowy Rok. Warto zamienić dresy na sylwestrowe kreacje i przygotować coś smacznego do jedzenia! Oprócz sycącej kolacji na ciepło, sprawdzą się także smaczne przekąski, dzięki którym nie będziecie głodni do rana!   Niezależnie od tego, czy Sylwestra spędzicie ze swoimi domownikami czy nie, warto poznać przepis na przekąski, które sprawdzą się podczas każdej imprezy – np. na urodzinach albo w trakcie karnawału. Nie dość, że przyrządza się je bardzo szybko, to są niezwykle sycące. A na pewno dobrze wiecie, że podczas zakrapianych przyjęć porządna podkładka to podstawa! Kanapki z twarożkiem i łososiem Jedną z takich smacznych, imprezowych przekąsek są pyszne kanapeczki z twarogiem i łososiem. Do ich przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 pełnoziarnista bagietka 1 puszka łososia w sosie własnym 100 g półtłustego twarogu Świeży koperek Cytryna Pieprz Przygotowanie Łososia odsączcie z zalewy i przełóżcie do miski. Dodajcie do niej twaróg, pieprz i dokładnie wymieszajcie. Powinniście uzyskać gładką pastę. Bagietkę pokrójcie w równe kromki. Na każdej wyłóżcie pastę z łososia i twarogu. Następnie każdą kanapkę udekorujcie szczyptą świeżego, posiekanego kopru i plasterkiem cytryny.   I gotowe! Takie kanapeczki na pewno doskonale sprawdzą się podczas każdej imprezy. Jeśli nie jesteście miłośnikami łososia, to możecie wykorzystać inną rybę. Świetnie nadaje się do tego tuńczyk albo makrela. Możecie też dodać do pasty drobno posiekaną cebulę, co zdecydowanie nada jej...

galaretka drobiowo wieprzowa
Gotujmy.pl/Gosia47-47
Newsy
To połączenie zachwyca nawet najbardziej wybrednych - galaretka drobiowa z dodatkiem...
Galaretka to jedna z tradycyjnie przygotowywanych świątecznych przystawek. Ta z dodatkiem mięsa idealnie sprawdzi się podczas pierwszego lub drugiego dnia świąt.

Wytrawna galareta na świątecznym stole zazwyczaj pojawia się w wersji rybnej. W najpopularniejszej wersji jest to karp, czasem decydujemy się również na białe mięso mintaja. Jeśli zdecydujecie się podać galaretkę z mięsem polecamy delikatnego kurczaka. W poniższym przepisie został połączony z chudą szynką. Wprost zakochacie się w tym połączeniu smakowym.  Jak podawać galaretę drobiową? Możecie tradycyjnie przygotować ją w foremkach, jednakowych filiżankach lub kubeczkach po jogurcie. Doskonale sprawdzą się również większe silikonowe papilotki. Ponieważ galareta jest przejrzysta możecie zrobić ją w szklanych pucharkach – doskonale będzie widać wszystkie składniki. Tak elegancko podane danie z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Do tej przekąski warto podać gościom ćwiartki cytryny, odrobinę octu oraz pieczywo. Przepis na galaretkę drobiowo-wieprzową  Składniki 8 udek z kurczaka 80 dag surowej szynki wieprzowej 2 kostki rosołowe 5 jajek 2 marchewki Mała puszka kukurydzy Posiekany koperek Posiekany koperek sól i pieprz do smaku Przyprawa typu jarzynka lub vegeta Żelatyna Przygotowanie Wlejcie do dużego garnka 2 litry wody i włóżcie uda z kurczaka oraz szynkę. Wrzućcie obrane marchewki, kostki rosołowe i doprawcie solą. Gotujcie całość aż zmięknie. W osobnym garnku ugotujcie jajka na twardo. Wyjmijcie z garnka mięso i marchewki. Przyprawcie rosół vegetą oraz solą i pieprzem do smaku i dodajcie żelatynę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Miękkie mięso wystudźcie i oddzielcie je od kości i skóry. Podzielcie na mniejsze kawałki. Na spodzie małych pojemniczków połóżcie po plasterku marchewki, ćwiartce jajka, odrobinę posiekanego koperku i kukurydzę konserwową. Na warzywa włóżcie...

Ryba z kapustą kiszoną
kaha87ha/gotujmy.pl
Newsy
Prosta i szybka ryba pod pierzynką z kapusty. Smak nabierze charakteru dzięki 1 składnikowi
Mięso ryby i kapusta kiszona to duet idealny. Danie z naszego przepisu to rozwiązanie nie tylko na Wigilię, ale także na zwykły obiad. Spróbujcie sami!

Delikatność ryby i ostry, zdecydowany smak kapusty kiszonej – łączenie przeciwstawnych smaków to w kuchni coś naturalnego i pożądanego. Dzięki pierzynce z kapusty kiszonej, nasza ryba zyska charakteru. To samo będzie działało w drugą stronę. Jej delikatny smak będzie stanowił kontrast dla kwaśnej kapusty. Tym prostym i szybkim przepisem nie odkryjemy Ameryki, ale za sprawą dwóch składników nieco wzbogacimy jeszcze rybno-kapuściane połączenie. Mowa tu oczywiście o przyprawach. Po pierwsze – koperek. W zimie śmiało skorzystajmy z jego suszonej wersji. Po drugie – kminek. Nie od dziś wiadomo, że ta przyprawa doskonale współgra z kapustą kiszoną. W duecie z rybą także zda egzamin śpiewająco! Zarówno ten w czasie zwykłego obiadu jak i podczas odświętnej kolacji wigilijnej. Z czym podamy naszą rybę pod pierzynką z kapusty? Na Wigilii dobrze będzie smakowała ze świeżym chlebem. Jeżeli zdecydujemy się na jej przyrządzenie w dzień powszedni, warto pomyśleć o przygotowaniu do niej ziemniaczanego puree. Przepis na rybę w kapuście kiszonej Składniki: 50 dag kapusty kiszonej 3 sztuki filetów z dowolnej ryby (morszczuk, dorsz lub inne, dowolnie wybrane) 1 cebula Sól i pieprz Szczypta koperku suszonego Szczypta kminku Olej Przygotowanie: Rybę kroimy na kwadratowe kawałki, solimy i pieprzmy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę w razie potrzeby płuczemy – zdecydujmy się na ten krok, jeżeli jest dla nas zbyt kwaśna. Kroimy kapustę na mniejsze kawałki. Zasmażamy kapustę przez chwilę na patelni z cebulą i z dodatkiem koperku i kminku. Układamy rybę na blasze i przykrywamy ją „kołderką” z kapusty. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C przez około 35-40 min.