Kanapki to bardzo ważne danie w kuchni polskiej. Chyba żaden inny naród tak chętnie nie jada chleba z dodatkami. Najczęściej kanapki jada się chyba z serem lub wędliną, ale bardzo popularne są też różnorodne pasty kanapkowe. Pewnie znacie dobrze pastę z twarożku, pastę z tuńczyka lub pastę jajeczną. Czy jedliście jednak kiedyś pastę z ciecierzycy? Jest przepyszna!
Kanapkowa pasta z ciecierzycy
Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem tej pasty, jest jeszcze niedoceniana w polskiej kuchni. Ciecierzyca jest niezwykle zdrowa i tania. Zawiera dużo białka, wiele minerałów i bardzo łatwo ją przyrządzić. Spróbujcie tej pasty kanapkowej z ciecierzycy, a może przekonacie się, by wykorzystywać ją też w innych daniach.
Składniki na pastę kanapkową z ciecierzycy
- Szklanka ciecierzycy
- Cebula szalotka
- Kawałek pora
- 3-4 plastry pomidorów suszonych z oleju
- Pęczek koperku
- Sól
- Pieprz
- Pół łyżki majonezu
Przygotowanie pasty kanapkowej z ciecierzycy
- Ciecierzycę zalejcie wodą i odstawcie na noc.
- Następnego dnia opłuczcie ją, zalejcie wymienioną wodą i gotujcie przez ok. 60 minut, by była miękka. Odsączcie ją. Możecie też od razu wykorzystać ciecierzycę z puszki, która jest już ugotowana.
- Suszone pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki.
- Posiekajcie koperek na mniejsze kawałki.
- Do ciecierzycy dodajcie pomidory i siekany koperek.
- Zmiksujcie ciecierzycę w ręcznym blenderze. Dodajcie siekaną cebulę i posiekany na mniejsze kawałki por.
- Miksujcie pastę ponownie, aż będzie gładka. Możecie dodać do niej odrobinę wody.
- Doprawcie pastę solą i pieprzem.
- Wymieszajcie pastę z majonezem, możecie dodać też do niej trochę olej z suszonych pomidorów.
Pastę podawajcie z chlebem.
Dodatki do pasty z ciecierzycy
Możecie też dostosować przepis do swoich upodobań i doda do pasty innych składników. Zamiast koperku dodajcie do niej mięty lub bazylii. Zamiast suszonych pomidorów możecie wzbogacić smak pasty o pieczoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub ser feta. Dodawajcie do pasty też różne przyprawy. Możecie w ten sposób modyfikować jej smak.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: