Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy

Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia

Wypróbujcie ten przepis na pastę kanapkową! Jest przepyszna!

Kanapki to bardzo ważne danie w kuchni polskiej. Chyba żaden inny naród tak chętnie nie jada chleba z dodatkami. Najczęściej kanapki jada się chyba z serem lub wędliną, ale bardzo popularne są też różnorodne pasty kanapkowe. Pewnie znacie dobrze pastę z twarożku, pastę z tuńczyka lub pastę jajeczną. Czy jedliście jednak kiedyś pastę z ciecierzycy? Jest przepyszna!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kanapkowa pasta z ciecierzycy

Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem tej pasty, jest jeszcze niedoceniana w polskiej kuchni. Ciecierzyca jest niezwykle zdrowa i tania. Zawiera dużo białka, wiele minerałów i bardzo łatwo ją przyrządzić. Spróbujcie tej pasty kanapkowej z ciecierzycy, a może przekonacie się, by wykorzystywać ją też w innych daniach.

Składniki na pastę kanapkową z ciecierzycy

  • Szklanka ciecierzycy
  • Cebula szalotka
  • Kawałek pora
  • 3-4 plastry pomidorów suszonych z oleju
  • Pęczek koperku
  • Sól
  • Pieprz
  • Pół łyżki majonezu

Przygotowanie pasty kanapkowej z ciecierzycy

  1. Ciecierzycę zalejcie wodą i odstawcie na noc. 
  2. Następnego dnia opłuczcie ją, zalejcie wymienioną wodą i gotujcie przez ok. 60 minut, by była miękka. Odsączcie ją. Możecie też od razu wykorzystać ciecierzycę z puszki, która jest już ugotowana.
  3. Suszone pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki. 
  4. Posiekajcie koperek na mniejsze kawałki.
  5. Do ciecierzycy dodajcie pomidory i siekany koperek.
  6. Zmiksujcie ciecierzycę w ręcznym blenderze. Dodajcie siekaną cebulę i posiekany na mniejsze kawałki por. 
  7. Miksujcie pastę ponownie, aż będzie gładka. Możecie dodać do niej odrobinę wody.
  8. Doprawcie pastę solą i pieprzem.
  9. Wymieszajcie pastę z majonezem, możecie dodać też do niej trochę olej z suszonych pomidorów.

Pastę podawajcie z chlebem.

Zobacz także
Pamiętacie awanturkę? Tę pyszną pastę kanapkową z PRL-u zrobicie w 5 minut

Pamiętacie awanturkę? Tę pyszną pastę kanapkową z PRL-u zrobicie w 5 minut

Pasta z makreli

Przepyszna i prosta w wykonaniu pasta z makreli. Smakuje obłędnie w połączeniu z pajdą chleba

Dodatki do pasty z ciecierzycy

Możecie też dostosować przepis do swoich upodobań i doda do pasty innych składników. Zamiast koperku dodajcie do niej mięty lub bazylii. Zamiast suszonych pomidorów możecie wzbogacić smak pasty o pieczoną paprykę, koncentrat pomidorowy lub ser feta. Dodawajcie do pasty też różne przyprawy. Możecie w ten sposób modyfikować jej smak.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Uśmiech
Flickr/Christian Benseler
Triki kulinarne
Ta roślina wspomaga błyskawicznie spalać tłuszcz! Zrobisz z niej wiele pysznych dań
Chcesz schudnąć lub zmienić coś w swojej diecie? Wypróbuj te proste dania z cieciorki!

Osoby pragnące zrzucić wagę muszą koniecznie się przełamać i próbować nowych smaków. Dzięki temu będą mogły urozmaicić swoją dietę i jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo! Przykładem świetnego jedzenia na diecie jest ciecierzyca – odkryjcie jej właściwości i dowiedzcie się, co można z niej przyrządzić! Właściwości ciecierzycy Ciecierzyca (zwana też cieciorką) to roślina strączkowa – tak jak groch i fasola. Jest bardzo sycąca, zawiera dużo białka i można z niej zrobić wiele ciekawych dań! Ze względu na dużą zawartość protein, ciecierzycę poleca się osobom stosującym dietę wegetariańską i wegańską. Dania z dużą ilości cieciorki pozwolą zastąpić mięso. Warto też włączyć ją do diety wówczas, gdy cierpimy na niedobór białka lub mamy na nie zwiększone zapotrzebowanie – zwłaszcza dzieci i kobiety w ciąży, bowiem ciecierzyca jest bardzo bogata w kwas foliowy i potas! Dania z cieciorki Kuchnia bliskowschodnia jest praktycznie oparta na ciecierzycy, ale ta roślina zdobywa popularność także w Polsce! Oto jedne z popularniejszych dań zawierających cieciorkę: •     Falafel – to uformowane z ugotowanej ciecierzycy kulki z przyprawami, smażone w głębokim tłuszczu. Zwykle falafele podaje się w bułce z warzywami i sosem. •   Gulasz z cieciorką – ciecierzyca może doskonale zastąpić fasolę w gulaszu! Wystarczy wcześniej ją ugotować i dodać do wywaru. •     Fit ciasteczka – z cieciorki można robić świetne, zdrowe przekąski! Wymieszaj ugotowaną ciecierzycę, marchew i suszoną żurawinę, uformuj z masy ciasteczka i upiecz. Palce lizać! •     Pasta do kanapek – ugotowaną ciecierzycę zmiel za pomocą blendera i dodaj do niej przyprawy oraz olej. Żeby nieco urozmaicić przepis, do cieciorki możesz dodać inne...

Bigos
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Niesamowicie prosty do zrobienia bigos z kabanosami. Godzina roboty, oszałamiający efekt   
Ten bigos jest prosty i szybki do wykonania, pyszny i sycący. Idealnie pasuje do ziemniaków z wody lub pieczywa. Z udziałem kabanosów zyskuje na doskonałym smaku.

Bigos jest wyjątkowym daniem. W każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. Ilu kucharzy tyle wersji tego przysmaku.  Powstało już wiele receptur na to klasyczne danie kuchni polskiej. Różnią się one dodatkami i przyprawami.  Smak bigosu zależy przede wszystkim od jakości i różnorodności dodanych mięs oraz wędlin, a także kapusty.  Przepis na pyszny bigos z kabanosami Dzięki naszemu niezawodnemu przepisowi zrobicie wyśmienity bigos w godzinę. Nic tak nie wzbogaci tej potrawy jak dodatek kiełbasy i kabanosów.  Walory smakowe dania wspaniale podbiją pomidory z puszki, smaczna pasta z pomidorów, a także aromatyczne przyprawy: kminek, papryka słodka, ostra i wędzona.  Będziecie potrzebować: Główka białej kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 pęta kiełbasy drobiowej 4 drobiowe kabanosy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Łyżeczka kminku Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Pomidory w puszce  2 łyżki pasty pomidorowej Mielony pieprz  Papryka słodka i ostra  Papryka wędzona Natka pietruszki  Olej lub smalec  Sposób przygotowania: Kapustę umyjcie, zerwijcie z niej wierzchnie liście i pokrójcie ją na mniejsze kawałki. Kiełbasę oraz kabanosy pokrójcie w kostkę.  Ząbki czosnku posiekajcie na plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec i podsmażcie na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę i kabanosy. Następnie na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie pokrojoną kapustę, łyżeczkę kminku, plasterki czosnku, listki laurowe, sól i ziele angielskie. Całość duście i mieszajcie.  Następnie do podsmażanych składników dodajcie pomidory z puszki, łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej i szczyptę...

Idealny dodatek do chleba, grzanek i dip do przekąsek. Ta pasta jest kochana ludzi na całym świecie SEO: Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Ta zielona pasta smakuje prawie każdemu. Jest do tego bardzo zdrowa i uniwersalna. Można wykorzystać ją jako dodatek do śniadania, obiadu, lub kolacji, ale świetnie pasuje też na przekąskę.

Pasty kanapkowe są bardzo zdrową alternatywą dla masła i margaryny. Jeśli chcecie zadbać o zdrowie, smarujcie pieczywo właśnie pastami kanapkowymi, na przykład pastą z awokado, pastą z ciecierzycy (humusem), lub pastą z białej fasoli . Pasta z awokado, czyli popularne guacamole, jest wyjątkowa. To bardzo rozpowszechnione danie, które jadają ludzie na całym świecie. Guacamole – pasta z awokado Awokado to bardzo zdrowy owoc bogaty w zdrowe tłuszcze. W ostatnim czasie rośnie jego popularność, co przyczynia się do poprawy zdrowia osób, które po nie sięgają. Taka popularność awokado ma też niekorzystne skutki dla środowiska i osób żyjących w pobliżu upraw. Guacamole wywodzi się z Meksyku i to tam powstała oryginalna receptura na tę pyszną pastę. Oryginalnie guacamole jest dość pikantne, ale przepis można modyfikować pod własne preferencje. Oryginalny przepis na guacamole składa się z awokado, limonki i soli. Niektórzy dodają do niego też: Pomidory Czosnek Chili Cebulę Kolendrę Rosnąca popularność tego sosu z awokado spowodowała powstanie niekończących się wersji słynnej pasty z awokado. Polscy chętnie dodają do niego twaróg, zastępują limonkę cytryną oraz kolendrę natką pietruszki. Przepis na guacamole Zaprezentowany przepis nie jest oryginalną recepturą, ale gwarantujemy, że wam posmakuje. Składniki na guacamole 2 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z jednej limonki sól 1 mała, czerwona papryczka chili 10 pomidorów koktajlowych 2 garści świeżych listków kolendry lub pietruszki Przygotowanie guacamole Obierzcie awokado . Z awokado wyciągnijcie pestki i wydrążcie miąższ. Przełóżcie go do miski. Dodajcie sok z limonki, sól i posiekany czosnek. Rozgniećcie składniki razem...

Pasta z mięsa z rosołu: przepis na smarowidło do chleba
Gotujmy.pl/Edytaha
Newsy
Pasta z mięsa z rosołu: przepis na smarowidło do chleba
Nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu? Zróbcie z niego tę smakowitą pastę na kanapki. Posmarujcie nią świeży chleb i posypcie szczypiorkiem. Jest tak pyszna, że będziecie oblizywać palce!

Wiele osób nie wie, co zrobić z mięsem z rosołu . Spieszymy z ciekawym pomysłem na pastę na kanapki. Przygotujcie ją, a zachwytom nie będzie końca! Pasta na kanapki z mięsa z rosołu Pasta na kanapki to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że możecie do niej dodać wszystko, co tylko wam się podoba. W naszym przepisie do pasty dodaliśmy garść orzechów włoskich. Dzięki nim pasta nie tylko ma bogatszy i bardziej wyrazisty smak, ale jest też zdrowsza. Przygotujcie tę prostą pastę i smarujcie nią kanapki. W połączeniu ze świeżym pieczywem i ziołami – pietruszką i szczypiorkiem lub kiełkami - smakuje wprost obłędnie! Jak zrobić pastę na kanapki z mięsa z rosołu?  Przygotowanie takiej pasty jest dziecinnie proste. Wystarczy, że przełożycie mięso z rosołu do oddzielnej miski, dodacie marchewkę z rosołu, garść orzechów (lub innych ulubionych dodatków) i całość zblendujecie na gładką  masę z dodatkiem majonezu i ulubionych przypraw.  Nie ma lepszego pomysłu na śniadanie lub kolację. Ta pasta jest naprawdę pyszna! Składniki: 15 dag mięsa z rosołu  5 dag orzechów włoskich 1 marchewka z rosołu łyżka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona) sól świeżo zmielony pieprz duża szczypta sproszkowanego imbiru solidna łyżka majonezu opcjonalnie 1-2 łyżki rosołu Przygotowanie: Orzechy wsypać do blendera i rozdrobnić. Dodać obrane ze skóry i kości mięso z rosołu, przez chwilę miksować z orzechami. Dodać ugotowaną marchewkę, natkę pietruszki, majonez i przyprawy do smaku. Zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby, jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać 1-2 łyżki rosołu. Ewentualnie jeszcze doprawić do...