Polacy uwielbiają wszelkiego rodzaju zupy. Zupa krem z białych warzyw to bardzo pożywna i pyszna zupa, która wprost idealnie sprawdzi się w mroźne, zimowe dni.

Mimo iż jest to zupa tylko i wyłącznie z warzyw, jest bardzo gęsta i sycąca. Dopełnieniem jej smaku jest chrupiący chips z boczku.

Zupa krem idealnie komponuje się z ziołowymi grzankami. Równie dobrze możecie ją podać ze świeżym pieczywem – bułeczką lub chlebem.

Zupa krem z białych warzyw jest nie tylko pożywna, ale też bardzo zdrowa. Zawdzięcza to wykorzystaniu super zdrowych warzyw, takich jak pietruszka, czosnek oraz seler.

Zobacz także:

Jak ją przygotować? Czytajcie dalej!

Składniki:

  • 2 spore ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 1 średni seler
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duża pietruszka
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • sól i biały pieprz mielony do smaku
  • woda gorąca około 1 litr
  • 20 dag wędzonego boczku
  • zioła prowansalskie i gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Roztapiamy w garnku masło i wrzucamy warzywa. Całość delikatnie podsmażamy uważając, by danie zbytnio się nie przypiekło.

Po przesmażeniu warzywa zalewamy gorącą wodą. Całość gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy warzywa na gładki krem. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową.

Przygotowujemy boczek. Mięso najpierw kroimy w cienkie plasterki. Na suchą patelnię wrzucamy plastry boczku, smażymy z obu stron, aż wytopi się tłuszcz, a boczek będzie chrupiący. Boczek odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Zupę wylewamy na talerz i ozdabiamy chipsem z boczku.

Zupa wyszła wam zbyt gęsta? Jest na to pewien sposób. Wystarczy, że dolejecie do niej trochę gorącej wody.