zupa z białych warzyw
Gotujmy.pl
Newsy

Pyszna i sycąca zupa krem z białych warzyw z chipsem z boczku. Ten przepis podbija sieć

Macie ochotę na niebanalną, pyszną i bajecznie prostą w przygotowaniu zupę? Zróbcie na obiad zupę krem z białych warzyw z chrupiącym i aromatycznym chipsem z boczku.

Polacy uwielbiają wszelkiego rodzaju zupy. Zupa krem z białych warzyw to bardzo pożywna i pyszna zupa, która wprost idealnie sprawdzi się w mroźne, zimowe dni.

Mimo iż jest to zupa tylko i wyłącznie z warzyw, jest bardzo gęsta i sycąca. Dopełnieniem jej smaku jest chrupiący chips z boczku.

Zupa krem idealnie komponuje się z ziołowymi grzankami. Równie dobrze możecie ją podać ze świeżym pieczywem – bułeczką lub chlebem.

Zupa krem z białych warzyw jest nie tylko pożywna, ale też bardzo zdrowa. Zawdzięcza to wykorzystaniu super zdrowych warzyw, takich jak pietruszka, czosnek oraz seler.

Jak ją przygotować? Czytajcie dalej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 2 spore ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 1 średni seler
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duża pietruszka
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • sól i biały pieprz mielony do smaku
  • woda gorąca około 1 litr
  • 20 dag wędzonego boczku
  • zioła prowansalskie i gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Roztapiamy w garnku masło i wrzucamy warzywa. Całość delikatnie podsmażamy uważając, by danie zbytnio się nie przypiekło.

Po przesmażeniu warzywa zalewamy gorącą wodą. Całość gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy warzywa na gładki krem. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową.

Przygotowujemy boczek. Mięso najpierw kroimy w cienkie plasterki. Na suchą patelnię wrzucamy plastry boczku, smażymy z obu stron, aż wytopi się tłuszcz, a boczek będzie chrupiący. Boczek odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Zupę wylewamy na talerz i ozdabiamy chipsem z boczku.

Zupa wyszła wam zbyt gęsta? Jest na to pewien sposób. Wystarczy, że dolejecie do niej trochę gorącej wody.

Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych
Gotujmy.pl/Misia5
Newsy
Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych
Nie macie pomysłu na prostą i smaczną zupę? Przygotujcie zupę krem z cukinii z dodatkiem pysznego serka Camembert. W połączeniu z grzankami lub ptysiowymi groszkami, smakuje wprost genialnie!

Szukacie pomysłu na szybką, smaczną i zdrową zupę? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na zupę krem z cukinii z dodatkiem serka Camembert. Jeżeli lubicie wszelkiego rodzaju sery , ta zupa jest stworzona właśnie dla was. W zależności od tego, jak bardzo cenicie sobie serowy smak, możecie dodać więcej lub mniej takiego serka. Brzmi zachęcająco? Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert to doskonały pomysł na tani, zdrowy i pyszny obiad. Zupa robi się w mig i smakuje obłędnie w połączeniu z grzankami lub ptysiowymi groszkami. Dla wzmocnienia walorów smakowych i zdrowotnych zupy, posypcie ją na koniec świeżym szczypiorkiem. Gwarantujemy, że pokochacie jej smak i na stałe zagości w waszym domowym menu. Składniki: 1,3 kg cukinii 550 g niewielkich młodych ziemniaków 120 g cebuli pęczek szczypiorku 50-60 g serka Camembert 1 łyżka masła lub oleju Przygotowanie: Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy mniejsze kawałki. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w piórka. Szczypiorek opłukujemy i drobno kroimy. W garnku na maśle lub oleju przesmażamy cebulę. Gdy ta się zeszkli do garnka wrzucamy ziemniaki oraz cukinię i chwilę przesmażamy. Całość zalewamy rosołem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania do zupy wrzucamy ser camembert. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Gotową zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek Pyszna i sycąca zupa krem z białych warzyw z...

Kartoflanka
gotujmy.pl/Madja
Newsy
Kartoflanka znana jest niemal w każdym domu. 1 składnik świetnie podkręci jej smak
Ta treściwa kartoflanka to prawdziwy hit tej zimy. Rozgrzeje nawet w czasie największych mrozów 

W kuchni lubimy eksperymentować i sprawiać przyjemność naszym bliskim, gotując dla nich smakowite potrawy. Nie ma nic bardziej pysznego jak zdrowy, domowy obiad. Zupa ziemniaczana, znana jako kartoflanka to ulubiona zupa niejednego z nas. Była często gotowana przez nasze babcie. Głównym składnikiem tej zupy są najpopularniejsze warzywa w Polsce, czyli ziemniaki , ale można ją urozmaicić, dodając do niej różne ulubione dodatki. Kartoflanka jest sycąca, pożywna i prosta. Smakuje wspaniale z dużą ilością świeżego koperku lub pietruszki . Królewska kartoflanka  Może warto zaskoczyć całą rodzinę, przyrządzając dla nich na niedzielny obiad prawdziwie królewską kartoflankę z warzywami  i wędzonym boczkiem ? Gwarantujemy, że będą nią zachwyceni! Składniki na królewską kartoflankę: 500g ziemniaków kawałek selera 1 marchewka 1 pietruszka por 1 cebula 100g wędzonego boczku 150g śmietany Przyprawy:  1, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu, sól, pieprz Opcjonalnie: świeży koperek Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy i myjemy a następnie kroimy. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy do momentu, aż tłuszcz się z niego wytopi. Dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez  5 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku.  Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i mieszając, wlewamy do zupy Można dodać również drobno...

justyna żyła zupa krem
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Justyna Żyła z wczorajszego rosołu zamiast pomidorowej gotuje coś innego. Ta zupa jest o niebo lepsza
Z rosołu można przygotować nie tylko zupę pomidorową, o czym przekonuje Justyna Żyła. Celebrytka pokazuje idealny patent na zużycie bulionu pozostałego bulionu z obiadu.

Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Zazwyczaj kolejnego dnia, większość osób z wywaru przygotowuje pomidorówkę. Justyna Żyła proponuje inny pomysł na wykorzystanie pozostałego rosołu, gdyż na jego bazie przygotowuje pyszny i szybki krem z białych warzyw. Co można zrobić z rosołu? Wywar warzywno- mięsny sam w sobie stanowi idealną potrawę, jednak może być również wykorzystywany jako baza bądź dodatek do innych dań. Świetnie się sprawdza jako podstawa wielu zup, przykładowo pomidorowej. Niektórzy pozostały rosół dodają do przyrządzanego risotto. Bulion to również idealna baza do zup krem. Zamiast używać gotowych wywarów, kostki bulionowej czy przyrządzać dodatkowy wywar, spokojnie można wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu. Zupa krem z warzyw Justyny Żyły Takie danie to świetna alternatywa obiadu. Sprawdzi się szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Idealnie zmiksowany krem to również dobra opcja na wszelkiego rodzaju uroczystości. Goście nie mają problemu ze zjedzeniem makaronu, a krem z dodatkiem grzanek jest nowocześniejszą formą podania pierwszego dania. Poza tym jest szybki w przygotowaniu, dzięki wykorzystaniu pozostałego rosołu z innego dnia.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na zupę krem z białych warzyw Składniki: ½ główki kalafiora biała część pora 2 cebule 6 ziemniaków ¼ korzenia...

zupa pomidorowa
Gotujmy.pl
Newsy
Ta zupa pomidorowa to rewelacja. Dodajcie ten sekretny składnik, a każdy poprosi was o przepis
Za oknem zima i mróz, a wy marzycie o sycącej zupie pełnej bogatego smaku i aromatu? Przygotujcie tę wspaniałą pomidorową z pewnym bardzo nieoczekiwanym dodatkiem. Domyślacie się już o czym mowa?

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej ulubionych zup Polaków. Jedni lubią jeść ją z ryżem, drudzy z makaronem – jeszcze inni wolą, gdy jest gęsta niczym krem i nie ma w sobie żadnych dodatków. Podstawą dobrej zupy pomidorowej są oczywiście dwie rzeczy: dobry bulion i dobrej jakości pomidory, najlepiej podsmażone wcześniej na maśle, ale możemy równie dobrze przygotować taką zupę na bazie przecieru z pomidorów i koncentratu. Co powiecie na zupę pomidorową z dodatkiem... soku z pomarańczy? Składniki: 4-5 litrów wody 2 skrzydełka z kurczaka 2 duże marchewki Pomarańcza 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 pietruszka 1 cebula ząbek czosnku 6 ziemniaków 500g przecieru pomidorowego, 250g makaronu łazanki pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki po łyżeczce tymianku, bazylii, oregano i ziół prowansalskich 1 łyżka śmietany Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka i ziele z liściem laurowym. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, po czym gotujemy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka. Zupę gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy makaron i przecier pomidorowy. Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Gotujemy ok 15 minut. Na koniec przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.  Zabielamy zupę śmietaną. Smacznego!