Zupa kresowa, zupa migdałowa
Gotujmy.pl
Newsy

Pyszna i prosta w przygotowaniu kresowa zupa na Wigilię. Główny składnik sprawi, że wytrzeszczycie oczy

Danie wigilijne można do woli urozmaicać. Można też zastępować je przepisami, których do tej pory nie jedliście. Mamy pewną świąteczną, przepyszną i nietuzinkową propozycję.

Tradycyjne zupy wigilijne to barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Co roku zaczynamy od nich Wigilię.

Magda Gessler odpowiada na pytania

12 potraw na świątecznym stole

Dań na świątecznym stole powinno być 12. O tym mówi nasza wieloletnia tradycja, ale także religijne uwarunkowanie świąt Bożego Narodzenia. Potrawy powinny być postne i składać się m.in. z kapusty, grzybów, maku, orzechów, miodu i bakalii. 

Wszystko, mając na myśli Wigilię, ma znaczenie. Każde danie symbolizuje bowiem coś innego. Choć kuchnia świąteczna nie należy do najlżejszych, tego wieczoru należy spróbować całej dwunastki. Wystarczą małe porcję, chodzi o wspomnianą symbolikę. Dania mają nam przynieść w nowym roku dużo dobra!

Kresowy specjał wigilijny

Można ją podawać na ciepło i na zimno. Słodka zupa na bazie mleka urozmaici nasz świąteczny stół i z pewnością docenią ją najmłodsi biesiadnicy. Mowa o zupie migdałowej, która jest lekka i pożywna. Możecie podać ją podczas Wigilii. U niektórych wpisała się w świąteczną tradycję już na stałe.

Migdały posiadają wiele właściwości odżywczych

Szczególnie właściwości prozdrowotnych. Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Można je polecić na odchudzanie, gdyż szybko sycą i zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając miażdżycy i cukrzycy. 

To nasiona migdałowca, pochodzące w rejonów Bliskiego Wschodu. Mają dużo witaminy B2, witaminy E i błonnika (12,5g/100g). Nie brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych. Sprawdzą się w diecie wegetarian.

Świąteczna zupa migdałowa

Nasiona migdałowca nadają się do celów spożywczych. Ich właściwości, w połączeniu z pomysłowością kucharza mogą przyprawić o zawrót głowy. Jakkolwiek, zupa migdałowa nie wymaga wielkiego, kulinarnego wtajemniczenia. Jest prosta i tania. Możecie z powodzeniem zaserwować ją na święta!

Składniki:

  • 1,5 litra mleka

  • 15 dag ryżu

  • 20 dag migdałów mielonych

  • 5 dag rodzynek

  • 5 łyżek cukru

  • 1 łyżka masła

  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania

  1. Ugotujcie na sypko ryż w osolonym wrzątku.

  2. Rodzynki namoczcie aż spęcznieją, po czym dokładnie je odsączcie.

  3. Mleko zagotujcie, dodajecie do niego zmielone migdały i gotujecie około 15 minut.

  4. Kolejno wrzucajcie rodzynki, cukier i masło.

  5. Na suchej patelni zarumieńcie płatki migdałowe.

  6. Ryż przełóżcie do bulionówek, zalejcie zupką migdałową, udekorujecie płatkami migdałowymi lub grzankami.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak go zrobić w domu?
AdobeStock
Newsy
Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak zrobić go w domu?
Mleko migdałowe to zdrowa i smaczna alternatywa dla klasycznego mleka pochodzącego od krowy. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Zdradzamy najprostszy przepis.

Mleko migdałowe to pożywny, niskokaloryczny napój, który zyskał ogromną popularność wśród osób, które unikają picia krowiego mleka. Zwykle sięgają po nie weganie lub ci, którzy nie tolerują laktozy. Mleko migdałowe powstaje przez zmielenie migdałów, zmieszanie ich z wodą, a następnie przefiltrowanie mieszanki, aby uzyskać produkt, który wygląda bardzo podobnie do mleka, tylko w przeciwieństwie do niego, ma delikatny orzechowy smak. Dlaczego warto pić mleko migdałowe? Korzyści zdrowotne mleka migdałowego Włączcie do swojej codziennej diety mleko na bazie migdałów. Korzyści zdrowotne tego mleka mogą was zaskoczyć. Mleko migdałowe jest znacznie mniej kaloryczne niż mleko krowie. Niesłodzone mleko migdałowe zawiera do 80% mniej kalorii niż zwykłe mleko. Picie takiego mleka jako zamiennika mleka krowiego, może być skuteczną strategią odchudzania. Niesłodzone odmiany mleka migdałowego mają bardzo niską zawartość cukru, dzięki czemu świetnie się sprawdzą w przypadku osób ograniczających spożycie cukru, takich jak np. osoby z cukrzycą. Pamiętajcie jednak, że istnieje wiele odmian słodzonych, dlatego kupując mleko migdałowe dobrze przyjrzyjcie się jego etykiecie. Migdały są naturalnie bogate w witaminę E, zapewniając 37% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę w zaledwie 28 gramach orzechów. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza stany zapalne i stres w organizmie a także pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca i raka oraz może mieć korzystny wpływ na zdrowie kości i oczu.  Ponadto, jak wykazały badania, witamina E znacząco wpływa na zdrowie mózgu i poprawia sprawność umysłową, a nawet zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i może spowolnić jej postęp. Ponieważ mleko migdałowe jest najczęściej...

Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
AdobeStock
Newsy
Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
Zawarte w migdałach witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i błonnik sprawiają, że nasiona migdałowca należą do tzw. „superfoods”. Sprawdźcie ich wspaniałe właściwości.

Migdały znane są z doskonałych wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Nadają się świetnie do ciast i deserów w formie płatków migdałowych, a także jako dodatek do owsianki. Poznajcie wspaniałe właściwości migdałów, które mogą być pomocne w przypadku różnych dolegliwości. Właściwości migdałów Migdały, czyli nasiona migdałowca (a nie orzechy, jak błędnie się powszechnie sądzi) bogate są m.in. w: Błonnik Nienasycone kwasy tłuszczowe Witaminę B2 Witaminę E Potas Wapń Żelazo Magnez Fosfor Cynk Dlaczego migdały należy wcześniej zamoczyć? Większość z was pewnie je migdały prosto z opakowania. Jednak w ich suchej skórce znajduje się substancja chemiczna, która może spowalniać wchłanianie witamin i minerałów znajdujących się w migdałach. Dlatego przed spożyciem należy je wcześniej zamoczyć w wodzie, by zmiękły. Migdały powinny się moczyć przez 8-10 godzin, najlepiej przez całą noc. Migdały na cukrzycę Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, migdały są doskonałym sojusznikiem w walce z cukrzycą. Do swojej diety powinny je włączyć zwłaszcza osoby, które są narażone na zachorowanie na cukrzycę ze względu np. na otyłość, insulinooporność lub przypadki cukrzycy wśród członków bliskiej rodziny. Migdały na choroby serca Również ze względu na wspomnianą wyżej witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, migdały polecane są osobom cierpiącym na choroby serca. Pomogą obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnią ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszą krzepliwość krwi. Regularne jedzenie migdałów pomoże też zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru oraz choroby niedokrwiennej serca czy...

Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Flickr
Newsy
Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Jesteście na diecie i nie chcecie używać panierki? Mamy kilka świetnych pomysłów na panierki, które są smaczne, zdrowe, a do tego nie tuczą.

Wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez panierki. Panierka z bułki towarzyszy nam niemal na każdym kroku. Obtaczamy nią kotlety schabowe i mielone, ryby czy nuggetsy, aby przyjemnie smakowały i były chrupiące. Niestety, taka panierka jest bardzo kaloryczna i zupełnie pozbawiona składników odżywczych. Czy da się ją czymś zastąpić? Jaką wybrać zdrową panierkę? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na zdrowe i smaczne panierki do kotletów. Do wyboru mamy panierki z płatków owsianych lub kukurydzianych, orzechów czy pestek. Oto przegląd najzdrowszych panierek. Korzystajcie z nich do woli, bo nie tylko wspaniale smakują, ale też mogą korzystnie wpłynąć na wasze zdrowie. Panierka z chleba pełnoziarnistego Kto powiedział, że panierka nie może być wykonana z chleba? Wykorzystajcie w tym celu zdrowy, pełnoziarnisty chleb (lub po prostu bułki). Wystarczy, że ususzycie taki chleb a następnie zetrzecie go na tarce. Panierka do dań gotowa! Panierka z orzechów Panierka ze zmielonych orzechów to świetna alternatywa dla pozbawionej wartości odżywczych panierki z bułki tartej. Z uwagi na obecność korzystnych dla naszego zdrowa kwasów tłuszczowych, błonnika i witamin, panierka z orzechów będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą się odżywiać smacznie i zarazem zdrowo. Do zrobienia takiej panierki możecie wykorzystać każde orzechy, ale najlepiej się sprawdzą migdały, orzechy włoskie, pistacje i orzechy laskowe, które wystarczy zmielić w blenderze. Panierka z płatków owsianych Panierka z płatków owsianych to świetna alternatywa dla niezdrowej panierki z bułki tartej. Płatki owsiane nie tylko dostarczają nam energii, ale też zawierają mnóstwo witamin m.in. witaminy z grupy B, magnez, mangan, witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Z czego...

ania starmach babka drożdżowa
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Lekka babka drożdżowa Ani Starmach na Wielkanoc. Będzie nią pachnieć w całym domu
Pyszna i delikatna babka z dodatkiem bakalii to punkt obowiązkowy podczas świąt wielkanocnych. Przygotowana z przepisu Ani Starmach zdecydowanie będzie ulubionym wypiekiem w tym okresie. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Żurek, faszerowane jaja, mazurek i oczywiście babka wielkanocna. To potrawy, bez których święta wielkanocne nie mogłyby się odbyć. To nie tylko tradycja, ale również i kojarzący się z tym czasem zapach. Te dania są przygotowywane raz w roku, toteż wiele osób nie wyobraża sobie, aby któraś z nich nie pojawiła się na świątecznym stole. Babka wielkanocna Ani Starmach Babka wielkanocna to obowiązkowy, świąteczny wypiek. Wkładana do koszyczka ze święconką symbolizuje doskonałość i pojęte umiejętności. Przepisów na tę potrawę jest mnóstwo, co region to inna tradycja. Babka drożdżowa z bakaliami z przepisu Ani Starmach jest lekka, delikatna oraz łatwa w przygotowaniu. Obok tego ciasta nikt nie przejdzie obojętnie, gdyż kusi nie tylko pięknym wyglądem, ale i cudownym zapachem unoszącym się w domu. Taka forma babki wielkanocnej z pewnością w pozytywny sposób zaskoczy bliskich. Przepis na babkę drożdżową z bakaliami Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 5 żółtek 100 g masła 300 ml mleka 100 g cukru 50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki oliwy z oliwek skórka starta z ½ cytryny cukier puder do posypania 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiejcie do miski, a następnie wstawcie ją do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Masło roztopcie, a mleko delikatnie podgrzejcie. Przygotujcie rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Wszystko dokładnie razem wymieszajcie. Później odstawcie je do podwojenia swojej objętości. Żółtka utrzyjcie razem z cukrem, a następnie wymieszajcie je z...