Zupa kresowa, zupa migdałowa
Gotujmy.pl
Newsy

Pyszna i prosta w przygotowaniu kresowa zupa na Wigilię. Główny składnik sprawi, że wytrzeszczycie oczy

Danie wigilijne można do woli urozmaicać. Można też zastępować je przepisami, których do tej pory nie jedliście. Mamy pewną świąteczną, przepyszną i nietuzinkową propozycję.
Aleksandra Jaworska
grudzień 22, 2020

Tradycyjne zupy wigilijne to barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Co roku zaczynamy od nich Wigilię.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

12 potraw na świątecznym stole

Dań na świątecznym stole powinno być 12. O tym mówi nasza wieloletnia tradycja, ale także religijne uwarunkowanie świąt Bożego Narodzenia. Potrawy powinny być postne i składać się m.in. z kapusty, grzybów, maku, orzechów, miodu i bakalii. 

Wszystko, mając na myśli Wigilię, ma znaczenie. Każde danie symbolizuje bowiem coś innego. Choć kuchnia świąteczna nie należy do najlżejszych, tego wieczoru należy spróbować całej dwunastki. Wystarczą małe porcję, chodzi o wspomnianą symbolikę. Dania mają nam przynieść w nowym roku dużo dobra!

Kresowy specjał wigilijny

Można ją podawać na ciepło i na zimno. Słodka zupa na bazie mleka urozmaici nasz świąteczny stół i z pewnością docenią ją najmłodsi biesiadnicy. Mowa o zupie migdałowej, która jest lekka i pożywna. Możecie podać ją podczas Wigilii. U niektórych wpisała się w świąteczną tradycję już na stałe.

Migdały posiadają wiele właściwości odżywczych

Szczególnie właściwości prozdrowotnych. Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Można je polecić na odchudzanie, gdyż szybko sycą i zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając miażdżycy i cukrzycy. 

To nasiona migdałowca, pochodzące w rejonów Bliskiego Wschodu. Mają dużo witaminy B2, witaminy E i błonnika (12,5g/100g). Nie brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych. Sprawdzą się w diecie wegetarian.

Świąteczna zupa migdałowa

Nasiona migdałowca nadają się do celów spożywczych. Ich właściwości, w połączeniu z pomysłowością kucharza mogą przyprawić o zawrót głowy. Jakkolwiek, zupa migdałowa nie wymaga wielkiego, kulinarnego wtajemniczenia. Jest prosta i tania. Możecie z powodzeniem zaserwować ją na święta!

Składniki:

  • 1,5 litra mleka

  • 15 dag ryżu

  • 20 dag migdałów mielonych

  • 5 dag rodzynek

  • 5 łyżek cukru

  • 1 łyżka masła

  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania

  1. Ugotujcie na sypko ryż w osolonym wrzątku.

  2. Rodzynki namoczcie aż spęcznieją, po czym dokładnie je odsączcie.

  3. Mleko zagotujcie, dodajecie do niego zmielone migdały i gotujecie około 15 minut.

  4. Kolejno wrzucajcie rodzynki, cukier i masło.

  5. Na suchej patelni zarumieńcie płatki migdałowe.

  6. Ryż przełóżcie do bulionówek, zalejcie zupką migdałową, udekorujecie płatkami migdałowymi lub grzankami.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
wigili
Adobe Stock
Newsy Pyszne śniadanie, które pomoże schudnąć po świętach. Wystarczy 1 składnik z Wigilii
To pewne. Po świętach wielu z nas będzie próbowało zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Przy okazji możemy wykorzystywać świąteczne zapasy.
Hubert Rój
grudzień 22, 2020

Suszone śliwki to produkt, który wykorzystujemy na świętach do wielu dań. Będą stanowiły słodki akcent w bigosie, wypełnią pieczeń ze schabu, a także będą podstawowym składnikiem kompotu z suszu. Jeśli po świętach zostanie nam sporo suszonych śliwek – nie ma powodów do obaw. Możemy je świetnie wykorzystać w jednym z odchudzających śniadań. Kiedy minie już świąteczne obżarstwo, czas wrócić do mniej tłustego i zdrowszego dla naszego organizmu pokarmu. Więcej błonnika, więcej białka – te hasła powinny nam przyświecać po świętach. Świetnie wpisze się w takie postanowienie nasze pyszne śniadanie, czyli koktajl ze śliwek, kefiru i płatków owsianych. Taki pokarm to nie tylko ulga dla naszego układu trawiennego po ciężkich, świątecznych potrawach. To także sposób na pozbycie się toksyn i poprawienie pracy jelit. Tego rodzaju posiłek możemy przygotować dzień wcześniej, bez straty walorów smakowych. Za to zyskamy trochę cennego czasu po przebudzeniu. Przepis na pyszny koktajl ze śliwek Składniki: Ok. 8 śliwek suszonych (nadadzą się także śliwki wędzone) 1 szklanka kefiru 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka siemienia lnianego Przygotowanie: Zalewamy suszone śliwki ok. 100 ml wrzącej wody i pozwalamy im na to, by zmiękły. Resztę składników wkładamy do naczynia i mieszamy. Następnie miksujemy z pokrojonymi na drobne kawałki śliwkami. Podajemy od razu lub wkładamy na noc do lodówki i jemy rano na śniadanie. 

Przeczytaj