Tradycyjne zupy wigilijne to barszcz z uszkami i zupa grzybowa. Co roku zaczynamy od nich Wigilię.
12 potraw na świątecznym stole
Dań na świątecznym stole powinno być 12. O tym mówi nasza wieloletnia tradycja, ale także religijne uwarunkowanie świąt Bożego Narodzenia. Potrawy powinny być postne i składać się m.in. z kapusty, grzybów, maku, orzechów, miodu i bakalii.
Wszystko, mając na myśli Wigilię, ma znaczenie. Każde danie symbolizuje bowiem coś innego. Choć kuchnia świąteczna nie należy do najlżejszych, tego wieczoru należy spróbować całej dwunastki. Wystarczą małe porcję, chodzi o wspomnianą symbolikę. Dania mają nam przynieść w nowym roku dużo dobra!
Kresowy specjał wigilijny
Można ją podawać na ciepło i na zimno. Słodka zupa na bazie mleka urozmaici nasz świąteczny stół i z pewnością docenią ją najmłodsi biesiadnicy. Mowa o zupie migdałowej, która jest lekka i pożywna. Możecie podać ją podczas Wigilii. U niektórych wpisała się w świąteczną tradycję już na stałe.
Zobacz także:
Migdały posiadają wiele właściwości odżywczych
Szczególnie właściwości prozdrowotnych. Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży. Można je polecić na odchudzanie, gdyż szybko sycą i zapobiegają napadom głodu. Poza tym łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając miażdżycy i cukrzycy.
To nasiona migdałowca, pochodzące w rejonów Bliskiego Wschodu. Mają dużo witaminy B2, witaminy E i błonnika (12,5g/100g). Nie brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych. Sprawdzą się w diecie wegetarian.
Świąteczna zupa migdałowa
Nasiona migdałowca nadają się do celów spożywczych. Ich właściwości, w połączeniu z pomysłowością kucharza mogą przyprawić o zawrót głowy. Jakkolwiek, zupa migdałowa nie wymaga wielkiego, kulinarnego wtajemniczenia. Jest prosta i tania. Możecie z powodzeniem zaserwować ją na święta!
Składniki:
-
1,5 litra mleka
-
15 dag ryżu
-
20 dag migdałów mielonych
-
5 dag rodzynek
-
5 łyżek cukru
-
1 łyżka masła
-
płatki migdałowe
Sposób przygotowania
-
Ugotujcie na sypko ryż w osolonym wrzątku.
-
Rodzynki namoczcie aż spęcznieją, po czym dokładnie je odsączcie.
-
Mleko zagotujcie, dodajecie do niego zmielone migdały i gotujecie około 15 minut.
-
Kolejno wrzucajcie rodzynki, cukier i masło.
-
Na suchej patelni zarumieńcie płatki migdałowe.
-
Ryż przełóżcie do bulionówek, zalejcie zupką migdałową, udekorujecie płatkami migdałowymi lub grzankami.
Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl