Potrawka z kurczaka
Gotujmy.pl/izek
Newsy

Pyszna i lekka potrawka z delikatnego mięsa kurczaka. Tani i szybki obiad, który nie brudzi dużo garnków

Delikatna w smaku potrawka z kurczaka sprawdzi się idealnie na obiad. Pokochają ja także ci, którzy liczą kalorię i chcą zadbać o linię.

To pożywne, sycące danie z wykorzystaniem mięsa z piersi kurczaka oraz warzyw, szybko ugasi wasz głód i wprowadzi w błogie lenistwo. Samo przygotowanie potrawki z kurczaka nie zajmie wam więcej jak pół godziny.

Plusem w przygotowywaniu tego dania jest również to, że nie ubrudzicie przy gotowaniu wielu garnków!

Będziecie jedynie potrzebować patelni, deski do krojenia, noża oraz garnka na makaron lub ryż. Jeśli nie przepadacie za myciem góry brudnych naczyń, to to szybkie danie jest stworzone dla was!  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszna potrawka z kurczaka

Do potrawki z kurczaka świetnie pasuje ryż, ziemniaki, kasza jęczmienna i makaron. Smaku dodaje kukurydza i  groszek, wiec możecie albo dodać je oddzielnie albo zmieszane razem.

Całość dopełnią świeże pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, które nadadzą daniu wyrazistości.

Mięso z piersi z kurczaka ma bardzo mało kalorii, jest bogate w białko, dlatego ta potrawka z kurczaka zasmakuje przede wszystkim tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy z zimy i są na diecie.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka 
  • 4 pomidory
  • 1 marchewka 
  • 6 sztuk pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • Olej
  • Przyprawy: Sól, mielony pieprz, tymianek 

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie pierś z kurczaka, oczyścicie ją z błon i pokrójcie na średniej wielkości kawałki. 
  2. Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie w drobną kostkę. Wrzućcie ją na rozgrzany olej i podsmażcie.
  3. Gdy cebula będzie mieć rumiany kolor na patelnie dorzućcie mięso .  
  4. Umyjcie pieczarki i marchewkę. Obierzcie je a następnie pokrójcie w kawałki i w plasterki.
  5. Pokrojone warzywa dorzućcie na patelnię z mięsem i cebulą, całość mieszajcie. 
  6. Pomidory sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie je na kawałki.  Wrzućcie je na patelnię.
  7. Po chwili wsypcie słodką paprykę i dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  8. Wszystko dokładnie zamieszajcie i duście na małym ogniu około 15 minut. 
  9. Po tym czasie do potrawki dodajcie kukurydzę oraz jogurt naturalny. 
  10. Całość jeszcze raz dokładnie zamieszajcie i duście jeszcze przez około 5 minut. 
  11. Pod koniec duszenia doprawcie solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl
 

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem
Kilka składników, chwila przygotowywania i obiad gotowy w mniej niż 30 minut – wypróbujcie przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.

Kawałki kurczaka podane z warzywami w sosie słodko-kwaśnym to obiad, który świetnie się sprawdzi wtedy, gdy macie bardzo mało czasu na przygotowanie posiłku. Przyrządzenie tego dania zajmuje mniej niż pół godziny! Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysły na szybki obiad Brak czasu to żadna wymówka – nawet, jeśli się śpieszycie, nie rezygnujcie z obiadu! Wykorzystajcie jeden z poniższych przepisów na szybki obiad: Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym Placuszki z kurczaka z musztardą Łosoś pieczony z warzywami Przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym Do przygotowania tego kurczaka w wyjątkowym sosie będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Podwójny filet z piersi z kurczaka 300 g ryżu (3 torebki) 1 żółta papryka 1 czerwona papryka Pęczek świeżego szczypiorku 1 łyżka przyprawy kebab-gyros 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (520 g) 3 łyżki sezamu Olej do smażenia Przygotowanie: W większym garnku zagotujcie osoloną wodę, wrzućcie 3 torebki ryżu i gotujcie około 10-12 minut. Po ugotowaniu odsączcie na sitku. Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie i pokrójcie w paski o szerokości 2-3 cm. Włóżcie mięso do głębszej miski lub pojemnika, posypcie przyprawą kebab-gyros i odstawcie na kilka minut (polecamy zrobić to kilka godzin wcześniej, by mięso przeszło przyprawami). Rozgrzejcie na patelni olej i usmażcie kawałki kurczaka. Obie papryki umyjcie, wytnijcie z nich gniazda nasienne i pokrójcie papryki w równe, wąskie paski. Dodajcie je do usmażonego kurczaka i wlejcie cały sos słodko-kwaśny, cały czas mieszając. Gotujcie na wolnym ogniu przez kilka minut. Świeży szczypiorek umyjcie i poszatkujcie drobno. Dodajcie do mięsa. Wsypcie 3 łyżki...

Potrawka z boczkiem
gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Fantastyczna w smaku potrawka z boczkiem na makaronie. Palce lizać to mało powiedziane
Potrawka z boczkiem wędzonym, pieczarkami, czerwoną cebulą i papryką podana na makaronie, to ciekawy pomysł na szybkie danie.

Ta potrawka to smaczne i szybkie danie, które warto zrobić, gdy chodzi za nami ochota na boczek.  Boczek to ulubiony dodatek do wielu potraw. Nic nie smakuje tak dobrze na śniadanie, jak jajecznica z boczkiem. Pyszny jest także jako bekon. Chrupiący i słony, któż nie lubi go czasem skosztować?   Na samopoczucie dobry jest boczek Z jedzeniem boczku nie można przesadzać, ale warto wiedzieć, że boczek dostarcza dużej dawki wartościowych białek i co ciekawe, znajdziemy w nim dużo witaminy B1, nazywaną „witaminą radości”. Witamina ta wspomaga w naszym układzie nerwowym cholinę. Jest ona odpowiedzialna za nasz nastrój i samopoczucie. Cholina zwiększa również odporność naszego organizmu na stres.  Potrawka z boczkiem wędzonym i pieczarkami na makaronie Jej wykonanie zajmuje dosłownie 20 minut. Wedle uznania do tej potrawki możecie dodać przeróżne warzywa. My proponujemy zrobić ją z bardziej pikantną od białej czerwoną cebulą, smakowitymi pieczarkami oraz soczystą papryką. Sos warzywny idealnie połączy się z makaronem spagetti ugotowanym al dente. Zatem do dzieła! Do zrobienia tej potrawki z boczkiem, będziecie potrzebować: 2 cebule czerwone 150 gram boczku wędzonego 1 papryka czerwona Pieczarki Sól Świeżo zmielony pieprz  Olej  Makaron  Przygotowanie: Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie na niej obrane i pokrojone cebule. Do cebuli dodajcie pokrojony boczek. Do smażącej się wraz z boczkiem cebulą, dorzućcie pokrojoną paprykę. Umyjcie pieczarki, pokrójcie i podsmażcie w rondlu. Gdy będą gotowe przełóżcie je na patelnię. Całość przyprawcie pieprzem i dokładnie wymieszajcie. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie do ulubionej twardości.  Po odcedzeniu nałóżcie go na talerz, a na makaron gotową i...

Makaron boloński
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy
Pyszny makaron z mielonym mięsem z patelni. Prosty i szybki przepis na obiad
Szukacie super prostego pomysłu na obiad, który zrobicie szybko? Musicie go wypróbować!

Posiadanie w swoim kulinarnym repertuarze kilku pomysłów na bardzo szybkie obiady to konieczność! Często nie ma czasu na wymyślne dania, których przygotowanie zajmuje wiele godzin, ma wiele etapów i przede wszystkim: brudzi bardzo wiele naczyń. Jeśli jesteście zmęczeni i chcecie zrobić coś na szybko do jedzenia, co zadowoli domowników, wypróbujcie ten pomysł. Jest podobny do tradycyjnego spaghetti, ale dzięki jednemu trikowi pozwala nie brudzić dwóch osobnych garnków! Makaron z sosem z mięsa mielonego Przedstawiamy przepis na makaron z mięsem mielonym. Składniki na szybki makaron z mięsem 250 g mięsa mielonego np. mięsa indyka, mięsa wieprzowego, wołowego 150 g dowolnego makaronu np. świderków, spaghetti Puszka pomidorów 200 g pieczarek Cebula Przyprawy np. mieszanka przypraw bolońskich Olej do smażenia Natka pietruszki Przygotowanie makaronu z mięsem Pieczarki umyjcie, obierzcie je, jeśli tego wymagają i pokrójcie na cząstki. Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej. Wyłóżcie na patelnię mięso mielone. Rozdrobnijcie je drewnianą łyżką tak, by kawałki mięsa nie były większe niż 1 centymetr. Gdy mięso trochę się już przyrumieni, dodajcie na patelnię pokrojone i osuszone pieczarki oraz cebulę. Podsmażcie przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie, a cebula się zeszkli. Dodajcie do sosu pomidory z puszki i przyprawy do makaronu bolońskiego. Wymieszajcie zawartość patelni. Dodajcie jeszcze 2 szklanki wody. Doprawcie sos solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię surowy makaron. Zagotujcie całość i duście około 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszajcie, aby makaron nie przywarł do dna. Danie będzie gotowe, jak makaron będzie miękki....

Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat
Gotujmy.pl
Newsy
Żołądki drobiowe w potrawce. Obiad jak za dawnych lat
Potrawka z podrobów to przepis, z którego korzystały już wasze babcie! Jak zaserwować ją w nieco bardziej nowoczesny sposób?

Potrawka to świetny sposób na wykorzystanie mięsa, na bazie którego gotowaliście zupę albo takiego, z którym po prostu… nie wiecie, co zrobić! Chociaż utarło się, że potrawki to szybkie dania – mogą być one także bardziej wykwintne, a także serwowane gościom na przyjęciach. Chcecie nadać swojej potrawce staropolskiego sznytu? Przygotujcie ją na podrobach! Podroby – charakterystyka Podroby to wewnętrzne organy zwierząt takie jak np. płuca, serca, żołądki, wątróbka czy grasica. Często uważane są za mięso „kategorii B” – to jednak nieprawda, mają dużo składników odżywczych i często są korzystne dla zdrowia dzięki np. wysokiej zawartości białka. Najbardziej zdrowymi podrobami są wątróbki, mózgi, nerki, ozory, serca i płuca. Czy zdarza wam się używać ich w kuchni? Przepis na żołądki drobiowe w potrawce Składniki 1 kg żołądków drobiowych 2 duże cebule 2 szklanki mrożonej włoszczyzny, krojonej w słupki 1 średniej wielkości papryka 0,5 kg pieczarek 2 płaskie łyżki mąki litr wrzątku sól, pieprz do smaku Przygotowanie:  Żołądki umyjcie, oczyśćcie i przekrójcie na połówki albo trzy części (jeśli są naprawdę duże). Przyrumieńcie na suchej patelni (najlepiej robić to partiami, żeby się przyrumieniły, a nie dusiły we własnym sosie).  W międzyczasie obierzcie cebule i pokrójcie je w kostkę oraz zeszklijcie na odrobinie oleju w rondlu. Przyrumienione żołądki wrzućcie do rondla z cebulą.  Na patelni podsmażcie mrożoną włoszczyznę, a następnie dodajcie do żołądków. Wlejcie litr wrzątku, doprowadźcie do wrzenia, po czym zmniejszcie gaz niemalże do minimum i duście wszystko do miękkości.  Podczas kiedy żołądki się duszą,...