To pożywne, sycące danie z wykorzystaniem mięsa z piersi kurczaka oraz warzyw, szybko ugasi wasz głód i wprowadzi w błogie lenistwo. Samo przygotowanie potrawki z kurczaka nie zajmie wam więcej jak pół godziny.

Plusem w przygotowywaniu tego dania jest również to, że nie ubrudzicie przy gotowaniu wielu garnków!

Będziecie jedynie potrzebować patelni, deski do krojenia, noża oraz garnka na makaron lub ryż. Jeśli nie przepadacie za myciem góry brudnych naczyń, to to szybkie danie jest stworzone dla was!  

Pyszna potrawka z kurczaka

Do potrawki z kurczaka świetnie pasuje ryż, ziemniaki, kasza jęczmienna i makaron. Smaku dodaje kukurydza i  groszek, wiec możecie albo dodać je oddzielnie albo zmieszane razem.

Zobacz także:

Całość dopełnią świeże pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, które nadadzą daniu wyrazistości.

Mięso z piersi z kurczaka ma bardzo mało kalorii, jest bogate w białko, dlatego ta potrawka z kurczaka zasmakuje przede wszystkim tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy z zimy i są na diecie.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka 
  • 4 pomidory
  • 1 marchewka 
  • 6 sztuk pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • Olej
  • Przyprawy: Sól, mielony pieprz, tymianek 

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie pierś z kurczaka, oczyścicie ją z błon i pokrójcie na średniej wielkości kawałki. 
  2. Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie w drobną kostkę. Wrzućcie ją na rozgrzany olej i podsmażcie.
  3. Gdy cebula będzie mieć rumiany kolor na patelnie dorzućcie mięso .  
  4. Umyjcie pieczarki i marchewkę. Obierzcie je a następnie pokrójcie w kawałki i w plasterki.
  5. Pokrojone warzywa dorzućcie na patelnię z mięsem i cebulą, całość mieszajcie. 
  6. Pomidory sparzcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie je na kawałki.  Wrzućcie je na patelnię.
  7. Po chwili wsypcie słodką paprykę i dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  8. Wszystko dokładnie zamieszajcie i duście na małym ogniu około 15 minut. 
  9. Po tym czasie do potrawki dodajcie kukurydzę oraz jogurt naturalny. 
  10. Całość jeszcze raz dokładnie zamieszajcie i duście jeszcze przez około 5 minut. 
  11. Pod koniec duszenia doprawcie solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl