Seler to warzywo dość często używane w polskiej kuchni. Jest nieodłącznym składnikiem zestawu włoszczyzny rosołowej.
Gotowany korzeń selera to także podstawa uwielbianej przez wszystkich Polaków sałatki warzywnej, którą chętnie jemy na świętach i nie tylko.
A czy słyszeliście już o jedzeniu korzenia selera na surowo? Dla niektórych ten pomysł może brzmieć dość nietypowo. To jednak świetny sposób na smaczną i aromatyczną surówkę obiadową.
Po drugie korzeń selera to prawdziwa bomba witaminowa. Zwłaszcza, gdy spożywamy go na surowo. Może więc warto pomyśleć o takiej surówce?
Zobacz także:
Wystarczy zetrzeć go na tarce, dodać do niego kilka składników i gotowe. Nasza surówka opiera się na selerze, ale nie obędzie się bez takich dodatków jak słodko-kwaśna żurawina suszona i orzechy włoskie.
Przepis na surówkę z selera
Składniki:
- 1 korzeń selera
- 2 średniej wielkości jabłka
- Garść orzechów włoskich
- Ok. 50 g suszonej żurawiny,
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Seler obierzcie ze skorki i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.
- Podobnie należy postąpić z jabłkami.
- Orzechy drobno pokrójcie.
- Do selera dodajcie żurawinę, orzechy i jabłka.
- Całość zaprawcie śmietaną i dokładnie wymieszajcie, tak by składniki się dobrze połączyły.
- Posólcie do smaku i dodajcie także nieco pieprzu.
- Surówkę podawajcie do tradycyjnych drugich dań z ziemniakami czy z kaszą.