Surówka z selera
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy

Pyszna i łatwa w przygotowaniu surówka z selera. Będzie doskonała do rodzinnego obiadu

Lubicie oryginalne przepisy? Ta sałatka z korzenia tartego selera to naprawdę ciekawa alternatywa dla zwykłych surówek obiadowych!

Seler to warzywo dość często używane w polskiej kuchni. Jest nieodłącznym składnikiem zestawu włoszczyzny rosołowej.

Gotowany korzeń selera to także podstawa uwielbianej przez wszystkich Polaków sałatki warzywnej, którą chętnie jemy na świętach i nie tylko.

A czy słyszeliście już o jedzeniu korzenia selera na surowo? Dla niektórych ten pomysł może brzmieć dość nietypowo. To jednak świetny sposób na smaczną i aromatyczną surówkę obiadową.

Po drugie korzeń selera to prawdziwa bomba witaminowa. Zwłaszcza, gdy spożywamy go na surowo. Może więc warto pomyśleć o takiej surówce?

Wystarczy zetrzeć go na tarce, dodać do niego kilka składników i gotowe. Nasza surówka opiera się na selerze, ale nie obędzie się bez takich dodatków jak słodko-kwaśna żurawina suszona i orzechy włoskie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na surówkę z selera

Składniki:

  • 1 korzeń selera 
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • Garść orzechów włoskich
  • Ok. 50 g suszonej żurawiny,
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Seler obierzcie ze skorki i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.
  2. Podobnie należy postąpić z jabłkami.
  3. Orzechy drobno pokrójcie.
  4. Do selera dodajcie żurawinę, orzechy i jabłka.
  5. Całość zaprawcie śmietaną i dokładnie wymieszajcie, tak by składniki się dobrze połączyły.
  6. Posólcie do smaku i dodajcie także nieco pieprzu.
  7. Surówkę podawajcie do tradycyjnych drugich dań z ziemniakami czy z kaszą.
surówka z rzepy przepis
babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Przepyszna i chrupiąca surówka z rzepy. Idealna jako dodatek do obiadu, ale nie tylko
Jeśli szukasz inspiracji, to koniecznie wypróbuj ten przepis na soczystą surówkę z rzepy. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - palce lizać!

„Spójrz na rzepę – ta jest krzepka!”. Tak o tym niepozornym warzywie pisał Jan Brzechwa i miał sporo racji. Rzepa to doskonałe źródło witamin. Działa dobroczynnie na nasz układ odpornościowy, pokarmowy, a także na włosy! Osoby zmagające się z wypadaniem włosów z pewnością spróbowały choć raz użyć szamponu lub płukanki z rzepy na wzmocnienie cebulek. Warto włączyć to warzywo do diety także ze względu na jego charakterystyczny smak, który wzbogaci każdą surówkę! Rzepa od lat na polskich stołach Rzepa była bardzo popularnym warzywem w średniowiecznej Polsce. Łatwa w uprawie, tania i zdrowa – czy istniało lepsze źródło witamin? Funkcjonowało nawet powiedzenie „zdrowy jak rzepa”, które niestety nie dotrwało do naszych czasów. Zanim do Polski dotarły ziemniaki, dieta polskich chłopów składała się głównie z kaszy lub rzepy podawanej z różnymi dodatkami. Rzepę można było wędzić, kisić, gotować i zasmażać – taką rzepkę w zasmażce określało się „a la polonaise”. Najlepsza surówka z rzepy Dziś przepisy z uwzględnieniem rzepy odeszły nieco w zapomnienie, jednak nadal stosowana jest ona przez polskie gospodynie. Najczęściej jemy rzepę na surowo w surówkach – nie ma lepszego chrupiącego dodatku do obiadu! Sprawdźcie ten przepis na przepyszną surówkę z rzepy, którą pochwalą wszyscy domownicy. Surówka z rzepy – przepis Do przygotowania tej surówki potrzebujecie: 3 spore rzepy 2 jabłka 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% Szczypiorek Sól Pieprz Kupując rzepę dokładnie się jej przyjrzyj! Łatwo można ją pomylić z białą rzodkiewką. Rzodkiew jest podłużna, zaś korzeń rzepy ma kształt bulwy....

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem
AdobeStock
Newsy
Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem
Na problemy z ciśnieniem pomoże mało popularne, ale bardzo zdrowe warzywo. Posmakuje osobom, które lubią pikantne potrawy!

Z wiekiem wszystkim zaczynają dokuczać różne choroby i nieprzyjemne dolegliwości. Należy wtedy koniecznie udać się do lekarza, które oceni, na ile poważny jest stan pacjenta i przepisze odpowiednie leki. W przypadku takich chorób jak nadciśnienie, warto jest poza lekami włączyć do diety także naturalne źródła witamin i minerałów, które polepszą stan waszego zdrowia. Jednym z nich jest zapomniana nieco biała rzodkiew! Poznajcie jej wspaniałe właściwości. Właściwości białej rzodkiewki Niektórzy mylą białą rzodkiew z rzepą, a nawet pietruszką! Rzeczywiście, z wyglądu bardzo przypomina te warzywa, jednak zupełnie różni się od nich w smaku. Biała rzodkiew ma charakterystyczny, ostry posmak który świetnie pasuje do wielu potraw. A do tego ma fantastyczne właściwości zdrowotne! Witaminy W białej rzodkiewce znajdziecie bardzo dużo witaminy C oraz witaminy A . Ponadto znajduje się w niej także fosfor, cynk, żelazo, potas, sód i wapń. Odchudzanie Warzywo to na długo uczucie sytości, dlatego świetnie się sprawdzi podczas diety odchudzającej ! Ma także niski indeks glikemiczny, dlatego białą rzodkiew mogą jeść na surowo osoby cierpiące na cukrzycę . Nadciśnienie Rzodkiew doskonale obniża ciśnienie krwi , a ponadto działa przeciwbakteryjnie i antynowotworowo! Warto włączyć to warzywo do swojej diety, jeśli dbacie o swoje zdrowie. Wypróbujcie poniższy przepis na prostą surówkę z białej rzodkiewki. Przepis na surówkę z białej rzodkiewki Przyrządzenie zdrowej surówki z białej rzodkiewki jest szybkie i bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 biała rzodkiewka (korzeń) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka majonezu Pół łyżeczki cukru...

Przepis na surówkę z selera. Dodajcie to, a będzie delikatna i słodka. Nawet bez jabłek
Flickr
Newsy
Przepis na surówkę z selera. Dodajcie to, a będzie delikatna i słodka. Obędzie się nawet bez jabłek
Surówka z selera i jabłka to jedna z bardziej lubianych, uniwersalnych surówek, które można serwować przez cały rok. Musicie ją zrobić chociaż raz, szczególnie w tej wersji, cudownie słodkiej i delikatnej. Zaufajcie nam, takiej pychotki jeszcze nie jedliście. 

Surówka z selera smakuje nawet osobom, które nie przepadają za tym warzywem. Dlaczego? Umiejętne połączenie jej innymi składnikami sprawia, że intensywny w smaku seler nieco łagodnieje. Ku zaskoczeniu wielu, to warzywo świetnie komponuje się ze śmietaną, jabłkiem, cytryną i różnymi słodkimi składnikami, które czynią surówkę prawdziwym smakołykiem.   Co dodać do surówki z selera, by jej smak był słodki i delikatny?  Ta surówka z selera wcale nie wymaga jednak dodatku jabłka. Mimo wszystko, jeżeli lubicie to połączenie, nie musicie się go wyrzekać. Pamiętajcie jednak, by po utarciu skropić je cytryną. Ten zabieg zapobiegnie ciemnieniu i pozwoli zachować surówce piękny, kremowy kolor.  Słodkiego, deserowego charakteru nadadzą jej rodzynki i miód. Rodzynki to zawsze przyjemny akcent smakowy w surówkach i sałatkach, który sprawia, że każdy ich kęs eksploduje słodkością. Dodatek miodu stanowi ciekawą kompozycję z kwaśną, gęstą śmietaną i ewentualnie dokwaszonym cytryną jabłkiem. Dzięki tym składnikom całość jest dobrze zbalansowana, przyjemnie słodka i z pewnością posmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.  Przepis na surówkę z selera z rodzynkami i miodem  Składniki:  1 korzeń selera Spora garść rodzynek   1 jabłko (opcjonalnie)  1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)  3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka majonezu  3 łyżki miodu lipowego  sól do smaku  Sposób przygotowania:  Rodzynki włóżcie do miseczki i zalejcie wrzątkiem. Gdy napęcznieją, odcedźcie wodę.  Seler obierzcie i zetrzyjcie na małych lub średnich oczkach tarki.   Jeżeli chcecie mieć w surówce również jabłko, to obierzcie je i zetrzyjcie na średnich oczkach, a następnie skropcie cytryną, by nie...

Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz podała przepis na sycącą zupę krzonówkę. 1 składnik dodaje jej chłopskiego charakteru
Lubicie jeść treściwe, mięsne zupy, które nie tylko sycą, ale też rozgrzewają? Ten przepis jest specjalnie dla was.

Szukacie przepisu na smaczną i sycącą zupę? Ewa Wachowicz ma dla was coś wyjątkowego. Co powiecie na treściwą zupę krzonówkę? Przepis na zupę krzonówkę Ewy Wachowicz Łopatka wieprzowa, aromatyczne wędzone żeberka, surowy wędzony boczek, a także jak sama nazwa wskazuje – chrzan – to składniki, których nie może zabraknąć w tradycyjnej zupie krzonówce. Krzonówka nie od rzeczy jest również nazywana zupą chrzanową.  To tradycyjna zupa wielkanocna, którą gotuje się na południu Polski, głównie w Małopolsce. Dawniej sporządzano ją z tradycyjnych wędlin wielkanocnych, które zostawały ze święconki. Przepisem na tę smaczną i sycącą zupę prosto z Małopolski podzieliła się jakiś czas temu Ewa Wachowicz.  Poza treściwym mięsem, w krzonówce znajdziemy też chrzan oraz warzywa takie jak marchewka, pietruszka, por czy seler. Zupa ta będzie idealna na przejściowe, wiosenne dni. Jak przygotować rozgrzewającą zupę krzanówkę? Sprawdźcie.  Składniki: 250 g - łopatki wieprzowej 250 g - wędzonych żeberek 250 g - surowego wędzonego boczku wędlina ze święconki 2 l - serwatki korzeń chrzanu por seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 gałązki świeżego lubczyku sól pieprz tarty chrzan szczypiorek do dekoracji  jajka na twardo swojski chleb Przygotowanie: W niewielkiej ilości wody ugotujcie mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodajcie pokrojone w kostkę wędliny i zalejcie serwatką. Zagotujcie i odstawcie. Dodajcie jarzyny starte na grubej tarce, posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu (w całości). Przyprawcie solą i...