Seler to warzywo dość często używane w polskiej kuchni. Jest nieodłącznym składnikiem zestawu włoszczyzny rosołowej.

Gotowany korzeń selera to także podstawa uwielbianej przez wszystkich Polaków sałatki warzywnej, którą chętnie jemy na świętach i nie tylko.

A czy słyszeliście już o jedzeniu korzenia selera na surowo? Dla niektórych ten pomysł może brzmieć dość nietypowo. To jednak świetny sposób na smaczną i aromatyczną surówkę obiadową.

Po drugie korzeń selera to prawdziwa bomba witaminowa. Zwłaszcza, gdy spożywamy go na surowo. Może więc warto pomyśleć o takiej surówce?

Zobacz także:

Wystarczy zetrzeć go na tarce, dodać do niego kilka składników i gotowe. Nasza surówka opiera się na selerze, ale nie obędzie się bez takich dodatków jak słodko-kwaśna żurawina suszona i orzechy włoskie.

Przepis na surówkę z selera

Składniki:

  • 1 korzeń selera 
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • Garść orzechów włoskich
  • Ok. 50 g suszonej żurawiny,
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Seler obierzcie ze skorki i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.
  2. Podobnie należy postąpić z jabłkami.
  3. Orzechy drobno pokrójcie.
  4. Do selera dodajcie żurawinę, orzechy i jabłka.
  5. Całość zaprawcie śmietaną i dokładnie wymieszajcie, tak by składniki się dobrze połączyły.
  6. Posólcie do smaku i dodajcie także nieco pieprzu.
  7. Surówkę podawajcie do tradycyjnych drugich dań z ziemniakami czy z kaszą.