Surówka z selera
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy

Pyszna i łatwa w przygotowaniu surówka z selera. Będzie doskonała do rodzinnego obiadu

Lubicie oryginalne przepisy? Ta sałatka z korzenia tartego selera to naprawdę ciekawa alternatywa dla zwykłych surówek obiadowych!

Seler to warzywo dość często używane w polskiej kuchni. Jest nieodłącznym składnikiem zestawu włoszczyzny rosołowej.

Gotowany korzeń selera to także podstawa uwielbianej przez wszystkich Polaków sałatki warzywnej, którą chętnie jemy na świętach i nie tylko.

A czy słyszeliście już o jedzeniu korzenia selera na surowo? Dla niektórych ten pomysł może brzmieć dość nietypowo. To jednak świetny sposób na smaczną i aromatyczną surówkę obiadową.

Po drugie korzeń selera to prawdziwa bomba witaminowa. Zwłaszcza, gdy spożywamy go na surowo. Może więc warto pomyśleć o takiej surówce?

Wystarczy zetrzeć go na tarce, dodać do niego kilka składników i gotowe. Nasza surówka opiera się na selerze, ale nie obędzie się bez takich dodatków jak słodko-kwaśna żurawina suszona i orzechy włoskie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na surówkę z selera

Składniki:

  • 1 korzeń selera 
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • Garść orzechów włoskich
  • Ok. 50 g suszonej żurawiny,
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Seler obierzcie ze skorki i zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.
  2. Podobnie należy postąpić z jabłkami.
  3. Orzechy drobno pokrójcie.
  4. Do selera dodajcie żurawinę, orzechy i jabłka.
  5. Całość zaprawcie śmietaną i dokładnie wymieszajcie, tak by składniki się dobrze połączyły.
  6. Posólcie do smaku i dodajcie także nieco pieprzu.
  7. Surówkę podawajcie do tradycyjnych drugich dań z ziemniakami czy z kaszą.
surówka z rzepy przepis
babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Przepyszna i chrupiąca surówka z rzepy. Idealna jako dodatek do obiadu, ale nie tylko
Jeśli szukasz inspiracji, to koniecznie wypróbuj ten przepis na soczystą surówkę z rzepy. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - palce lizać!

„Spójrz na rzepę – ta jest krzepka!”. Tak o tym niepozornym warzywie pisał Jan Brzechwa i miał sporo racji. Rzepa to doskonałe źródło witamin. Działa dobroczynnie na nasz układ odpornościowy, pokarmowy, a także na włosy! Osoby zmagające się z wypadaniem włosów z pewnością spróbowały choć raz użyć szamponu lub płukanki z rzepy na wzmocnienie cebulek. Warto włączyć to warzywo do diety także ze względu na jego charakterystyczny smak, który wzbogaci każdą surówkę! Rzepa od lat na polskich stołach Rzepa była bardzo popularnym warzywem w średniowiecznej Polsce. Łatwa w uprawie, tania i zdrowa – czy istniało lepsze źródło witamin? Funkcjonowało nawet powiedzenie „zdrowy jak rzepa”, które niestety nie dotrwało do naszych czasów. Zanim do Polski dotarły ziemniaki, dieta polskich chłopów składała się głównie z kaszy lub rzepy podawanej z różnymi dodatkami. Rzepę można było wędzić, kisić, gotować i zasmażać – taką rzepkę w zasmażce określało się „a la polonaise”. Najlepsza surówka z rzepy Dziś przepisy z uwzględnieniem rzepy odeszły nieco w zapomnienie, jednak nadal stosowana jest ona przez polskie gospodynie. Najczęściej jemy rzepę na surowo w surówkach – nie ma lepszego chrupiącego dodatku do obiadu! Sprawdźcie ten przepis na przepyszną surówkę z rzepy, którą pochwalą wszyscy domownicy. Surówka z rzepy – przepis Do przygotowania tej surówki potrzebujecie: 3 spore rzepy 2 jabłka 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% Szczypiorek Sól Pieprz Kupując rzepę dokładnie się jej przyjrzyj! Łatwo można ją pomylić z białą rzodkiewką. Rzodkiew jest podłużna, zaś korzeń rzepy ma kształt bulwy....

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem
AdobeStock
Newsy
Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem
Na problemy z ciśnieniem pomoże mało popularne, ale bardzo zdrowe warzywo. Posmakuje osobom, które lubią pikantne potrawy!

Z wiekiem wszystkim zaczynają dokuczać różne choroby i nieprzyjemne dolegliwości. Należy wtedy koniecznie udać się do lekarza, które oceni, na ile poważny jest stan pacjenta i przepisze odpowiednie leki. W przypadku takich chorób jak nadciśnienie, warto jest poza lekami włączyć do diety także naturalne źródła witamin i minerałów, które polepszą stan waszego zdrowia. Jednym z nich jest zapomniana nieco biała rzodkiew! Poznajcie jej wspaniałe właściwości. Właściwości białej rzodkiewki Niektórzy mylą białą rzodkiew z rzepą, a nawet pietruszką! Rzeczywiście, z wyglądu bardzo przypomina te warzywa, jednak zupełnie różni się od nich w smaku. Biała rzodkiew ma charakterystyczny, ostry posmak który świetnie pasuje do wielu potraw. A do tego ma fantastyczne właściwości zdrowotne! Witaminy W białej rzodkiewce znajdziecie bardzo dużo witaminy C oraz witaminy A . Ponadto znajduje się w niej także fosfor, cynk, żelazo, potas, sód i wapń. Odchudzanie Warzywo to na długo uczucie sytości, dlatego świetnie się sprawdzi podczas diety odchudzającej ! Ma także niski indeks glikemiczny, dlatego białą rzodkiew mogą jeść na surowo osoby cierpiące na cukrzycę . Nadciśnienie Rzodkiew doskonale obniża ciśnienie krwi , a ponadto działa przeciwbakteryjnie i antynowotworowo! Warto włączyć to warzywo do swojej diety, jeśli dbacie o swoje zdrowie. Wypróbujcie poniższy przepis na prostą surówkę z białej rzodkiewki. Przepis na surówkę z białej rzodkiewki Przyrządzenie zdrowej surówki z białej rzodkiewki jest szybkie i bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 biała rzodkiewka (korzeń) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka majonezu Pół łyżeczki cukru...

sałatka jarzynowa przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Będziecie zaskoczeni, co Karol Okrasa dodaje do sałatki jarzynowej. Z tym dodatkiem musi rozpływać się w ustach
Czy sałatka jarzynowa może być jeszcze smaczniejsza? Gdy zrobicie ją z przepisu Karola Okrasy to przekonacie się, że to możliwe!

Zbliżają się święta wielkanocne, które nie mogą się obejść bez tradycyjnej sałatki jarzynowej! Wypróbujcie w tym roku przepis od Karola Okrasy, który dodaje do swojej sałatki 1 niezwykły składnik - karmelizowane jabłka. Danie smakuje fantastycznie! Przepis na sałatkę jarzynową Karola Okrasy Do przygotowania sałatki jarzynowej według przepisu Karola Okrasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 150 g mrożonego groszku 4 ogórki kiszone 3 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 2 jabłka 1 korzeń selera 1 cebula 2 jajka 5 łyżek majonezu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki miodu 2 cytryny Koperek Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Marchewki, ziemniaki, pietruszki i seler umyjcie i nieobrane włóżcie do zimnej, osolonej wody z dodatkiem pieprzu. Gotujcie do miękkości warzyw. Kiedy warzywa już zmiękną, odcedźcie je i odstawcie do ostudzenia. Gdy będą chłodne, obierzcie je ze skóry. Obierzcie jabłka ze skórki i pokrójcie na kawałeczki. Na patelnię wylejcie dwie łyżki miodu i zacznijcie podgrzewać. Kiedy miód już się zacznie karmelizować, wrzućcie pokrojone jabłka. Podpiekajcie mieszając. Gdy jabłka już nieco zmiękną, wlejcie na patelnię sok z cytryny. Wymieszajcie i odczekajcie chwilę, aż jabłka ostygną. Po tym czasie przełóżcie je do wysokiego naczynia, dodajcie sól i pieprz i za pomocą blendera zmiksujcie na gładką masę. Ugotowane i obrane warzywa pokrójcie w sporą kostkę i włóżcie do dużej miski. Obierzcie ze skóry ogórki kiszone, pokrójcie w kostkę i dodajcie do warzyw. Cebulę obierzcie, posiekajcie drobno, a następnie zalejcie bardzo gorącą wodą i odciśnijcie. Dodajcie do sałatki. Ugotujcie jajka na twardo,...

Przepis na krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitny i delikatny w smaku
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Prosty przepis na pyszną zupę krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitna i delikatna w smaku
W momencie, gdy brakuje pomysłu oraz nie ma zbyt dużo czasu na stanie w kuchni to najlepszym pomysłem na obiad jest zupa krem z warzyw. Przygotowana z kalafiora z dodatkiem mascarpone i serka topionego jest niezwykle delikatna. Zaskoczcie bliskich tym szybkim daniem!

Lubicie zupy w stylu  kremu z warzyw ? Są szybkie w przyrządzeniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok miski pełnej tego dania.  Korzyści zdrowotne z jedzenia kalafiora Kalafior zazwyczaj gości na stole w okresie letnim. Wówczas jest przygotowywany z bułką tartą. To klasyczna forma podania. Jednak z jego udziałem można przygotować wiele innych dań. Warto zauważyć iż to warzywo jest cennym składnikiem, a nie zawsze do końca docenianym. Do wartościowych właściwości zalicza się: Zapobieganie rozwojowi nowotworów, Ochrona organizmu przed powstawaniem wrzodów, Zmniejszanie ryzyka zapalenia stawów  Niski indeks glikemiczny, co świetnie sprawdza się u cukrzyków . Warto włączyć więc go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Kremowa zupa krem z kalafiora Kalafior jest dość wdzięcznym warzywem, toteż można z jego udziałem przygotować wiele potraw. Jedną z popularniejszych form podania jest zupa krem. To szybka w przyrządzeniu potrawa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jest świetnym przepisem dla zabieganych. Patentem na idealną konsystencję kremu jest dodanie do zupy serka topionego oraz mascarpone. Dzięki nim krem będzie delikatny w smaku, kremowy.  Przepis na zupę krem z kalafiora Składniki: 1 główka świeżego kalafiora lub opakowanie mrożonego kalafiora 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 1 marchew ½ pora 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki mascarpone sól morska pieprz czarny mielony ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki suszonego imbiru natka koperku Przygotowanie: Ziemniaki, pietruszkę, seler oraz marchew obierzcie, umyjcie,...