karkówka z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Pyszna i łatwa w przygotowaniu karkówka z patelni. Jej sekret tkwi w wyjątkowej marynacie

Lubicie karkówkę z grilla? Z pewnością pokochacie jej wersję smażoną na patelni! Jest tak samo soczysta dzięki użyciu specjalnej marynaty.
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Pyszna, pieczona kiełbaska i soczysta karkówka z grilla – aż ślinka cieknie! Jeżeli nie macie możliwości rozpalić grilla, to mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie smaczną i aromatyczną karkówkę prosto z patelni!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na soczyste mięso

Pewnie nie raz zastanawialiście się, jak ktoś to robi, że jego mięso jest zawsze soczyste i chrupiące. Przecież, żeby mieć pewność, że karkówka się upiekła i nie jest surowa w środku, trzeba ją smażyć (lub grillować) dość długo, a wówczas zawsze będzie lekko wysuszona. Może sekret tkwi w odpowiednim mięsie? Zanim zaczniecie szukać najlepszego rzeźnika w mieście, zapoznajcie się z przepisem na soczystą karkówkę z patelni – znamy sposób na to, by mięso nigdy nie wysychało!

Zobacz także

Przepis na marynowaną karkówkę z patelni

Sekret tkwi w… marynacie do mięsa! To ona nadaje mu niepowtarzalnego smaku oraz zapobiega nadmiernej utracie wody. Poznajcie przepis na wyjątkową karkówkę z patelni – smakuje tak samo jak ta z grilla, a do tego jak pachnie! Nie zdziwcie się, jeśli wasi sąsiedzi przybiegną sprawdzić, czy nie grillujecie na balkonie. Zapach karkówki z patelni jest tak samo smakowity i naprawdę trudno je odróżnić!

Składniki:

  • 1 kilogram karkówki
  • Olej rzepakowy
  • Łyżka keczupu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Płaska łyżka soli
  • Łyżeczka pieprzu
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Płaska łyżka ostrej papryki
  • Łyżeczka majeranku

Przygotowanie

  1. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj obie papryki, majeranek, sól i pieprz, wymieszaj. Wlej 1/3 szklanki oleju oraz łyżkę keczupu i zamieszaj dokładnie jeszcze raz.
  2. Pokrojone w plastry mięso natrzyj marynatą, włóż do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin.
  3. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i odstaw na godzinę, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie na dużej patelni rozgrzej olej i zacznij smażenie mięsa. Od czasu do czasu polewaj karkówki marynatą. Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
pieczeń z karkówki przepis
Wiech / gotujmy.pl
Newsy Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie - ta domowa wędlina bije na głowę wszystkie inne
Pomysł na zdrową i pozbawioną konserwantów wędlinę? Domowej roboty pieczeń wieprzowa!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Mięso jest bardzo zdrowe i trzeba je jeść – a już zwłaszcza powinno się podawać je dzieciom. Niestety, wędliny dostępne w sklepach pełne są ulepszaczy i konserwantów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, a do tego są po prostu niezdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotowywać je w domu! Choć wymaga to odrobiny pracy, to rezultaty są więcej niż zadowalające. Domowa wędlina jest bardzo smaczna, a najważniejsze jest to, że nie znajdują się w niej żadnej konserwanty ani inne składniki niewiadomego pochodzenia. Będzie wam bardzo smakować, bo w końcu sami wybierzecie do niej swoje ulubione przyprawy! Przepis na domową pieczeń z karkówki W roli domowych wędlin doskonale sprawdza się mięso wieprzowe, a zwłaszcza z karkówki! Do przygotowania pieczeni będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kawałek karkówki o wadze ok. 1,5 kg Pół szklanki bulionu 8 ząbków czosnku 1 duża cebula 3 łyżki musztardy Płaska łyżeczka cząbru Pół łyżeczki majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przygotowanie Posiekajcie i wymieszajcie z solą 4 ząbki czosnku. Karkówkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie czosnkiem z solą. Odstawcie na godzinę do lodówki.  W tym czasie musztardę, majeranek, cząber, 4 ząbki czosnku i czosnek granulowany oraz sól, cukier i oliwę wymieszajcie na gładką masę. Gdy wyjmiecie karkówkę z lodówki, natrzyjcie ją powstałą marynatą, owińcie folią spożywczą i ponownie odstawcie do lodówki na 2-3 doby. Po tym czasie oczyśćcie mięso z marynaty, ale jej nie wyrzucajcie! Przełóżcie ją do miseczki – zrobicie z niej sos. Karkówkę obwiążcie sznurkiem i podsmażcie na patelni na niewielkiej...

Przeczytaj
pieczone żeberka przepis
Gotujmy.pl
Newsy Przepis na soczyste i rumiane żeberka. Najlepsze jakie jedliśmy do tej pory
Zastanawiasz się już, co przygotować na obiad w weekend? Wypróbuj przepis na przepyszne, pieczone żeberka!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Soczyste, miękkie i odchodzące od kości żeberka – rozmarzyliśmy się na samą myśl! To pyszne danie jest genialne na sobotni lub niedzielny obiad, przede wszystkim dlatego, że dobre żeberka wymagają sporo cierpliwości. Ale warto czekać, ponieważ wychodzą przepyszne! Wypróbujcie przepis, z którego zrobicie żeberka naprawdę wyjątkowe i smaczne. Jesteśmy pewni, że będą smakowały wszystkim domownikom! Sekret żeberek Jeżeli zastanawiacie się jaka jest najlepsza metoda na soczyste żeberka, to podpowiemy wam, że dużą rolę gra tutaj…czas! Najlepsze żeberka powinny przez co najmniej kilka godzin się marynować, by mięso przeszło zapachem i smakiem marynaty. To gwarantuje, że będą wyjątkowo aromatyczne i miękkie. Przepis na żeberka z piekarnika Jednym ze sposobów na smaczne żeberka jest upieczenie ich w piekarniku! Część osób dusi je pod przykryciem, są także amatorzy żeberek z grilla (takie też polecamy!). Dziś mamy dla was przepis na przepyszne, pieczone żeberka. Aby je przygotować, potrzebujecie tych składników: 1 kilogram żeberek 75 ml oleju 30 g miodu 2 łyżki przyprawy do żeberek 1 łyżka musztardy 2 duże cebule czerwone 4 ząbki czosnku 100 ml jasnego piwa Przygotowanie W misce mieszamy ze sobą miód, olej, przyprawę do żeberek i musztardę. Tak przygotowaną marynatą polewamy ułożone w naczyniu żeberka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Czosnek i pokrojoną w ćwiartki cebulę układamy na żeberkach. Całość równomiernie polewamy piwem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez co najmniej 1,5 godziny. Pamiętajcie, by mniej więcej w połowie pieczenia obrócić żeberka na drugą stronę. Możecie też wtedy dolać nieco...

Przeczytaj
Domowa karkówka
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Przepisy Domowe pieczone mięso na kanapki. Przygotowanie jest banalnie proste, a jakie pyszne!
Upieczona w piekarniku, wcześniej zamarynowana w przyprawach. Idealna na kanapki! Zdradzamy przepis na pyszną, domową wędlinę.
Aleksandra Jaworska
listopad 20, 2020

Karkówka to najbardziej aromatyczna część prosiaka. Może posłużyć jako danie obiadowe lub dodatek do kanapki na kolację. Przyrządzona  w domu będzie aromatyczna i krucha. Chcecie spróbować? Na kanapki można wrzucić dosłownie wszystko. Jajko, szczypior, dojrzewający żółty ser, czy wędlinę. Ogromne znaczenie ma jednak dobór produktów. Kupne nie zawsze spełniają oczekiwania i bywają nasycone dużą ilością sztucznych substancji. Nic nie zastąpi domowej wędliny, np. karkówki. Tylko naturalnie Produkty naturalne zyskują ostatnimi czasy na popularności. Dzięki dostępności rozmaitych diet i programów fitness, coraz częściej sięgamy po artykuły spożywcze ze sprawdzonego źródła. Coraz bardziej częste staje się także gotowanie w domu. Dzięki niemu mamy pewność, co tak naprawdę jemy. Składniki na pieczoną karkówkę do kanapek: sól pieprz czosnek papryka słodka ostry sos chili w butelce dobrej jakości olej ok. 1,3 kg karkówki wieprzowej Jak się zabrać za karkówkę? Gotowanie domowej wędliny dzielimy na dwa etapy. W pierwszym przygotujemy mięso do macerowania. W drugim pieczemy i podajemy gościom. Na początek karkówkę wieprzową myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy na większym talerzu lub misce i smarujemy obficie olejem. Obsypujemy z każdej strony solą i pieprzem czarnym mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smarujemy słodką papryką. Po dodaniu wszystkim przypraw wcieramy je lekko w mięso. Karkówka powinna być nimi obtoczona z każdej strony. Na sam koniec wlewamy na mięso ostry sos chili. Tak przygotowaną karkówkę w marynacie wstawiamy do lodówki na całą noc. To czas, w którym różne smaki połączą się z mięsem. Następnego dnia mięso jest gotowe...

Przeczytaj
Gęsina
Gotujmy.pl/KRISTOFE
Przepisy Jak marynować gęś? Zdradzamy przepis na znakomitą marynatę. Mięso będzie mieć chrupiącą skórkę
Gęsi są bardzo odporne na choroby i mało wymagające w hodowli. Popularność zagwarantował im ponadprzeciętny smak. Marynowane mięso z gęsi to doskonała alternatywa dla kurczaka, czy indyka. Chcecie spróbować?
Aleksandra Jaworska
listopad 27, 2020

Gęś wymaga odpowiedniego traktowania. Może być nim marynata, która wydobędzie z mięsa to, co najlepsze. Ale zanim o marynacie, zapoznajcie się z kilkoma sekretami dotyczącymi obchodzenia się w gęsiną. Mrożona gęś Mrożenie jako proces nie wpływa negatywnie na jakość mięsa gęsi. Należy tylko pamiętać o tym, żeby rozmrażać ją w lodówce i nie zamrażać ponownie surowego mięsa. Będziecie potrzebować około 2 dni na rozmrożenie całej gęsi w lodówce. Gęś w marynacie Przed pieczeniem gęś najlepiej zamarynować. Można zrobić to dzień wcześniej. Do marynaty używamy najczęściej takich składników jak: majeranek, jałowiec, czosnek, czerwone wino, rozmaryn. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka. Pieczenie gęsi Korzystana dla pieczenia gęsi temperatura to 160 stopni. Każdy kilogram tuszki gęsiej to około 45 min. pieczenia. Do pieczenia gęsi doskonała będzie gęsiarka, czyli idealne naczynie do pieczenia gęsi. Gęś możemy piec z farszami jak kasza, cielęcina, czy jabłka. Z dodatkami Pieczenie gęsi zabiera dużo czasu. Możemy go wykorzystać na przygotowywanie dodatków. Do soczystej gęsi pasują następujące propozycje: modra kapusta, pieczone jabłka, jabłka z żurawiną, ziemniaki pieczone z rozmarynem. Każde kolejne zależą jedynie od waszej inwencji.  Składniki marynaty idealnej do gęsiny: 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka miodu  Jak zrobić marynatę? Do niewielkiej miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki powinny się dobrze...

Przeczytaj