
Pyszna i łatwa w przygotowaniu karkówka z patelni. Jej sekret tkwi w wyjątkowej marynacie!
Tęsknicie już za wiosną? My też! Zima jeszcze się nie zaczęła, a my już myślami jesteśmy na majówkowym grillu. Pyszna, pieczona kiełbaska i soczysta karkówka – aż ślinka cieknie! Jeżeli też nie możecie się doczekać dań z grilla, to mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie smaczną i aromatyczną karkówkę prosto z patelni!
Sposób na soczyste mięso
Pewnie nie raz zastanawiałaś się jak twoja przyjaciółka to robi, że jej mięso jest zawsze soczyste i chrupiące. Przecież żeby mieć pewność, że karkówka się upiekła i nie jest surowa w środku, trzeba ją smażyć (lub grillować) dość długo, a wówczas przecież zawsze będzie lekko wysuszona. Może sekret tkwi w odpowiednim mięsie? Zanim zaczniesz szukać najlepszego rzeźnika w mieście, zapoznaj się z przepisem na soczystą karkówkę z patelni – znamy sposób na to, by mięso nigdy nie wysychało!
Przepis na marynowaną karkówkę z patelni
Sekret soczystego mięsa tkwi w… marynacie! To ona nadaje mu niepowtarzalnego smaku oraz zapobiega nadmiernej utracie wody. Poznajcie przepis na wyjątkową karkówkę z patelni – smakuje tak samo jak ta z grilla, a do tego jak pachnie! Nie zdziwcie się, jeśli wasi sąsiedzi przybiegną sprawdzić, czy nie grillujecie na balkonie. Zapach karkówki z patelni jest tak samo smakowity i naprawdę trudno je odróżnić!
Przygotuj te składniki:
- 1 kilogram karkówki
- Olej rzepakowy
- Łyżka keczupu
- 2-3 ząbki czosnku
- Płaska łyżka soli
- Łyżeczka pieprzu
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Płaska łyżka ostrej papryki
- Łyżeczka majeranku
Przygotowanie
- Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj obie papryki, majeranek, sól i pieprz, wymieszaj. Wlej 1/3 szklanki oleju oraz łyżkę keczupu i zamieszaj dokładnie jeszcze raz.
- Pokrojone w plastry mięso natrzyj marynatą, włóż do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin.
- Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i odstaw na godzinę, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie na dużej patelni rozgrzej olej i zacznij smażenie mięsa. Od czasu do czasu polewaj karkówki marynatą. Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl