karkówka z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Pyszna i łatwa w przygotowaniu karkówka z patelni. Jej sekret tkwi w wyjątkowej marynacie!

Lubisz karkówkę z grilla? Z pewnością pokochasz jej wersję smażoną na patelni! Jest tak samo soczysta dzięki użyciu specjalnej marynaty.
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Tęsknicie już za wiosną? My też! Zima jeszcze się nie zaczęła, a my już myślami jesteśmy na majówkowym grillu. Pyszna, pieczona kiełbaska i soczysta karkówka – aż ślinka cieknie! Jeżeli też nie możecie się doczekać dań z grilla, to mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie smaczną i aromatyczną karkówkę prosto z patelni!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Sposób na soczyste mięso

Pewnie nie raz zastanawiałaś się jak twoja przyjaciółka to robi, że jej mięso jest zawsze soczyste i chrupiące. Przecież żeby mieć pewność, że karkówka się upiekła i nie jest surowa w środku, trzeba ją smażyć (lub grillować) dość długo, a wówczas przecież zawsze będzie lekko wysuszona. Może sekret tkwi w odpowiednim mięsie? Zanim zaczniesz szukać najlepszego rzeźnika w mieście, zapoznaj się z przepisem na soczystą karkówkę z patelni – znamy sposób na to, by mięso nigdy nie wysychało!

Przepis na marynowaną karkówkę z patelni

Sekret soczystego mięsa tkwi w… marynacie! To ona nadaje mu niepowtarzalnego smaku oraz zapobiega nadmiernej utracie wody. Poznajcie przepis na wyjątkową karkówkę z patelni – smakuje tak samo jak ta z grilla, a do tego jak pachnie! Nie zdziwcie się, jeśli wasi sąsiedzi przybiegną sprawdzić, czy nie grillujecie na balkonie. Zapach karkówki z patelni jest tak samo smakowity i naprawdę trudno je odróżnić!

Przygotuj te składniki:

  • 1 kilogram karkówki
  • Olej rzepakowy
  • Łyżka keczupu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Płaska łyżka soli
  • Łyżeczka pieprzu
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Płaska łyżka ostrej papryki
  • Łyżeczka majeranku

Przygotowanie

  1. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj obie papryki, majeranek, sól i pieprz, wymieszaj. Wlej 1/3 szklanki oleju oraz łyżkę keczupu i zamieszaj dokładnie jeszcze raz.
  2. Pokrojone w plastry mięso natrzyj marynatą, włóż do zamykanego pojemnika i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin.
  3. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i odstaw na godzinę, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie na dużej patelni rozgrzej olej i zacznij smażenie mięsa. Od czasu do czasu polewaj karkówki marynatą. Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
roladki z kurczaka przepis
Gotujmy.pl
Newsy Jeden sekretny składnik sprawi, że rolada z kurczaka będzie wyjątkowo soczysta
Przygotowujesz duże przyjęcie dla gości? Koniecznie upiecz te smakowite roladki z kurczaka - smakują każdemu!
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Martwisz się, że twoje pieczone mięso wychodzi zawsze zbyt suche? Winą może być trzymanie go za długo w piekarniku, jednak niektóre rodzaje mięsa po prostu nie są zbyt soczyste, gdy się je upiecze. Dlatego trzeba się uciec do kulinarnych sztuczek – a my je znamy! Dowiedzcie się z tego artykułu co zrobić, by rolada z kurczaka wyszła wyśmienicie! Najlepsza na imprezę Roladki drobiowe to absolutny hit każdej imprezy. Podane na półmisku z dodatkami wyglądają bardzo efektownie i doskonale nadają się na większe przyjęcia. Sprawdzą się na imieninach, urodzinach, podczas świąt czy na zwykłym spotkaniu ze znajomymi. Roladki z kurczaka świetnie smakują podane zarówno na ciepło, jak i na zimno – dzięki temu są doskonałą zimną przekąską podczas dłuższych imprez. Można je podawać jako przystawkę albo danie główne z dodatkiem ziemniaków. Możliwości są nieograniczone! Roladki są nie tylko uniwersalne – delikatne mięso drobiowe smakuje wszystkim, dlatego podając je na przyjęciu możesz mieć pewność, że żaden gość nie wróci do domu głodny. Przepis na roladki drobiowe z ogórkiem Sekretem soczystych roladek są… ogórki konserwowe! Woda z ogórków będzie trzymać wilgoć w mięsie podczas pieczenia, dzięki czemu nie będzie ono wysuszone, a do tego nabierze intensywnego smaku. Aby przyrządzić te smaczne roladki, przygotuj: 3 piersi z kurczaka 1 duży słoik ogórków konserwowych 25 dag całej mozzarelli 10 dag mini marchewek Przyprawę do kurczaka Żółty ser w plastrach Ketchup Sól Przygotowanie Pokrojone w plastry filety rozbij i posyp przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli. Wyłóż nimi formę do pieczenia (np. keksówkę). Mięso powinno dokładnie przykryć dno i boki blachy. Następnie na...

Przeczytaj
pierogi z mięsem przepis
Gotujmy.pl
Newsy Zostało ci mięso z rosołu? Wykorzystaj je do dania, które wszyscy kochają
Każda z nas wie, że smak mięsa z rosołu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać je w przygotowaniu innych dań, dzięki czemu nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis! Pyszny farsz Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych. Przepis na pierogi z mięsem Aby przygotować te wyjątkowe pierogi, potrzebujesz: 80 dag mięsa z rosołu Pół kilo mąki 3 łyżki oleju Szklankę gorącej wody Łyżeczkę soli 1 cebulę 1 płaską łyżeczkę pieprzu Przygotowanie Farsz: Najlepiej za pomocą maszynki zmiel mięso bardzo drobno. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklij na maśle, a następnie dodaj do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałuj pieprzu! Jeśli farsz jest twoim zdaniem zbyt suchy, to dodaj do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszaj. Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiaj ciasto tak, by się nie poparzyć! Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na cienko. Za pomocą szklanki powycinaj kółka, do których będziemy dodawać farsz. Łyżką układaj farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiaj. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!

Przeczytaj