
Nie ma to jak prawdziwe, swojskie jedzenie. W tym układzie samo mięso i ziemniaki stanowczo nie wystarczą. Jak przystało na naszą rodzimą kuchnię, do obiadu trzeba dodatki w postaci surówki lub sałatki.
I jeśli latem nie ma z tym najmniejszego problemu, tak zimą zaczynają się schody. W tym celu trzeba ruszyć głową i zawczasu przygotować sobie asa do rękawa. A tym to właśnie atutowym asem może być sałatka z kapusty i papryki do słoików.
Wystarczy, że poszatkujecie i pokroicie warzywa, zasypiecie je solą i zalejecie zalewą. Potem pozostaje lekko je zapasteryzować dla uniknięcia wpadki w postaci zepsucia i gotowe.
Sałatka z kapusty i papryki na zimę do słoików
Składniki:
- 1,5 kg białej kapusty
- 4 czerwone papryki
- 4 cebule
- 4-5 średnich marchewek
- Opcjonalnie: 3-4 średnie ogórki gruntowe
- 1 łyżka soli
- Składniki na zalewę:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10 %
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- Kilka kulek pieprzu czarnego
Przygotowanie:
- Zacznijcie od poszatkowania kapusty. Zróbcie to jak najdrobniej.
- Następnie pokrójcie resztę warzyw. Ogórki pokrójcie w plasterki i przerzućcie do kapusty do dużego naczynia. Dodajcie czubatą łyżkę soli i wymieszajcie. Odstawcie kapustę z ogórkami na ok. 2 godziny.
- W tym czasie zetrzyjcie marchewkę na tarce, a cebulę pokrójcie w półplasterki. Paprykę pokrójcie bez nasion w cienkie półplasterki.
- Przygotujcie zalewę. Do garnki wlejcie wodę, ocet, wsypcie cukier, łyżęczkę soli i olej. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie.
- Zamieszajcie, zagotujcie i pozwólcie przestygnąć.
- Po 2 godzinach mięknięcia kapusty dodajcie do niej pozostałe warzywa. Ostudzoną zalewę dolejcie do warzyw i wymieszajcie wszystko razem dokładnie.
- Przekładajcie sałatkę do wyparzonych słoików razem z zalewą. Zostawcie ok. 1,5-2 cm przerwy od nakrętki – tę przerwę uzupełnijcie zalewą, która została wam w garnku.
- Słoiki zakręćcie i wstawcie do garnka, zalejcie zimną wodą do połowy wysokości słoików. Przykryjcie garnek i pasteryzujcie na małym ogniu przez ok. 15 min od zagotowania.
- Wyjmijcie ostrożnie słoiki i odstawcie do wystygnięcia.