Szatkuję kapustę, kroję paprykę i wkładam do słoików. Zimą mam najlepszą surówkę
Gotujmy.pl
Newsy

Szatkuję kapustę, kroję paprykę i wkładam do słoików. Zimą mam najlepszą surówkę

Lubicie surówki i sałatki z kapusty i papryki? Zróbcie je także na zapas, na zimę. Nasza dzisiejsza propozycja będzie pyszna do ze wszystkimi obiadami, kolorowa i bardzo łatwa w przygotowaniu. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis

Nie ma to jak prawdziwe, swojskie jedzenie. W tym układzie samo mięso i ziemniaki stanowczo nie wystarczą. Jak przystało na naszą rodzimą kuchnię, do obiadu trzeba dodatki w postaci surówki lub sałatki.

I jeśli latem nie ma z tym najmniejszego problemu, tak zimą zaczynają się schody. W tym celu trzeba ruszyć głową i zawczasu przygotować sobie asa do rękawa. A tym to właśnie atutowym asem może być sałatka z kapusty i papryki do słoików.

Wystarczy, że poszatkujecie i pokroicie warzywa, zasypiecie je solą i zalejecie zalewą. Potem pozostaje lekko je zapasteryzować dla uniknięcia wpadki w postaci zepsucia i gotowe.

Sałatka z kapusty i papryki na zimę do słoików

Składniki:

  • 1,5 kg białej kapusty
  • 4 czerwone papryki
  • 4 cebule
  • 4-5 średnich marchewek
  • Opcjonalnie: 3-4 średnie ogórki gruntowe
  • 1 łyżka soli
  • Składniki na zalewę:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • Kilka kulek pieprzu czarnego
Zobacz także
Ukiście tak buraki, a dostaniecie 2 w 1. Zrobicie z nich i barszcz, i sałatkę

Ukiście tak buraki, a dostaniecie 2 w 1. Zrobicie z nich i barszcz, i sałatkę

Sałatka papieska to specjał mojej cioci. Wyrywamy sobie miskę z rąk przy obiedzie

Sałatka papieska to specjał mojej cioci. Wyrywamy sobie miskę z rąk przy obiedzie

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od poszatkowania kapusty. Zróbcie to jak najdrobniej.
  2. Następnie pokrójcie resztę warzyw. Ogórki pokrójcie w plasterki i przerzućcie do kapusty do dużego naczynia. Dodajcie czubatą łyżkę soli i wymieszajcie. Odstawcie kapustę z ogórkami na ok. 2 godziny.
  3. W tym czasie zetrzyjcie marchewkę na tarce, a cebulę pokrójcie w półplasterki. Paprykę pokrójcie bez nasion w cienkie półplasterki.
  4. Przygotujcie zalewę. Do garnki wlejcie wodę, ocet, wsypcie cukier, łyżęczkę soli i olej. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Zamieszajcie, zagotujcie i pozwólcie przestygnąć.
  6. Po 2 godzinach mięknięcia kapusty dodajcie do niej pozostałe warzywa. Ostudzoną zalewę dolejcie do warzyw i wymieszajcie wszystko razem dokładnie.
  7. Przekładajcie sałatkę do wyparzonych słoików razem z zalewą. Zostawcie ok. 1,5-2 cm przerwy od nakrętki – tę przerwę uzupełnijcie zalewą, która została wam w garnku.
  8. Słoiki zakręćcie i wstawcie do garnka, zalejcie zimną wodą do połowy wysokości słoików. Przykryjcie garnek i pasteryzujcie na małym ogniu przez ok. 15 min od zagotowania.
  9. Wyjmijcie ostrożnie słoiki i odstawcie do wystygnięcia.