Schabowe na pewno goszczą stale na waszych stołach. To oczywiście niezawodny klasyk, ale czasem też mogą się już nudzić. Następnym razem, gdy kupicie schab, przygotujcie te kotlety. Są pyszne i na pewno zadowolą wszystkich, których nimi poczęstujecie.
Zawijane schabowe
Pomysł na schab, który chcemy zaprezentować, polega na zawinięciu w schab pysznego farszu. Taki kotlet jest chrupiący z zewnątrz, mięso pozostaje soczyste, a we wnętrzu kryje się aromatyczny, kremowy farsz o głębokim smaku.
Składniki na zawijane schabowe:
- 6 (lub tyle ile chcecie przygotować kotletów) kawałków schabu
- 6 (tyle samo co kotletów) plastrów sera lub sera topionego
- 6 (tyle samo co kotletów) gałązek natki pietruszki
Składniki na farsz do schabowych:
- 300 g pieczarek
- Cebula
- Papryka słodka
- Papryka ostra
- Oliwa z oliwek
- Inne przyprawy według uznania
Składniki do panierowania:
- Jajko
- Mąka
- Bułka tarta
Przygotowanie schabowej pychotki:
- Schab rozbijcie na cienkie kotlety. Uważajcie, aby nie przebić mięsa.
- Rozbite kotlety posypcie przyprawami (solą i pieprzem) i odstawcie na kilkanaście minut.
- Pieczarki oczyśćcie. Zetrzyjcie je na dużych oczkach tarki.
- Na dużej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Zeszklijcie na niej pokrojoną cebulę.
- Po pewnym czasie dodajcie tarte pieczarki i duście wszystko razem.
- Tak przygotowany farsz doprawcie solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
- Na połowie kotleta wyłóżcie farsz pieczarkowy, plaster sera i gałązkę pietruszki.
- Przykryjcie kotlet drugą połową z wierzchu. Farszu nie może być za dużo.
- Kotlety składajcie tak, aby farsz był bezpieczny wewnątrz kotleta i nie wydostawał się z żadnej strony.
- Gotowe poduszeczki ze schabu oprószcie pieprzem i solą.
- Schabowe sakiewki panierujcie kolejno w: mące, jajku, bułce, a następnie smażcie na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Podawanie schabowych pychotek:
Schabowe pychotki serwujcie gorące. Po przekrojeniu sakiewki, osoba jedząca kotleta, musi wyciągnąć gałązkę pietruszki, gdyż dalej będzie ona twarda. Schabowe kotlety z nadzieniem najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków posypanych koperkiem, puree ziemniaczanego lub kaszy. Koniecznie zaserwujcie do nich też surówkę, na przykład surówkę z kiszonej kapusty lub buraczki marynowane.
Źródło: gotujmy.pl