Schabowe na pewno goszczą stale na waszych stołach. To oczywiście niezawodny klasyk, ale czasem też mogą się już nudzić. Następnym razem, gdy kupicie schab, przygotujcie te kotlety. Są pyszne i na pewno zadowolą wszystkich, których nimi poczęstujecie.

Zawijane schabowe

Pomysł na schab, który chcemy zaprezentować, polega na zawinięciu w schab pysznego farszu. Taki kotlet jest chrupiący z zewnątrz, mięso pozostaje soczyste, a we wnętrzu kryje się aromatyczny, kremowy farsz o głębokim smaku. 

Składniki na zawijane schabowe:

  • 6 (lub tyle ile chcecie przygotować kotletów) kawałków schabu
  • 6 (tyle samo co kotletów) plastrów sera lub sera topionego
  • 6 (tyle samo co kotletów) gałązek natki pietruszki

Składniki na farsz do schabowych:

  • 300 g pieczarek
  • Cebula
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Oliwa z oliwek
  • Inne przyprawy według uznania

Składniki do panierowania:

  • Jajko
  • Mąka
  • Bułka tarta

Przygotowanie schabowej pychotki:

  1. Schab rozbijcie na cienkie kotlety. Uważajcie, aby nie przebić mięsa.
  2. Rozbite kotlety posypcie przyprawami (solą i pieprzem) i odstawcie na kilkanaście minut.
  3. Pieczarki oczyśćcie. Zetrzyjcie je na dużych oczkach tarki.
  4. Na dużej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Zeszklijcie na niej pokrojoną cebulę.
  5. Po pewnym czasie dodajcie tarte pieczarki i duście wszystko razem.
  6. Tak przygotowany farsz doprawcie solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
  7. Na połowie kotleta wyłóżcie farsz pieczarkowy, plaster sera i gałązkę pietruszki.
  8. Przykryjcie kotlet drugą połową z wierzchu. Farszu nie może być za dużo.
  9. Kotlety składajcie tak, aby farsz był bezpieczny wewnątrz kotleta i nie wydostawał się z żadnej strony.
  10. Gotowe poduszeczki ze schabu oprószcie pieprzem i solą.
  11. Schabowe sakiewki panierujcie kolejno w: mące, jajku, bułce, a następnie smażcie na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron.

Podawanie schabowych pychotek:

Schabowe pychotki serwujcie gorące. Po przekrojeniu sakiewki, osoba jedząca kotleta, musi wyciągnąć gałązkę pietruszki, gdyż dalej będzie ona twarda. Schabowe kotlety z nadzieniem najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków posypanych koperkiem, puree ziemniaczanego lub kaszy. Koniecznie zaserwujcie do nich też surówkę, na przykład surówkę z kiszonej kapusty lub buraczki marynowane.

Źródło: gotujmy.pl
 

Zobacz także: