sernik Justyny Żyły
ONS/Adobe Stock
Newsy

Puszysty sernik od Justyny Żyły idealny na Wielkanoc. Tak lekki, że teściowa padnie z wrażenia

Delikatny i leciutki, idealny do kawy z przyjaciółkami, ale sprawdzi się również na wielkanocny stół. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wypróbujcie koniecznie.
Magda Borucińska
marzec 14, 2021

Justyna Żyła wyrasta ostatnio na prawdziwą specjalistkę od gotowania. Swoimi kuchennymi sukcesami chętnie dzieli się na Instagramie. Zamieszcza  nie tylko przepięknie zdjęcia przygotowanych przez siebie potraw, równie chętnie dzieli się przepisami. Dania są tak pyszne i proste, że wiele osób chętnie z korzysta z przepisów Justyny.

Gotuje i piecze, od bardzo tradycyjnych dań po te bardziej skomplikowane i wyrafinowane. Na Instagramie znajdziecie m.in. klasyczne gołąbki w pomidorowym sosie, lekkie naleśniczki z owocami, chałkę po francusku, burger z plackiem z cukinii, omlet z fetą czy steki z kalafiora. Takich dań z pewnością nie powstydziłaby się sama Magda Gessler.

Justyna pochwaliła się ostatnio przepisem na delikatny pieczony serniczek, który doskonale pasuje do kawy. Prezentujemy go poniżej, nie jest przesadnie skomplikowany i nie wymaga użycia ciężko dostępnych składników. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Delikatny sernik do kawy z przepisu Justyny Żyły

Składniki

  • 1kg sera – może być z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • Łyżka cukru waniliowego
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie

  1. W dużej misce dokładnie utrzyjcie jajka, żółtka wraz ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Ubijajcie kilka minut, aż masa stanie się kremowa, jasna i puszysta.
  2. Dodajcie  twaróg i zmiksujcie na gładko.
  3. W drugiej misce wymieszajcie dokładnie mleko z budyniami, tak, żeby nie było grudek w masie.
  4. Przelejecie masę budyniowo-mleczną do masy jajeczno-serowej i miksujcie na wolnych obrotach.
  5. Na koniec wlejcie wąskim strumieniem olej roślinny, jednocześnie miksując masę.
  6. Ciasto będzie miało rzadką, płynną konsystencję.
  7. Wlejcie je do okrągłej formy o średnicy 24-26 centymetrów. Wcześniej wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
  8. Ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałki góra-dół). Pieczcie przez godzinę.
  9. Po upieczeniu wystudźcie, możecie podawać z owocami lub posypany cukrem pudrem.
  10. Smacznego!
Komentarze