Na hasło „sernik Oreo” ślinka już sama cieknie. Ciasta na bazie twarogu są niezwykle delikatne i aromatyczne. Nie ma osoby, która przeszłaby obok takiego deseru obojętnie. Tym bardziej, kiedy jest on wzbogacony o kakaowe ciasteczka z kremem. Taki sernik idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy bądź jako samodzielny deser.

Sekretny składnik sernika

Ciasto z twarogiem samo w sobie jest dość smaczne, ale dodatek ekstraktu z wanilii dodatkowo podkręca cały aromat deseru. Dzięki niemu ser zyskuje na pięknym zapachu po upieczeniu, a także wyjątkowym smaku, którego nie da się niczym innym podrobić. Całość sernika uzupełniają ciasteczka Oreo. Stanowią one spód całego ciasta. 

Przepis na dwukolorowy sernik Oreo z ekstraktem z wanilii

Składniki:

  • 350 g ciastek oreo
  • 70 g masła
  • 1 kg twarogu w wiaderku lub zmielonego
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Masło roztopcie i ostudźcie.
  3. Do kielicha blendera przełóżcie ciastka oreo, pozostawiając 4 sztuki. Zmiksujcie je wraz z roztopionym masłem do połączenia składników.
  4. Blachę o wymiarach 24x24 cm lub większą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  5. Do przygotowanej formy przełóżcie masę ciasteczkową i całość równomiernie rozmieśćcie.
  6. Twaróg przełóżcie do większej miski. Do niego dodajcie cukier oraz ekstrakt z wanilii. Całość utrzyjcie za pomocą miksera. W międzyczasie do miski wlejcie śmietankę.
  7. Później stale mieszając do masy twarogowej wbijajcie po jednym jajku. Na koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość delikatnie.
  8. Obie czekolady rozpuśćcie w kąpieli wodnej, a następnie pozostawcie do ostudzenia.
  9. Połowę masy twarogowej przelejcie na spód z ciasteczek oreo, a do drugiej części dodajcie rozpuszczone i ostudzone czekolady. Całość wymieszajcie do połączenia składników.
  10. Czekoladą część wyłóżcie na jasną.
  11. Odłożone ciasteczka oreo pokruszcie, a później posypcie nimi wierzch sernika.
  12. Tak przygotowane ciasto wstawcie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczcie przez około 50 minut. Upieczony sernik wyjmijcie oraz odstawcie do ostudzenia.
  13. Najlepiej jest go schłodzić przed podaniem w lodówce przez kilka godzin. 
     

Źródło: gotujmy.pl