Na hasło „sernik Oreo” ślinka już sama cieknie. Ciasta na bazie twarogu są niezwykle delikatne i aromatyczne. Nie ma osoby, która przeszłaby obok takiego deseru obojętnie. Tym bardziej, kiedy jest on wzbogacony o kakaowe ciasteczka z kremem. Taki sernik idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy bądź jako samodzielny deser.
Sekretny składnik sernika
Ciasto z twarogiem samo w sobie jest dość smaczne, ale dodatek ekstraktu z wanilii dodatkowo podkręca cały aromat deseru. Dzięki niemu ser zyskuje na pięknym zapachu po upieczeniu, a także wyjątkowym smaku, którego nie da się niczym innym podrobić. Całość sernika uzupełniają ciasteczka Oreo. Stanowią one spód całego ciasta.
Przepis na dwukolorowy sernik Oreo z ekstraktem z wanilii
Składniki:
- 350 g ciastek oreo
- 70 g masła
- 1 kg twarogu w wiaderku lub zmielonego
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka śmietany 12%
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło roztopcie i ostudźcie.
- Do kielicha blendera przełóżcie ciastka oreo, pozostawiając 4 sztuki. Zmiksujcie je wraz z roztopionym masłem do połączenia składników.
- Blachę o wymiarach 24x24 cm lub większą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia.
- Do przygotowanej formy przełóżcie masę ciasteczkową i całość równomiernie rozmieśćcie.
- Twaróg przełóżcie do większej miski. Do niego dodajcie cukier oraz ekstrakt z wanilii. Całość utrzyjcie za pomocą miksera. W międzyczasie do miski wlejcie śmietankę.
- Później stale mieszając do masy twarogowej wbijajcie po jednym jajku. Na koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość delikatnie.
- Obie czekolady rozpuśćcie w kąpieli wodnej, a następnie pozostawcie do ostudzenia.
- Połowę masy twarogowej przelejcie na spód z ciasteczek oreo, a do drugiej części dodajcie rozpuszczone i ostudzone czekolady. Całość wymieszajcie do połączenia składników.
- Czekoladą część wyłóżcie na jasną.
- Odłożone ciasteczka oreo pokruszcie, a później posypcie nimi wierzch sernika.
- Tak przygotowane ciasto wstawcie do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczcie przez około 50 minut. Upieczony sernik wyjmijcie oraz odstawcie do ostudzenia.
- Najlepiej jest go schłodzić przed podaniem w lodówce przez kilka godzin.
Źródło: gotujmy.pl