Oponki serowe
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Puszyste, serowe oponki jak za dawnych lat. Ten przepis to absolutny numer jeden wśród Polaków

Lubimy wracać wspomnieniami do smaków domowej kuchni. Niektóre dania wydają się szczególnie bliskie sercu. Co powiecie na pyszne oponki serowe, podawane na ciepło z cukrem pudrem?

Niektóre potrawy sprawiają, że miękną nam serca. Szczególny sentyment mamy do deserów z tamtych lat. Wszyscy pamiętamy kultową wuzetkę, pleśniaka czy oponki serowe. Ostatni przysmak jest tani i bardzo łatwy  do wykonania. Można się nim zajadać właściwie na każdą okazję!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dawne smaki

W zależności od tego, jaką melodię grają nasze kubki smakowe, będziemy sięgać po konkretne desery. Dla fanów kremowych ciast polecamy wuzetkę, torty i tiramisu. Fani biszkoptów odnajdą się w pleśniaku, prostym cieście z brzoskwiniami oraz muffinkach. 

Całkiem innym rodzajem słodkich przysmaków są te, które wiążą się z sentymentem do rodzinnego domu i kuchni babci. Popisowym daniem naszych cioć były z pamiętne oponki z serem. Królowały na polskich stołach a sezon jesienno-zimowy to najlepszy moment, by do nich wrócić.

Oponki przypominają trochę pączki. Smaży się je na głębokim tłuszczu i posypuje cynamonem. Przydadzą się jako smakowity dodatek na Sylwestra albo na mini przyjęcie urodzinowe waszego dziecka. Produkty macie pewnie w lodowce, potrzeba jeszcze tylko 1,5 godziny wolnego czasu i gotowe!

Prosto nie znaczy niesmacznie

Mamy zwyczaj sądzić, że tylko przepisy skomplikowane będą cieszyć gusta naszych gości. Nic bardziej mylnego! Prosta kuchnia to też smaczna kuchnia. Czasem kilka składników wystarczy, żeby wyczarować całkiem ponadprzeciętne danie. Na jedno z nich podajemy wam przepis poniżej.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszenne
  • 225 g dobrej jakości twarogu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka wódki
  • szczypta soli

Jak przygotować szybkie oponki serowe?

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie malakserem z nożami. Jeśli będzie zbyt wilgotne możemy podsypać odrobiną mąki. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm.

Szklanką wykrawamy kółka, a w każdym kółku kieliszkiem wykrawamy środek. Mała rada, żeby ani szklanka ani kieliszek nie przyklejały się do ciasta, co jakiś czas oprószamy brzegi mąką.

Wykrojone oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Będą pasować do filiżanki aromatycznej kawy, ale i saute. Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl

pączki
gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Jak zrobić lukrowane mini-pączusie? Pół godziny roboty i możecie zapraszać gości
Karnawał trwa w najlepsze, a przed nami jeszcze Tłusty Czwartek. Mini-pączusie serowe idealnie sprawdzą się dla osób zabieganych lub kiedy wpadną niezapowiedziani goście!

Pączki serowe są nie tylko pyszne, ale także bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się podczas karnawału, i w razie niespodziewanych gości. Wszystkie te składniki zazwyczaj są w domu. Przygotowanie mini- pączusiów zajmie jedynie pół godziny! Zakochają się w nich nie tylko dzieci, ale i też dorośli! Koniecznie spróbujcie pączuszków serowych! Składniki: 200 g białego sera 100 g serka śmietankowego naturalnego  2 jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania 1i ½ łyżki wódki lub octu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 niecała łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy  opcjonalnie aromat do ciasta Dodatkowo: marmolada różana olej do smażenia Lukier: sok z jednej cytryny cukier puder (ilość zależna od soku) skórka pomarańczowa Wykonanie: Ser biały włóżcie do miski wraz  z serkiem śmietankowym naturalnym, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki i wyróbcie gładkie, elastyczne ciasto. W międzyczasie w głębszym naczyniu rozgrzejcie olej. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, rozwałkujcie je na stolnicy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki powycinajcie krążki. Każdy z nich wyróbcie dodatkowo w dłoniach. Na środek każdego placka połóżcie niewielką ilość marmolady różanej i sklejcie go na kształt kulki. Postąpcie tak z resztą ciasta.  Tak przygotowane kulki smażcie na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gdy będą gotowe, wyłóżcie je na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Aby przygotować lukier, wystarczy jedynie dobrze wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Nie może być on zbyt gęsty, ani zbyt lejący, żeby nie spłynął z...

serowe oponki
Gotujmy.pl/kasia.nma
Newsy
Mięciutkie serowe oponki. Tak dobre, że do Tłustego Czwartku zrobicie je kilka razy
Tłusty Czwartek tuż, tuż. Faworki, pączki z nadzieniem oraz serowe oponki z pewnością będą królować na waszych stołach.

To jeden z najbardziej wyczekiwanych dni w roku. To właśnie w Tłusty Czwartek wszyscy zapominają o dietach, a liczenie kalorii tego dnia odchodzi w zapomnienie. Wszyscy konkurują ze sobą pod względem liczby zjedzonych pączków. To ostatnia okazja, aby sobie pofolgować przed Wielkim Postem. To także pogański zwyczaj świętowania końca zimy i początku wiosny, właśnie za pośrednictwem spożywania tłustych potraw. Początkowo było to tłuste mięso oraz pączki z dodatkiem… słoniny. Dopiero później zaczęto raczyć się pączkami na słodko. Co podać na Tłusty Czwartek? Jeśli lubicie lekkie słodkości, koniecznie spróbujcie tych delikatnych serowych oponek. Są miękkie, puszyste i słodkie. Po prostu przepyszne! Są doskonałą alternatywą dla lekkich i kruchych faworków oraz pączków nadzianych konfiturą z róży, ajerkoniakiem albo marmoladą. Według zwyczaju tego dnia trzeba zjeść co najmniej jednego pączka – inaczej nie będziemy mogli liczyć na powodzenie. Przepis na serowe oponki Składniki 25dag białego sera 2 jajka ½ szklanki cukru Płaska łyżka cukru waniliowego Mąka Pół kieliszka spirytusu Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie W dużej misce połączcie biały ser z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz sodą. Dodawajcie po trochę mąkę, tak, żeby ciasto miało luźną konsystencję – jest idealne, gdy nie lepi się za bardzo do dłoni. Stolnicę wysypcie mąką. Rozwałkujcie ciasto na grubość 1cm i wykrawajcie dużą szklanką kółka, a środki kieliszkiem do wódki. Dzięki temu uzyskacie kształt oponek. W szerokim garnku rozgrzejcie olej i włóżcie do niego oponki. Gdy się zezłocą z jednej strony, przekręćcie je na drugą. Na koniec usmażcie kółeczka, które uzyskaliście z wykrawania...

Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą
Pixabay.pl
Newsy
Przepis na smaczne pierogi. Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą
Szukacie ciekawego i niebanalnego pomysłu na pierogi? Przygotujcie pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą. Sprawdziliśmy – smakują obłędnie!

Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań – uwielbiane jest nie tylko przez Polaków, ale również przez mieszkańców innych krajów świata - mrozicie ciasto na pierogi? Możecie to zrobić, ale pamiętajcie o 1 wyjątku. Istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy. Mamy pierogi gotowane, smażone a nawet pieczone . Farsz również może być przygotowany na niezliczoną ilość sposobów. Do wyboru mamy pierogi mięsne, rybne, warzywne, owocowe a nawet serowe. A co powiecie na pierogi z farszem z kaszanki z podsmażoną na rumiano cebulką? Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą Pierogi po wiejsku z kaszanką i cebulą to świetna alternatywa dla tradycyjnych polskich pierogów z mielonym mięsem i okrasą. Jak je zrobić? To bardzo proste. Wystarczy przygotować tradycyjne ciasto na pierogi oraz farsz, czyli podsmażoną na patelni kaszankę i cebulę. Takie pierogi to prawdziwy rarytas. Zróbcie ich więcej, bo na pewno w mig znikną z talerzy! Składniki na ciasto: mąka- 250 g jajko - 1 szt olej - 1 łyżka ciepła woda - 100 ml sól - 1 łyżeczka Składniki na farsz: kaszanka - 300 g cebula - 3 szt olej - 2 łyżki sól, pieprz - do smaku Przygotowanie: Z mąki, jajka, oleju, wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokroją drobno kaszankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem przez ok. 5 minut aż kaszanka zrobi się "kremowa". Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem. Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem. Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze...

Dziewczynka zadławiła skradzionymi naleśnikami
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić fit naleśniki? W łatwy sposób odchudzicie każdy przepis
W trakcie odchudzania też można jeść naleśniki! Ten prosty sposób pozwoli wam na zmodyfikowanie każdego przepisu pod wasze preferencje.

Naleśniki są ukochanym daniem uwielbianym przez miliony Polaków. Niema chyba dziecka, które nie lubiłoby zjeść na obiad, śniadanie lub kolację naleśników z dodatkami. Dorośli też kochają tę prostą potrawę, którą można przygotować całkiem szybko i bez dodatkowych sprzętów. Tradycyjne naleśniki nie należą jednak do dietetycznych potraw. Są pełne mąki pszennej, która jest dosyć kaloryczna i gdy smażycie je, używacie pewnie sporo oleju. Mamy dziś dla was wskazówki, które pozwolą zrobić z naleśników całkiem zdrową i dietetyczną potrawę. Fit naleśniki – sprawdzone sposoby Mamy dla was kilka naprawdę złotych rad, które uczynią wasze naleśniki przepyszną i zdrową potrawą. W tej wersji można jeść je bez wyrzutów sumienia. Dodawajcie mniej oleju do naleśników Najbardziej kaloryczną częścią naleśników nie jest wcale mąka, z które zostało zrobione ciasto na naleśniki. To użyty do smażenia olej! Może wydawać się wam, że dajecie go tylko „odrobinkę”, ale łyżka oleju to aż 90 kcal! Nie ma tu znaczenia czy smażycie naleśniki na oleju rzepakowym, maśle czy oliwie z oliwek. Wszystkie tłuszcze mają prawie taką samą kaloryczność i potencjał do tuczenia. Ograniczcie olej w ten sposób: Zastosujcie olej w sprayu Odmierzajcie ilość oleju do smażenia, nie lejcie go prosto z butelki Smażcie naleśniki na dobrej patelni, dzięki której nie będą przywierać Mąka do fit naleśników Pewnie wpadliście na to, żeby zamiast mąki pszennej użyć do naleśników w fit wersji innej mąki. To dobra metoda na ograniczenie ich kaloryczności. Nie stosujcie jednak popularnej mąki kokosowej ani migdałowej. One są jeszcze bardziej kaloryczne niż pszenna! Wybierzcie: Mąkę razową Mąkę jaglaną...