Niektóre potrawy sprawiają, że miękną nam serca. Szczególny sentyment mamy do deserów z tamtych lat. Wszyscy pamiętamy kultową wuzetkę, pleśniaka czy oponki serowe. Ostatni przysmak jest tani i bardzo łatwy  do wykonania. Można się nim zajadać właściwie na każdą okazję!

Dawne smaki

W zależności od tego, jaką melodię grają nasze kubki smakowe, będziemy sięgać po konkretne desery. Dla fanów kremowych ciast polecamy wuzetkę, torty i tiramisu. Fani biszkoptów odnajdą się w pleśniaku, prostym cieście z brzoskwiniami oraz muffinkach. 

Całkiem innym rodzajem słodkich przysmaków są te, które wiążą się z sentymentem do rodzinnego domu i kuchni babci. Popisowym daniem naszych cioć były z pamiętne oponki z serem. Królowały na polskich stołach a sezon jesienno-zimowy to najlepszy moment, by do nich wrócić.

Oponki przypominają trochę pączki. Smaży się je na głębokim tłuszczu i posypuje cynamonem. Przydadzą się jako smakowity dodatek na Sylwestra albo na mini przyjęcie urodzinowe waszego dziecka. Produkty macie pewnie w lodowce, potrzeba jeszcze tylko 1,5 godziny wolnego czasu i gotowe!

Zobacz także:

Prosto nie znaczy niesmacznie

Mamy zwyczaj sądzić, że tylko przepisy skomplikowane będą cieszyć gusta naszych gości. Nic bardziej mylnego! Prosta kuchnia to też smaczna kuchnia. Czasem kilka składników wystarczy, żeby wyczarować całkiem ponadprzeciętne danie. Na jedno z nich podajemy wam przepis poniżej.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszenne
  • 225 g dobrej jakości twarogu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka wódki
  • szczypta soli

Jak przygotować szybkie oponki serowe?

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie malakserem z nożami. Jeśli będzie zbyt wilgotne możemy podsypać odrobiną mąki. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm.

Szklanką wykrawamy kółka, a w każdym kółku kieliszkiem wykrawamy środek. Mała rada, żeby ani szklanka ani kieliszek nie przyklejały się do ciasta, co jakiś czas oprószamy brzegi mąką.

Wykrojone oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Będą pasować do filiżanki aromatycznej kawy, ale i saute. Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl