Oponki serowe
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Puszyste, serowe oponki jak za dawnych lat. Ten przepis to absolutny numer jeden wśród Polaków

Lubimy wracać wspomnieniami do smaków domowej kuchni. Niektóre dania wydają się szczególnie bliskie sercu. Co powiecie na pyszne oponki serowe, podawane na ciepło z cukrem pudrem?
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Niektóre potrawy sprawiają, że miękną nam serca. Szczególny sentyment mamy do deserów z tamtych lat. Wszyscy pamiętamy kultową wuzetkę, pleśniaka czy oponki serowe. Ostatni przysmak jest tani i bardzo łatwy  do wykonania. Można się nim zajadać właściwie na każdą okazję!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dawne smaki

W zależności od tego, jaką melodię grają nasze kubki smakowe, będziemy sięgać po konkretne desery. Dla fanów kremowych ciast polecamy wuzetkę, torty i tiramisu. Fani biszkoptów odnajdą się w pleśniaku, prostym cieście z brzoskwiniami oraz muffinkach. 

Całkiem innym rodzajem słodkich przysmaków są te, które wiążą się z sentymentem do rodzinnego domu i kuchni babci. Popisowym daniem naszych cioć były z pamiętne oponki z serem. Królowały na polskich stołach a sezon jesienno-zimowy to najlepszy moment, by do nich wrócić.

Oponki przypominają trochę pączki. Smaży się je na głębokim tłuszczu i posypuje cynamonem. Przydadzą się jako smakowity dodatek na Sylwestra albo na mini przyjęcie urodzinowe waszego dziecka. Produkty macie pewnie w lodowce, potrzeba jeszcze tylko 1,5 godziny wolnego czasu i gotowe!

Prosto nie znaczy niesmacznie

Mamy zwyczaj sądzić, że tylko przepisy skomplikowane będą cieszyć gusta naszych gości. Nic bardziej mylnego! Prosta kuchnia to też smaczna kuchnia. Czasem kilka składników wystarczy, żeby wyczarować całkiem ponadprzeciętne danie. Na jedno z nich podajemy wam przepis poniżej.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszenne
  • 225 g dobrej jakości twarogu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka wódki
  • szczypta soli

Jak przygotować szybkie oponki serowe?

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie malakserem z nożami. Jeśli będzie zbyt wilgotne możemy podsypać odrobiną mąki. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm.

Szklanką wykrawamy kółka, a w każdym kółku kieliszkiem wykrawamy środek. Mała rada, żeby ani szklanka ani kieliszek nie przyklejały się do ciasta, co jakiś czas oprószamy brzegi mąką.

Wykrojone oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Będą pasować do filiżanki aromatycznej kawy, ale i saute. Smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl

Gołąbki wigilijne
własne
Newsy Pachnące świętami pyszne gołąbki. Tajemnica smaku tkwi w tym wyjątkowym farszu
W ciągu całego roku zajadamy się gołąbkami z ryżem i z mięsem mielonym. Na wigilijnym stole królują gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Z niektórymi wigilijnymi potrawami sprawa jest prosta. Jemy je raz na rok, głównie ze względu na wieloletnie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie. Kto by pomyślał, żeby w ciągu roku karpia smażyć co każdy piątek, a na deser przygotowywać  swoim dzieciom kutię? Z gołąbkami z grzybami i kaszą gryczaną jest podobnie. Może to jednak dziwić – to danie znika z półmisków w oka mgnieniu. Dlaczego więc nie przyrządzać go także poza okresem bożonarodzeniowym? Wigilijny przysmak Tę kwestię zostawmy na później. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami zjemy podczas zbliżającej się wigilii. Wcześniej musimy je przygotować. Zróbcie to razem z nami! Gołąbki nie obędą się bez dobrej, miękkiej kapusty. Polecamy wybierać nieco mniejsze głowy. To właśnie z nich uda nam się przyrządzić apetyczne, niewielkie gołąbki. Oprócz tego skupić musimy się na odpowiednim wygotowaniu (a właściwie wypieczeniu) kaszy gryczanej. Nie ma nic gorszego, niż twarde ziarenka w naszych świątecznych gołąbkach. Do tego suszone grzyby – najlepiej borowiki. Jeżeli nie mamy takiego rarytasu w swojej kuchni, spokojnie możemy użyć pieczarek. Takie gołąbki także będą smakowały fantastycznie. Zwłaszcza, gdy podamy je z oliwą z oliwek albo zgodnie ze staropolską tradycją z aromatycznym nierafinowanym olejem rzepakowym. Palce lizać! Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 garści suszonych grzybów lub 30 dag pieczarek Średniej wielkości biała kapusta (możemy użyć także kapusty włoskiej) Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej Olej rzepakowy zwykły i nierafinowany Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalewamy 4 szklankami wody, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż wyparuje z garnka cała...

Przeczytaj
Pierogi jak u babci, pierogi wigilijne
Pixabay/skyradar
Newsy Najlepszy prezent na święta od babci. Pyszne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami według jej przepisu
Mówcie co chcecie, wiemy i tak, że pierogi z domu babci to uniwersalne wspomnienie dzieciństwa. Może by tak odtworzyć ten genialny smak na Wigilię?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Wigilia bez pierogów to nie to samo. Szczególnie, że ich kulturowa symbolika nie jest bez znaczenie. Te zjedzone z wigilijnego stołu mają nam zapewnić dobrobyt i wszelkie powodzenie. Pierogi wigilijne Zazwyczaj do pierogów świątecznych daje się farsz, który bazuje na trzech prostych składnikach. Mowa o kapuście, grzybach lub pieczarkach. Przepis na ciasto, choć prosty, kryje w sobie małe tajemnice, których świadomość znacznie ułatwi wam pracę. Jedną z nich, o której wiedzą prawdziwe gospodynie domowe, jest dokładnie do ciasta roztopionego masła. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, pierogi są miękkie i smaczne, a ciasto gładkie i bardzo elastyczne. Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Klasyką wigilijnych potraw są pierogi z nadzieniem grzybowym i kapuścianym. Właśnie one, jako danie postne, zasilają 12 przysmaków, charakterystycznych dla Wigilii. Jeśli nie chcecie tego wieczoru eksperymentować, warto postawić na sprawdzony przepis jak u babci. Przyda się kilka znanych wam z codziennego gotowania składników i podzielenie gotowania na etapy. Takich pierogów jeszcze nie jedliście! Składniki: Farsz 700 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów około 150 g cebuli 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia pieprz sól Ciasto 700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml gorącej wody 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Etapy przygotowania pierogów Grzyby Suszone grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Całość odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba, odlewamy...

Przeczytaj
Opłatek
Wikipedia Commons
Newsy Zapomnieliście kupić opłatek? Nie wpadajcie w panikę. Zrobicie go sami z 3 składników, które macie w domu
Opłatek to symbol pokoju i pojednania. Tradycyjnie łamiemy się nim podczas wigilijnej kolacji. Co jeśli w porę nie zaopatrzyliśmy się w ten „świąteczny chleb”?
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Opłatek tradycyjnie roznoszą po domach organiści, ministranci albo inni przedstawiciele naszej parafii. Inni kupują go w sklepach. Zapominalscy mogą upiec go we własnym zakresie. Taki kłopot może wydarzyć się szczególnie w obecnym okresie. „Dystrybucja” opłatka została zaburzona ze względu na sytuację pandemiczną. W tradycji chrześcijan, to ksiądz powinien poświęcić opłatek, którym będziemy łamali się z członkami swojej rodziny, ale w obecnych realiach w wielu domach może go zabraknąć. Nie ma się czego omawiać. W ostateczności tradycję można podtrzymać, używając do podzielenia się zwykłego chleba. Jeżeli mamy nieco czasu, możemy przygotować opłatek także na własną rękę. Zrobienie prowizorycznego opłatka nie będzie trudne, choć zapewne nie będzie on tak samo kruchy jak ten tradycyjnie wypiekany przez zakonnice. Siostry zakonne dysponuję przecież specjalnymi maszynkami przypominającymi gofrownicę. Nam pozostaje użycie dobrej, teflonowej patelni. Przygotowanie opłatka domowej roboty będzie przypominało robienie naleśników. Nie użyjemy do niego jednak jajka i cukru – dzięki temu będzie miał tradycyjną, bielszą barwę. Przepis na opłatek domowej roboty Składniki: Ok. pół szklanki mąki pszennej z dużą zawartością glutenu Łyżka oleju roślinnego Ok. pół szklanki wody Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki mikserem. Pieczemy na suchej patelni z obu stron. Uważajmy, by nie przypalić opłatka – brak cukru powoduje, że ciasto nie zabarwi się szybko na złoty ani brązowy kolor. Musimy więc piec je z wyczuciem. Następnie odkładamy wypieczone opłatki do wysuszenia, najlepiej na kilka dni.

Przeczytaj
Uszka
Megg/gotujmy.pl
Newsy Jeden trik na elastyczne ciasto na uszka do wigilijnego barszczu. Zamiast samej wody dodajcie tego
Niestety coraz częściej uciekamy się do zakupu wigilijnych uszek w sklepie. Zamiast tego, warto przedłużyć tradycję i ulepić je samemu!
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

O wyższości uszek domowych nad tymi sklepowymi nie ma co się rozwodzić. Wszyscy dobrze wiemy, że jest to różnica przynajmniej kilku klas. Mimo tego, często zdarza się, że na wigilijnym stole, do czerwonego barszczu zamiast tradycyjnych uszek, podajemy uszka ze sklepu. Albo w jeszcze gorszej wersji – włoskie tortellini. Skąd takie wybory Polaków? Oczywiście z braku czasu i z braku cierpliwości. Praca nad uszkami jest bardziej wymagająca i żmudniejsza od zwykłego lepienia zwykłych pierogów. Wszystko oczywiście ze względu na maleńki kształt tych świątecznych pierożków. Wykrajanie ciasta w małe kwadraciki powoduje, że nieraz musimy ślęczeć nad stołem po kilka godzin. Jest na to jedno rozwiązanie – warto zaangażować do lepienia uszek całą rodzinę. Domownicy szybko opanują zasady lepienia ciasta, a cała praca zmieni się niemalże w przyjemną zabawę. By ciasto nie sprawiało problemów podczas wypełniania go farszem, możemy wprowadzić jedną małą zmianę do tradycyjnego przepisu. Mianowicie chodzi tu nam o dodanie łyżeczki oleju roślinnego i soli do ciepłej wody, którą wykorzystujemy podczas wyrabiania ciasta. Taki trik z pewnością ułatwi nam pracę. Przepis na ciasto do uszek wigilijnych: Składniki: 50 dag mąki pszennej (użyjmy jasnej, czystej mąki dobrej jakości) 1-2 łyżeczki oleju roślinnego Ok. pół szklanki bardzo ciepłej wody Szczypta soli Przygotowanie: Do wody dolewamy łyżeczkę oleju i zaczynamy wyrabianie ciasta. Dodajemy do mąki sól i gorącą wodę – uważajmy by się przy tym nie poparzyć! Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto w energiczny sposób. Po wyrobieniu ciasta możemy odstawić je, by chwileczkę odpoczęło. Następnie przystępujemy do rozwałkowywania ciasta – tutaj znów musimy działać szybko,...

Przeczytaj