Placuszki z jabłkami są nieodzownym symbolem beztroskich lat dzieciństwa. Dzięki wyjątkowemu smakowi, nikt nie jest w stanie się im oprzeć. To tak zwane „kalorie szczęścia”. Tradycyjne racuchy drożdżowe z jabłkami są dość czasochłonne.  

Siostra Anastazja proponuje szybszą i łatwiejszą wersję placków z czasów dzieciństwa. Dzięki 1 trikowi, jakim jest oddzielne ubicie białek i dodanie ich później do masy, racuchy wyjdą idealnie puszyste oraz delikatne.

Do tego typu potraw najlepiej sprawdzą się miękkie, słodkie jabłka, które dodadzą naturalnej słodyczy. Zaskocz swoich bliskich powrotem do dzieciństwa i przygotuj te błyskawiczne placki według przepisu siostry Anastazji.

Przepis na racuchy z jabłkami siostry Anastazji

Składniki:

  • ½ l mleka
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 40 dag mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • ½ kg jabłek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajcie mleko, sól, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Wszystko razem dobrze wymieszajcie.
  2. W drugiej misce ubijcie na sztywną pianę odłożone białka, a następnie delikatnie wmieszajcie je do przygotowanej masy. W międzyczasie rozgrzejcie tłuszcz na patelni.
  3. Jabłka (najlepsze będą miękkie, np. antonówki) obierzcie, wydrążcie gniazdka nasienne, a następnie  pokrójcie w krążki około pół centymetrowe. 
  4. Tak przygotowane plastry jabłek, nadziejcie na widelec, zanurzajcie w cieście oraz delikatnie kładźcie na rozgrzaną patelnię. Smażcie z obu stron na złoty kolor.
  5. Racuchy odsączcie na ręczniku papierowym. Przełóżcie na talerz i delikatnie posypcie cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego! 

Zobacz także: