placki
gotujmy.pl/mikidziuba
Newsy

Puszyste racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji. Dzięki 1 trikowi wyjdą idealne

Domowe racuchy na słodko z kawałkami jabłek. To danie, które uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli. Placki są grube, puszyste w środku, a z wierzchu chrupiące.

Placuszki z jabłkami są nieodzownym symbolem beztroskich lat dzieciństwa. Dzięki wyjątkowemu smakowi, nikt nie jest w stanie się im oprzeć. To tak zwane „kalorie szczęścia”. Tradycyjne racuchy drożdżowe z jabłkami są dość czasochłonne.  

Siostra Anastazja proponuje szybszą i łatwiejszą wersję placków z czasów dzieciństwa. Dzięki 1 trikowi, jakim jest oddzielne ubicie białek i dodanie ich później do masy, racuchy wyjdą idealnie puszyste oraz delikatne.

Do tego typu potraw najlepiej sprawdzą się miękkie, słodkie jabłka, które dodadzą naturalnej słodyczy. Zaskocz swoich bliskich powrotem do dzieciństwa i przygotuj te błyskawiczne placki według przepisu siostry Anastazji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na racuchy z jabłkami siostry Anastazji

Składniki:

  • ½ l mleka
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 40 dag mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • ½ kg jabłek
  • cukier puder do posypania
Zobacz także
racuchy

Lekkie racuchy na serku homogenizowanym bez wyrastania. Gotowe w 15 min. Biją na głowę te na kefirze 

racuchy bez drożdży przepis

Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosujcie trik babć i ubijcie jajka z tym składnikiem

Przygotowanie:

  1. Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajcie mleko, sól, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Wszystko razem dobrze wymieszajcie.
  2. W drugiej misce ubijcie na sztywną pianę odłożone białka, a następnie delikatnie wmieszajcie je do przygotowanej masy. W międzyczasie rozgrzejcie tłuszcz na patelni.
  3. Jabłka (najlepsze będą miękkie, np. antonówki) obierzcie, wydrążcie gniazdka nasienne, a następnie  pokrójcie w krążki około pół centymetrowe. 
  4. Tak przygotowane plastry jabłek, nadziejcie na widelec, zanurzajcie w cieście oraz delikatnie kładźcie na rozgrzaną patelnię. Smażcie z obu stron na złoty kolor.
  5. Racuchy odsączcie na ręczniku papierowym. Przełóżcie na talerz i delikatnie posypcie cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego! 

 Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik
Adobe Stock
Newsy
Szybka i pyszna szarlotka. Przepis na błyskawiczny jabłecznik
Szarlotka to jedno ze smaczniejszych słodkich wypieków. Jednak jej przygotowanie jest nieco pracochłonne. Ciasto z tego przepisu przyrządza się w zaledwie kilka chwil, a smak wręcz powala na kolana. Bliscy z pewnością będą zachwyceni.

Każdy w domu ma sekretną szafkę ze słodkościami na każdą awaryjną sytuację bądź niespodziewaną wizytę gości. Jednak zdarza się, iż nie zawsze jest ona wyposażona. Wówczas idealnie sprawdzają się szybkie, domowe wypieki, które można przygotować w zaledwie kilka chwil. Szarlotka czy jabłecznik  Obie nazwy są stosowane zamiennie, aczkolwiek pomiędzy tymi dwoma wypiekami jest istotna różnica. Kluczowa kwestia tkwi w cieście. Szarlotka jest przygotowywana na cieście kruchym bądź półkruchym, zaś jabłecznik może być przyrządzony na każdym innym, choćby na drożdżowym czy biszkoptowym.  Szybki jabłecznik Ten jabłecznik idealnie sprawdzi się w momencie ochoty na coś słodkiego bądź w razie niezapowiedzianych gości. Składniki są proste i z pewnością każdy ma je zawsze w domu. Poza tym ten wypiek przygotowuje się w zaledwie pięć minut, nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Ciasto jest pyszne oraz banalne w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet laik kuchenny. Przepis na pyszną i szybką szarlotkę Składniki: 4 jabłka 200 g mąki pszennej 2 jajka 100 ml mleka 80 g cukru 30 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Do większej miski wsypcie cukier oraz cukier waniliowy, a także wbijcie jajka. Te składniki miksujcie za pomocą miksera przez chwilę. Masło roztopcie i pozostawcie do ostudzenia. Do masy jajecznej dodajcie przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Wlejcie również mleko i ostudzone masło. Całość ponownie miksujcie do połączenia się wszystkich składników. Jabłka dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie owoce obierzcie ze skórki, a także usuńcie gniazda nasienne. Wszystkie cząstki jabłka pokrójcie w...

Racuchy nasiąkają tłuszczem podczas smażenia? Dodajcie ten składnik do oleju, a przestaną go pić
własne
Newsy
Racuchy nasiąkają tłuszczem podczas smażenia? Dodajcie ten składnik do oleju, a przestaną go pić
Jak słodkie śniadanie w starym stylu, to tylko z te z racuchami. Wspaniałe, puszyste i delikatne placuszki nie zawsze się jednak udają. Czasami potrafią pić ogromne ilości oleju, przez co stają się niesmaczne, tłuste i ciężkostrawne. Zobaczcie, jak temu zapobiec. 

Racuchy kojarzą się z dzieciństwem i pysznymi, pieczołowicie przygotowywanymi przez babcię posiłkami. Oprószone cukrem pudrem i nadziane szczodrze jabłkami mogą być wymarzonym śniadaniem, wspaniałym deserem, a nawet zastąpić z powodzeniem cały obiad.  Z czym podawać racuchy?  Racuszki zawdzięczają swoją puchatość spulchniaczom, które się do nich dodaje. Są to zazwyczaj drożdże, chociaż można wykorzystać do nich również proszek do pieczenia. Takie smakowite i pulchne obłoczki wprost proszą się o słodką okrasę.  Wersja z jabłkami nie wymaga specjalnych dodatków, wystarczy cukier puder i smakołyk może powędrować prosto do ust. Jednak pozostałe drożdżowe racuszki lubią nieco większe towarzystwo ozdobników. Jeżeli podacie je z dżemem, wówczas będą smakowały prawie jak pączki. Konfitury, śmietana i cukier, jogurt naturalny i owoce, albo też sos czekoladowy sprawią, że te niepozorne placuszki będą iście królewskim deserem.  Jak zapobiec piciu oleju przez racuchy?  Jednak, by przygotować taki spektakularny posiłek, trzeba go najpierw dobrze usmażyć. I tu zaczyna się cały ambaras, ponieważ racuchy mają tendencję do nasiąkania tłuszczem. Sprawia on, że stają się zbite i za bardzo czuć w ich smaku olej. To z kolei prosta droga to nieznośnej ciężkostrawności tego dania, która odstraszy od ich przygotowania. Mamy na to jednak radę. Do zimnego oleju dodajcie odrobinę octu, a następnie rozgrzejcie dobrze patelnię i smażcie racuchy. Nie bójcie się, nie będzie czuć w nich octu. Jego dodatek jedynie skutecznie zablokuje przenikanie oleju do placuszków. Dzięki temu zabiegowi pozostaną puszyste, delikatne i smakowite.   Przepis na puszyste, „beztłuszczowe” racuchy z jabłkiem   Składniki:  150 g mąki pszennej   200 ml mleka  1...

Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne
Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...

Wystarczy zaledwie kilka łyżek, a makowiec będzie puszysty i pyszny
Flickr
Newsy
Wystarczy zaledwie kilka łyżek, a masa makowa będzie wilgotna, puszysta i pyszna
Masa makowa w cieście wychodzi wam sucha po upieczeniu? Można temu łatwo zapobiec, stosując ten prosty trik.

Żadne święta nie mogą się obyć bez makowca. To ciasto praktycznie każdemu kojarzy się z Bożym Narodzeniem oraz Wielkanocą. Makowce przyrządza się na różne sposoby - to może być drożdżowy zawijaniec, ciężki makowiec na kruchym cieście albo makowiec japoński, czyli wersja, w której ciasto to składa się wyłącznie z masy makowej i dodatków. Łączy je jedno - dobry makowiec powinien być pulchny i wilgotny. Sprawdźcie, co należy do niego dodać, by wyszedł właśnie taki.  Co zrobić, by makowiec był smaczny? Jeśli obawiacie się, że masa makowa po upieczeniu ciasta zrobi się sucha jak wiór, mamy na to sposób. Wystarczy dodać do niej kilka łyżek musu jabłkowego albo starte jabłka. Wilgoć z owoców zapobiegnie wysychaniu masy, a dodatkowo sprawi, że będzie ona bardziej puszysta. Polecamy wam wypróbować tę metodę przyrządzając makowiec japoński - przepyszne, ciężkie od dużej ilości maku i bakalii ciasto. Będzie doskonałe na święta i wszystkie inne, podniosłe okazje.  Przepis na makowiec japoński z jabłkami Składniki: Ciasto kruche: 250g margaryny lub masła 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 250g margaryny lub masła ¼ szklanki cukru 8 żółtek 60 dag startych jabłek (odcisnąć sok) puszka masy makowej (850g) 2,5 łyżeczki proszku 8 łyżeczek kaszki manny olejek migdałowy Piana: 8 białek ¾ szklanki cukru Opcjonalnie: cukier puder garść skórki pomarańczy Przygotowanie: Składniki na ciasto wyróbcie rękoma i wylepcie nim blaszkę wyłożoną papierem. Zostawcie troszkę ciasta na wierzch....