Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

Karol Okrasa zdradził niezawodny sposób na naleśniki. Dodaje do ciasta zaskakujący składnik

Przepis Karola Okrasy na puszyste i delikatne naleśniki, w sam raz idealne na śniadanie. Ich sekret tkwi w jednym składniku.

Weekend to idealny moment na przygotowanie pysznego, wykwintnego śniadania, na jakie nie zawsze jest czas w środku tygodnia. Nareszcie można spędzić leniwy poranek w gronie najbliższych i jednocześnie celebrować wspólne chwile. Idealnie na takie dni sprawdzają się gofry, placki czy naleśniki. Wypróbujcie przepis Karola Okrasy na naleśniki - lepszych nie jedliście!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekretny składniki naleśników Okrasy

Kucharz podzielił się swoją sekretną recepturą na puszyste naleśniki. Tajemniczym produktem jest roztopione masło dodane do surowej masy. To trik, który koniecznie musicie wypróbować. 

Zobacz także
makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi. Przepis z TikToka podbija świat

Zapiekanka po wiejsku z ziemniakami i boczkiem. Przepis na treściwy obiad

Zapiekanka po wiejsku z ziemniakami i boczkiem. Przepis na treściwy obiad

Naleśniki z syropem kawowym 

Do puszystych naleśników Karol Okrasa przygotowuje również syrop kawowy, w którym następnie macza usmażone placki. 

Przepis na puszyste naleśniki z syropem kawowym Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 ml wody
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • olej do smażenia

Syrop kawowy:

  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • kilka ziarenek kawy
  • limonka
  • świeża mięta

Przygotowanie:

  1. Masło roztopcie i odstawcie do przestudzenia.
  2. Do większej miski wbijcie jajko i dodajcie cukier waniliowy. Składniki wymieszajcie za pomocą rózgi do momentu rozpuszczenia się cukru.
  3. Następnie dodajcie mleko oraz wodę. Ponownie wymieszajcie. 
  4. Mąkę pszenną dodawajcie partiami, cały czas mieszając ciasto. 
  5. Na koniec dodajcie roztopione masło. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
  6. Patelnię posmarujcie niewielką ilością oleju. Na dobrze rozgrzaną powierzchnię, wylejcie porcję ciasta naleśnikowego.  
  7. Naleśniki smażcie z obu stron na złoty kolor.
  8. Na drugą, lekko rozgrzaną patelnię rozsypcie równomiernie cukier. Bez mieszania, rozpuśćcie go do uzyskania złotego koloru. 
  9. Zmrożone masło pokrójcie na kawałki i dodajcie do cukru wraz z odrobiną wody.
  10. Następnie dodajcie śmietankę, ponownie niewielką ilość wody oraz kilka ziaren kawy.
  11. Całość gotujcie do momentu zredukowania sosu, a także zmianę jego barwy.
  12. Na koniec sos przyprawcie wyciśniętym sokiem z limonki oraz posiekanymi listkami świeżej mięty.
  13. Usmażone naleśniki kolejno maczajcie w przygotowanym sosie, a następnie składajcie je w trójkąty i układajcie je na talerzu. Smacznego!
     

Czytaj także:

Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Newsy
Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Puszyste i delikatne jak chmurka japońskie naleśniki to pyszna przekąska albo pomysł na śniadanie lub obiad. Zachwycą dużych i małych.

Japońskim naleśnikom bliżej do puszystych biszkoptowych omletów albo sufletów niż tradycyjnych naleśników , jakie większość osób przygotowuje w domowym zaciszu. Są bardzo pulchne i dość grube, a ich środek wilgotny i delikatny.  Swoją puszystość zawdzięczają ubitym białkom. Są pyszną propozycją na słodkie śniadanie albo obiad. Do ciasta możecie dodać ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z cytryn albo pomarańczy – dzięki temu naleśniki zyskają nowy smak i aromat. Mocno rosną, w wielu przepisach zaleca się używanie specjalnych metalowych obręczy, dzięki czemu naleśniki japońskie trzymają swój kształt. Podawajcie je od razu po zrobieniu, gorące są najlepsze (w trakcie stygnięcia zaczną opadać). Świetnie smakują podane z bitą śmietaną, syropem klonowym albo świeżymi owocami. Bliżej im do amerykańskich pancakes niż naszych cienkich naleśników. Pamiętajcie, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Przepis na japońskie naleśniki Składniki Niecałe pół szklanki mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżeczki cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) 4 łyżki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 5 łyżek cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) Przygotowanie W czystej i suchej misce ubijcie pianę z białek na sztywno. Możecie dodać szczyptę soli, to przyspieszy proces ubijania. Stopniowo dodawajcie cukier do piany. W drugiej misce dokładnie wymieszajcie mokre składniki: żółtka, olej, mleko oraz cukier. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiejcie do masy. Użyjcie sitka albo specjalnego przesiewacza do mąki. To sprawi, że będzie lepiej napowietrzona, a japońskie naleśniki staną się dzięki temu bardziej puszyste. Dodawajcie po trochu pianę z białek do masy i delikatnie...

Placki Karola Okrasy
ONS.pl
Newsy
Karol Okrasa dodaje do placków ziemniaczanych 1 nietypowy składnik. Dzięki niemu są tak pyszne, że palce lizać 
Spróbujcie tak przygotowanych placków! Ten sposób jest genialny, a zarazem bardzo prosty.

Karol Okrasa to kucharz z dużym doświadczeniem. Znany jest Polakom jako prowadzący program kulinarny „Okrasa łamie przepisy”. Okrasa doskonale zna się na tym, jak połączyć tradycję z nowoczesnością i subtelnie transformować i przerabiać przepisy, by zyskały nowych aromatów i weszły na wyższy poziom. W tym wypadku, Karol przeszedł samego siebie! Tak przygotowane placki ziemniaczane są niesamowicie pyszne. Karol Okrasa czasami używa w swoich przepisach trudnodostępnych składników, ale tym razem przygotował przepis, który możecie zrobić „od ręki”. Na pewno macie wszystkie składniki w domu. Pewnie nie wpadlibyście sami na to, żeby tak je połączyć Placki ziemniaczane Karola Okrasy Składniki na placki ziemniaczane Karola Okrasy Pół kilo ziemniaków 2 jajka Ok. 4 łyżki mąki Ok. 2 łyżeczki kminku (można pominąć) 4 cebule Male opakowanie śmietany 18% Olej do smażenia Sól Świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie placków ziemniaczanych Karola Okrasy Pierwszy etap przygotowania placków ziemniaczanych nie różni się prawdopodobnie od tego, jak zazwyczaj robiliście placki.  Zetrzyjcie ziemniaki. Wymieszajcie je z jajkami i mąką. Utrzyjcie w moździerzu kminek. Dodajcie go do masy ziemniaczanej. Doprawcie masę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Rozgrzejcie w piekarniku dużą żeliwną blachę. Na rozgrzaną blachę wyłóżcie placki o grubości ok. 5 mm każdy. Pieczcie je, aż zrobią się złote, po tym czasie wyciągniecie blachę z piekarnika i przewróćcie placki.  Pieczcie je z drugiej strony przez taki sam czas. W tym czasie przygotujcie cebulę: pokrójcie ją na piórka lub małe cząstki. Smażcie cebulę na oleju na złocisty kolor. Dodajcie do cebuli trochę wody i duście ja...

Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne
Adobe Stock
Przepisy
Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis na krokiety bije na głowę wszystkie inne
Mięso pozostałe z gotowania rosołu spędza sen z powiek wielu pań domu. Kiedy rodzinie przejedzą się już zrobione z niego pierogi czy krokiety, warto wypróbować przepis na smakowite naleśniki z piekarnika!

Rosół to klasyk, bez którego żaden Polak nie wytrzyma nawet całego tygodnia. I o ile z samym wywarem nigdy nie ma problemu, o tyle z mięsem pozostałym z jego przygotowania już tak. Podpowiadamy więc, jak kreatywnie wykorzystać je w kuchni. Dzisiejsza nasza propozycja to naleśniki z farszem w postaci rosołowego mięsa z odzysku. Zapomnijcie jednak o tłustych i ciężkostrawnych krokietach. Te naleśniki zapieczecie w piekarniku! Przepis na naleśniki z mięsem z rosołu Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej Pół szklanki wody lekko gazowanej Olej Przyprawy: sól, kurkuma Z podanych składników powinno wyjść ok. 10 naleśników. Składniki na farsz: 400 gramów mięsa z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 cebula 1 jajko 50 gramów mozzarelli w wiórkach Olej Masło Przyprawy: pieprz, sól, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Zacznijcie od ciasta na naleśniki. W wysokiej misce umieśćcie wszystkie składniki: jajko, mleko, mąkę, wodę, 2 łyżki oleju, szczyptę soli oraz kurkumy. Całość zmiksujcie, aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Na patelni rozgrzejcie kilka kropli oleju, a następnie nałóżcie na nią pierwszą porcję ciasta naleśnikowego. Smażcie cienkie placki, aż do zarumienienia, ok. 2 minuty z każdej strony. Przygotowane naleśniki odłóżcie na bok.  Teraz możecie zająć się farszem. Mięso z rosołu oddzielcie od kości, a następnie umieśćcie je w maszynce do mielenia wraz z marchewką. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na patelni (możecie to zrobić nawet na tej samej patelni, na której smażyliście naleśniki). Tak przygotowaną cebulę dodajcie do zmielonego mięsa z warzywami. W misce z powstającym farszem umieśćcie jajko. Całość dokładnie wymieszajcie. Następnie...

Wyborne placuszki na maślance na śniadanie. Kluczem są te proporcje składników.jpg
Flickr
Newsy
Wyborne placuszki na maślance na śniadanie. Kluczem są te proporcje składników
Wiedzieliście, że można zrobić pyszne placuszki a la pacakes w taki sposób? Wychodzą przepyszne! To dzięki 1 składnikowi i magicznym proporcjom składników.

Jednym z lepszych pomysłów na śniadanie jest przyrządzenie czegoś na ciepło. Idealnie sprawdza się owsianka, jajecznica albo naleśniki na słodko. Coraz większą popularnością cieszą się też w Polsce amerykańskie naleśniki, czyli pancakes. Przyrządza się je nieco inaczej, dzięki czemu wychodzą one dużo grubsze i pulchniejsze od naszych naleśników. Ciekawym pomysłem są nasze placuszki na maślance, które są czymś pomiędzy polskimi naleśnikami, a amerykańskimi „pankejkami”.   Przygotowanie tych placuszków jest bardzo proste. Wychodzą pulchne i miękkie dzięki zastosowaniu zasady „trzech dwójek”. Mówi ona o tym, by trzymać się tych proporcji: 2 jajka, 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dzięki temu placuszki nie rozrywają się, są zwarte i wychodzą idealne. Wypróbujcie ten przepis! Przepis na puszyste placuszki na maślance Do przygotowania takich placuszków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 60 g masła 250 ml maślanki ¾ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masło do smażenia  Przygotowanie: Najpierw oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie białka na sztywno. Do osobnej miski dodajcie proszek do pieczenia, żółtka, cukier puder, maślankę, mąkę pszenną, ekstrakt z wanilii oraz masło. Wymieszajcie mikserem. Gdy składniki się połączą, wlejcie powoli białka, mieszając ciasto delikatnie łyżką.  Na patelni rozpuśćcie masło. Za pomocą chochli wylewajcie ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażcie do ozłocenia z obu stron, przez kilka minut.  I gotowe! Tak przygotowane placuszki będą bardzo puszyste i...