Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy

Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe

Przepis Karola Okrasy na puszyste i delikatne naleśniki, w sam raz idealne na śniadanie. Ich sekret tkwi w jednym składniku.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 23, 2021

Weekend to idealny moment na przygotowanie pysznego, wykwintnego śniadania, na jakie nie zawsze jest czas w środku tygodnia. Nareszcie można spędzić leniwy poranek w gronie najbliższych i jednocześnie celebrować wspólne chwile. Idealnie na takie dni sprawdzają się gofry, placki czy naleśniki. Wypróbujcie przepis Karola Okrasy na naleśniki - lepszych nie jedliście!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekretny składniki naleśników Okrasy

Kucharz podzielił się swoją sekretną recepturą na puszyste naleśniki. Tajemniczym produktem jest roztopione masło dodane do surowej masy. To trik, który koniecznie musicie wypróbować. 

Zobacz także

Naleśniki z syropem kawowym 

Do puszystych naleśników Karol Okrasa przygotowuje również syrop kawowy, w którym następnie macza usmażone placki. 

Przepis na puszyste naleśniki z syropem kawowym Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 ml wody
  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • olej do smażenia

Syrop kawowy:

  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • kilka ziarenek kawy
  • limonka
  • świeża mięta

Przygotowanie:

  1. Masło roztopcie i odstawcie do przestudzenia.
  2. Do większej miski wbijcie jajko i dodajcie cukier waniliowy. Składniki wymieszajcie za pomocą rózgi do momentu rozpuszczenia się cukru.
  3. Następnie dodajcie mleko oraz wodę. Ponownie wymieszajcie. 
  4. Mąkę pszenną dodawajcie partiami, cały czas mieszając ciasto. 
  5. Na koniec dodajcie roztopione masło. Całość dokładnie wymieszajcie do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
  6. Patelnię posmarujcie niewielką ilością oleju. Na dobrze rozgrzaną powierzchnię, wylejcie porcję ciasta naleśnikowego.  
  7. Naleśniki smażcie z obu stron na złoty kolor.
  8. Na drugą, lekko rozgrzaną patelnię rozsypcie równomiernie cukier. Bez mieszania, rozpuśćcie go do uzyskania złotego koloru. 
  9. Zmrożone masło pokrójcie na kawałki i dodajcie do cukru wraz z odrobiną wody.
  10. Następnie dodajcie śmietankę, ponownie niewielką ilość wody oraz kilka ziaren kawy.
  11. Całość gotujcie do momentu zredukowania sosu, a także zmianę jego barwy.
  12. Na koniec sos przyprawcie wyciśniętym sokiem z limonki oraz posiekanymi listkami świeżej mięty.
  13. Usmażone naleśniki kolejno maczajcie w przygotowanym sosie, a następnie składajcie je w trójkąty i układajcie je na talerzu. Smacznego!
     

Czytaj także:

Komentarze