Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów
Pixabay
Newsy

Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów

Nazwano ją kawą lockdownu. Przepis jest dosłownie banalny, a efekt powala!

Internet to nie tylko źródło informacji, ale też naprawdę niekończące się źródło inspiracji, także tych kulinarnych. W trakcie pandemii krononawirusa wiele osób ponadprzeciętnie korzystało z social mediów. Może niektórzy z was kojarzą przepis, który obiegł dosłownie cały świat. Chodzi o przepis na puszystą kawę Dalgona.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszna puszysta kawa hitem lockdownu

Kawa Dalgona powstaje przez ubicie trzech składników: cukru, kawy rozpuszczalnej i wody. Powstaje z niej pokaźna piana, która ma słodki i intensywnie kawowy smak. Internauci wręcz zakochali się w tym przepisie. W wielu domach na potęgę dalej ubija się cukier z kawą i pija tą efektowną kawę, którą w zasadzie można nazwać deserem.

Przepis na kawę Dalgona

Żeby zrobić kawę Dalgona potrzebujecie tylko 3 składników.

Składniki na kawę Dalgona

  • 2 łyżeczki kawy instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki wrzącej wody
  • Duża szklanka mleka
Zobacz także
Zamiast kawy wlejcie do zaparzacza mleko. Wyjdzie wam coś przepysznego

Zamiast kawy wlejcie do zaparzacza mleko. Wyjdzie wam coś przepysznego

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)

Co zamiast cukru do herbaty? Ten zdrowy produkt dostaniecie w każdym sklepie

Przygotowanie kawy Dalgona

  1. Wsypcie do miski lub filiżanki cukier i kawę instant.
  2. Zagotujcie wodę. Wlej wodę do kawy wymieszanej z cukrem. Uważajcie, żeby dodać jej dokładnie tyle samo, ile cukru i kawy.
  3. Ubijajcie kawę z cukrem i wodą. Możecie wykorzystać do tego misker, ręczny spieniacz do mleka lub zrobić to po prostu kuchenną rózgą.
  4. Bądźcie cierpliwi i ubijajcie kawę do czasu powstania efektownej pianki.
  5. Wlejcie zimne lub podgrzane mleko do szklanki. Możecie dodać o niej kostki lodu.
  6. Wyłóżcie kawową pianę na mleku. Piana powinna utrzymać się na kawie.

Ozdobienie kawy Dalgona

Kawa prezentuje się naprawdę szykownie już w ten sposób. Niektórzy postanowili jeszcze dodatkowo ją udekorować. Najczęściej posypywali oni kawę kakao w proszku, dekorowali kawą instant, inką, cukrem pudrem, kruszonymi herbatnikami lub cukrową posypką. Niektórzy chwalą sobie dodatek cynamonu do kawy.

Tak podana kawa nie jest dietetyczna, ale może stanowić świetny deser. Jeśli gościcie wielbicieli słodkiej kawy na pewno zyskacie ich uznanie, jeśli zaserwujecie im taki deser.

 

Czytaj także:

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności
Screen YouTube
Newsy
Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności
Czy słyszeliście kiedyś o Norwegian Egg Coffee? Ten dość niecodzienny sposób picia kawy zdobywa coraz więcej zwolenników na całym świecie.

Picie kawy jest dla wielu z nas wielką przyjemnością i porannym rytuałem, bez którego nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia. Kawa nie tylko wspaniale smakuje, ale też pobudza, dodaje energii i poprawia sprawność naszego umysłu. Kawę można pić na różne sposoby. Jedni preferują tradycyjną „małą czarną" bez dodatków. Drudzy piją kawę z mlekiem i z cukrem, a jeszcze inni z samym mlekiem lub samym cukrem. Czy wpadlibyście kiedyś na pomysł, żeby dodać do kawy surowe jajko ? W jakim celu się to robi? Przekonajcie się! Czym jest Norwegian Egg Coffee? Norweska kawa (nazywa się ją również szwedzką kawą jajeczną lub skandynawską kawą jajeczną) to popularny w Skandynawii, zwłaszcza w Norwegii i Szwecji, sposób przyrządzania kawy z jajkiem. Jest to metoda parzenia kawy polegająca na mieszaniu zmielonych ziaren kawy z surowym jajkiem. Mieszaninę dodaje się do wody i gotujce aż do zaniku piany. Mieszkańcy Norwegii są bardzo dumni z tego przepisu i twierdzą, że tak przyrządzona kawa jest po prostu najlepsza na świecie. Kawa z dodatkiem surowego jajka nabiera ładnej bursztynowej barwy i jest bardzo przyjemna w smaku. Ci, którzy ją pili twierdzą, że jest tak dobra, że w ogóle nie trzeba do niej dodawać cukru ani mleka. Jak ją przygotować? Przepis na norweską kawę Do przygotowania norweskiej kawy będziecie potrzebować 3 składników, które na pewno macie w kuchni. 3 filiżanki wody 3 łyżki świeżo zmielonej kawy dobrej jakości jajko niewielki garnek Przygotowanie: Przesypcie zmieloną kawę do niewielkiego naczynia i wbijcie do środka jajko. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli składniki nie chcą się połączyć warto dodać odrobinę wody). Gotujemy wodę i...

Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Przepisy
Ta kawa powala wszystkich na kolana. Nikt jej nie odmówi
Późna jesień to pora, w której chętnie sięgamy po przyprawy korzenne, takie jak np. cynamon. Warto dodać je także do naszej codziennej kawy.

Wielu z nas zaczyna swój poranek od świeżo zaparzonej kawy . Często sam jej zapach pozwala nam na w miarę szybki rozruch i wejście w nowy dzień z odpowiednią dozą energii. Co jednak zrobić, gdy do gry wkracza rutyna? Warto przełamać ją ciekawym smakiem swojej porannej kawy! Sposobów na parzenie kawy jest całkiem sporo. Od najprostszej metody, zwanej powszechnie „zalewajką”, przez różnego rodzaju ekspresy ciśnieniowe, aż do parzenia kawy na sposób turecki. My z kolei zdradzimy wam, w jaki sposób smacznie można wykorzystać kawę rozpuszczalną. Co zrobić z kawy rozpuszczalnej? Niedoceniana często kawa rozpuszczalna często zalega nam na półkach. Dodając do naparu z granulek kawy kilka innych składników, możemy uzyskać niezwykle ciekawe efekty. Intensywny smak i zapach cynamonu, a także aromat pomarańczowej skorki w połączeniu z kawą pobudzą niejednego śpiocha! Lubicie kawę z mlekiem ? Dla większego efektu możemy jeszcze dodatkowo spienić mleko. W tym celu warto zaopatrzyć się w niedrogi, a przydatny przedmiot, jakim jest spieniacz mleka do kawy. Zasilany bateriami przyrząd w mig zrobi pianę na podgrzanym mleku. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się kawą jak z kawiarni za grosze! Przepis na kawę cynamonowo-pomarańczową: Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej Pół łyżeczki cynamonu 1-2 łyżeczki brązowego cukru 50 ml mleka 150 ml wody Szczypta kakao Przygotowanie: W małym rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej. Kawę zaparzamy w szklance , zalewając ją przygotowanym naparem z przyprawami. Opcjonalnie słodzimy kawę brązowym cukrem (możemy śmiało posłodzić ją także cukrem białym). Do filiżanki lub kubka wlewamy gorące...

Sernik dalgona coffee robią wszyscy. Kawowy sernik bez pieczenia, który musicie spróbować
Newsy
Sernik dalgona coffee robią wszyscy. Kawowy sernik bez pieczenia, który musicie spróbować
Pyszny i prosty do zrobienia kawowy sernik bez pieczenia to idealna propozycja na nadchodzące cieplejsze dni. Sprawdzi się doskonale, gdy chcecie zaskoczyć gości.

Pamiętacie jak rok temu podczas pierwszego lockdownu, hitem stała się kawa dalgona coffee ? Do jej przygotowania potrzeba tylko 3 składników: kawy rozpuszczalnej, cukru i wody. Po przyrządzeniu kawa ma cudowną, kremową i puszystą piankę. W tym roku hitem jest sernik na zimno o smaku dalgona coffee. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, poradzą sobie z nim nawet osoby z mniejszym doświadczeniem w kuchni. Kawowy sernik bez pieczenia dalgona coffee – przepis Składniki na spód Opakowanie ciastek pełnoziarnistych albo maślanych 80g masła Składniki na masę serową 500g serka śmietankowego twarogu z pudełka 350 ml śmietanki kremówki 30-36% 1 kubeczek kwaśnej śmietany Pół szklanki cukru pudru Łyżeczka soku z cytryny Składniki na dalgona coffee 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki wrzącej wody Składniki na polewę Tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie Ciasteczka pokruszcie na drobne kawałeczki – palcami, za pomocą blendera albo włóżcie je do torebki i rozkruszcie przy użyciu wałka. Masło rozpuśćcie w garnku na małym ogniu lub w mikrofali i wlejcie do ciasteczek. Dno okrągłej formy wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie przełóżcie masę ciasteczkową i dokładnie wyrównajcie powierzchnię. Wstawcie do lodówki, żeby spód się schłodził. W kubku lub miseczce zróbcie dalgona coffee - połączcie po 3 łyżki cukru, kawy rozpuszczalnej i wrzątku – ubijajcie przez kilka minut, aż mieszanka stanie się mocno kremowa i gęsta. Ubijcie na wysokich obrotach schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Ser przepuście przez maszynkę albo zmiksujcie mikserem na wysokich obrotach. Do masy serowej dodajcie kwaśną śmietanę i cukier puder,...

AdobeStock
Newsy
Skandynawowie piją kawę z… serem z mleka renifera. Wy możecie spróbować z kozim. Odważycie się?
Słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem sera? Jeśli nie, to koniecznie musicie jej spróbować.

Niektórzy piją kawę z mlekiem, inni z cukrem, a kolejni ze śmietanką lub klasycznie – bez żadnych dodatków. Są też tacy, którzy piją kawę z... serem, jak Skandynawowie. Skąd wzięła się ta ich nietypowa tradycja? Skandynawowie piją kawę z serem z mleka renifera - kaffeost Kawę można podawać na wiele różnych sposobów, ale czy słyszeliście kiedyś o tym, żeby dodawać do niej ser? To nietypowe połączenie nosi nawet swoją nazwę – kaffeost. Do klasycznej, czarnej kawy dodają kawałki specjalnego gatunku sera, który produkuje się z mleka kóz, krów lub reniferów. Zgodnie z tradycją w północnej Skandynawii, kaffeost to napój/posiłek, w którym kostki sera są wkładane do filiżanki kawy. Ser przesiąka kawą niczym biszkopt. Kawę taką najczęściej podaje się w pięknym kubku wyrzeźbionym z pęczka brzozy (guzowatego wzrostu drzewa). Największymi koneserami takiego sposobu picia kawy są Szwedzi i Finowie.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Vájsás (@vajsas) Dodawany przez nich do kawy ser przypomina nieco ser halloumi. Ma delikatny smak i jest bardzo zwarty. Dużą popularnością cieszy się w Skandynawii tradycyjny fiński ser Leipäjuusto, nazywany również serem chlebowym. Ser ten jest pieczony i wytwarza się go z mleka krowiego lub reniferowego. Na rynku dostępne są również wersje na bazie mleka krowiego i koziego. Nazwa ta nie ma bynajmniej związku z tym, że ma on w sobie kawałki chleba, ponieważ tak naprawdę z chlebem nie ma on nic wspólnego. Chodzi tu bardziej o...