Internet to nie tylko źródło informacji, ale też naprawdę niekończące się źródło inspiracji, także tych kulinarnych. W trakcie pandemii krononawirusa wiele osób ponadprzeciętnie korzystało z social mediów. Może niektórzy z was kojarzą przepis, który obiegł dosłownie cały świat. Chodzi o przepis na puszystą kawę Dalgona.

Pyszna puszysta kawa hitem lockdownu

Kawa Dalgona powstaje przez ubicie trzech składników: cukru, kawy rozpuszczalnej i wody. Powstaje z niej pokaźna piana, która ma słodki i intensywnie kawowy smak. Internauci wręcz zakochali się w tym przepisie. W wielu domach na potęgę dalej ubija się cukier z kawą i pija tą efektowną kawę, którą w zasadzie można nazwać deserem.

Przepis na kawę Dalgona

Żeby zrobić kawę Dalgona potrzebujecie tylko 3 składników.

Składniki na kawę Dalgona

  • 2 łyżeczki kawy instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki wrzącej wody
  • Duża szklanka mleka

Przygotowanie kawy Dalgona

  1. Wsypcie do miski lub filiżanki cukier i kawę instant.
  2. Zagotujcie wodę. Wlej wodę do kawy wymieszanej z cukrem. Uważajcie, żeby dodać jej dokładnie tyle samo, ile cukru i kawy.
  3. Ubijajcie kawę z cukrem i wodą. Możecie wykorzystać do tego misker, ręczny spieniacz do mleka lub zrobić to po prostu kuchenną rózgą.
  4. Bądźcie cierpliwi i ubijajcie kawę do czasu powstania efektownej pianki.
  5. Wlejcie zimne lub podgrzane mleko do szklanki. Możecie dodać o niej kostki lodu.
  6. Wyłóżcie kawową pianę na mleku. Piana powinna utrzymać się na kawie.

Ozdobienie kawy Dalgona

Kawa prezentuje się naprawdę szykownie już w ten sposób. Niektórzy postanowili jeszcze dodatkowo ją udekorować. Najczęściej posypywali oni kawę kakao w proszku, dekorowali kawą instant, inką, cukrem pudrem, kruszonymi herbatnikami lub cukrową posypką. Niektórzy chwalą sobie dodatek cynamonu do kawy.

Zobacz także:

Tak podana kawa nie jest dietetyczna, ale może stanowić świetny deser. Jeśli gościcie wielbicieli słodkiej kawy na pewno zyskacie ich uznanie, jeśli zaserwujecie im taki deser.

 

Czytaj także: