
Internet to nie tylko źródło informacji, ale też naprawdę niekończące się źródło inspiracji, także tych kulinarnych. W trakcie pandemii krononawirusa wiele osób ponadprzeciętnie korzystało z social mediów. Może niektórzy z was kojarzą przepis, który obiegł dosłownie cały świat. Chodzi o przepis na puszystą kawę Dalgona.
Pyszna puszysta kawa hitem lockdownu
Kawa Dalgona powstaje przez ubicie trzech składników: cukru, kawy rozpuszczalnej i wody. Powstaje z niej pokaźna piana, która ma słodki i intensywnie kawowy smak. Internauci wręcz zakochali się w tym przepisie. W wielu domach na potęgę dalej ubija się cukier z kawą i pija tą efektowną kawę, którą w zasadzie można nazwać deserem.
Przepis na kawę Dalgona
Żeby zrobić kawę Dalgona potrzebujecie tylko 3 składników.
Składniki na kawę Dalgona
- 2 łyżeczki kawy instant
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki wrzącej wody
- Duża szklanka mleka
Przygotowanie kawy Dalgona
- Wsypcie do miski lub filiżanki cukier i kawę instant.
- Zagotujcie wodę. Wlej wodę do kawy wymieszanej z cukrem. Uważajcie, żeby dodać jej dokładnie tyle samo, ile cukru i kawy.
- Ubijajcie kawę z cukrem i wodą. Możecie wykorzystać do tego misker, ręczny spieniacz do mleka lub zrobić to po prostu kuchenną rózgą.
- Bądźcie cierpliwi i ubijajcie kawę do czasu powstania efektownej pianki.
- Wlejcie zimne lub podgrzane mleko do szklanki. Możecie dodać o niej kostki lodu.
- Wyłóżcie kawową pianę na mleku. Piana powinna utrzymać się na kawie.
Ozdobienie kawy Dalgona
Kawa prezentuje się naprawdę szykownie już w ten sposób. Niektórzy postanowili jeszcze dodatkowo ją udekorować. Najczęściej posypywali oni kawę kakao w proszku, dekorowali kawą instant, inką, cukrem pudrem, kruszonymi herbatnikami lub cukrową posypką. Niektórzy chwalą sobie dodatek cynamonu do kawy.
Tak podana kawa nie jest dietetyczna, ale może stanowić świetny deser. Jeśli gościcie wielbicieli słodkiej kawy na pewno zyskacie ich uznanie, jeśli zaserwujecie im taki deser.
Czytaj także: