Internet to nie tylko źródło informacji, ale też naprawdę niekończące się źródło inspiracji, także tych kulinarnych. W trakcie pandemii krononawirusa wiele osób ponadprzeciętnie korzystało z social mediów. Może niektórzy z was kojarzą przepis, który obiegł dosłownie cały świat. Chodzi o przepis na puszystą kawę Dalgona.
Pyszna puszysta kawa hitem lockdownu
Kawa Dalgona powstaje przez ubicie trzech składników: cukru, kawy rozpuszczalnej i wody. Powstaje z niej pokaźna piana, która ma słodki i intensywnie kawowy smak. Internauci wręcz zakochali się w tym przepisie. W wielu domach na potęgę dalej ubija się cukier z kawą i pija tą efektowną kawę, którą w zasadzie można nazwać deserem.
Przepis na kawę Dalgona
Żeby zrobić kawę Dalgona potrzebujecie tylko 3 składników.
Składniki na kawę Dalgona
- 2 łyżeczki kawy instant
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki wrzącej wody
- Duża szklanka mleka
Przygotowanie kawy Dalgona
- Wsypcie do miski lub filiżanki cukier i kawę instant.
- Zagotujcie wodę. Wlej wodę do kawy wymieszanej z cukrem. Uważajcie, żeby dodać jej dokładnie tyle samo, ile cukru i kawy.
- Ubijajcie kawę z cukrem i wodą. Możecie wykorzystać do tego misker, ręczny spieniacz do mleka lub zrobić to po prostu kuchenną rózgą.
- Bądźcie cierpliwi i ubijajcie kawę do czasu powstania efektownej pianki.
- Wlejcie zimne lub podgrzane mleko do szklanki. Możecie dodać o niej kostki lodu.
- Wyłóżcie kawową pianę na mleku. Piana powinna utrzymać się na kawie.
Ozdobienie kawy Dalgona
Kawa prezentuje się naprawdę szykownie już w ten sposób. Niektórzy postanowili jeszcze dodatkowo ją udekorować. Najczęściej posypywali oni kawę kakao w proszku, dekorowali kawą instant, inką, cukrem pudrem, kruszonymi herbatnikami lub cukrową posypką. Niektórzy chwalą sobie dodatek cynamonu do kawy.
Zobacz także:
Tak podana kawa nie jest dietetyczna, ale może stanowić świetny deser. Jeśli gościcie wielbicieli słodkiej kawy na pewno zyskacie ich uznanie, jeśli zaserwujecie im taki deser.
Czytaj także: