
Chrupiąca surówka to konieczny dodatek do każdego obiadu. Jest to raczej polska specyfika - w innych krajach codzienne jedzenie świeżych warzyw w postaci sałatki wraz z głównym posiłkiem wcale nie jest aż tak częste.
Proponujemy wam dość niezwykły przepis na surówkę biskupa. Swoją nazwę zawdzięcza oczywiście mocnej, purpurowej barwie, która może się kojarzyć z fioletową (a dokładniej rubinową) sutanną noszoną przez biskupów i arcybiskupów. Kolor tej surówki to oczywiście zasługa czerwonej kapusty, która stanowi tutaj główny składnik.
Dodaje się do niej też kilka innych produktów, ale najważniejszym jest chrzan. To właśnie on dodaje lekko pikantnego i bardzo wyrazistego smaku, dzięki czemu surówka nigdy nie jest mdła. Wypróbujcie poniższy przepis i zróbcie ją na kolejny obiad.
Przepis na surówkę biskupa
Składniki:
-
1 nieduża główka czerwonej kapusty
-
1 jabłko
-
2 marchewki
-
3 łyżki majonezu
-
3 łyżki jogurtu naturalnego
-
2 łyżki soku z cytryny
-
1 łyżka chrzanu
-
szczypta cukru
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Obierzcie kapustę z wierzchnich liści, a następnie poszatkujcie ją bardzo drobno.
-
Z kolei obraną marchew i jabłka zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wymieszajcie z kapustą.
-
Dodajcie do warzyw jeszcze majonez, jogurt naturalny oraz koniecznie chrzan, który nadaje sałatce wyjątkowego smaku.
-
Doprawcie jeszcze solą, pieprzem, szczyptą cukru i wlejcie troszkę soku z cytryny. Wymieszajcie.
-
Gotową surówkę odłóżcie do lodówki na co najmniej pół godziny przed podaniem. Smacznego!
Jak wykorzystać czerwoną kapustę w kuchni?
Czerwona kapusta to oczywiście pozycja obowiązkowa w śląskiej kuchni. Robi się z niej klasyczną modrą kapustę, koniecznie jako dodatek do rolady z kluskami. Warzywo to wykorzystacie też do zrobienia innych smacznych potraw. Poznajcie kilka przepisów autorstwa użytkowników Gotujmy.pl: