Purpurowa surówka biskupa to mój hit na przyjęcia. 1 składnik dodaje jej supersmaku
Flickr
Newsy

Purpurowa surówka biskupa to mój hit na przyjęcia. 1 składnik dodaje jej supersmaku

To tylko kilka składników, a efekt jest fantastyczny. Surówka biskupa pięknie wygląda, zabawnie się nazywa i fenomenalnie smakuje. Poznajcie przepis i zróbcie ją sami.

Chrupiąca surówka to konieczny dodatek do każdego obiadu. Jest to raczej polska specyfika - w innych krajach codzienne jedzenie świeżych warzyw w postaci sałatki wraz z głównym posiłkiem wcale nie jest aż tak częste.

Proponujemy wam dość niezwykły przepis na surówkę biskupa. Swoją nazwę zawdzięcza oczywiście mocnej, purpurowej barwie, która może się kojarzyć z fioletową (a dokładniej rubinową) sutanną noszoną przez biskupów i arcybiskupów. Kolor tej surówki to oczywiście zasługa czerwonej kapusty, która stanowi tutaj główny składnik.

Dodaje się do niej też kilka innych produktów, ale najważniejszym jest chrzan. To właśnie on dodaje lekko pikantnego i bardzo wyrazistego smaku, dzięki czemu surówka nigdy nie jest mdła. Wypróbujcie poniższy przepis i zróbcie ją na kolejny obiad. 

Przepis na surówkę biskupa

Składniki:

  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty

  • 1 jabłko

  • 2 marchewki

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka chrzanu

  • szczypta cukru

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
surówka_z_marchewki_i_brzoskwini

Nie jabłko i nie rodzynki, tylko ten owoc dodaję do surówki z marchewki. Nie ma lepszej do kotletów i kopytek

Sałatka papieska to specjał mojej cioci. Wyrywamy sobie miskę z rąk przy obiedzie

Sałatka papieska to specjał mojej cioci. Wyrywamy sobie miskę z rąk przy obiedzie

Przygotowanie:

  1. Obierzcie kapustę z wierzchnich liści, a następnie poszatkujcie ją bardzo drobno. 

  2. Z kolei obraną marchew i jabłka zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wymieszajcie z kapustą.

  3. Dodajcie do warzyw jeszcze majonez, jogurt naturalny oraz koniecznie chrzan, który nadaje sałatce wyjątkowego smaku.

  4. Doprawcie jeszcze solą, pieprzem, szczyptą cukru i wlejcie troszkę soku z cytryny. Wymieszajcie.

  5. Gotową surówkę odłóżcie do lodówki na co najmniej pół godziny przed podaniem. Smacznego!

Jak wykorzystać czerwoną kapustę w kuchni?

Czerwona kapusta to oczywiście pozycja obowiązkowa w śląskiej kuchni. Robi się z niej klasyczną modrą kapustę, koniecznie jako dodatek do rolady z kluskami. Warzywo to wykorzystacie też do zrobienia innych smacznych potraw. Poznajcie kilka przepisów autorstwa użytkowników Gotujmy.pl: