Puree z tego warzywa będzie lepsze niż tradycyjne tłuczone ziemniaki. Dodajcie to samo, co do kartofli  
Flickr
Newsy

Puree z tego warzywa będzie lepsze niż tradycyjne tłuczone ziemniaki. Dodajcie to samo, co do kartofli  

Puree z ziemniaków i ziemniaki w całości gotowane do każdego obiadu. To może znudzić się każdemu. Jeżeli potrzebujecie odmiany i czegoś naprawdę wyjątkowego, wypróbujcie ten przepis. 

Niemal wszyscy przyznają, że kalafior to po prostu świetne warzywo. W wersji klasycznej podawane w całości, okraszone jedynie bułką tartą z masłem lub w postaci zupy kalafiorowej. To jednak nie koniec jego kulinarnych możliwości. Potraw z kalafiorem jest wiele. Wszystkie z nich są pyszne i zdrowe, bo kalafior ma niski indeks glikemiczny, ale wciąż mało znane. Przedstawiamy wam jedną z nich. 

Przepis na puree z kalafiora w dwóch wersjach

Dziś zaprezentujemy wam dwie wersje przepisu na takie puree. Jeżeli jesteście na diecie, z pewnością spodoba wam się pierwsza z nich - dietetyczna i pełna smaku z dodatkiem czosnku. Jeżeli z kolei przywiązaliście się do smaku masła i śmietany w tradycyjnym puree – druga będzie dla was idealna. Sprawdźcie obie. 

Przepis na puree z kalafiora (wersja podstawowa, dietetyczna) 

Składniki: 

  • pół kalafiora 

  • 1 ząbek czosnku 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek 

  • sól 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyty kalafior podzielcie na mniejsze części i wrzućcie je do gotującej się wody. Gotujcie, aż zmiękną (około 15–20 minut). 

  1. Zetrzyjcie ząbek czosnku i podsmażcie go na oliwie z oliwek.  

  1. Odlejcie wodę z kalafiora i dodajcie do niego czosnek z oliwą i sól. Całość zmiksujcie. Gotowe. 

Zobacz także
Idealne tłuczone ziemniaki z dodatkami. Nie wpadlibyście na to, jak można poprawić smak puree

Idealne tłuczone ziemniaki z dodatkami. Nie wpadlibyście na to, jak można poprawić smak puree

Zielone puree z groszkiem. Tak samo pyszne, a zdrowsze niż klasyczne

Zielone puree z groszkiem. Tak samo pyszne, a zdrowsze niż klasyczne

Przepis na puree z kalafiora (wersja z masłem i śmietaną) 

Składniki: 

  • kalafior około 800 g 

  • 3 łyżki masła  

  • 4 łyżki śmietanki 30 proc. 

  • 3 łyżki śmietany 18 proc.  

  • sól  

Sposób przygotowania: 

  1. Kalafior pokrójcie na mniejsze części i ugotujcie (aż będzie miękki, około 15 – 20 minut). 

  1. Następnie przenieście go do naczynia, w którym dodajcie pozostałe składniki, czyli masło, śmietankę, śmietanę i sól. 

  1. Wszystko dokładnie zmiksujcie do momentu uzyskania konsystencji puree. 

  1. Jeśli masa jest zbyt rzadka, podgrzejcie ją do momentu zagęszczenia. 

  1. Podawajcie zaraz po przyrządzeniu. Puree z kalafiora najlepiej smakuje na ciepło. 

Smacznego! 

Źródło: dziendobry.tvn.pl, wegeprzepis.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej niż myślicie
AdobeStock
Newsy
Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej, niż myślicie
Wiele osób popełnia podstawowy błąd przy gotowaniu kalafiora. Chodzi o czas jego gotowania. Jak długo powinien gotować się kalafior? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Chętnie zjadamy go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu – najczęściej w połączeniu z pyszną zasmażką z masła i bułki tartej. Dlaczego warto jeść kalafior? Dietetycy zalecają spożywać to warzywo jak najczęściej, ponieważ jest ono bardzo zdrowe. Kalafior jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy B i witaminy E. Dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, sód i żelazo. Zawiera też trochę białka i błonnika pokarmowego. Poza tym ma bardzo mało kalorii – w 100 g surowego kalafiora jest tylko 24,9 kalorii. Warzywo to jest dobrze znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, wspomaga trawienie i wydalanie toksyn z organizmu, wzmacnia kości, a nawet ma działanie przeciwnowotworowe. Ile gotuje się kalafior? Wiele osób popełnia błąd przy gotowaniu kalafiora i gotuje go zbyt długo, doprowadzając warzywo do rozgotowania. Ile prawidłowo powinien się gotować kalafior? Krócej, niż myślicie, bo tylko 15 minut dla całej główki. Jak ugotować kalafior, żeby był miękki? Na początku obierzcie go z liści, umyjcie pod zimną wodą i rozdrobnijcie na kilka mniejszych kawałków. W garnku zagotujcie około 3 l wody z trzema łyżeczkami soli i jedną łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wrzućcie do niej kawałki kalafiora. Mniejsze kawałki gotujcie nawet krócej niż kwadrans, wystarczy 8 minut. Kalafior powinien gotować się bez przykrycia. Jak długo? Średniej wielkości kalafior powinien być miękki już po upływie 15 minut. Jak sprawdzić, czy warzywo jest gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli widelec łatwo wejdzie w kalafiora, to znaczy, że jest on ugotowany. Dla tych, którzy wolą jeść...

Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek
Te kotlety z kalafiora bez grama mięsa to prawdziwy hit – zróbcie je na obiad, a wasi domownicy będą zachwyceni. Wypróbujcie prosty przepis.

Gdy znudzą się wam mięsne kotlety ze schabu i mięsa mielonego, zróbcie na obiad smaczne kotlety wegetariańskie z kalafiora – przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a smak niepowtarzalny. Wykorzystajcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysł na obiad bez mięsa Bezmięsny obiad wcale nie musi być nudny! Istnieje wiele pomysłów na przyrządzenie całkowicie wegetariańskiego obiadu, który będzie bardzo smaczny i sycący. Poniżej podajemy wam propozycje na jarskie dania, które warto wykorzystać gdy nie będziecie mieli już ochoty na mięso: Przepis na wegetariański gulasz Przepis na jarskie gołąbki Przepis na wegetariańskie flaczki z boczniaków Przepis na kotlety z kalafiora Do przygotowania smacznych kotletów z kalafiora potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kalafior 2 jajka 5 łyżek bułki tartej Pół pęczka świeżego koperku Sól Pieprz Oraz: Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Umyjcie kalafiora i podzielcie go na mniejsze kawałki. Różyczki przełóżcie do garnka z zimną wodą, posólcie i gotujcie do miękkości. Kalafior średniej wielkości powinien się gotować przez około 15 minut bez przykrycia. Po ugotowaniu odcedźcie kalafiora i ostudźcie. Następnie przełóżcie go do miski (lub garnka, zależy jak wam wygodniej) i rozgniećcie tłuczkiem do ziemniaków. Możecie to zrobić delikatnie lub mocniej w zależności od tego, czy preferujecie gładką masę z kalafiora, czy lubicie wyczuwalne kawałki różyczek. Dodajcie do kalafiora jajka, 5 łyżek bułki tartej, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie. Formujcie z masy niewielkie kotlety i każdy obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej i na gorący tłuszcz kładźcie kotlety. Smażcie na średnim ogniu z obu stron na...

Kotleciki z kalafiorem
Flickr/mimiczoko
Newsy
Twoje dzieci nie lubią warzyw? Oto prosty sposób, by przemycić je w tradycyjnych kotlecikach
Warzywa powinniśmy jeść od najmłodszych lat. Jeśli wasze dzieci mają z tym problem, zróbcie danie, które z pewnością przypadnie im do gustu. Sami też będziecie się nim zajadać!

Dziecięce podniebienie to prawdziwie wymagający konsument. Młodemu pokoleniu niełatwo dogodzić. Jest jednak kilka potraw, które maluchy zjedzą z przyjemnością. Przedstawiamy jedną z nich. Charakterystyczny zapach O ile kalafior nie zachęca nas swoim zapachem podczas gotowania, to z pewnością do jedzenia zachęcą nas jest jego wyjątkowe właściwości i bogaty skład. To jedno z warzyw, którego nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy, nawet całkiem dorosły łakomczuch. Kalafior ma silne działanie przeciwnowotworowe, co zostało niejednokrotnie udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i jest wskazany dla osób z reumatyzmem. Spożywanie kalafiora, a także brokułów, może zmniejszyć ryzyko rozwoju agresywnego raka prostaty. Naukowcy z Ameryki Północnej i Kanady przekonują do częstego jedzenia kalafiora. Ich zdaniem warzywo zawiera substancje, które mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ustalono, że dzienne spożycie 50 g kalafiora zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej, gardła i krtani nawet o 28 procent! Przepis na kotlety mielone z kalafiorem Jeżeli jesteście fanami kalafiora i chcecie przekonać do jego smaku i zalet młodsze pokolenie, proponujemy wypróbowanie poniższego bardzo prostego przepisu. Wystarczy do tradycyjnych mielonych dodać pół małego kalafiora. Gwarantujemy, że wasze dzieci poproszą o dokładkę! Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, pół małego kalafiora, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtaczania, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu ziołowego, Olej do smażenia. Sposób przygotowania Płuczemy pod...

Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!
AdobeStock
Newsy
Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!
Lubicie jeść kalafiora? Przygotujcie wspaniałą przekąskę do obiadu w postaci kiszonego kalafiora. Ten smak na długo zawładnie waszymi podniebieniami!

Kalafior może być spożywany na wiele różnych sposobów. Jedni go gotują i podają z masłem i bułką tartą, drudzy pieką go w piekarniku z dodatkiem ulubionych przypraw, jeszcze inni spożywają go na surowo. Jeżeli szukacie ciekawej i niebanalnej przekąski do obiadu, przygotujcie kiszonego kalafiora . Kiszony kalafior do obiadu Na pewno wiecie, jak zbawienne działanie mają na nasz organizm kiszonki . Z uwagi na obecność dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, kiszone warzywa świetnie działają na procesy metaboliczne i florę bakteryjną jelit, a także doskonale wpływają na odporność. Zwykle w polskich domach przygotowuje się kiszone ogórki , kapustę lub buraki . A co powiecie na kiszonego kalafiora? Jak smakuje kiszony kalafior? Kiszony kalafior smakuje zupełnie inaczej niż kalafior upieczony czy ugotowany. Jest chrupiący i ma kwaskowato-słodki smak. Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapki, sałatki czy obiadu, choć można go spożywać też solo. Przepis na kiszonego kalafiora Do przygotowania kiszonego kalafiora będziecie potrzebować kilku prostych składników, które na pewno macie w kuchni. Składniki: 2 średnie kalafiory 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru 3 łyżki soli 3,5 litra wody płaska łyżeczka nasion gorczycy marchewka pokrojona w plasterki 4 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyjcie i podzielcie kalafiory na różyczki. Zagotujcie w garnku wodę z solą i ostudźcie ją. W słoiku ułóżcie różyczki kalafiora, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek, pokrojony chrzan, ziele angielskie, listki laurowe, nasiona gorczycy i koper. Całość zalejcie wodą, zakręćcie słoik i dociśnijcie go czymś ciężkim. Kalafior powinien kisić się przez 3 dni. Po upływie tego czasu nadaje...