Chyba wszyscy przyznają, że kalafior to po prostu świetne warzywo. W wersji klasycznej podawane w całości, okraszone jedynie bułką tartą z masłem lub w postaci zupy kalafiorowej. To jednak nie koniec jego kulinarnych możliwości. Potraw z kalafiorem jest wiele. Wszystkie z nich są pyszne i zdrowe, bo kalafior ma niski indeks glikemiczny, ale wciąż mało znane. Przedstawiamy wam jedną z nich. 

Przepis na puree z kalafiora w dwóch wersjach

Dziś zaprezentujemy wam dwie wersje przepisu na takie puree. Jeżeli jesteście na diecie, z pewnością spodoba wam się pierwsza z nich - dietetyczna i pełna smaku z dodatkiem czosnku. Jeżeli z kolei przywiązaliście się do smaku masła i śmietany w tradycyjnym puree – druga będzie dla was idealna. Sprawdźcie obie. 

Przepis na puree z kalafiora (wersja podstawowa, dietetyczna) 

Zobacz także:

Składniki: 

  • pół kalafiora 

  • 1 ząbek czosnku 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek 

  • sól 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyty kalafior podzielcie na mniejsze części i wrzućcie je do gotującej się wody. Gotujcie, aż zmiękną (około 15–20 minut). 

  1. Zetrzyjcie ząbek czosnku i podsmażcie go na oliwie z oliwek.  

  1. Odlejcie wodę z kalafiora i dodajcie do niego czosnek z oliwą i sól. Całość zmiksujcie. Gotowe. 

Przepis na puree z kalafiora (wersja z masłem i śmietaną) 

Składniki: 

  • kalafior około 800 g 

  • 3 łyżki masła  

  • 4 łyżki śmietanki 30 proc. 

  • 3 łyżki śmietany 18 proc.  

  • sól  

Sposób przygotowania: 

  1. Kalafior pokrójcie na mniejsze części i ugotujcie (aż będzie miękki, około 15 – 20 minut). 

  1. Następnie przenieście go do naczynia, w którym dodajcie pozostałe składniki, czyli masło, śmietankę, śmietanę i sól. 

  1. Wszystko dokładnie zmiksujcie do momentu uzyskania konsystencji puree. 

  1. Jeśli masa jest zbyt rzadka, podgrzejcie ją do momentu zagęszczenia. 

  1. Podawajcie zaraz po przyrządzeniu. Puree z kalafiora najlepiej smakuje na ciepło. 

Smacznego! 

Źródło: wegeprzepis.pl