Zgrabne pulpeciki na obiad zadowolą każdego miłośnika mięsnych dań. Nie są nadmiernie ciężkie i bardzo uniwersalne - pasują zarówno do kaszy, jak i ziemniaków czy ryżu. Czasami niestety wychodzą dość twarde, ale my wiemy, jak temu zaradzić.

Co zrobić, by pulpety wyszły miękkie?

W niektórych przepisach na pulpety zaleca się, by dodać do mięsnej masy jajko. Ma ono na celu, podobnie jak w przypadku kotletów mielonych, związać wszystkie składniki. Jednak to, co sprawdza się przy kotletach, nie ma w ogóle zastosowania w przepisie na pulpety.

Po dodaniu jajka, staną się one suche i twarde. Zamiast niego, można użyć kajzerki namoczonej w mleku. Dzięki temu składnikowi pulpety nie będą się rozpadały, a do tego staną się delikatne i mięciutkie. Wypróbujcie poniższy przepis na pulpeciki z takim dodatkiem. 

Zobacz także:

Przepis na miękkie pulpety w śmietanowym sosie

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego z łopatki lub szynki

  • 1 bułka kajzerka + mleko do namoczenia

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • śmietana 18%

  • masło

  • mąka pszenna

  • świeży koperek

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Zamoczcie kajzerkę w mleku.

  2. Włóżcie mięso do miski i dodajcie bułkę odciśniętą z mleka. Doprawcie solą, pieprzem i ręcznie wyróbcie masę mięsną, aż wszystkie składniki się połączą.

  3. Zwilżcie dłonie wodą (dzięki temu masa nie będzie się do nich przyklejała). Uformujcie mięso w niewielkie kulki. 

  4. Wsypcie nieco mąki do głębokiego talerza. Każdą mięsną kulkę obtoczcie w mące i odłóżcie na bok.

  5. Rozgrzejcie na patelni łyżkę masła. Gdy już będzie gorące, ułóżcie pulpeciki i podsmażcie tak, by się zrumieniły z każdej strony.

  6. Wyjmijcie pulpety z patelni. Dodajcie na nią jeszcze trochę masła i podgrzejcie. Wrzućcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce marchewkę. Podsmażcie.

  7. Kiedy cebula już się zeszkli, wrzućcie z powrotem pulpeciki na patelnię. Wlejcie tyle wody, by przykryła pulpety.

  8. Posiekajcie koperek i wsypcie na patelnię. Kiedy jej zawartość się zagotuje, zmniejszcie ogień i duście tak długo, aż pulpeciki będą już miękkie.

  9. Na koniec wymieszajcie śmietanę z odrobiną mąki i dodajcie do sosu, by go zagęścić. Jeśli trzeba, dodajcie jeszcze soli i pieprzu do smaku.

  10. Po dodaniu śmietany, duście jeszcze około 5 minut. 

I gotowe! Takie pulpeciki wychodzą wyjątkowo miękkie i aksamitne. Możecie podawać je z ryżem albo ziemniakami.