Pulpety wychodzą twarde i suche? To wina 1 składnika. Wystarczy zamienić go na ten produkt
AdobeStock
Newsy

Pulpety wychodzą twarde i suche? To wina 1 składnika. Wystarczy zamienić go na ten produkt

Zapomnijcie o twardych jak kamień i wyschniętych na wiór pulpetach. Po prostu wymieńcie jeden składnik w przepisie i gotowe.

Zgrabne pulpeciki na obiad zadowolą każdego miłośnika mięsnych dań. Nie są nadmiernie ciężkie i bardzo uniwersalne - pasują zarówno do kaszy, jak i ziemniaków czy ryżu. Czasami niestety wychodzą dość twarde, ale my wiemy, jak temu zaradzić.

Co zrobić, by pulpety wyszły miękkie?

W niektórych przepisach na pulpety zaleca się, by dodać do mięsnej masy jajko. Ma ono na celu, podobnie jak w przypadku kotletów mielonych, związać wszystkie składniki. Jednak to, co sprawdza się przy kotletach, nie ma w ogóle zastosowania w przepisie na pulpety.

Po dodaniu jajka, staną się one suche i twarde. Zamiast niego, można użyć kajzerki namoczonej w mleku. Dzięki temu składnikowi pulpety nie będą się rozpadały, a do tego staną się delikatne i mięciutkie. Wypróbujcie poniższy przepis na pulpeciki z takim dodatkiem. 

Zobacz także
Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz

Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 

Najlepsza przyprawa do mielonych. Idealna do doprawienia kotletów  mielonych i pulpetów

Najlepsze przyprawy do mielonych. Idealne do doprawienia kotletów mielonych i pulpetów

Przepis na miękkie pulpety w śmietanowym sosie

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego z łopatki lub szynki

  • 1 bułka kajzerka + mleko do namoczenia

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • śmietana 18%

  • masło

  • mąka pszenna

  • świeży koperek

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Zamoczcie kajzerkę w mleku.

  2. Włóżcie mięso do miski i dodajcie bułkę odciśniętą z mleka. Doprawcie solą, pieprzem i ręcznie wyróbcie masę mięsną, aż wszystkie składniki się połączą.

  3. Zwilżcie dłonie wodą (dzięki temu masa nie będzie się do nich przyklejała). Uformujcie mięso w niewielkie kulki. 

  4. Wsypcie nieco mąki do głębokiego talerza. Każdą mięsną kulkę obtoczcie w mące i odłóżcie na bok.

  5. Rozgrzejcie na patelni łyżkę masła. Gdy już będzie gorące, ułóżcie pulpeciki i podsmażcie tak, by się zrumieniły z każdej strony.

  6. Wyjmijcie pulpety z patelni. Dodajcie na nią jeszcze trochę masła i podgrzejcie. Wrzućcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce marchewkę. Podsmażcie.

  7. Kiedy cebula już się zeszkli, wrzućcie z powrotem pulpeciki na patelnię. Wlejcie tyle wody, by przykryła pulpety.

  8. Posiekajcie koperek i wsypcie na patelnię. Kiedy jej zawartość się zagotuje, zmniejszcie ogień i duście tak długo, aż pulpeciki będą już miękkie.

  9. Na koniec wymieszajcie śmietanę z odrobiną mąki i dodajcie do sosu, by go zagęścić. Jeśli trzeba, dodajcie jeszcze soli i pieprzu do smaku.

  10. Po dodaniu śmietany, duście jeszcze około 5 minut. 

I gotowe! Takie pulpeciki wychodzą wyjątkowo miękkie i aksamitne. Możecie podawać je z ryżem albo ziemniakami. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 
Tomasz Strzelczyk podaje przepis na prosty i smaczny obiad. Pożywny, zdrowy i taki, żeby się nie narobić a ugościć całą rodzinę. 

Podczas przygotowania tego posiłku, znany kucharz wykorzystuje tylko jedno naczynie, a mianowicie - głęboką patelnię, jeżeli takiej nie macie, możecie też użyć garnka. Ważne jest to, że oszczędzacie sobie dodatkowego mycia naczyń.  Makaron, mielona wołowina, cebula, brokuł i pomidory z puszki to składniki, z których wasz ulubiony youtuber wyczarował smakowity obiad dla przynajmniej 4 osób.  Triki Tomasza Strzelczyka na idealne pulpety  Tomasz Strzelczyk dodaje do swoich pulpetów szczyptę chili, jeżeli jednak nie lubicie ostrych dań, po prostu zrezygnujcie z tej przyprawy.  Pulpeciki podsmażcie krótko (aż wytworzy się rumiana skorupka) na bardzo rozgrzanym tłuszczu. To ważne, gdyż nie można ich smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.   Czosnek podsmażajcie dosłownie pół minuty. W przeciwnym razie może stać się gorzki i zepsuć smak potrawy.  Podsmażanie koncentratu pomidorowego sprawia, że jest on smaczniejszy i bardziej aromatyczny.  Surowy makaron tagliatelle ułóżcie w całych gniazdkach na sosie pomidorowym, nie rozdzielajcie go.  Przepis na klopsy z makaronem i warzywami  Składniki:  250 g makaronu wstążki   500 g mielonej wołowiny  1 cebula   1/2 brokuł  2 ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżka koncentratu pomidorowego  250 ml wody lub bulionu   200 ml śmietanki 18 procent  świeżo roztarty pieprz   sól  2 łyżeczki ziół prowansalskich  szczypta chili  Sposób przygotowania:  Przyprawcie mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Dodajcie trochę słodkiej czerwonej...

Marzą wam się pulchne pulpeciki? Jest na to sposób. Wystarczy, że dodacie do nich...
Adobe Stock
Newsy
Marzą wam się pulchne pulpeciki jak u babci? Dodajcie do nich 1 składnik, a wyjdą doskonale
Na obiad dla dzieci i nie tylko doskonale sprawdzają się pulpety z indyka - delikatne i soczyste dzięki jednemu składnikowi.

Delikatne, drobiowe pulpety to świetny pomysł na obiad dla dzieci. Podane z ziemniakami i surówką pulpeciki na pewno posmakują wszystkim maluchom! Jeśli chcecie, by danie było jeszcze bardziej miękkie i pulchne, wystarczy dodać do nich tylko jeden składnik, który każdy ma w domu. Przepis na pulpety z indyka Do pulpetów najlepsze będzie mielone mięso z udźca lub filetu z indyka. Możecie zmielić mięso sami lub kupić gotowe w sklepie – zwracajcie tylko uwagę na to, czy na opakowaniu nie napisano „wyrób garmażeryjny”. Takie mięso jest gorsze w smaku. Natomiast sekretem wyjątkowo pulchnych pulpetów jest… zwykła bułka! Aby przyrządzić pulpeciki z indyka, będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki:  0,5 kg mielonego mięsa z indyka 1 bułka (może być kajzerka) 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżka masła 1 marchewka 2 łyżki świeżego koperku lub pietruszki Płaska łyżeczka kurkumy Mąka ziemniaczana Mąka pszenna Mleko Olej Sól Przygotowanie Bułkę namoczcie w wodzie lub mleku i odstawcie na 15 minut. W misce wymieszajcie mięso mielone ze startą cebulą, łyżeczką soli, łyżką koperku, odrobiną pieprzu i odciśniętą bułką. Dokładnie wyrabiajcie mięso i na koniec wbijcie jedno jajko. Z mięsa formujcie pulpeciki i następnie podsmażcie je na patelni na złoto. Do garnka wlejcie wodę lub bulion, dodajcie masło, startą marchewkę oraz kurkumę i zagotujcie. Gdy wywar się zagotuje, włóżcie do niego podsmażone pulpety. Gotujcie przez 20 minut na małym ogniu. Na koniec zagęśćcie wodę, wsypując po jednej łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej. Gotujcie jeszcze chwilę do zgęstnienia. I gotowe! Pulpety świetnie smakują posypane świeżym koperkiem lub pietruszką i podawane z ziemniakami.

Przepis Tomasza Strzelczyka na delikatne pulpeciki z karpia. Nawet nie poznacie, że są z ryby
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Przepis Tomasza Strzelczyka na delikatne pulpeciki z karpia. Nawet nie poznacie, że są z ryby
Te pulpeciki są proste w przygotowaniu, a do tego tak smaczne i rozpływające się w ustach, że zawsze już będziecie je robić. Nawet dzieci nie poznają, że kryje się w nich karp. Tomasz Strzelczyk zna się w końcu na kuchni jak mało kto. 

Mięso karpia jest często niedoceniane przez Polaków. Według byłego uczestnika programu „MasterChef" to niedobrze, bo jest wyjątkowo soczyste, miękkie i delikatne. A do tego nasze, krajowe. Karp kupiony z dobrego źródła to gwarancja, że przygotujecie najlepsze w swoim życiu pulpety.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania klopsów z karpia  Zanim przejdziemy do przedstawienia szczegółów tego wyjątkowego przepisu, zwróćcie uwagę na garść praktycznych porad prosto od pana Tomka: Po wyfiletowaniu karpia niczego nie wyrzucajcie. Z jego głowy, żeber i kręgosłupa przygotujecie pyszny wywar, w którym dusić się będą klopsiki.  W filetach przeznaczonych do mielenia znajdują się zazwyczaj drobne ości. Nie przejmujcie się nimi - stracą swoją ostrość podczas mielenia i obróbki cieplnej.  Jeżeli masa na pulpety okaże się zbyt rzadka, możecie wsypać do niej bułkę tartą.  Formujcie niewielkie pulpeciki, najlepiej wielkości orzecha włoskiego.  Przepis na klopsiki z karpia w sosie koperkowym  Składniki:   1 duży karp   włoszczyzna (marchewki, ćwiartka selera, korzeń pietruszki) ½ szklanki białego wina,   1 l wody  1 jajko   ½ szklanki płatków owsianych   mleko do namoczenia płatków  250 ml śmietanki   mąka   2 liście laurowe   ½ łyżeczki kolendry   solidna szczypta ziół prowansalskich  pęczek koperku   sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania:  Zdejmijcie skórę z karpia, odetnijcie jego głowę i wyfiletujcie.  Przygotujcie bulion na bazie głowy i...

Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpeciki jak z IKEA. Dzięki temu przepisowi odtworzycie w domu ich smak
Tomasz Strzelczyk odtworzył i podkręcił tradycyjny przepis na szwedzkie pulpeciki od giganta meblowego. Delikatne mięsne kulki z kremowym sosem i puree ziemniaczanym to coś, na co wiele osób czeka, robiąc zakupy meblowe w IKEA. Teraz przygotujecie je w domu. 

Mając pod ręką ten przepis możecie sięgać po szwedzkie pulpeciki, kiedy tylko przyjdzie wam na nie ochota. Receptura jest prosta, a składniki nie są specjalnie wyszukane i drogie. Za to smak zawala z nóg. Znany Youtuber zmienił niektóre ze składowych przepisu, by jeszcze pogłębić wasze doznania smakowe. Zobaczcie, jak przyrządza się popularne danie ze sklepu meblowego.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące przygotowania pulpecików  Tomasz Strzelczyk jak zwykle dzieli się ze swymi fanami poradami dotyczącymi przygotowania tej potrawy:  Odstawcie przygotowaną masę mięsną na dwie godziny. Dzięki temu smaki się połączą, a dodana do niej bułka tarta nasiąknie i napęcznieje. Takie pulpeciki będą delikatniejsze i bardziej smakowite.  Do lepienia pulpecików przyda się wam naczynie z wodą, w którym zwilżycie i oczyścicie dłonie przy tworzeniu kolejnych mięsnych kulek.  Możecie wykorzystać do smażenia pulpecików masło klarowane zamiast oleju, jak również ostrą musztardę do sosu zamiast łagodnej. Te zmiany podbiją smak potrawy i nadadzą jej charakteru.   Przepis na szwedzkie pulpeciki z IKEA wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:  Pulpeciki  250 g mielonego mięsa wieprzowego 500 g mielonego mięsa wołowego   1 ząbek czosnku   1 cebula   1 jajko 100 g bułki tartej   5 łyżek mleka   sól i pieprz  Sos śmietanowy   40 g mąki pszennej 40 g masła   150 ml wywaru wołowego 150 ml wywaru z warzyw   2 łyżeczki sosu sojowego  150 ml gęstej śmietany   1 łyżeczka musztardy Dijon   Sposób przygotowania: Do mielonego mięsa wsypcie bułkę tartą, wlejcie mleko, dodajcie pieprz i sól  Posiekajcie drobno cebulę i zetrzyjcie ząbek czosnku....