
Zgrabne pulpeciki na obiad zadowolą każdego miłośnika mięsnych dań. Nie są nadmiernie ciężkie i bardzo uniwersalne - pasują zarówno do kaszy, jak i ziemniaków czy ryżu. Czasami niestety wychodzą dość twarde, ale my wiemy, jak temu zaradzić.
Co zrobić, by pulpety wyszły miękkie?
W niektórych przepisach na pulpety zaleca się, by dodać do mięsnej masy jajko. Ma ono na celu, podobnie jak w przypadku kotletów mielonych, związać wszystkie składniki. Jednak to, co sprawdza się przy kotletach, nie ma w ogóle zastosowania w przepisie na pulpety.
Po dodaniu jajka, staną się one suche i twarde. Zamiast niego, można użyć kajzerki namoczonej w mleku. Dzięki temu składnikowi pulpety nie będą się rozpadały, a do tego staną się delikatne i mięciutkie. Wypróbujcie poniższy przepis na pulpeciki z takim dodatkiem.
Przepis na miękkie pulpety w śmietanowym sosie
Składniki:
-
pół kilograma mięsa mielonego z łopatki lub szynki
-
1 bułka kajzerka + mleko do namoczenia
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
śmietana 18%
-
masło
-
mąka pszenna
-
świeży koperek
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Zamoczcie kajzerkę w mleku.
-
Włóżcie mięso do miski i dodajcie bułkę odciśniętą z mleka. Doprawcie solą, pieprzem i ręcznie wyróbcie masę mięsną, aż wszystkie składniki się połączą.
-
Zwilżcie dłonie wodą (dzięki temu masa nie będzie się do nich przyklejała). Uformujcie mięso w niewielkie kulki.
-
Wsypcie nieco mąki do głębokiego talerza. Każdą mięsną kulkę obtoczcie w mące i odłóżcie na bok.
-
Rozgrzejcie na patelni łyżkę masła. Gdy już będzie gorące, ułóżcie pulpeciki i podsmażcie tak, by się zrumieniły z każdej strony.
-
Wyjmijcie pulpety z patelni. Dodajcie na nią jeszcze trochę masła i podgrzejcie. Wrzućcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce marchewkę. Podsmażcie.
-
Kiedy cebula już się zeszkli, wrzućcie z powrotem pulpeciki na patelnię. Wlejcie tyle wody, by przykryła pulpety.
-
Posiekajcie koperek i wsypcie na patelnię. Kiedy jej zawartość się zagotuje, zmniejszcie ogień i duście tak długo, aż pulpeciki będą już miękkie.
-
Na koniec wymieszajcie śmietanę z odrobiną mąki i dodajcie do sosu, by go zagęścić. Jeśli trzeba, dodajcie jeszcze soli i pieprzu do smaku.
-
Po dodaniu śmietany, duście jeszcze około 5 minut.
I gotowe! Takie pulpeciki wychodzą wyjątkowo miękkie i aksamitne. Możecie podawać je z ryżem albo ziemniakami.