
Propolis składa się z wydzielin gruczołów pszczelich, żywic drzew oraz krzewów. Wiele osób ceni go za swoje dobroczynne działanie. Nic w tym dziwnego, że nazywany jest często antybiotykiem XXI wieku.
W związku z tym łączymy go z wodą i przygotowujemy na jego bazie napój. Ponadto wchodzi on w skład wielu leczniczych nalewek. Przed spożyciem propolisu, czyli kitu pszczelego, polecamy jednak przeczytać dokładnie listę przeciwwskazań. Niektórzy, w tym alergicy, powinni zachować szczególną ostrożność.
Propolis – właściwości zdrowotne
Propolis obfituje w cenne substancje takie jak witaminy z grupy A, B, kwasy fenolowe, kumaryny, estry. Wykazuje on liczne dobroczynne właściwości. Zwalcza wirusy oraz bakterie. Rewelacyjnie wzmacnia układ odpornościowy. W związku z tym często stosowany jest przy różnych infekcjach.
Ponadto udowodniono, że ma on właściwości regenerujące. Pszczeli kit świetnie wpływa na stan naszych włosów oraz paznokci. Niektórzy wykorzystują go także podczas leczenia schorzeń skóry lub zapalenia dziąseł. Stosuje się go także w walce z:
- nadciśnieniem tętniczym,
- hiperlipidemią,
- hemoroidami,
- chorobami żołądka,
- nadżerkami.
Propolis – przeciwskazania
Propolis nie powinien być spożywany przez wszystkich. Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych, wosków oraz substancji żywicznych, może powodować u niektórych biegunkę, podrażnienie błony śluzowej żołądka, a nawet wymioty. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby uczulone na produkty pszczele i składniki roślinne.
Propolis – jak zrobić leczniczą nalewkę?
Do wykonania nalewki z propolisem należy przygotować:
- 50 g propolisu,
- 250 ml rektyfikowanego spirytusu.
Przygotowanie:
- Propolis przełóżcie do czystej butelki lub słoika. Wlejcie spirytus.
- Wszystko dokładnie wymieszajcie, a następnie odstawcie na 2 tygodnie, w ciemne, chłodne miejsce. Pamiętajcie, żeby przynajmniej 2 razy dziennie potrząsać butelką.
- Na końcu przelejcie płyn przez gazę.
Nalewkę stosuje się w formie kropli, które należy wymieszać z wodą lub cukrem. Przechowujcie ją w chłodnym oraz zacienionym miejscu. Świetnie sprawdzi się tutaj szafka kuchenna lub spiżarnia.