Psychobiotyki to bakterie probiotyczne o pozytywnym wpływie na psychikę. Co jeść, żeby poprawić samopoczucie?
Adobe Stock
Newsy

Psychobiotyki to bakterie o dobrym wpływie na psychikę. Oto, co warto, żeby poprawić samopoczucie

O diecie, która może wpłynąć na dobry humor. I nie chodzi tu o jedzenie czekolady.

Chyba każdy, kto brał kiedyś antybiotyk, zetknął się z probiotykami. Być może niektórzy z was słyszeli też o prebiotykach. Ale czy ktokolwiek wie czym są psychoprobiotyki? Otóż, mają one związek z jelitami i samopoczuciem. Wyjaśniamy czym są i gdzie można je znaleźć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Psychoprobiotyki – co to jest?

To nowy termin medyczny, którego po raz pierwszy użyto dopiero w 2013 r. Badania nad przyjaznymi bakteriami jelitowymi, które mają szczególny wpływ na psychikę ludzką, prowadzili w tym czasie psychiatra kliniczny, profesor Ted Dinan oraz neurolog, profesor John Cryan. Ich definicja została wzbogacona w 2016 r. i rozszerzona z probiotyków na dwie substancje: probiotyki i prebiotyki. Obie mogą działać podobnie, wpływając na emocje.

Dzięki badaniom i odkrytym zależnościom m.in. wzajemnego wpływu na siebie jelit i mózgu, dziś coraz częściej stosuje się psychoprobiotyki do leczenia depresji i innych dolegliwości psychicznych. Jednak działanie psychoprobiotyków jest takie samo zarówno,  gdy chodzi o poważne choroby, jak i codzienne, lepsze lub gorsze samopoczucie. Powiązania jelita – mózg można wykorzystywać i odpowiednio układając sobie jadłospis wpływać na lepszą kondycję, większy optymizm czy wigor.

Zobacz także
Co jeść w czasie przesilenia wiosennego? Te 3 produkty dodadzą energii i poprawią humor

Co jeść w czasie przesilenia wiosennego? Te 3 produkty dodadzą energii i poprawią humor

Babciny sposób na złe samopoczucie. Zróbcie ten wywar z naturalnymi antybiotykami

Babciny sposób na złe samopoczucie. Zróbcie ten wywar z naturalnymi antybiotykami

W czym znajdują się psychoprobiotyki?

Drobnoustroje żyjące w jelitach nazywane są mikrobiotą. Czym jest mikrobiota wyjaśnia w „Dzień Dobry TVN" dietetyczka kliniczna, Małgorzata różańska:

- To wszelkie drobnoustroje, które zamieszkują obszary ciała. Są to bakterie, grzyby, wirusy. Mamy ich aż tyle, że z genetycznego punktu widzenia człowiek tylko w 1 proc. jest człowiekiem.

Do niedawna sądzono, że mikroflora jelit wpływa na naszą odporność. Dziś wiadomo, że ma też wpływ na samopoczucie, emocje, zdolność do radzenia sobie ze stresem:

- Od nich zależy, jak się czujemy, czy jesteśmy szczęśliwi, czy mamy stany lękowe – dodaje dietetyczka.

Na florę bakteryjną jelit wpływają m.in psychobiotyki, które pobieramy wraz z pożywieniem. Oto, w czym są:

  • W fermentowanych produktach mlecznych takich jak kefir i jogurt
  • W kiszonkach
  • W warzywach, które zawierają w składzie m.in. fruktooligosacharydy. To szparagi, cykoria, czosnek oraz cebula

Źródło: DDTVN.pl, Izielnik.pl

Każdy o tym wie, teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek
AdobeStock
Newsy
Teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek
Nie może ich zabraknąć w żadnym polskim domu. Teraz ich wpływ na zdrowie znalazł potwierdzenie w badaniach.

Czy wasze babcie zachęcały was do jedzenia kiszonej kapusty i ogórków argumentując, że dzięki temu będziecie odporni na choroby? I miały rację! Choć dawniej kwestia wpływu kiszonek na zdrowie opierała się głównie na praktycznym doświadczeniu, teraz ich skuteczność w walce z chorobami została potwierdzona naukowo. Zdziwieni? Odkrycie naukowców Uczeni z Uniwersytetu Stanford, jednej z najbardziej prestiżowych uczelni w Stanach Zjednoczonych, przeprowadzili badanie dotyczące wpływu kiszonek na zdrowie. Potwierdziło się to, co wielu ludzi już wiedziało od dawna: Dieta ukierunkowana na mikrobiotę (drobnoustroje żyjące w organizmie człowieka – przyp. red.) może zmienić poziom odporności, zapewniając obiecującą drogę do zmniejszenia stanu zapalnego u zdrowych osób dorosłych - powiedział dr Christopher Gardner, profesor Rehnborg Farquhar i dyrektor badań nad żywnością w Stanford Prevention Research Center. Badanie wykazało, że wystarczy 10 tygodni jedzenia kiszonek, by zauważalnie zmienić mikrobiom swojego organizmu. Dochodzi do wzmocnienia odporności i zmniejszenia stanów zapalnych, które odpowiadają m.in. za reumatoidalne zapalenie stawów czy cukrzycę typu 2. Jakie kiszonki należy jeść? Warto podkreślić, że wpływ na zdrowie mają wszystkie produkty, które zostały poddane fermentacji. Mogą to być więc zarówno kiszone warzywa, jak i sfermentowane produkty mleczne, np.: Ogórki kiszone Kapusta kiszona Kimchi (koreańska kapusta kiszona) Kefir Jogurty Kombucha Wpływ kiszonek na zdrowie Jak dokładnie działają kiszonki na organizm? Zawierają one bardzo dużo kwasu mlekowego, który powstaje w trakcie fermentacji. Pozwala on oczyścić organizm, wspomaga procesy trawienne oraz wzmacnia odporność. Ponadto jedzenie kiszonek...

Nie uwierzycie co stało się przez ostatnie 20 lat z rybami z Bałtyku. Czy jecie polskie ryby?
Adobe Stock
Newsy
Jecie polskie ryby? Nie uwierzycie, co stało się przez ostatnie 20 lat z rybami z Bałtyku
Też wciąż słyszycie, że zanieczyszczenie środowiska jest coraz większe? To prawda, ale gdzieniegdzie zanieczyszczenie spada! Dzięki ludziom i temu, że są bardziej świadomi.

Mamy bardzo dobrą wiadomość. Badacze potwierdzili, że polskie ryby z Morza Bałtyckiego zawierają mniejsze stężenie dioksyn niż jeszcze 20 lat temu. Wyjaśniamy, czym są dioksyny, czy są szkodliwe dla zdrowia i jak to się stało, że zanieczyszczenie bałtyckich ryb tym rodzajem toksyn ostatnio spadło. Czym są dioksyny i na czym polega ich szkodliwość? Dioksyny to bardzo ogólna nazwa trujących związków chemicznych. To substancje silnie toksyczne, które mogą się znajdować w otaczającym nas środowisku, a z niego przenikać do żywności. Jeśli spożywamy produkty spożywcze z dioksynami, ma to negatywny wpływ zarówno na nasze samopoczucie, jak i na zdrowie. Ich obecność może wywoływać problemy związane z płodnością, trucizny te wywołują też mutacje w kodzie genetycznym i mogą zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Najczęściej mówi się, że konsekwencją narażenia organizmu na tego rodzaju toksyny są: Problemy rozrodcze Zaburzenia rozwojowe Uszkodzenie układu odpornościowego Problemy hormonalne Nowotwory Spada ilość dioksyn w Morzu Bałtyckim Morski Instytut Rybacki w Gdyni to instytucja badawcza podlegająca Ministerstwu Infrastruktury. Instytut cyklicznie bada stężenie toksyn w środowisku morskim oraz to, jaki wpływ ma ono na żyjące w Morzu Bałtyckim ryby. Gazeta Trójmiejska o spadku stężeń toksyn w badanych rybach rozmawia z prof. Joanną Szlinder-Richert, zastępczynią dyrektora ds. naukowych Instytutu. Ekspertka podkreśla, że w ostatnich latach w polskich wodach nie obserwuje się zwiększenia stężeń szkodliwych substancji. To samo dotyczy ryb żyjących na tym terenie. Jeszcze 20 lat temu były przypadki pobieranie próbek ryb, w których dopuszczalny poziom dioksyn był przekroczony. Były to pojedyncze próbki, na...

Czy warto pić sok z cytryny na czczo? Uważajcie, na początku możecie się poczuć gorzej
Sdobe Stock
Newsy
Czy warto pić wodę z sokiem z cytryny na czczo? Uważajcie, na początku możecie się poczuć gorzej
Szklanka wody z sokiem z połówki cytryny. Od tego wielu zaczyna każdy dzień. Wyjaśniamy, dlaczego to tak ważne.

Czy wiecie, że cytryna jest krzyżówką dwóch innych roślin? W średniowieczu trafiła do Europy już jako cytryna. Pierwszy jej przodek – lima pochodził z Azji, natomiast drugi – cytron, był uprawiany przez starożytnych Rzymian. Dziś cytrony uprawia się już tylko na skórkę kandyzowaną, natomiast lima jest krewną dzisiejszej limonki. Limonem i inne wartościowe składniki cytryn Po swoich przodkach cytryna odziedziczyła ważny składnik — limonem. To silny przeciwutleniacz, który ma właściwości antynowotworowe. Jego umiejętność zwalczania komórek rakowych w wielu narządach człowieka, potwierdziły liczne badania. Jednak limonem, choć jest ważny, nie wyczerpuje listy wartościowych składników tego owocu. Najczęściej słyszy się o tym, że cytryna jest bogata w witaminę C. Zawiera jej sporo, bo 53 mg na 100 g. Dzięki temu wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Z kolei rutyna, którą także można znaleźć w cytrynie, zapobiega utracie witaminy C z organizmu oraz uszczelnia naczynia krwionośne. W soku cytryn znajdują się także witamina E, witaminy z grupy B, a także mikroelementy: potas, magnez, sód, żelazo, bata-karoten i bioflawonoidy, które także wspierają odporność. Kiedy pić sok z cytryny? Czy można go pić na czczo? Dietetycy uważają, że sok z cytryny należy pić rano. Od szklanki wody z sokiem z połówki cytryny warto zaczynać każdy dzień. Działanie wody z cytryną, wypijanej na początek dnia: Woda z cytryną lepiej nawadnia organizm niż sama woda W diecie odchudzającej wypijana przed śniadaniem zmniejsza łaknienie Ma działanie energetyzujące, z powodzeniem może zastąpić poranny kubek kawy Poprawia samopoczucie Dlaczego warto pić sok z cytryny na czczo Głównym efektem picia kwaśnego soku z cytryny jest...

Była żona Egurroli porzuciła taniec i prowadzi z bratem warzywniak. „Nadal spełniam czyjeś marzenia”
ONS.pl
Newsy
Była żona Egurroli porzuciła taniec i prowadzi z bratem warzywniak. „Nadal spełniam czyjeś marzenia”
Pandemia odcisnęła spore piętno na artystach, którzy niemal z dnia na dzień zostali bez pracy. Jedną z takich osób jest utalentowana tancerka Nina Tyrka, która była w przeszłości żoną słynnego tancerza i choreografa Agustina Egurroli. Jak poradziła sobie w nowej, pandemicznej rzeczywistości? Nina wpadła na świetny pomysł i otworzyła...

Nina Tyrka, tak jak wielu polskich artystów, podczas pandemii koronawirusa, pozostała bez pracy. Tancerka wpadła jednak na pomysł, by się przebranżowić. Czym się dziś zajmuje?  Kim jest Nina Tyrka? Nina Tyrka jest znaną i utalentowaną tancerką, której popisy mogliśmy podziwiać m.in. w programie „Taniec z gwiazdami”. Wielokrotnie nagradzana podczas tanecznych konkursów Tyrka, była w przeszłości żoną słynnego polsko-kubańskiego tancerza i choreografa Agustina Egurroli. Para doczekała się nawet dziecka – w 2008 roku na świat przyszła ich córka Carmen. Czym obecnie zajmuje się Nina Tyrka? Nina Tyrka, tak jak wielu polskich artystów, podczas pandemii została praktycznie bez pracy. Celebrytka wpadła jednak na pomysł, by otworzyć własny biznes. Jaki? Nina Tyrka porzuciła taniec i postanowiła spróbować swoich sił w zupełnie innej branży. Była tancerka otworzyła wraz z bratem Piotrem... warzywniak, w którym sprzedaje świeże owoce i warzywa. Kilka dni temu Nina Tyrka wraz z bratem Piotrem, który również jest tancerzem, pojawili się w studiu "Dzień dobry TVN". Podczas wywiadu przyznali, że prowadzą własny sklep z warzywami i owocami. W trakcie rozmowy z Ewą Drzyzgą i Agnieszką Woźniak-Starak, Nina przyznała, że gdy wybuchła pandemia koronawirusa, wciąż kontynuowała taniec i prowadziła zajęcia online. Z czasem jednak stwierdziła, że to nie to samo, co spotkanie na prawdziwej sali tanecznej. Prowadząc zajęcia online, nie widzisz ludzi, nie odbierasz ich energii. Nie potrafiłam się tym w stu procentach dzielić - przyznała Nina Tyrka. Nina wraz z bratem wpadli więc na pomysł otwarcia sklepu z warzywami i owocami. Wywodzimy się z rodziny warzywniaków. I mama, i tata zajmują się tym od lat. (..) Wiedziałem, co robię -...