Przysmak ze słoika w połączeniu z młodą kapustą to niebo w gębie. Poszatkujcie, wsypcie przyprawy i podajcie z kotletami
Getty/iStock
Newsy

Przysmak ze słoika razem z młodą kapustą to niebo w gębie. Poszatkujcie, doprawcie i podajcie z kotletami

Ta surówka jest tak pyszna, że znika z półmiska w mig. Zróbcie ją i sami się przekonajcie, że następnym razem trzeba będzie przygotować co najmniej podwójną porcję. Lista składników jest krótka, a sposób przygotowania prosty jak drut.

Już trwa sezon na młodą kapustę. Zrobicie z niej wiele pyszności, np. „bigos” z młodej kapusty czy gołąbki, ale można też udusić ją po prostu na patelni i podać z kotletami schabowymi. Świetnie się sprawdza również jako główny składnik surówek. W końcu młoda kapusta jest miękka, delikatna i nieco bardziej lekkostrawna od zwykłej. Wykorzystajcie poniższy przepis, by zrobić z niej smaczną i charakterną surówkę.

Jej sekretem jest dodatek w postaci ogórków kiszonych. Nadają lekko kwaśnego i słonego posmaku, a do tego są mega chrupiące. W połączeniu z młodą kapustą, cebulą i przyprawami tworzą pyszną, wiosenną kompozycję, w sam raz do obiadu. 

Przepis na surówkę z kapusty i ogórków

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 1 czerwona cebula

  • 2 ogórki kiszone

  • oliwa z oliwek

  • koperek

  • cukier

  • sól

  • pieprz 

Zobacz także
Do surówki z marchewki babcia dodawała tylko przyprawy i ten 1 składnik. Cały smak tkwi w prostocie

Do surówki z marchewki babcia dodawała tylko przyprawy i ten 1 składnik. Cały smak tkwi w prostocie

Wystarczy 1 składnik i pyszny sos, a surówka z kapusty pekińskiej wyjdzie jak marzenie

Wystarczy 1 składnik i pyszny sos, a surówka z kapusty pekińskiej wyjdzie jak marzenie

Przygotowanie:

  1. Obierzcie kapustę z wierzchnich liści, a następnie drobno ją poszatkujcie.

  2. Obraną cebulę oraz ogórki pokrójcie w kostkę. Możecie też zetrzeć je na tarce.

  3. Wsypcie do miski poszatkowaną kapustę i dodajcie ogórki wraz z cebulą.

  4. Całość polejcie oliwą i doprawcie cukrem, solą oraz pieprzem. Posypcie posiekanym koperkiem i wymieszajcie.

  5. Odstawcie surówkę do lodówki na 20 minut przed podaniem. Smacznego!

Co daje jedzenie ogórków kiszonych?

Ogórki, poza tym, że są smaczne, wzbogacą każde danie o witaminy i minerały. Znajduje się w nich m.in. witamina A, C, E i K. Tę ostatnią zawierają właśnie kiszonki, a zaledwie jedna porcja ogórków w blisko 60% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. W ogórkach znajdziecie też wapń, potas, fosfor, sód i magnez. 

Należy też koniecznie wspomnieć o solidnej dawce błonnika, który odpowiada za sprawne działanie układu pokarmowego, oraz kwasu mlekowego. Ten powstaje w trakcie fermentacji i wzmacnia naszą odporność oraz przywraca równowagę flory bakteryjnej w jelitach. 

Kolejną mało znaną zaletą ogórków kiszonych jest to, że zawierają bardzo mało kalorii. Można więc chrupać je bez ograniczeń nawet na diecie.