
Już trwa sezon na młodą kapustę. Zrobicie z niej wiele pyszności, np. „bigos” z młodej kapusty czy gołąbki, ale można też udusić ją po prostu na patelni i podać z kotletami schabowymi. Świetnie się sprawdza również jako główny składnik surówek. W końcu młoda kapusta jest miękka, delikatna i nieco bardziej lekkostrawna od zwykłej. Wykorzystajcie poniższy przepis, by zrobić z niej smaczną i charakterną surówkę.
Jej sekretem jest dodatek w postaci ogórków kiszonych. Nadają lekko kwaśnego i słonego posmaku, a do tego są mega chrupiące. W połączeniu z młodą kapustą, cebulą i przyprawami tworzą pyszną, wiosenną kompozycję, w sam raz do obiadu.
Przepis na surówkę z kapusty i ogórków
Składniki:
-
1 główka młodej kapusty
-
1 czerwona cebula
-
2 ogórki kiszone
-
oliwa z oliwek
-
koperek
-
cukier
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Obierzcie kapustę z wierzchnich liści, a następnie drobno ją poszatkujcie.
-
Obraną cebulę oraz ogórki pokrójcie w kostkę. Możecie też zetrzeć je na tarce.
-
Wsypcie do miski poszatkowaną kapustę i dodajcie ogórki wraz z cebulą.
-
Całość polejcie oliwą i doprawcie cukrem, solą oraz pieprzem. Posypcie posiekanym koperkiem i wymieszajcie.
-
Odstawcie surówkę do lodówki na 20 minut przed podaniem. Smacznego!
Co daje jedzenie ogórków kiszonych?
Ogórki, poza tym, że są smaczne, wzbogacą każde danie o witaminy i minerały. Znajduje się w nich m.in. witamina A, C, E i K. Tę ostatnią zawierają właśnie kiszonki, a zaledwie jedna porcja ogórków w blisko 60% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. W ogórkach znajdziecie też wapń, potas, fosfor, sód i magnez.
Należy też koniecznie wspomnieć o solidnej dawce błonnika, który odpowiada za sprawne działanie układu pokarmowego, oraz kwasu mlekowego. Ten powstaje w trakcie fermentacji i wzmacnia naszą odporność oraz przywraca równowagę flory bakteryjnej w jelitach.
Kolejną mało znaną zaletą ogórków kiszonych jest to, że zawierają bardzo mało kalorii. Można więc chrupać je bez ograniczeń nawet na diecie.