Przysmak starożytnych rozprawi się z zaparciami i ukoi zszargane nerwy. Można go kupić przez cały rok
Getty/iStock
Newsy

Przysmak starożytnych rozprawi się z zaparciami i ukoi zszargane nerwy. Można go kupić przez cały rok

Drzewa, które dają te pyszne owoce uprawiano na południu Europy już kilka tysięcy lat temu. Dziś ten przysmak można kupić nawet w Polsce, a jego popularność rośnie. Zobaczcie, dlaczego warto go jeść.

Gdy myślimy o zamierzchłych czasach i starożytności, czasami trudno jest sobie wyobrazić codzienne życie ówczesnych ludzi. A już zwłaszcza to, co wtedy jedli. Jednak nasi przodkowie nie różnili się znacząco od nas, jeżeli chodzi o różne przekąski i smakołyki.

Również lubili zajadać się słodkimi owocami tak samo, jak my. Przykładem są choćby figi, które uprawiano w Egipcie i Mezopotamii już około 2750 r. p.n.e. Drzewa figowca do dziś rosną w krajach basenu Morza Śródziemnego, a ich owoce cieszą się uznaniem. 

Wartości odżywcze fig suszonych

Ze względu na zbyt trudny dla figowca klimat, w Polsce można dostać głównie figi suszone. Świeże też są dostępne, ale przez krótki okres w roku i niestety, ich cena jest dość wysoka. Na szczęście tańsza alternatywa również jest bogata w składniki odżywcze.

Suszone figi zawierają witaminę A, beta-karoten oraz potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Są bardzo słodkie, dlatego dostarczają sporo węglowodanów, ale też trochę białka oraz oczywiście błonnik pokarmowy. Ten ostatni sprawia, że figi tak doskonale wpływają na trawienie - pomagają zwalczyć zaparcia oraz zaspokajają uczucie głodu na dłużej, dzięki czemu mija chęć na podjadanie. 

Zobacz także
Zróbcie sok z tego warzywa, póki trwa na nie sezon. Daje ulgę przy zaparciach i wzmacnia kości

Zróbcie sok z tego warzywa, póki trwa na nie sezon. Daje ulgę przy zaparciach i wzmacnia kości

Leży w każdym markecie obok jabłek, a Polacy mijają je szerokim łukiem. Ukoi serce i usprawni metabolizm

Leży w każdym markecie obok jabłek, a Polacy mijają je szerokim łukiem. Ukoi serce i usprawni metabolizm

Dlaczego warto jeść suszone figi?

Pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego to tylko jedna z zalet suszonych fig. Sprawdźcie, dlaczego jeszcze warto je jeść:

  • pomagają obniżyć ciśnienie krwi i warto włączyć je do diety osób z nadciśnieniem

  • zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej

  • wzmacniają kości

  • wpływają pozytywnie na układ nerwowy i pomagają w redukcji stresu

Inspiracje na dania i przekąski z fig

Zarówno świeże, jak i suszone figi można wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Najłatwiej będzie użyć ich do owsianki, ale stanowią też pyszny dodatek do ciasta. Sprawdźcie pomysły użytkowników Gotujmy.pl na oryginalne i smaczne potrawy z wykorzystaniem fig: