śledzie z grzybami przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Przysmak jakich mało. Śledzie gajowego. Z dodatkiem grzybów wyczarujesz wykwintny smak

Obok tradycyjnych śledzi w oleju i śmietanie podczas wigilijnej kolacji możesz zaserwować również wersję z grzybami. Ryba z ich dodatkiem z pewnością podbije serce każdego smakosza i kto wie, być może na stałe zagości w twoim świątecznym menu.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Choć na pierwszy rzut oka pomysł może wydawać się lekko dziwny to w rzeczywistości śledzie gajowego smakują naprawdę wybornie! Połączenie darów morza i lasu z pewnością pozytywnie zaskoczy twoich najbliższych. Niejeden poprosi o dokładkę!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na śledzie gajowego

Będziesz potrzebować

  • 4 filety śledziowe
  • 10 gramów suszonych grzybów
  • 30 ml oleju
  • 30 ml octu
  • 1 cebulę
  • 1 łyżkę koncentratu pomidorowego
  • Szczyptę cukru
  • Przypraw i ziół: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka jałowca

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.
  2. Do średniej wielkości miski wlej wodę, a następnie wymocz w niej śledzie. Proces powtórz 3 razy (3 razy wlej świeżą wodę i wymocz śledzie). Tak przygotowane pokrój pod skosem na paski i odstaw.
  3. Cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  4. Namoczone przez noc grzyby odsącz z wody (ale jej nie wylewaj), pokrój w paski, a następnie dodaj do smażącej się cebuli. Na patelni umieść także przyprawy i zioła: liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka jałowca. Całość smaż jeszcze przez ok. 3 minuty, pamiętając o mieszaniu.
  5. Po upływie tego czasu na patelni umieść ocet, koncentrat pomidorowy, wodę pozostałą z moczenia grzybów, cukier oraz pieprz. Całość zamieszaj i smaż jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  6. Pokrojone wcześniej śledzie połącz z pozostałymi składnikami.
  7. Tak przygotowane umieść w wyparzonym słoiku i schowaj w chłodne miejsce, na przykład do piwnicy, bądź spiżarni. Po 3 dniach śledzie są gotowe do spożycia.

Smacznego!

Komentarze
śledzie proboszcza przepis
Adobe Stock
Newsy Śledzie proboszcza to idealny przepis dla śledziomaniaków. Znikają z talerza w sekundę
Śledzie to świetny pomysł na przekąskę. Śmiało można je spożywać nie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Doskonale sprawdzą się również na co dzień. Te zwane śledziami proboszcza wychodzą naprawdę pyszne! W mig znikną z każdego talerza.
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Z 6 składników da się wyczarować niejedno kulinarne cudo. Do tego grona można zaliczyć śledzie proboszcza. Na ich przygotowaniu spędzisz maksymalnie 15 minut. Przepis jest dziecinnie prosty, a efekt niesamowity. Przepis na śledzie proboszcza Składniki: 700 gramów płatów śledziowych 400 gramów ulubionych marynowanych grzybków 1 średnia cebula 80 ml oleju natka pietruszki pieprz Składniki powinny wystarczyć na 2 słoiki o pojemności 750 ml. Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieść zimną wodę, a następnie wymocz w niej płaty śledziowe. Czynność powtórz 3 razy, za każdym razem zmieniając wodę na świeżą. Śledzie osusz przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrój na średniej wielkości kawałki. Cebulę obierz, pokrój w pióra i umieść w niewielkiej, wytrzymałej na wysoką temperaturę miseczce. Warzywo zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Marynowane grzybki umieść na desce i pokrój w niewielką kosteczkę. Natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki: śledzie, grzyby, cebulę i natkę pietruszki umieść w czystej misce, a następnie dodaj do nich oleju. Całość dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane śledzie proboszcza umieść w wyparzonych słoikach i odstaw na 24 godziny. Gotowe! Takie śledzie możesz przechowywać w lodówce przez okres maksymalnie 5 dni . Jeśli chcesz, żeby dłużej zachowały świeżość, podczas ich przygotowywania pomiń natkę pietruszki. Wtedy ich termin przydatności wydłuży się aż do 4 tygodni.

Przeczytaj