Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność
AdobeStock
Newsy

Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność

Nasiona kozieradki mają wiele korzyści zdrowotnych. Nie tylko dodają naszym daniom orientalnego smaku, ale też pomagają w radzeniu sobie z różnymi powszechnymi dolegliwościami.

Kozieradka, nazywana również bożą trawką, to jednoroczne zioło o żółtych kwiatach i niewielkich strąkach zawierających nasiona. Nasiona te były niegdyś używane do gotowania, aromatyzowania dań, a także do leczenia różnych dolegliwości. W swojej surowej postaci nasiona kozieradki smakują gorzko, jednak po podgrzaniu wyraźnie czuć w nich słodycz.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne kozieradki

Kozieradka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera m.in.

witaminę A, B i C,

tiaminę,

cynk,

potas,

fosfor

wapń,

sód,

żelazo,

białko,

ryboflawinę,

niacyną

Właściwości prozdrowotne kozieradki

Działa jako środek zobojętniający kwasy żołądkowe

Macie problem z kwasowością? Pijcie rano miksturę z namoczonych nasion kozieradki – koniecznie na pusty żołądek. Codziennie rano sięgnijcie po szklankę takiego płynu lub zjedzcie jedną łyżeczkę namoczonych nasion kozieradki, aby złagodzić problem z kwasowością. Namoczone nasiona kozieradki pomagają utrzymać kwasowość, co z kolei sprzyja dobremu trawieniu.

Reguluje poziom cukru we krwi

Nasiona kozieradki działają cuda, jeśli chodzi o regulowanie poziomu cukru we krwi. Można również pić wodę z kozieradki. Możecie też spróbować kiełkujących nasion kozieradki, ponieważ mają one 30-40 procent więcej składników odżywczych niż namoczone nasiona kozieradki.

Zobacz także
Ten typ sałaty odtruwa organizm i sprzyja utracie wagi. A jak smakuje!

Ten typ sałaty świetnie odtruwa organizm i sprzyja utracie wagi. A jak smakuje!

Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków?

Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków i jak je domyć, jeśli już je pobrudzicie? Najlepiej tak!

Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność
Pixabay

Obniżają poziom cholesterolu

Jeżeli macie problem z wysokim poziomem cholesterolu, włączcie do diety namoczone nasiona kozieradki.

Leczy ból gardła

Kozieradka wykazuje dużą skuteczność w stanach zapalnych gardła, a także ma działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne.

Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność
Pixabay

Leczy bezsenność

Kozieradka ma działanie antydepresyjne, uspokajające i wyciszające, więc jest zalecana osobom, które cierpią na bezsenność.

Nasiona kozieradki są również stosowane do zwiększenia laktacji, ponieważ mają korzystne działanie na podaż mleka w piersiach. Niektórzy stosują pastę z kozieradki miejscowo jako upiększającą maskę do twarzy lub włosów.

Jak zrobić maseczkę do włosów lub twarzy z kozieradki?

Każdego ranka spożywajcie na czczo łyżeczkę namoczonych nasion kozieradki lub pijcie miksturę z namoczonej kozieradki. Jeśli nie przepadacie za jej smakiem, dodajcie ją do jakiegoś dania. Nie spożywajcie jednak więcej niż jedną łyżkę nasion kozieradki dziennie. Kurację stosujcie codziennie przez 21 dni, aby zobaczyć korzystne rezultaty.

Źródło: wp.pl, timesofindia.indiatimes.com

Ta mikstura obniża cholesterol, usuwa złogi, podnosi odporność . Zalejcie na noc wodą, a rano pijcie na czczo.
Adobe Stock
Newsy
Ta mikstura obniża cholesterol i podnosi odporność. Zalejcie na noc wodą, a rano pijcie na czczo
Wysoki poziom cholesterolu to powód do zmartwień i ryzyko wystąpienia chorób. Badajcie go i obserwujcie. Przy dużych przekroczeniach normy leczenie ordynuje lekarz, przy niewielkich obniżajcie go zmieniając dietę i stosując domowe sposoby. Podajemy 1 z nich.

Kozieradka to roślina, która ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. W kuchni naziemne pędy i liście są wykorzystywane jako aromatyczna przyprawa, w medycynie przede wszystkim korzysta się z jej korzeni i nasion. Oto jak ich użyć. Właściwości lecznicze nasion kozieradki Znane są właściwości zdrowotne nasion kozieradki. Oto najważniejsze z nich: Obniżają cholesterol. Dzieje się tak dzięki zawartym w nasionach saponinim steroidowym, które metabolizują cholesterol i wpływają na jego przemianę w wątrobie do kwasów żółciowych, które po prostu są wydalane. Regularne spożywanie mikstur z nasion kozieradki pomaga usuwać złogi zalegające w tętnicach i zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób serca Podnoszą odporność. Dzięki temu, ze nasiona pomagają pozbyć się z organizmu toksycznych substancji, usprawniają jego działanie obronne, a przez to wpływają na podniesienie odporności na infekcje Obniżają poziom cukru we krwi. Nasiona kozieradki zawierają 20-30 proc. substancji śluzowych. Dzięki nim spożywanie nasion w postaci kleiku opóźnia opróżnianie żołądka i wzrost stężenia glukozy pojawiający się po posiłku Działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Badania potwierdziły, że wyciągi z kozieradki potrafią działać jak antybiotyk. Zwalczają takie bakterie jak gronkowiec złocisty, pałeczki E-coli, pałeczki zapalenia płuc, Salmonellę i rzęsistka. Ekstrakty wodne zrobione z korzeni, nasion i pędów kozieradki mają zdolność przeciwgrzybiczą i zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze Przedstawiamy 2 sposoby na wykorzystanie nasion kozieradki i przyrządzenie z nich eliksirów o leczniczych właściwościach. Przepis na miksturę z kozieradką Łyżkę nasion...

Niektórzy dodają do rosołu tę aromatyczną przyprawę. Niesamowite, co to daje
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Niektórzy dodają do rosołu tę aromatyczną przyprawę. Wzmocni smak i nada mu walorów zdrowotnych
Dodajcie do rosołu to zioło a nie pożałujecie. Nie tylko wzbogaci jego smak, ale też nada mu licznych walorów zdrowotnych.

Lubczyk, pietruszka oraz koperek  – to znane i popularne zioła, które często dodajemy do rosołu. Ale czy słyszeliście o tym, by dodawać do rosołu kozieradkę ? Czym jest kozieradka, jaki ma smak i jakie są jej największe właściwości? Czym jest kozieradka? Kozieradka to zioło o bogatych właściwościach prozdrowotnych, które od dawna jest stosowane w medycynie alternatywnej. Nasiona kozieradki zawierają dużą ilość błonnika i minerałów, w tym żelaza i magnezu. Liczne badania naukowe potwierdziły, że roślina ta może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i leczeniu cukrzycy typu 1 i 2, a także obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Kozieradka leczy też zgagę, ma działanie przeciwzapalne i pomaga kontrolować apetyt. Znana jest również z tego, że poprawia odporność, obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu pokarmowego. Badania sugerują, że kozieradka może również zwiększać produkcję mleka matki i tempo przyrostu masy ciała u noworodków. Sprawdza się także w leczeniu problemów skórnych i wielu innych schorzeń. Czy warto dodać kozieradkę do rosołu? Jeżeli wasz bulion ma zbyt słodki smak, np. gdy dodaliście do niego za dużo marchewek , z łatwością zrównoważycie jego smak dodając do niego odrobinę kozieradki. Kozieradka ma lekko gorzki smak, który z mig zniweluje zbyt słodki posmak waszej zupy. Oprócz tego ta przyprawa nada rosołowi głębi smaku, którą wielu usiłuje uzyskać poprzez niepotrzebne dodawanie przypraw typu Maggi czy kostek rosołowych. Jak jeszcze można wykorzystać kozieradkę w kuchni? Liście kozieradki mają bardzo bogate zastosowanie kulinarne, zwłaszcza w kuchni indyjskiej. Zarówno w postaci świeżej, jak i wysuszonej dodaje się je do mięs, sosów oraz różnych dań na...

jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe
Jedzenie imbiru przez miesiąc to popularne wyzwanie żywieniowe. Imbir pomaga na problemy trawienne, bóle mięśni i stawów, obniża cukier, łagodzi stany zapalne - a to tylko część korzyści z codziennego spożywania imbiru.

Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne . Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie. Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany: koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną , a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie. koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność. leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów. łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę.  zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu...

koktajl
Pixabay
Newsy
Ta prosta metoda to prawdziwy hit w odchudzaniu. Pijcie raz dziennie, a zrzucicie nawet 3 kg w tydzień
Jelita to jeden z ważniejszych narządów w organizmie człowieka. Dzięki zastosowaniu tej kuracji, kilogramy nie tylko będą lecieć w dół, ale i oczyścicie ciało ze zbędnych toksyn. Koniecznie przetestujcie tę miksturę!

Kuracje oczyszczające mają wiele korzyści. Przede wszystkim - ich zadaniem jest oczyszczenie organizmu od wewnątrz, co również będzie widoczne poprzez lepszy stan skóry, wyeliminowanie uczucia ciężkości czy ogólną poprawę samopoczucia. Zastosowanie terapii składającej się z siemienia lnianego czy nasion chia, wspomoże również pracę jelit, co ułatwi proces odchudzania. Superfoods w walce ze zbędnymi kilogramami Nasiona chia, zwane również szałwią hiszpańską, i siemię lniane, to niekwestionowane hity będące składnikami dobrze zbilansowanej diety. Dzięki szeregowi cennych składników odżywczych, są idealnym uzupełnieniem codziennego jadłospisu. Poprzez swoje właściwości są zaliczane do kategorii superfoods, czyli żywności nieprzetworzonej, a działającej korzystnie na funkcjonowanie organizmu.   Nasiona chia zawierają bogactwo kwasów omega-3 oraz omega-6 - przeciwutleniaczy poprawiających kondycję skóry, a także sporej ilości błonnika, który jest sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Ponadto, korzystnie wpływają również na stan włosów i paznokci. Podobne właściwości ma siemię lniane, które dodatkowo obniża poziom cholesterolu, wspiera działanie układu pokarmowego czy też redukuje ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz nowotworu piersi. Dzięki stosowaniu tej mikstury regularnie, nie tylko wspomożecie organizm w jego codziennym funkcjonowaniu, ale i zredukujcie ryzyko zachorowania na poważne choroby, takie jak nowotwór, miażdżyca, uregulujecie system hormonalny, a przy tym dodatkowo zgubicie zbędne kilogramy. Koniecznie przetestujcie przepis na tę wyjątkową kurację.   Przepis na miksturę z siemienia lnianego i chia na jelita Składniki: 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka nasion chia 1 jabłko 1 szklanka...