
Kozieradka, nazywana również bożą trawką, to jednoroczne zioło o żółtych kwiatach i niewielkich strąkach zawierających nasiona. Nasiona te były niegdyś używane do gotowania, aromatyzowania dań, a także do leczenia różnych dolegliwości. W swojej surowej postaci nasiona kozieradki smakują gorzko, jednak po podgrzaniu wyraźnie czuć w nich słodycz.
Właściwości zdrowotne kozieradki
Kozieradka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera m.in.
- witaminę A, B i C,
- tiaminę,
- cynk,
- potas,
- fosfor
- wapń,
- sód,
- żelazo,
- białko,
- ryboflawinę,
- niacyną
Właściwości prozdrowotne kozieradki
Działa jako środek zobojętniający kwasy żołądkowe
Macie problem z kwasowością? Pijcie rano miksturę z namoczonych nasion kozieradki – koniecznie na pusty żołądek. Codziennie rano sięgnijcie po szklankę takiego płynu lub zjedzcie jedną łyżeczkę namoczonych nasion kozieradki, aby złagodzić problem z kwasowością. Namoczone nasiona kozieradki pomagają utrzymać kwasowość, co z kolei sprzyja dobremu trawieniu.
Reguluje poziom cukru we krwi
Nasiona kozieradki działają cuda, jeśli chodzi o regulowanie poziomu cukru we krwi. Można również pić wodę z kozieradki. Możecie też spróbować kiełkujących nasion kozieradki, ponieważ mają one 30-40 procent więcej składników odżywczych niż namoczone nasiona kozieradki.
Obniżają poziom cholesterolu
Jeżeli macie problem z wysokim poziomem cholesterolu, włączcie do diety namoczone nasiona kozieradki.
Leczy ból gardła
Kozieradka wykazuje dużą skuteczność w stanach zapalnych gardła, a także ma działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne.
Leczy bezsenność
Kozieradka ma działanie antydepresyjne, uspokajające i wyciszające, więc jest zalecana osobom, które cierpią na bezsenność.
Nasiona kozieradki są również stosowane do zwiększenia laktacji, ponieważ mają korzystne działanie na podaż mleka w piersiach. Niektórzy stosują pastę z kozieradki miejscowo jako upiększającą maskę do twarzy lub włosów.
Jak pić napar z kozieradki
Przygotowanie naparu z kozieradki to dziecinnie prosta czynność. Wystarczy, że do szklanki wsypiecie 1-2 łyżeczki tych nasionek i zalejecie je wrzątkiem. Taką herbatkę powinno się pić maksymalnie 2-3 razy dziennie.
Źródło: wp.pl, timesofindia.indiatimes.com