Kozieradka, nazywana również bożą trawką, to jednoroczne zioło o żółtych kwiatach i niewielkich strąkach zawierających nasiona. Nasiona te były niegdyś używane do gotowania, aromatyzowania dań, a także do leczenia różnych dolegliwości. W swojej surowej postaci nasiona kozieradki smakują gorzko, jednak po podgrzaniu wyraźnie czuć w nich słodycz.

Właściwości zdrowotne kozieradki

Kozieradka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera m.in.

  • witaminę A, B i C,
  • tiaminę,
  • cynk,
  • potas,
  • fosfor
  • wapń,
  • sód,
  • żelazo,
  • białko,
  • ryboflawinę,
  • niacyną

Właściwości prozdrowotne kozieradki

Działa jako środek zobojętniający kwasy żołądkowe

Macie problem z kwasowością? Pijcie rano miksturę z namoczonych nasion kozieradki – koniecznie na pusty żołądek. Codziennie rano sięgnijcie po szklankę takiego płynu lub zjedzcie jedną łyżeczkę namoczonych nasion kozieradki, aby złagodzić problem z kwasowością. Namoczone nasiona kozieradki pomagają utrzymać kwasowość, co z kolei sprzyja dobremu trawieniu.

Reguluje poziom cukru we krwi

Nasiona kozieradki działają cuda, jeśli chodzi o regulowanie poziomu cukru we krwi. Można również pić wodę z kozieradki. Możecie też spróbować kiełkujących nasion kozieradki, ponieważ mają one 30-40 procent więcej składników odżywczych niż namoczone nasiona kozieradki.

Zobacz także:

Obniżają poziom cholesterolu

Jeżeli macie problem z wysokim poziomem cholesterolu, włączcie do diety namoczone nasiona kozieradki.

Leczy ból gardła

Kozieradka wykazuje dużą skuteczność w stanach zapalnych gardła, a także ma działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne.

Leczy bezsenność

Kozieradka ma działanie antydepresyjne, uspokajające i wyciszające, więc jest zalecana osobom, które cierpią na bezsenność.

Nasiona kozieradki są również stosowane do zwiększenia laktacji, ponieważ mają korzystne działanie na podaż mleka w piersiach. Niektórzy stosują pastę z kozieradki miejscowo jako upiększającą maskę do twarzy lub włosów.

Jak pić napar z kozieradki

Przygotowanie naparu z kozieradki to dziecinnie prosta czynność. Wystarczy, że do szklanki wsypiecie 1-2 łyżeczki tych nasionek i zalejecie je wrzątkiem. Taką herbatkę powinno się pić maksymalnie 2-3 razy dziennie.

Źródło: wp.pl, timesofindia.indiatimes.com