Przypomina koniczynę i można go dodawać do sałatek. Działa moczopędnie i wspomaga trawienie
AdobeStock
Newsy

Przypomina koniczynę i można go dodawać do sałatek. Działa moczopędnie i wspomaga trawienie

Chwasty po dziesiątkach lat zapomnienia znów zyskują coraz większą popularność w kulinariach. Dlaczego warto jeść szczawik zajęczy?

Większość osób omija szerokim łukiem chwasty uważając je za coś złego lub trującego. To błąd. Tak naprawdę, niektóre z nich są jadalne i bardzo zdrowe. Dodawajcie je do swoich kanapek i sałatek a na pewno zyskacie na zdrowiu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wygląda szczawik zajęczy?

Szczawik zajęczy przypomina z wyglądu liście koniczyny. Sam liść szczawiku ma trzy listki, które mają kształt serca (w przeciwieństwie do koniczyny, która ma trzy owalne liście).

Warto zauważyć, że koniczyna ma również charakterystyczny biały kształt „v” na każdym liściu, którego nie znajdziecie na szczawiku zajęczym.

Szczawik zajęczy rośnie w zacienionych miejscach w lasach lub chowając się w żywopłotach. Zaczyna kiełkować około początku lutego każdego roku.

Dlaczego warto jeść szczawik zajęczy?

Szczawik zajęczy to chwast, który jest w pełni jadalny i bezpieczny dla naszego zdrowia. Co więcej – jedzenie tego chwastu może w rzeczywistości poprawić zdrowie.

Szczawik zajęczy (oxalis acetosella) to bylina, która zwykle kwitnie dwa razy w ciągu roku. Cała roślina kwitnąca jest używana do produkcji leków. 

Szczawik zajęczy jest wykorzystywany do:

  • leczenia zaburzeń wątroby i trawienia
  • ran
  • obrzęków dziąseł
  • jest bogaty w beta-karoten i jest dobrym źródłem flawonoidów
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
  • chroni przed chorobami układu krążenia
  • ma właściwości zwalczające astmę
  • zawarty w nim beta-karoten może spowolnić spadek funkcji poznawczych
  • obecne w nim flawonoidy mogą zapobiegać powstawaniu zakrzepów krwi
  • jest bogaty w kwas szczawiowy i tym samym ma własności moczopędne
  • ma działanie przeciwzapalne 
Zobacz także
Dodajcie do sałatki ten nieoczekiwany chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy – wspomaga wątrobę i trawienie

Dodajcie do sałatki ten chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy. Wspomaga wątrobę i trawienie

Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia

Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia

Jak jeść szczawik zajęczy?

Szczawik zajęczy jest w całości jadalny, ale zwykle wykorzystuje się tylko jego liście. Listki tej rośliny mają przyjemny, kwaskowaty smak i świetnie się nadają jako dodatek do różnych koktajli, sałatek, zup czy sosów.

Popularnym sposobem wykorzystania tej rośliny jest przygotowanie z niej naparu. Żeby otrzymać taki napar, wystarczy zalać gorącą wodą świeże liście szczawiku, a następnie odstawić na około pół godziny.

Źródło: zielonyogrodek.pl, foragersfolly.co.uk, dietetycy.org.pl

Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego
Rozgotowaliście dynię i myślicie, że nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Błąd. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić pyszny dodatek do obiadu.

Właśnie ruszył sezon na dynie . Czy wiecie, że warzywo to występuje aż w 80 różnych odmianach? Jeśli planujecie kupić dynię, zwróćcie uwagę na to, żeby była to dynia jadalna. Dynie ozdobne, które kuszą nas swoim kolorem i kształtem, są trujące i nie powinno się ich jeść. Co można zrobić z dyni? Dynia świetnie się sprawdza jako składnik wielu tradycyjnych dań. Możemy zetrzeć ją na tarce i zrobić z niej  placki a'la te ziemniaczane , pokroić w kostkę, ugotować i zblendować na pyszną i rozgrzewającą zupę krem , upiec ją w plastrach lub zamarynować w słoiku . Co, jeśli dynia rozgotowała nam się podczas gotowania? Czy można ją jeszcze jakoś uratować? Tak. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić przepyszne puree. Jak zrobić puree z dyni? Do przygotowania pysznego puree z dyni, będziecie potrzebować tylko dwóch składników. Składniki: mała dynia lub pół dużej ulubione przyprawy Przygotowanie: Ponieważ dynia ma bardzo twardą skórkę, obieramy ją dopiero po ugotowaniu. Dynię dzielimy na pół, wyjmujemy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze. Kiedy dynia trochę przestygnie, odkrawamy z niej skórkę. Odciskamy nadmiar wody i blendujemy. Doprawiamy puree wedle uznania. Dlaczego warto jeść dynie? Dynia nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele składników odżywczych, takich, jak błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Znajdziemy w niej m.in. cynk, wapń, magnez, potas, selen, witaminy C, A, E, niacynę i kwas foliowy. Równie bogaty jest jej miąższ, który zawiera duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Dynia nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu potrawy z dyni są niskokaloryczne. Jak...

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Adobe Stock
Newsy
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Jaką paprykę jecie najczęściej i która jest dla was najsmaczniejsza? Wiecie, która z nich jest najzdrowsza? Rozwiejemy wasze wątpliwości.

Papryka to jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje dobroczynne właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Istnieje wiele odmian i kolorów papryki . Do wyboru mamy paprykę zieloną, żółtą, pomarańczową oraz czerwoną. Która z nich jest najzdrowsza? Która papryka jest najzdrowsza? Spośród wielu kolorów papryk, to właśnie chyba najpopularniejsza z dostępnych odmian, czyli  czerwona papryka uważana jest za najzdrowszą. Warzywo to: jest pomocne w zapobieganiu choroby wieńcowej serca rozszerza naczynia krwionośne rozgrzewa organizm od środka jest pełne przeciwutleniaczy chroni tkanki przed uszkodzeniami DNA wzmacnia odporność pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek mózgowych zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego, astmy dziecięcej i raka poprawia zdrowie kości opóźnia procesy starzenia łagodzi dokuczliwe skutki menopauzy Czym się charakteryzują, jak smakują i jakie właściwości mają różne kolory papryk? Przeczytajcie. Dlaczego warto jeść zieloną paprykę? Zielona papryka to papryka, która po prostu jeszcze nie dojrzała. Gdy pozostawimy ją na krzaku początkowo staje się żółta, a następnie pomarańczowa i czerwona. Papryka ta jest lekko gorzka w smaku i ma chrupiącą konsystencję. Mimo, iż zielona papryka jest bardzo zdrowa, jej bardziej dojrzałe odpowiedniczki mają około dwa razy więcej witaminy C i prawie dziewięć razy więcej beta-karotenu. Spośród wszystkich czterech rodzajów papryk, zielona papryka ma najmniej kalorii i węglowodanów,. Zawiera ona ponad 70 procent wody oraz dwa gramy błonnika, który pomaga nam uniknąć przejadania się . Oprócz zawartości błonnika, zielona papryka dostarcza...

Ten olej poprawia koloryt skóry i podnosi odporność. Zrobicie go w domu z 2 składników
AdobeStock
Newsy
Ten olej poprawia koloryt skóry i podnosi odporność. Zrobicie go w domu z 2 składników
Olej marchewkowy to prawdziwa bomba zdrowotna dla waszego zdrowia. Świetnie się również sprawdza w pielęgnacji ciała – cery, włosów a nawet paznokci. Jak go przygotować? Oto najprostszy przepis.

Olej z marchwi to naturalny olejek roślinny wytwarzany z korzenia marchwi . Olej ten jest bogaty w witaminy A, B, C, D i E oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera kilka przeciwutleniaczy, w tym beta karoten, który sprzyja utrzymaniu zdrowej i promiennej skóry. Olejek marchewkowy jest bogaty w witaminy i może poprawić wygląd naszej skóry na wiele sposobów. Bez względu na to, czy macie skórę suchą, skłonną do trądziku, czy wrażliwą, olejek z marchwi jest świetnym ratunkiem dla waszej skóry. Z uwagi na to, że jest bogaty w witaminę A i karotenoidy, olejek z marchwi pomaga nadać skórze naturalny, promienny wygląd a także świetnie wyrównuje koloryt skóry sprawiając, że ma ona atrakcyjny, brzoskwiniowy kolor. Olejek z marchewki pomaga też opóźniać starzenie się skóry – nie tylko wyrównuje zmarszczki , ale też ujędrnia skórę. Zawartość kwasu linolowego w oleju marchwiowym to kolejny powód, dla którego ten składnik ma działanie przeciwzapalne na skórę, pomagając uspokoić i ukoić wrażliwą skórę. Z uwagi na obecność witaminy C, olej ten świetnie również podnosi odporność . Możecie go nie tylko pić, ale też dodawać do sałatek czy innych potraw. Przepis na olejek marchewkowy Do przygotowania olejku marchewkowego potrzebujecie tylko dwóch składników, które na pewno macie w kuchni. Składniki: kilka marchewek olej słonecznikowy Przygotowanie: Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Wiórki marchewkowe wkładamy do ciemnej, szklanej buteleczki i wlewamy olej słonecznikowy, tak aby zakrył wiórki. Butelkę zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce (należy nią codziennie potrząsać). Mikstura jest...

dynia zimowa
Pixabay
Newsy
Wszystko, co należy wiedzieć o zimowych odmianach dyni. Mało kto o tym wiedział
Koniec jesieni nie oznacza, że pora zrezygnować z dyni. Wciąż możecie kupić ją w warzywniakach, tylko teraz występuje ona częściej w odmianach zimowych.

Dynia zimowa nie jest tak popularna, jak klasyczna dynia, ale warto kupić ją w lokalnym warzywniaku. Czym się różnią dynie zimowe od jesiennych dyni? Przede wszystkim tym, że owoce te zazwyczaj potrzebują więcej czasu na to, żeby dojrzeć w porównaniu do ich letnich odpowiedników. Warto również dodać, że zimowe odmiany dyni nie psują się tak szybko, jak tradycyjne, pomarańczowe dynie i mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy, pod warunkiem, że trzymamy je w chłodnym i suchym miejscu. Jak rozpoznać dynię zimową? Dynia zimowa cechuje się rozmaitymi kształtami i kolorami. Do wyboru mamy owalną dynię makaronową, butelkowatą dynię piżmową czy ciemnozieloną dynię szparagową. Każda z nich nieco różni się smakiem i zawartością składników odżywczych. Zimowe odmiany dyni mają zwykle twardą skórkę i twarde nasiona. Jeśli skórka jest trochę miękka, nie nadaje się już do zbioru. Twarda skorupa tego owocu jest znakiem rozpoznawczym, że jest on gotowy do zerwania z winorośli. Korzyści zdrowotne zimowej dyni Zimowe dynie mają mnóstwo walorów zdrowotnych. Przedstawiamy tylko niektóre z nich! dynia zimowa zawiera więcej składników odżywczych niż dynia letnia ten bogaty w skrobię owoc o wysokiej zawartości węglowodanów, może być doskonałym źródłem beta-karotenu (ludzki organizm przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest niezbędna dla utrzymania silnego układu odpornościowego i zdrowego wzroku) dynia zimowa zawiera dużą ilość witaminy C, która jest potrzebna do wzmocnienia naszego układu odpornościowego dynia zimowa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu po jej zjedzeniu czujemy sytość dynia zimowa jest również pełna potasu, który może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi Jak...