Przypomina koniczynę i można go dodawać do sałatek. Działa moczopędnie i wspomaga trawienie
AdobeStock
Newsy

Przypomina koniczynę i można go dodawać do sałatek. Działa moczopędnie i wspomaga trawienie

Chwasty po dziesiątkach lat zapomnienia znów zyskują coraz większą popularność w kulinariach. Dlaczego warto jeść szczawik zajęczy?

Większość osób omija szerokim łukiem chwasty uważając je za coś złego lub trującego. To błąd. Tak naprawdę, niektóre z nich są jadalne i bardzo zdrowe. Dodawajcie je do swoich kanapek i sałatek a na pewno zyskacie na zdrowiu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wygląda szczawik zajęczy?

Szczawik zajęczy przypomina z wyglądu liście koniczyny. Sam liść szczawiku ma trzy listki, które mają kształt serca (w przeciwieństwie do koniczyny, która ma trzy owalne liście).

Warto zauważyć, że koniczyna ma również charakterystyczny biały kształt „v” na każdym liściu, którego nie znajdziecie na szczawiku zajęczym.

Szczawik zajęczy rośnie w zacienionych miejscach w lasach lub chowając się w żywopłotach. Zaczyna kiełkować około początku lutego każdego roku.

Dlaczego warto jeść szczawik zajęczy?

Szczawik zajęczy to chwast, który jest w pełni jadalny i bezpieczny dla naszego zdrowia. Co więcej – jedzenie tego chwastu może w rzeczywistości poprawić zdrowie.

Szczawik zajęczy (oxalis acetosella) to bylina, która zwykle kwitnie dwa razy w ciągu roku. Cała roślina kwitnąca jest używana do produkcji leków. 

Szczawik zajęczy jest wykorzystywany do:

  • leczenia zaburzeń wątroby i trawienia
  • ran
  • obrzęków dziąseł
  • jest bogaty w beta-karoten i jest dobrym źródłem flawonoidów
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
  • chroni przed chorobami układu krążenia
  • ma właściwości zwalczające astmę
  • zawarty w nim beta-karoten może spowolnić spadek funkcji poznawczych
  • obecne w nim flawonoidy mogą zapobiegać powstawaniu zakrzepów krwi
  • jest bogaty w kwas szczawiowy i tym samym ma własności moczopędne
  • ma działanie przeciwzapalne 
Zobacz także
Dodajcie do sałatki ten nieoczekiwany chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy – wspomaga wątrobę i trawienie

Dodajcie do sałatki ten chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy. Wspomaga wątrobę i trawienie

Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia

Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia

Jak jeść szczawik zajęczy?

Szczawik zajęczy jest w całości jadalny, ale zwykle wykorzystuje się tylko jego liście. Listki tej rośliny mają przyjemny, kwaskowaty smak i świetnie się nadają jako dodatek do różnych koktajli, sałatek, zup czy sosów.

Popularnym sposobem wykorzystania tej rośliny jest przygotowanie z niej naparu. Żeby otrzymać taki napar, wystarczy zalać gorącą wodą świeże liście szczawiku, a następnie odstawić na około pół godziny.

Źródło: zielonyogrodek.pl, foragersfolly.co.uk, dietetycy.org.pl

Dodajcie do sałatki ten nieoczekiwany chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy – wspomaga wątrobę i trawienie
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do sałatki ten chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy. Wspomaga wątrobę i trawienie
Zwykle omijacie ten chwast szerokim łukiem? Przeczytajcie, a być może następnym razem dodacie go do sałatki.

Na pewno widzieliście kiedyś w ogrodzie czy na łące tę roślinę. Podagrycznik nie jest zbytnio lubiany przez ogrodników, którzy uważają go za trudny do zwalczenia chwast. Niewiele osób wie, że ta całkiem ładna roślina o zielonych liściach i drobnych białych kwiatach, ma wiele właściwości zdrowotnych. Co więcej – podagrycznik ma też przyjemny smak i z powodzeniem może być dodawany do różnych dań, np. do sałatek. Co jeszcze należy o nim wiedzieć? Co to jest podagrycznik? Podagrycznik to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. Roślina ta służyła dawniej do leczenia dny moczanowej, potocznie zwanej podagrą. Podagrycznik to roślina, którą stosuje się również w chorobach reumatycznych wpływających na stawy i tkanki miękkie. Jest również stosowany w hemoroidach, a także w chorobach nerek, pęcherza moczowego i jelit. Podagrycznik ma działanie przeciwzapalne i pomaga usuwać kwas moczowy z organizmu. Napar z suszonych liści podagrycznika działa moczopędnie. Podagrycznik ma delikatne działanie uspokajające. Roślina ta wspomaga pracę wątroby i wspiera procesy trawienne. Herbatę z suszonych liści podagrycznika stosowano na poprawę przemiany materii. Świeże liście przyspieszają gojenie się ran. Zawiera wiele cennych składników, jakich jak: witamina C, beta-karoten, flawonoidy i minerały takie jak: żelazo, cynk, wapń, magnez czy potas. Czy można jeść podagrycznik? Czy wiecie, że podagrycznik można wykorzystać do gotowania? Surowe liście tej rośliny są jadalne i  mają przyjemny, lekko korzenny smak oraz słodki, marchewkowy zapach. Możecie dodawać je do: sałatek omletów tart zup warzywnych koktajli kanapek zapiekanek zrobić z nich pesto...

Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
AdobeStock
Newsy
Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
Ten niepozorny owoc jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Jedliście kiedyś kumkwat?

Kumkwat to jeden z owoców cytrusowych, który wywodzi się z Chin i Indii. Jest on w całości jadalny i - co warto zaznaczyć - jego skórka jest znacznie słodsza niż miąższ. Nazwa kumkwat pochodzi od kantońskiego słowa „kamkwat”, które oznacza „złotą pomarańczę/mandarynkę”. Te niewielkie, pomarańczowe owoce mają kwaśno-słodki smak i zawierają wiele właściwości odżywczych Kumkwat jest bogaty w witaminę C i błonnik oraz szereg składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy z grupy B, mangan, miedź i wapń. Nasiona kumkwatu także są jadalne i zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3. Owoce te mają też sporo wody, dzięki czemu zapewniają organizmowi odpowiednie nawodnienie i nawilżenie. Dlaczego warto jeść kumkwat? Kumkwaty to owoce o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i wzmacniających odporność. Ponadto: z uwagi na wysoką zawartość błonnika, mogą pomagać w chorobach jelit i w utrzymaniu prawidłowej wagi a także poprawiają trawienie zawierają spore ilości wody, dzięki czemu są świetną niskokaloryczną, ale jednocześnie sycącą przekąską mają niską zawartość tłuszczu, dlatego powinny go spożywać osoby z chorobami serca oraz wysokim poziomem cholesterolu jadalne nasiona tych owoców zawierają śladowe ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżać zły cholesterol i poprawiać dobry cholesterol są bogate w witaminy antyoksydacyjne, takie jak witamina A i C przeciwutleniacze obecne w kumkwatach mogą zmniejszać stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki są bogate we flawonoidy, takie jak kemferol, luteolina, hesperydyna, kwercetyna, C-glikozyd i wiele innych obecne w tych owocach karotenoidy, takie jak beta karoten, zeaksantyna i luteina,...

Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego
Rozgotowaliście dynię i myślicie, że nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Błąd. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić pyszny dodatek do obiadu.

Właśnie ruszył sezon na dynie . Czy wiecie, że warzywo to występuje aż w 80 różnych odmianach? Jeśli planujecie kupić dynię, zwróćcie uwagę na to, żeby była to dynia jadalna. Dynie ozdobne, które kuszą nas swoim kolorem i kształtem, są trujące i nie powinno się ich jeść. Co można zrobić z dyni? Dynia świetnie się sprawdza jako składnik wielu tradycyjnych dań. Możemy zetrzeć ją na tarce i zrobić z niej  placki a'la te ziemniaczane , pokroić w kostkę, ugotować i zblendować na pyszną i rozgrzewającą zupę krem , upiec ją w plastrach lub zamarynować w słoiku . Co, jeśli dynia rozgotowała nam się podczas gotowania? Czy można ją jeszcze jakoś uratować? Tak. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić przepyszne puree. Jak zrobić puree z dyni? Do przygotowania pysznego puree z dyni, będziecie potrzebować tylko dwóch składników. Składniki: mała dynia lub pół dużej ulubione przyprawy Przygotowanie: Ponieważ dynia ma bardzo twardą skórkę, obieramy ją dopiero po ugotowaniu. Dynię dzielimy na pół, wyjmujemy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze. Kiedy dynia trochę przestygnie, odkrawamy z niej skórkę. Odciskamy nadmiar wody i blendujemy. Doprawiamy puree wedle uznania. Dlaczego warto jeść dynie? Dynia nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele składników odżywczych, takich, jak błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Znajdziemy w niej m.in. cynk, wapń, magnez, potas, selen, witaminy C, A, E, niacynę i kwas foliowy. Równie bogaty jest jej miąższ, który zawiera duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Dynia nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu potrawy z dyni są niskokaloryczne. Jak...

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Adobe Stock
Newsy
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Jaką paprykę jecie najczęściej i która jest dla was najsmaczniejsza? Wiecie, która z nich jest najzdrowsza? Rozwiejemy wasze wątpliwości.

Papryka to jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje dobroczynne właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Istnieje wiele odmian i kolorów papryki . Do wyboru mamy paprykę zieloną, żółtą, pomarańczową oraz czerwoną. Która z nich jest najzdrowsza? Która papryka jest najzdrowsza? Spośród wielu kolorów papryk, to właśnie chyba najpopularniejsza z dostępnych odmian, czyli  czerwona papryka uważana jest za najzdrowszą. Warzywo to: jest pomocne w zapobieganiu choroby wieńcowej serca rozszerza naczynia krwionośne rozgrzewa organizm od środka jest pełne przeciwutleniaczy chroni tkanki przed uszkodzeniami DNA wzmacnia odporność pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek mózgowych zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego, astmy dziecięcej i raka poprawia zdrowie kości opóźnia procesy starzenia łagodzi dokuczliwe skutki menopauzy Czym się charakteryzują, jak smakują i jakie właściwości mają różne kolory papryk? Przeczytajcie. Dlaczego warto jeść zieloną paprykę? Zielona papryka to papryka, która po prostu jeszcze nie dojrzała. Gdy pozostawimy ją na krzaku początkowo staje się żółta, a następnie pomarańczowa i czerwona. Papryka ta jest lekko gorzka w smaku i ma chrupiącą konsystencję. Mimo, iż zielona papryka jest bardzo zdrowa, jej bardziej dojrzałe odpowiedniczki mają około dwa razy więcej witaminy C i prawie dziewięć razy więcej beta-karotenu. Spośród wszystkich czterech rodzajów papryk, zielona papryka ma najmniej kalorii i węglowodanów,. Zawiera ona ponad 70 procent wody oraz dwa gramy błonnika, który pomaga nam uniknąć przejadania się . Oprócz zawartości błonnika, zielona papryka dostarcza...