Plantany wyglądają podobnie do bananów, ale zdecydowanie różnią się od nich smakiem. Podczas, gdy dobrze wszystkim zdane banany są mniejsze i dużo słodsze, plantany mają skrobiową konsystencję i smak (zielony plantan jest niesłodki i przypomina nieco w smaku ziemniaka).
Plantany są stosowane głównie w kuchni karaibskiej i południowoamerykańskiej. To bogate źródło węglowodanów, błonnika, potasu i innych ważnych składników odżywczych. Dlaczego warto je jeść?
Właściwości zdrowotne plantanów
Plantan jest dobrym źródłem węglowodanów, szczególnie gdy jest dojrzały a także zawiera cenny mangan i potas. Dlaczego jeszcze warto włączyć go do swojej diety?
- zawarte w nim węglowodany to „węglowodany złożone”, co oznacza, że zawierają skrobię, błonnik i cukier. Z uwagi na to, że takie węglowodany rozkładają się i wchłaniają długo, dają one na dłużej uczucie sytości, co ostatecznie zmniejsza apetyt i pomaga schudnąć
- zawiera żelazo i witaminę B6, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju czerwonych krwinek w organizmie, a także zapobiegania anemii i zapaleniu nerwów, które występują przy niedoborach tych składników odżywczych
- jest bogaty w błonnik, pomaga uniknąć podrażnienia jelit, a także zaparć, wzdęć i innych problemów zdrowotnych związanych ze złym trawieniem
- w porównaniu z dojrzałymi bananami, zawiera mniej cukru, dzięki czemu jest polecany dla diabetyków
Zobacz także:
- jest zalecany dla osób, które mają wrzody lub chcą ich uniknąć, ponieważ zwiększa produkcję śluzu w żołądku
- plantany, zwłaszcza niedojrzałe, są bogate w wapń, który pomaga wzmocnić kości, a także mięśnie, zęby i paznokcie
- niedojrzałe plantany zawierają niewielką ilość serotoniny, która rozszerza tętnice, poprawia przepływ krwi i zmniejsza ryzyko choroby powodującej chorobę wieńcową i udar mózgu
- potas zawarty w tym warzywie pomaga również zapobiegać zawałom serca i nadciśnieniu
- błonnik w plantanie pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca
- to jeden z najlepszych dostępnych pokarmów bogatych w witaminę C, która m.in. pomaga zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki
- wzmacnia układ odpornościowy - jest bogaty w witaminę A, przeciwutleniacz, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- nie zawiera tłuszczu, dzięki czemu pomaga utrzymać optymalną wagę
- jest bogaty w potas i witaminę B6, dzięki czemu może pomóc w łagodzeniu bólu menstruacyjnego i napięcia przedmiesiączkowego
Jak jeść plantany?
Istnieje wiele ciekawych przepisów na wykorzystanie plantanów. Możecie zrobić z nich zdrowe chipsy, tostony, placki lub dodawać je do ciasta czy koktajlu.
Źródło: healthline.com, medicalnewstoday.com