Przypomina banana, ale jest warzywem. To warzywo to skarbnica potasu, magnezu i żelaza
AdobeStock
Newsy

Przypomina banana, ale jest warzywem. Obniża ciśnienie, wspomaga trawienie i pomaga schudnąć

Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim, jak plantan? Choć z wyglądu przypomina on banana, w rzeczywistości jest warzywem. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Plantany wyglądają podobnie do bananów, ale zdecydowanie różnią się od nich smakiem. Podczas, gdy dobrze wszystkim zdane banany są mniejsze i dużo słodsze, plantany mają skrobiową konsystencję i smak (zielony plantan jest niesłodki i przypomina nieco w smaku ziemniaka).

Plantany są stosowane głównie w kuchni karaibskiej i południowoamerykańskiej. To bogate źródło węglowodanów, błonnika, potasu i innych ważnych składników odżywczych. Dlaczego warto je jeść?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne plantanów

Plantan jest dobrym źródłem węglowodanów, szczególnie gdy jest dojrzały a także zawiera cenny mangan i potas. Dlaczego jeszcze warto włączyć go do swojej diety?

  • zawarte w nim węglowodany to „węglowodany złożone”, co oznacza, że zawierają skrobię, błonnik i cukier. Z uwagi na to, że takie węglowodany rozkładają się i wchłaniają długo, dają one na dłużej uczucie sytości, co ostatecznie zmniejsza apetyt i pomaga schudnąć
  • zawiera żelazo i witaminę B6, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju czerwonych krwinek w organizmie, a także zapobiegania anemii i zapaleniu nerwów, które występują przy niedoborach tych składników odżywczych
  • jest bogaty w błonnik, pomaga uniknąć podrażnienia jelit, a także zaparć, wzdęć i innych problemów zdrowotnych związanych ze złym trawieniem
  • w porównaniu z dojrzałymi bananami, zawiera mniej cukru, dzięki czemu jest polecany dla diabetyków

Przypomina banana, ale jest warzywem. To warzywo to skarbnica potasu, magnezu i żelaza
Pixabay

Zobacz także
Jak banany mogą pomóc na włosy? Te maskę z 2 kuchennych składników stosujcie na włosy osłabione i przesuszone

Jak banany mogą pomóc na włosy? Tę maskę z 2 kuchennych składników stosujcie na włosy osłabione i przesuszone

Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto organiczyć ich jedzenie zimą.

Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto ograniczyć ich jedzenie zimą

  • jest zalecany dla osób, które mają wrzody lub chcą ich uniknąć, ponieważ zwiększa produkcję śluzu w żołądku
  • plantany, zwłaszcza niedojrzałe, są bogate w wapń, który pomaga wzmocnić kości, a także mięśnie, zęby i paznokcie
  • niedojrzałe plantany zawierają niewielką ilość serotoniny, która rozszerza tętnice, poprawia przepływ krwi i zmniejsza ryzyko choroby powodującej chorobę wieńcową i udar mózgu
  • potas zawarty w tym warzywie pomaga również zapobiegać zawałom serca i nadciśnieniu
  • błonnik w plantanie pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca
  • to jeden z najlepszych dostępnych pokarmów bogatych w witaminę C, która m.in. pomaga zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki
  • wzmacnia układ odpornościowy - jest bogaty w witaminę A, przeciwutleniacz, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • nie zawiera tłuszczu, dzięki czemu pomaga utrzymać optymalną wagę
  • jest bogaty w potas i witaminę B6, dzięki czemu może pomóc w łagodzeniu bólu menstruacyjnego i napięcia przedmiesiączkowego

Jak jeść plantany?

Istnieje wiele ciekawych przepisów na wykorzystanie plantanów. Możecie zrobić z nich zdrowe chipsy, tostony, placki lub dodawać je do ciasta czy koktajlu.

Źródło: healthline.com, medicalnewstoday.com

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
AdobeStock
Newsy
Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
Na początku lipca ruszyły pierwsze zbiory czerwonych porzeczek. Dlaczego warto je jeść? Owoce te skrywają w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Na krzakach pojawiły się już pierwsze owoce czerwonej porzeczki . Z uwagi na jej cierpki, kwaskowaty smak, porzeczka zwykle jest wykorzystywana głównie do produkcji dżemów , win, kompotów lub jako ozdobny dodatek do dań. Są też jednak tacy, którzy lubią spożywać ją na surowo. Dlaczego warto jeść czerwoną porzeczkę? Wartości odżywcze czerwonej porzeczki Owoce czerwonej porzeczki skrywają mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają witaminę B, C, E oraz K, a także moc minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk. Korzyści zdrowotne czerwonej porzeczki Z uwagi na tak liczne bogactwo witamin oraz minerałów, czerwone porzeczki niosą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza uszkodzenia komórek skóry spowodowane przez wolne rodniki. Witamina C może również pomóc w regeneracji komórek skóry i sprzyja gojeniu się uszkodzeń spowodowanych promieniowaniem UV. Czerwone porzeczki są bogate w żelazo, które jest niezbędnym pierwiastkiem do tworzenia czerwonych krwinek . Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych. Nie tylko pomaga zapobiegać przeziębieniom, ale także zmniejsza ryzyko powstawania niektórych rodzajów nowotworów. Czerwone porzeczki zawierają dużo potasu, a ten sprzyja zdrowiu naszego serca – reguluje krążenie krwi oraz pomaga zapobiegać nadciśnieniu . Potas jest również dobry dla innych narządów, w tym nerek, a także może zmniejszać ryzyko udaru mózgu . Czerwona porzeczka doskonale oczyszcza organizm z toksyn, wspiera zdrowie układu pokarmowego, a także...

Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
AdobeStock
Newsy
Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
Ten niepozorny owoc jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Jedliście kiedyś kumkwat?

Kumkwat to jeden z owoców cytrusowych, który wywodzi się z Chin i Indii. Jest on w całości jadalny i - co warto zaznaczyć - jego skórka jest znacznie słodsza niż miąższ. Nazwa kumkwat pochodzi od kantońskiego słowa „kamkwat”, które oznacza „złotą pomarańczę/mandarynkę”. Te niewielkie, pomarańczowe owoce mają kwaśno-słodki smak i zawierają wiele właściwości odżywczych Kumkwat jest bogaty w witaminę C i błonnik oraz szereg składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy z grupy B, mangan, miedź i wapń. Nasiona kumkwatu także są jadalne i zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3. Owoce te mają też sporo wody, dzięki czemu zapewniają organizmowi odpowiednie nawodnienie i nawilżenie. Dlaczego warto jeść kumkwat? Kumkwaty to owoce o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i wzmacniających odporność. Ponadto: z uwagi na wysoką zawartość błonnika, mogą pomagać w chorobach jelit i w utrzymaniu prawidłowej wagi a także poprawiają trawienie zawierają spore ilości wody, dzięki czemu są świetną niskokaloryczną, ale jednocześnie sycącą przekąską mają niską zawartość tłuszczu, dlatego powinny go spożywać osoby z chorobami serca oraz wysokim poziomem cholesterolu jadalne nasiona tych owoców zawierają śladowe ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżać zły cholesterol i poprawiać dobry cholesterol są bogate w witaminy antyoksydacyjne, takie jak witamina A i C przeciwutleniacze obecne w kumkwatach mogą zmniejszać stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki są bogate we flawonoidy, takie jak kemferol, luteolina, hesperydyna, kwercetyna, C-glikozyd i wiele innych obecne w tych owocach karotenoidy, takie jak beta karoten, zeaksantyna i luteina,...

Znacie zalety ryżu parboiled? Sprawdźcie, czym różni się od zwykłego białego ryżu
Adobe Stock
Newsy
Znacie zalety ryżu parboiled? Sprawdźcie, czym różni się od zwykłego białego ryżu
Wiecie, czym jest ryż parboiled? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie i skorzystajcie z jego zalet w swojej kuchni.

Słyszeliście kiedyś o ryżu parboiled? To ryż, który ma o wiele więcej składników odżywczych niż zwykły, biały ryż i na dodatek nie skleja się po ugotowaniu. Co jeszcze warto o nim wiedzieć? Czym jest ryż parboiled? Ryż parboiled, nazywany również ryżem parabolicznym, to ryż, który jest poddawany specjalnej obróbce termicznej z użyciem pary wodnej pod wysokim ciśnieniem (jeszcze przed zapakowaniem). Dzięki zastosowaniu tej metody, składniki odżywcze przenikają do wnętrza ziaren, co podwyższa właściwości zdrowotne tego ryżu. Cechą charakterystyczną ryżu parboiled jest również to, że po ugotowaniu nie skleja się on i zanadto nie pęcznieje. Dlaczego warto jeść ryż parboiled? Ryż parboiled to zdrowy i smaczny ryż, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Mała porcja ryżu parboiled zawiera: Kalorie : 194 Tłuszcz: 0,5 grama Węglowodany: 41 gramów Błonnik: 1 gram Białko: 5 gram Ryż parboiled jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia. W porównaniu z ryżem białym, ma mniej kalorii, mniej węglowodanów, więcej błonnika i więcej białka, dzięki czemu jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego białego ryżu. Ponadto, ryż parboiled: zawiera kluczowe składniki odżywcze i przeciwutleniacze - jedna porcja ugotowanego ryżu parboiled, dostarcza od 2 do 3 procent zalecanego dziennego spożycia wapnia, żelaza, magnezu i potasu działa jak prebiotyk, co oznacza, że pobudza wzrost zdrowych bakterii w jelitach zawiera błonnik, który pomaga w przywróceniu funkcji jelit i łagodzi typowe problemy trawienne, takie jak biegunka i zaparcia jest bogaty w mangan, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca i pomaga obniżyć ciśnienie krwi zawiera dużo cynku, dzięki czemu może wzmocnić układ odpornościowy...

Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy
Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy . Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości. Jak poprawić swoją odporność? Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić. Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów. Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg. Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność? Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa: Jarmuż . Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu...