Ten, komu nigdy nie zdarzyło się odwrócić wzroku od gotującej się potrawy, niech pierwszy rzuci kamieniem. Powiedzmy sobie szczerze, idealni kucharze nie istnieją. W końcu nawet zawodowcom zdarza się przypalić jedzenie. Jednak, w ich przypadku cierpią nie tylko garnki, ale również czekający na obiad goście.

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Większość osób wkłada przypalony garnek do zlewu i zaczyna intensywnie szorować ostrą, nasączoną płynem do naczyń gąbką. Jednak ten sposób, oprócz tego, że daje średnie efekty, to na dodatek jest niesamowicie męczący. Po co marnować energię, jeśli można użyć środki, które pozbywają się zabrudzeń praktycznie bez waszej ingerencji i marnowania czasu? 

Tabletka do zmywarki na przypalenia

Nawet jeśli nie macie zmywarki, powinniście zaopatrzyć się w przeznaczone do niej tabletki myjące. Bowiem produkt ten jest w stanie usunąć każdą spaleniznę praktycznie bez waszej pomocy. Możecie go stosować zarówno w przypadku garnków ze stali nierdzewnej, emaliowanych, jak i aluminiowych.

Wystarczy, że umieścicie kapsułkę na dnie garnka, zalejecie niewielką ilością wody i odstawicie na całą noc. Następnego dnia umyjcie naczynie jak zwykle. Możecie być pewni, że po spaleniźnie nie będzie ani śladu. 

Zobacz także:

Soda oczyszczona

W przypadku niewielkich zabrudzeń wystarczy, że zmieszacie 2 łyżki specyfiku z niewielką ilością wody, tak aby powstała papka i rozprowadzicie ją po dnie garnka. Po kilku godzinach umyjcie naczynie jak zwykle.

Jeśli jednak zabrudzenia są bardzo silne, powinniście zagotować w garnku wodę z sodą, a następnie spróbować zdrapać przypalone resztki przy pomocy drewnianej łyżki. Tej metody nie powinno się jednak stosować w przypadku garnków aluminiowych.

Ryż

Choć wielu może wydawać się to dziwne, ryż wspaniale usuwa spaleniznę. Wystarczy, że wypełnicie nim dno garnka, a następnie zalejecie wodą i zagotujecie. Kiedy ryż zmięknie, usuńcie go z garnka, a naczynie umyjcie jak zwykle. Czarny osad zniknie w mgnieniu oka, a wasz garnek będzie jak nowy.

Źródło: gotujmy.pl