przypalony garnek sposoby
AdobeStock
Newsy

Przypaliłaś garnek? Nic straconego, z łatwością go odratujesz, jeśli zastosujesz...

Spalony garnek to już żaden problem! Z łatwością sobie z nim poradzisz, jeśli wykorzystasz jeden z tych sposobów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w domu!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Gotowanie to nie jest taka prosta sprawa! Wystarczy chwila nieuwagi i zamiast przyjemnego zapachu pieczonego mięsa, od którego ślinka cieknie, mamy okropny swąd spalenizny i przypalone garnki. Zwykle po takiej porażce kulinarnej mamy ochotę wyrzucić do śmieci garnek razem z jego spaloną zawartością. Jednak można go jeszcze uratować! Dowiedz się, jak wyczyścić przypalone garnki, a następne wypadki w kuchni nie będą już tak dołujące!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Czyszczenie garnka solą

Najstarszym i jednym z najskuteczniejszych sposobów jest wsypanie do garnka soli i zalanie go wodą. Roztwór należy odstawić na kilkanaście godzin, a później gotować przez dziesięć minut. Następnie dodajemy trochę płynu do mycia naczyń i bierzemy się za szorowanie! Pamiętajcie – jeśli garnek jest pokryty warstwą teflonu, to absolutnie nie wolno usuwać kawałków przypalonego jedzenia za pomocą noża i innych ostrych przedmiotów! Takie działanie zniszczy ochronną warstwę garnka i w efekcie wszystko, co w nim przygotowujecie będzie jeszcze bardziej przywierało.

Soda i ocet

Gdy skala zniszczeń jest naprawdę duża, z pomocą przychodzi niezastąpiony ocet i soda! Do przypalonego garnka wsyp sodę oczyszczoną, zalej octem spirytusowym i wlej wrzątek. Ocet i soda w kontakcie z gorącą wodą wytworzą pianę. Należy odstawić naczynie z roztworem na kilka minut i wylać. Później wystarczy wyszorować garnek i gotowe! Uwaga – sody i octu nie można stosować w przypadku garnków emaliowanych.

Kwasek cytrynowy na spalone garnki

Choć można go używać tylko do garnków ze stali nierdzewnej, to warto wypróbować ten sposób! Jeśli będziecie ostrożne, to można wykorzystać kwasek do czyszczenia garnków teflonowych, ceramicznych i emaliowanych. Kwasek cytrynowy nie tylko świetnie radzi sobie ze śladami po spaleniźnie, ale też fantastycznie nabłyszcza powierzchnię garnka. Wystarczy wsypać do środka kilka łyżek kwasku, wlać wrzątek i gotować przez kilka minut.

Ryż pomoże?

Okazuje się, że ryż jest świetnym środkiem czyszczącym! Do garnka wsypujemy tyle ziarenek ryżu, by pokryły dno i zalewamy gorącą wodą. Gotujemy przez kilkanaście minut, wylewamy i myjemy gąbką z płynem do naczyń. Uważajcie, żeby nie przypalić garnka drugi raz! Ryż bardzo szybko wchłania wodę.

Na spaleniznę… proszek do prania

Ostatnim ciekawym sposobem jest wykorzystanie proszku do prania lub tabletek do zmywarki – nawet, jeśli tej zmywarki nie macie! Po prostu wsypcie na dno garnka kilka łyżek proszku do prania lub rozkruszcie jedną tabletkę do zmywarki. Wlejcie kubek gorącej wody, rozpuście środki czyszczące i odstawcie garnek na całą noc, a rano umyjcie gąbką z płynem do naczyń. Uwaga – nie wolno stosować proszku do prania w przypadku garnków emaliowanych i aluminiowych.

 

 

Komentarze
lyzka spagetti
unsplash.com
Newsy Do czego służy dziurka w łyżce do makaronu? Ma genialne zastosowanie, które bardzo ułatwia gotowanie
Okazuje się, że łyżka do makaronu, którą każda pani domu ma w swojej kuchni, służy nie tylko do wydobywania klusek z gorącej wody. Jej drugie zastosowanie jest o wiele bardziej przydatne!
Weronika Kępa
listopad 30, 2020

Kluski to, zaraz po mięsie, jeden z najczęściej spożywanych w Polsce produktów. Nie wiedzieć czemu, dania kuchni włoskiej skradły serca wielu tutejszych smakoszy. Dlatego też w każdym domu nie brakuje specjalistycznego sprzętu do ich przygotowywania. Wśród nich znajduje się oczywiście łyżka do makaronu. Zastosowanie łyżki do makaronu Przyrząd, który na co dzień jest wykorzystywany do wyciągania ugotowanych klusek z gorącej wody ma jeszcze jedno, bardzo istotne zastosowanie. Niewielu bowiem zdaje sobie sprawę, że wycięta w łyżce dziurka służy do… odmierzania porcji! Trzeba przyznać, że mało kto ma zmysł, który pozwala na ugotowanie idealnej porcji makaronu. Trudno stwierdzić, ile wystarczy dla jednej osoby, a ile dla czterech. Gotowanie „na oko” często prowadzi do sytuacji, w której okazuje się, że makaronu jest za mało albo wręcz przeciwnie, na tyle dużo, że można by wykarmić pułk wojska. Ten, kto wymyślił miarkę w łyżce bardzo dobrze wiedział, co robi. Jak odmierzać porcje Pewnie zastanawiasz się, jak to działa. Sposób jest dziecinnie prosty! Jednak jest pewien haczyk… tę metodę można wykorzystać tylko podczas gotowania makaronu typu spaghetti… Wystarczy, że przed zagotowaniem makaronu umieścisz go w dziurce znajdującej się w łyżce. Porcja dla przeciętnej dorosłej osoby powinna wypełnić okrąg po brzegi. Jeśli chcesz ugotować obiad dla całej rodziny powtórz tę czynność tyle razy, ile osób będzie go jadło. Ten prosty trik sprawi, że już nigdy nie wyrzucisz nadmiaru makaronu do kosza!

Przeczytaj
Fusy
Flickr/Luc Legay
Newsy Pijesz sypaną kawę? Nie wyrzucaj fusów, mają mnóstwo świetnych zastosowań, które cię zaskoczą
Lubisz poranną kawkę? A co z fusami? Zostaw na później. Zdradzamy kilka sprytnych pomysłów, jak je wykorzystać.
Aleksandra Jaworska
listopad 30, 2020

Fusy z kawy są m.in. świetną odżywką dla roślin - pełną fosforu, potasu, magnezu i związków azotu. Zobacz inne sposoby na wykorzystanie właściwości fusów z kawy. Niektóre z was totalnie was zaskoczą! Cenny odpad Wiele z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki świeżo parzonej kawy. Ten uwielbiamy produkt można wykorzystać nie tylko do przyrządzania aromatycznego napoju. Podpowiadamy, jak z kawy i z kawowych fusów wykonać chociażby naturalne kosmetyki oraz jak wykorzystać je w domu. Fusy z kawy są właśnie tym z odpadów, których nie warto wylewać do zlewu ani od razu wyrzucać do kosza. Tych małych, czarnych ziarenek można użyć na wiele sposobów. Przeczytajcie w jakie sposób. Kto by pomyślał, że dzięki kawie możemy zadbać o zdrową skórę czy usunąć brzydkie zapachy? 1. Ekologiczny peeling Fusy z kawy to najlepszy pomysł na domowe SPA. Możesz je zrobić we własnej łazience! Zanim jednak rozpoczniecie ten bajkowy relaks, trzeba przygotować kilka dodatkowych składników. Musicie mieć pod ręką ulubiony olej, brązowy cukier, fusy z kawy i odrobinę cynamonu. Peeling domowej produkcji z naturalnych składników przede wszystkim nie będzie was uczulać. Peeling kawowy pomoże też rozprawić się ze pomarańczową skórką. Poprawi krążenie krwi i wygładza skórę. Po peelingu z kawy możecie na ciało nałożyć swój ulubiony balsam. 2. Płukanka do włosów Na bazie fusów można też zrobić płukankę do włosów. Kofeina zawarta w kawie pobudzi cebulki włosów do wzrostu. Co więcej, nada kosmykom wyjątkowy blask i delikatnie je przyciemni. Domowej roboty płukanki mogą używać głównie brunetki i szatynki. Wystarczy ostudzone fusy pomieszać z wodą i wetrzeć we...

Przeczytaj
Woda po gotowaniu makaronu
marcobir/Adobe Stock
Newsy Już nigdy nie wylejesz wody po zagotowaniu makaronu. Nie bez powodu jest ona nazywana „złotą wodą”
Odcedzanie makaronu to zwykła codzienna czynność, po której wylewamy wodę po makaronie do zlewu. Okazuje się, że być może robimy to zbyt pochopnie.
Hubert Rój
listopad 30, 2020

Spaghetti, tagiatelle, tortellini, a także nasze tradycyjne nitki rosołowe i wiele wiele innych – makarony uwielbiamy od zawsze. Moda na nowe, różnorodne wzory przyszła oczywiście z Włoch. Z Italii płynie jeszcze jedno ważne przesłanie w kwestii gotowania makaronu. Włoskie zwyczaje Włosi mawiają, że nie ma nic gorszego na tym świecie od przegotowanego makaronu. Pozostaje nam wierzyć Włochom na słowo. Podobnie warto postąpić w kwestii wody po makaronie. Naród żyjący na Półwyspie Apenińskim nie wylewa go do zlewu tak, jak my. Mało tego. Włosi nazywają słony płyn po makaronie „złotą wodą”. Do czego we Włoszech wykorzystuje się ten osolony wrzątek? Spokojnie, nie chodzi tu o parzenie kawy ani herbaty… Po pierwsze - taka woda może zostać wykorzystana do zagęszczenia sosu. Zamiast przyrządzania mącznej zawiesiny w szklance, wykorzystajmy wodę po makaronie – zawarta w jej skrobia pomoże w nadaniu eleganckiej, gładkiej konsystencji naszemu sosowi. Nie tylko do sosów Woda po makaronie nada się nie tylko do gotowania sosów. Także zupa ugotowana na takiej nietypowej bazie będzie miała ciekawszy, wyraźniejszy smak. Spróbujcie ugotować wasz bulion i wywar w ten sposób, a z pewnością nie pożałujecie. Zamiast natychmiastowego wylewania wody po makaronie, warto zostawić ją garnku. Pochodząca z mąki skrobia to nie tylko świetny zagęszczacz, ale także naturalny środek myjący – pomaga usuwać niektóre mocne zabrudzenia. „Złota woda” ma także bardziej nietypowe zastosowania. Można wykorzystać ją do przygotowania ciasta drożdżowego, zamiast zwykłej ciepłej wody. Nasz wypiek stanie się wtedy jeszcze bardziej puszysty. Fasola, ciecierzyca, soczewica – wszystkie strączki przed gotowaniem moczymy w wodze. Jeżeli zamiast zwykłej wody użyjemy płynu po makaronie...

Przeczytaj