Przygotujcie ten 1 składnik, słoik i odrobinę czasu. Zadbacie o jelita, czyli wasz "drugi mózg"
Getty/iStock
Newsy

Przygotujcie ten 1 składnik, słoik i odrobinę czasu. Zadbacie o jelita, czyli wasz „drugi mózg"

Dlaczego dbanie o jelita jest tak ważne? Dziś już wiemy o połączeniu na osi mózg-jelita i wpływie samopoczucia na kondycję układu pokarmowego. „Szczęśliwe” jelita pozytywnie wpłyną na cały organizm - a pomoże tam w tym znany produkt, który możecie zrobić sami w domu.

Dziś można go kupić w sklepie spożywczym, choć dawniej nikt nawet o tym nie słyszał i wszyscy robili go w domu. Mowa tutaj o żytnim zakwasie - przepis na tę miksturę znała kiedyś każda gospodyni domowa.

W końcu to niezbędny składnik do pieczenia prawdziwego, domowego chleba, bułeczek, a nawet naleśników. Nie zapominajmy też o żurku, który najlepiej smakuje właśnie na takim zakwasie domowej roboty. Jednak produkt ten przydaje się nie tylko do smacznego gotowania i pieczenia - bardzo skorzysta na nim również wasz organizm. 

Wpływ zakwasu żytniego na organizm

Zakwas powstaje na skutek fermentacji. Wówczas wytwarzają się dobroczynne dla organizmu bakterie kwasu mlekowego. Działają one łagodząco na jelita - uszczelniają ich ścianki, usprawniają trawienie, przyspieszają wydalanie produktów przemiany materii, a także wzmacniają odporność całego organizmu. 

W zakwasie znajdziecie też bakterie kwasu octowego, które mają działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, oraz witaminy z grupy B, błonnik, magnez, żelazo, cynk i selen. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie własny zakwas: 

Zobacz także
babka płesznik

Te drobinki mają więcej mocy niż siemię lniane. Ukoją jelita i wzmocnią organizm

Kiedyś pili to wszyscy, a dziś nikt już o tym nie pamięta. 1 szklanka dziennie przywróci równowagę w jelitach

Kiedyś pili to wszyscy, a dziś nikt już o tym nie pamięta. 1 szklanka dziennie przywróci równowagę w jelitach

Przepis na domowy zakwas żytni

Składniki:

  • 100 ml ciepłej wody

  • 100 g mąki żytniej (co najmniej typ 720 i więcej) 

Przygotowanie:

  1. Weźcie sobie duży słoik, o pojemności do 2 litrów (w zależności od tego, ile zakwasu chcecie przygotować). Możecie też podzielić zakwas na parę mniejszych słoików. 

  2. Do słoika wsypcie mąkę żytnią i zalejcie ją ciepłą (ale nie gorącą) wodą. Mieszajcie tak długo, aż znikną grudki i masa będzie miała jednolitą konsystencję, przypominającą nieco ciasto.

  3. Ściereczką z bawełny przykryjcie słoik i odłóżcie go w suche i ciepłe miejsce na 24 godziny. Optymalna temperatura dla zakwasu to około 25 stopni Celsjusza.

  4. Po upływie doby jest czas na „dokarmienie” kwasu. Polega to na tym, że do słoika należy wsypać jeszcze raz po 100 g mąki żytniej oraz 100 ml ciepłej wody i wymieszać. Teraz wystarczy go przykryć i odstawić na kolejne 24 godziny.  

  5. Takie dokarmianie trzeba powtarzać przez 5 dni. W końcu zauważycie, że na powierzchni zakwasu powstają bąbelki - to oznacza, że jest gotowy.

Przygotowany w ten sposób zakwas wykorzystacie do upieczenia domowego chleba, bułek czy tradycyjnego żurku. 

Kotlety mielone

zakwas na żurek przepis
Flickr
Newsy
Tak wygląda wasz zakwas na żurek? To znaczy, że się zepsuł. Niestety, musicie go wylać
Spróbowaliście sami zrobić zakwas na żurek i po jakimś czasie zaczął wyglądać nieciekawie? Sprawdźcie, jak temu zapobiec.

Najlepszy żurek wielkanocny wychodzi z zakwasu domowej roboty! Jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego szczerze zachęcamy do tego, byście w tym roku nie kupowali gotowego zakwasu w sklepie i zamiast tego przyrządzili go samodzielnie. Podajemy wam poniżej przepis na domowy zakwas oraz kilka porad. Przydadzą się na pewno tym, którzy będą robić zakwas pierwszy raz w życiu! Przepis na domowy zakwas na żurek wielkanocny Do przygotowania smacznego, domowego zakwasu do zrobienia idealnego wielkanocnego żurku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Litr ciepłej wody 1 szklanka żytniej mąki 3 ząbki czosnku Ziarna ziela angielskiego Liście laurowe Jedna piętka chleba na zakwasie Przygotowanie: Do słoika wsypcie szklankę mąki i zalejcie ciepłą wodą (nie gorącą!) Lekko rozgniećcie ząbki czosnku i dodajcie do słoika wraz z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i piętką chleba na zakwasie. Przykryjcie słoik ściereczką i odstawcie na kilka dni w ciepłe miejsce – najlepiej do szafki w kuchni. Po 3-5 dniach zakwas powinien być gotowy! Poznacie to po charakterystycznym, kwaśnym zapachu. Tak przygotowany zakwas należy wlać do przygotowanej wcześniej bazy do żurku. Jak długo można przechowywać domowy zakwas? Zakwas domowej roboty należy zużyć maksymalnie w ciągu dwóch tygodni , choć jeśli ma dobre warunki przechowywania, to wytrzyma nawet miesiąc. Najważniejsze, byście regularnie sprawdzali to, jak wygląda i pachnie zakwas. Po czym poznać, że zakwas się zepsuł? Jeśli nie zużyjecie zakwasu od razu i odstawicie go na później, dobrze jest wiedzieć jak sprawdzić, czy nie jest już zepsuty. To bardzo proste, ponieważ zepsuty zakwas rozpoznacie od razu! Będzie miał bardzo silny i nieprzyjemny zapach , a na jego powierzchni może wytworzyć...

żurek zakwas
AdobeStock
Newsy
Po czym poznać, że zakwas na żurek jest gotowy? Zwróćcie uwagę na ten szczegół
Jeżeli robicie domowy zakwas na żurek to koniecznie dowiedzcie się, jak poznać, że jest już gotowy do przygotowania zupy!

Święta wielkanocne nie mogą obejść się bez żurku! Najlepiej, gdy dodaje się do niego białą, parzoną kiełbasę i jajko na twardo, choć niektórzy upierają się, że podany w ten sposób żurek to barszcz biały, a żur wygląda zupełnie inaczej. Niezależnie od tego, co podaje się u was w domu, podstawą dobrego żurku jest zakwas. Można go kupić w sklepie – najlepiej ekologicznym, ponieważ wówczas macie gwarancję tego, że zakwas będzie smaczny i nie zepsuje zupy. Ale przygotowanie domowego zakwasu jest tak proste, że zachęcamy do przyrządzenia go samodzielnie! Poznajcie przepis. Przepis na domowy zakwas do żurku Przygotowanie zakwasu do żurku jest bardzo proste, choć wymaga nieco cierpliwości! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Szklanka mąki żytniej Pół szklanki otrębów Pół litra wody Przygotowanie: Mąkę z otrębami wsypcie do średniej wielkości słoika. Wlejcie do środka ciepłą, przegotowaną wodę i mocno mieszajcie tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Lekko zakręcony słoik (tak, żeby do środka mogło się dostać trochę powietrza) odstawcie w ciepłe miejsce na co najmniej 3 dni. I gotowe! Pamiętajcie, że woda, którą wlewacie do słoika,  nie może być zbyt gorąca , ponieważ wówczas zakwas się sparzy i nie wyjdzie. Jak polepszyć smak zakwasu? Jeżeli smak prostego zakwasu z tego przepisu jest dla was za mało wyrazisty, możecie go łatwo podrasować, dodając wcześniej odpowiednie składniki. Polecamy do mąki i otrębów dodać 2 zgniecione ząbki czosnku, skórkę żytniego chleba, liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy zakwas na żurek jest gotowy? Zakwas powinien być dobry po 3-4 dniach od przygotowania. Po czym poznać, że jest już dobry? To bardzo proste – zakwas będzie miał wtedy...

Jasiek Kuroń podaje prosty przepis na domowy zakwas na żur. Zróbcie go jeszcze dziś, będzie gotowy do świąt
ONS.pl, Instagram/Jasiek Kuroń, Adobe Stock
Newsy
Jasiek Kuroń podał prosty przepis na domowy zakwas na żur. Nie trzeba go nawet mieszać łyżką
Kilka składników, słoik i macie domowy zakwas, o niego lepszy od tego kupowanego w sklepach. Jasiek Kuroń pokazuje jak łatwo go zrobić.

Ten zakwas zrobicie nawet bez mieszania. Niepotrzebna więc będzie łyżka, wystarczy jeśli macie składniki i słoik z przykrywką. Odstawcie w ciemne miejsce na 4 dni. Podpowiadamy, do czego się przyda, bo z tak przygotowanego zakwasu wyjdzie nie tylko żurek do białej kiełbasy. Przepis na zakwas na żur Jaśka Kuronia Kucharz przedstawił prosty sposób na domowy zakwas: - Dziś mam dla Was przepis na domowy, aromatyczny i idealny na Wielkanoc – zakwas na żur! Składniki: 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 4 ząbki czosnku przecięte wzdłuż 4 łyżki mąki żytniej Letnia, przegotowana woda         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Przygotowanie: Obierzcie czosnek, przygotujcie słoik z pokrywką, przegotujcie i ostudźcie wodę. Wszystkie składniki wrzućcie do słoika, zalejcie do pełna wodą. Przykryjcie szczelnie pokrywką lub zakrętką i zmieszajcie składniki potrząsając słoikiem. Odstawcie w ciemne miejsce na 4 dni. Zakwas na żur – do czego używać? Z zakwasu można przygotować nie tylko wielkanocny żurek. Ponieważ żurek pasuje do białej kiełbasy, możecie przyrządzać go przez cały rok i jeść z kiełbasą z wody, z patelni, a nawet z grilla. Do tej grillowanej wersji najlepiej podawać żurek w kubku, do popicia. Do czego jeszcze dodać takiego zakwasu?: Zakwasu na żur możecie dodawać do domowego pieczywa pieczonego na zakwasie. Nie jest to typowy, chlebowy zakwas, ale chleb na takim zakwasie pieczywo także wyjdzie puszyste i pyszne...

Robicie chleb na zakwasie? Dzięki 1 dodatkowemu składnikowi wyjdzie bardziej puszysty i chrupiący
Flickr
Newsy
Robicie chleb na zakwasie? Dzięki 1 dodatkowemu składnikowi wyjdzie bardziej puszysty i chrupiący
Domowej roboty chleb na zakwasie to istny rarytas. Mimo iż jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne, naprawdę warto się poświęcić. Do stworzenia zakwasu koniecznie użyjcie jeszcze 1 nietypowego składnika. Dzięki niej pieczywo będzie niesamowicie puszyste i przyjemnie chrupiące!

W większości przepisów na zakwas chlebowy soda oczyszczona jest składnikiem zwyczajnie pomijanym. Jak się okazuje - to duży błąd, bowiem jej użycie niesamowicie służy wypiekom. Wystarczy ½ łyżeczki tego specyfiku, by chleb całkowicie zmienił swój smak i wygląd! Soda oczyszczona przede wszystkim sprawia, że chleb jest bardziej puszysty. W połączeniu z kwasem tworzy reakcję chemiczną powodującą pęcznienie i wzrastanie chleba. Szczypta sody oczyszczonej może również znacznie poprawić jego smak, poprzez zrównoważenie kwasowości. Koniecznie przetestujcie tę metodę. Przepis na chleb na zakwasie z sodą oczyszczoną Składniki:  Mąki żytniej Mąki pszennej Wody Sody oczyszczonej Soli Z racji, że przygotowanie chleba zajmuje ok. 7 dni, składniki są dodawane turami.  Przygotowanie: Pierwszego dnia w dużym słoiku umieśćcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie odstawcie naczynie w ciepłe miejsce na 24 godziny (nie zakręcajcie ani nie przykrywajcie słoika). Drugiego dnia do mikstury dodajcie kolejne 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody, wymieszajcie i ponownie odstawcie na 24 godziny. Trzeciego dnia ponownie dodajcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody i wymieszajcie. Tym razem jednak zakręćcie słoik i odstawcie go w ciepłe miejsce tylko na 12 godzin. Po upływie tego czasu potwórzcie czynność i odstawcie słoik na kolejne 12 godzin. Czwartego dnia zróbcie dokładnie to samo co dnia trzeciego. Piątego dnia zakwas będzie gotowy. Wtedy możecie zacząć przyrządzać zaczyn - 2 łyżki mikstury umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niej 150 gramów mąki żytniej i 150 ml wody, wymieszajcie i odstawcie na ok. 18 godzin. Po upływie tego czasu do...