Nie ma chyba bardziej klasycznego polskiego dania od gołąbków (może z wyjątkiem rosołu). Ta stosunkowo tania potrawa często gości na polskich stołach - gołąbki są smaczne, bardzo sycące i smakują każdemu. A czy wiecie, co można zrobić, by ich smak był jeszcze lepszy? Tajemnica tkwi w przygotowaniu ryżu.
Jak przygotować ryż na gołąbki?
W tradycyjnych przepisach na gołąbki należy ugotować ryż i wymieszać go z mięsem i cebulą. Przyjęło się, że na jedną szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody. Jednak, aby gołąbki smakowały jeszcze lepiej, warto zamiast wodą zalać ryż bulionem - mięsnym albo warzywnym. To sprawi, że ryż będzie miał wyjątkowy, głęboki aromat i gołąbki nabiorą lepszego smaku.
Sam farsz mięsno-ryżowy można wzbogacić także dodając pokrojoną lub startą drobno marchewkę. Nie tylko poprawicie w ten sposób smak potrawy, ale też sprawicie, że gołąbki będą wyglądały na talerzu nieco ciekawiej i żywiej.
Zobacz także:
Przepis na gołąbki z ryżem gotowanym na bulionie
Do zrobienia pysznych gołąbków potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
-
1 duża główka kapusty
-
1 szklanka ryżu
-
2 szklanki bulionu
-
około pół kilograma mięsa mielonego
-
3 średniej wielkości cebule
-
ziele angielskie
-
liście laurowe
-
kurkuma
-
curry
-
papryka wędzona
-
pieprz
-
sól
Przygotowanie:
-
Najpierw należy sparzyć kapustę. Wykrójcie głąb kapusty, a resztę włóżcie do gorącej wody i gotujcie przez około 20 minut.
-
Po ugotowaniu wyjmijcie kapustę i odstawcie, by ostygła.
-
Wsypcie szklankę ryżu do garnka i zalejcie go dwiema szklankami bulionu. Podgrzejcie do zagotowania i gotujcie na małym ogniu.
-
Pokrójcie cebulę i usmażcie na maśle do zeszklenia.
-
Cebulę oraz ugotowany ryż odstawcie do ostygnięcia. Mięso mielone wymieszajcie w misce z przyprawami i dodajcie schłodzoną cebulę i ryż. Wymieszajcie wszystko razem.
-
Odrywajcie pojedyncze liście kapusty. Na każdy liść nałóżcie farsz i zawińcie.
-
Wyłóżcie dno garnka liśćmi. Ułóżcie w środku ciasno gołąbki i na koniec zalejcie je wodą, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Po zagotowaniu gotujcie na małym ogniu przez godzinę. I gotowe!
Tak przygotowane gołąbki można podawać klasycznie z sosem pomidorowym, pieczarkowym albo grzybowym, z wykorzystaniem suszonych grzybów. Polecamy także odgrzewać gotowe gołąbki na patelni, na maśle lub oleju - lekko przypieczona kapusta będzie miała wyjątkowy smak i aromat. Smacznego!
Źródło: gazeta.pl