Nie ma chyba bardziej klasycznego polskiego dania od gołąbków (może z wyjątkiem rosołu). Ta stosunkowo tania potrawa często gości na polskich stołach - gołąbki są smaczne, bardzo sycące i smakują każdemu. A czy wiecie, co można zrobić, by ich smak był jeszcze lepszy? Tajemnica tkwi w przygotowaniu ryżu.

Jak przygotować ryż na gołąbki?

W tradycyjnych przepisach na gołąbki należy ugotować ryż i wymieszać go z mięsem i cebulą. Przyjęło się, że na jedną szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody. Jednak, aby gołąbki smakowały jeszcze lepiej, warto zamiast wodą zalać ryż bulionem - mięsnym albo warzywnym. To sprawi, że ryż będzie miał wyjątkowy, głęboki aromat i gołąbki nabiorą lepszego smaku. 

Sam farsz mięsno-ryżowy można wzbogacić także dodając pokrojoną lub startą drobno marchewkę. Nie tylko poprawicie w ten sposób smak potrawy, ale też sprawicie, że gołąbki będą wyglądały na talerzu nieco ciekawiej i żywiej.

Zobacz także:

Przepis na gołąbki z ryżem gotowanym na bulionie

Do zrobienia pysznych gołąbków potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty

  • 1 szklanka ryżu

  • 2 szklanki bulionu

  • około pół kilograma mięsa mielonego

  • 3 średniej wielkości cebule

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • kurkuma

  • curry

  • papryka wędzona

  • pieprz

  • sól

Przygotowanie:

  1. Najpierw należy sparzyć kapustę. Wykrójcie głąb kapusty, a resztę włóżcie do gorącej wody i gotujcie przez około 20 minut.

  2. Po ugotowaniu wyjmijcie kapustę i odstawcie, by ostygła.

  3. Wsypcie szklankę ryżu do garnka i zalejcie go dwiema szklankami bulionu. Podgrzejcie do zagotowania i gotujcie na małym ogniu. 

  4. Pokrójcie cebulę i usmażcie na maśle do zeszklenia. 

  5. Cebulę oraz ugotowany ryż odstawcie do ostygnięcia. Mięso mielone wymieszajcie w misce z przyprawami i dodajcie schłodzoną cebulę i ryż. Wymieszajcie wszystko razem.

  6. Odrywajcie pojedyncze liście kapusty. Na każdy liść nałóżcie farsz i zawińcie.

  7. Wyłóżcie dno garnka liśćmi. Ułóżcie w środku ciasno gołąbki i na koniec zalejcie je wodą, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Po zagotowaniu gotujcie na małym ogniu przez godzinę. I gotowe!

Tak przygotowane gołąbki można podawać klasycznie z sosem pomidorowym, pieczarkowym albo grzybowym, z wykorzystaniem suszonych grzybów. Polecamy także odgrzewać gotowe gołąbki na patelni, na maśle lub oleju - lekko przypieczona kapusta będzie miała wyjątkowy smak i aromat. Smacznego!

Źródło: gazeta.pl