Przygotujcie ryż w ten sposób, a gołąbki wyjdą idealnie. Będą was błagać o przepis
Wikipedia commons
Newsy

Przygotujcie ryż w ten sposób, a gołąbki wyjdą idealnie. Będą was błagać o przepis

Wiedzieliście, że można tak ugotować ryż na gołąbki? Takich jeszcze nie jedliście.

Nie ma chyba bardziej klasycznego polskiego dania od gołąbków (może z wyjątkiem rosołu). Ta stosunkowo tania potrawa często gości na polskich stołach - gołąbki są smaczne, bardzo sycące i smakują każdemu. A czy wiecie, co można zrobić, by ich smak był jeszcze lepszy? Tajemnica tkwi w przygotowaniu ryżu.

Jak przygotować ryż na gołąbki?

W tradycyjnych przepisach na gołąbki należy ugotować ryż i wymieszać go z mięsem i cebulą. Przyjęło się, że na jedną szklankę ryżu przypadają dwie szklanki wody. Jednak, aby gołąbki smakowały jeszcze lepiej, warto zamiast wodą zalać ryż bulionem - mięsnym albo warzywnym. To sprawi, że ryż będzie miał wyjątkowy, głęboki aromat i gołąbki nabiorą lepszego smaku. 

Sam farsz mięsno-ryżowy można wzbogacić także dodając pokrojoną lub startą drobno marchewkę. Nie tylko poprawicie w ten sposób smak potrawy, ale też sprawicie, że gołąbki będą wyglądały na talerzu nieco ciekawiej i żywiej.

Zobacz także
Farsz ziemniaczany do gołąbków z przepisu Siostry Anastazji. Niebo w gębie

Przepis na farsz ziemniaczany do gołąbków z przepisu siostry Anastazji. Niebo w gębie

jak zrobić gołąbki?

Dodajcie do farszu na gołąbki te 2 składniki. Ta mieszanka zaskoczy i zachwyci najbardziej wybrednych

Przepis na gołąbki z ryżem gotowanym na bulionie

Do zrobienia pysznych gołąbków potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty

  • 1 szklanka ryżu

  • 2 szklanki bulionu

  • około pół kilograma mięsa mielonego

  • 3 średniej wielkości cebule

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • kurkuma

  • curry

  • papryka wędzona

  • pieprz

  • sól

Przygotowanie:

  1. Najpierw należy sparzyć kapustę. Wykrójcie głąb kapusty, a resztę włóżcie do gorącej wody i gotujcie przez około 20 minut.

  2. Po ugotowaniu wyjmijcie kapustę i odstawcie, by ostygła.

  3. Wsypcie szklankę ryżu do garnka i zalejcie go dwiema szklankami bulionu. Podgrzejcie do zagotowania i gotujcie na małym ogniu. 

  4. Pokrójcie cebulę i usmażcie na maśle do zeszklenia. 

  5. Cebulę oraz ugotowany ryż odstawcie do ostygnięcia. Mięso mielone wymieszajcie w misce z przyprawami i dodajcie schłodzoną cebulę i ryż. Wymieszajcie wszystko razem.

  6. Odrywajcie pojedyncze liście kapusty. Na każdy liść nałóżcie farsz i zawińcie.

  7. Wyłóżcie dno garnka liśćmi. Ułóżcie w środku ciasno gołąbki i na koniec zalejcie je wodą, dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Po zagotowaniu gotujcie na małym ogniu przez godzinę. I gotowe!

Tak przygotowane gołąbki można podawać klasycznie z sosem pomidorowym, pieczarkowym albo grzybowym, z wykorzystaniem suszonych grzybów. Polecamy także odgrzewać gotowe gołąbki na patelni, na maśle lub oleju - lekko przypieczona kapusta będzie miała wyjątkowy smak i aromat. Smacznego!

Źródło: gazeta.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

golabki twarda kapusta
BozenaMatuszczyk / gotujmy.pl
Newsy
Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość o tym zapomina
Kapusta w waszych gołąbkach ciągle wychodzi za twarda? Wszystkiemu winien może być ten często popełniany błąd.

Uwielbiacie gołąbki? Któż by nie przepadał za tym daniem! Pyszne, delikatne mięso z ryżem zawinięte w miękki liść kapusty, a to wszystko w smakowitym sosie pomidorowym. Po prostu palce lizać! Gołąbki sprawdzają się zawsze. Nadają się doskonale na wiele okazji i bez problemu można je zrobić też w wersji wegetariańskiej, jeśli macie w rodzinie jaroszy. Zamiast mięsa wystarczy po prostu dodać do środka grzyby oraz warzywa. Z sosem też można łatwo eksperymentować i zrobić na przykład sos pieczarkowy albo mięsny. Dla każdego coś dobrego! Dlaczego kapusta na gołąbki nie chce zmięknąć? Zdarzyło się wam kiedyś, że gołąbki wyszły zbyt twarde przez kapustę, która nie chciała zmięknąć mimo długiego gotowania? Znamy ten ból! To dość częsty błąd, któremu można łatwo zapobiec. Wszystko przez niewłaściwe przygotowanie kapusty. Bardzo ważne jest, by już na początku wyciąć cały głąb, czyli twardy trzon. Ta część nawet po długim gotowaniu nie zmięknie. Jeżeli nie wytniecie dokładnie całego głąba i jego fragmenty zostaną na liściach kapusty, w które zawiniecie farsz, to niestety gołąbki wyjdą twarde. Przepis na gołąbki z miękką kapustą Jak widać to danie wymaga sporo uwagi i cierpliwości, ale nie jest wcale bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Do tego jego smak całkowicie rekompensuje trud włożony w całą pracę! Do przygotowania klasycznych gołąbków będą wam potrzebne poniższe składniki: 1 kg mięsa mielonego 2 torebki ryżu 2 cebule 1 kapusta biała 2 litry warzywnego bulionu 600 g przecieru pomidorowego Oregano Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie dwie torebki ryżu i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, wymieszajcie je w misce z mięsem. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do mięsa z ryżem....

Gołąbki farsz
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Jaki ryż jest najlepszy do farszu na gołąbki? Doświadczone gospodynie domowe używają tylko tego
Mięso mielone i ryż to główne składniki gołąbków. Dzięki odpowiedniemu doborowi produktów wyjdą idealne. Do przyrządzenia gołąbków tylko jeden rodzaj ryżu się sprawdza. Sprawdźcie ten patent najlepszych gospodyń!

Gołąbki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Delikatne, aromatyczne zawinięte w miękkie liście kapusty oraz farsz pół mięsny. Najczęściej z dodatkiem ryżu. Uwielbiają je wszyscy, ci mali i ci więksi, a to wszystko za sprawą wyjątkowego smaku. Najlepszy ryż do gołąbków Farsz do gołąbków jest przygotowywany z mięsa mielonego, zeszklonej cebulki, przypraw i ryżu bądź kaszy. Ryż nadaje daniu delikatności oraz scala całe nadzienie. Dlatego też kluczowy jest wybór odpowiedniej odmiany. Według domowych gospodyń, najlepiej sprawdza się ryż krótkoziarnisty , gdyż świetnie się klei i wiąże cały farsz. Jego gotowanie również jest stosunkowo krótkie w porównaniu do innych rodzajów ryżu, co przyspiesza cały proces. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 większa główka białej kapusty 1 cebula 500 g mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia ½ pęczka koperku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól pieprz ½ łyżeczki granulowanego czosnku ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku opcjonalnie kilka łodyg pietruszki i koperku bulion ziele angielskie liście laurowe Przygotowanie: Z główki kapusty zdejmijcie wierzchnie, brzydsze liście, a następnie wykrójcie z niej głąb. W większym garnku zagotujcie wodę z jedną łyżeczką soli. Po chwili włóżcie do niego główkę kapusty z dziurą po głąbie do góry. Po kilku minutach gotowania zdejmujcie już pierwsze liście. Całość powtarzajcie do momentu oddzielenia wszystkich liści. Ryż wsypcie do garnka oraz zalejcie go trzema porcjami wody, czyli na pół szklanki ryżu potrzeba 1 ½ szklanki wody. Gotujcie na...

Zapomnijcie o parzeniu kapusty na gołąbki w garnku. Ten sposób to prawdziwy hit
Flickr
Newsy
Zapomnijcie o parzeniu kapusty na gołąbki w garnku. Ten sposób to prawdziwy hit
Kapustę na gołąbki można sparzyć tradycyjnie w garnku lub w bardziej nowatorski sposób - w mikrofalówce. Ale to nie koniec możliwości! Istnieje jeszcze jeden trik na proste i łatwe przygotowanie kapusty na gołąbki.

Lubicie gołąbki, ale czasami już macie dość mozolnego parzenia kapusty w garnku? Sprytni kucharze wymyślili ciekawy sposób na uporanie się z tą czynnością. Będzie wam potrzebna woda, nóż i jeszcze jedna rzecz.  Jak sparzyć kapustę na gołąbki w rękawie piekarniczym? Jeżeli nie chce wam się parzyć kapusty w tradycyjny sposób, wykorzystajcie w tym celu rękaw do pieczenia. Postawcie na blacie kapustę głąbem do dołu (nie obcinajcie go). Następnie górną część warzywa natnijcie głęboko (na 5 cm) ostrym nożem w kształt krzyża. Tak przygotowaną kapustę włóżcie do rękawa do pieczenia i zalejcie ją wrzącą wodą, do ⅓ wysokości kapusty. Zawińcie szczelnie rękaw i odstawcie na około 20 minut. Tyle czasu wystarczy, by para unosząca się z wody zmiękczyła liście kapusty. Gdy minie już 20 minut, ostrożnie wyjmijcie kapustę z rękawa. Uwaga na gorącą parę! Następnie delikatnie odrywajcie liście - są już gotowe do zawijania w nie farszu.  Przepis na najlepsze, klasyczne gołąbki Po szybkim sparzeniu kapusty w rękawie do pieczenia nie pozostaje nic innego, jak od razu wykorzystać ją do zrobienia gołąbków! Do przygotowania tradycyjnej wersji tego dania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka białej kapusty 2 cebule 3 torebki ryżu 1,5 kilograma mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 jajka 2 szczypty soli 2 szczypty pieprzu 1 szczypta majeranku  Przygotowanie: Gotujcie ryż około kwadransa do momentu aż wchłonie całą wodę (proporcja wody do ryżu 2:1) i po ugotowaniu odstawcie do ostudzenia.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na patelni. Następnie w dużej misce wymieszajcie mięso...

Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Adobe Stock
Newsy
Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Gołąbki na Wigilię? Dlaczego nie! Wystarczy zrobić je w specjalnej, postnej wersji i śmiało można się nimi zajadać nawet w święta.

Z Wigilią zwykle kojarzą się (poza karpiem) pierogi oraz krokiety, a wszystko to koniecznie z farszem z kapusty i grzybów. To tradycyjne i przede wszystkim dość proste w przygotowaniu dania, choć wymagają nieco pracy. Ale przecież nie tylko krokiety czy pierogi nadają się na Wigilię - tego dnia świetnie sprawdzą się również gołąbki w postnej wersji. Sprawdźcie, jak je przygotować.  Jak zrobić wigilijne gołąbki? Takie gołąbki są oczywiście pozbawione mięsa - w końcu to Wigilia. Dlatego ich farsz składa się głównie z ryżu, grzybów oraz ozłoconej na patelni cebuli. Ryż zajmuje tutaj miejsce kaszy gryczanej, którą wiele polskich gospodyń wykorzystuje do przygotowania właśnie wigilijnych gołąbków. W ten sposób przygotowane gołąbki są ciut delikatniejsze i bardzo smaczne. Aby nie wyszły mdłe, zamiast gotować je tradycyjnie w garnku, należy zapiec je w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, zalewając śmietaną.  Przepis na wigilijne gołąbki Składniki: 1 średnia główka białej kapusty pół kilograma ryżu pół litra śmietany 18% 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 g masła 65 g suszonych grzybów sól pieprz  Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia suszonych grzybów w wodzie, żeby zmiękły (najlepiej zostawcie je tak na całą noc). Następnego dnia wlejcie wodę z grzybami do garnka i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż zmiękną. Ugotujcie cały ryż. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją w kostkę i następnie zeszklijcie na maśle. Smażcie, aż nabierze złotego koloru. Zmielcie grzyby w maszynce. Do miski wrzućcie lekko ostudzony ryż, cebulę i grzyby. Dodajcie jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszajcie. Wytnijcie...