Przygotujcie na obiad kaszotto z duszoną botwinką. Przepyszne i kolorowe!
AdobeStock
Newsy

Przygotujcie na obiad kaszę z duszoną botwinką. Przepyszne i kolorowe kaszotto

Zróbcie na obiad kaszę z botwinką i kurczakiem z tego przepisu. Domownicy pokochają to danie!

Sezon na botwinkę w pełni. Ten młody burak z liśćmi zachwyca smakiem, lekkością i nadaje się do wielu dań. Skomponowaliśmy zdrowy i naprawdę tani obiad wykorzystując botwinę i kaszę. Nakarmicie nim całą rodzinę, która będzie się cieszyć smakiem tej pożywnej potrawy. To prawdziwa bomba witaminowa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kaszotto z botwinką – przepis

Słyszeliście kiedyś o kaszoccie? To potrawa, która nazwę wzięła od popularnego risotto, czyli potrawy z ryżu wolno smażonego z masłem, serem, winem i bulionem, do którego dodaje się wybrane dodatki. Najczęściej są to grzyby lub szparagi, ale risotto jada się też z owocami morza, rybami i mięsem. Przedstawiamy wam wersję kaszotto z kurczakiem, które jest pożywne, ale też bardzo zdrowe. To dietetyczny obiad, który może gościć na waszych stołach bardzo często, jeśli wam posmakuje, bo jest on zdrowy i bogaty w witaminy.

Składniki na kaszotto z kurczakiem

  • 2 woreczki kaszy pęczak
  • 3 szklanki bulionu lub wody z dodatkiem sosu sojowego
  • Pęczek botwinki
  • Cebula
  • Szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • Marchewka
  • Pierś z kurczaka
  • Szklanka groszku mrożonego lub konserwowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Ulubione zioła i przyprawy
Zobacz także
Jak ugotować botwinę? Przepis na smaczną zupę z botwinki

Jak ugotować botwinę? Przepis na smaczną zupę z botwinki (na zimno i na ciepło)

Przepis na gołąbki w liściach botwiny. Ten smak was zaskoczy

Przepis na gołąbki w liściach botwiny. Ten smak was zaskoczy

Przygotowanie kaszotto

  1. Oczyśćcie pierś z kurczaka i pokrój ją w drobną kostkę. Oprószcie ją solą i pierzem oraz ulubionymi ziołami.
  2. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę. Na łyżce oliwy przyrumieńcie pierś z kurczaka. Odłóżcie ją na osobny talerz.
  3. Na patelnię dodajcie cebulę i zeszklijcie ją. Posólcie cebulę, dodajcie czosnek i smażcie jeszcze minutę. Wsypcie surową kaszę pęczak i podsmażcie ją, aż ziarna staną się lekko przezroczyste.
  4. Zalejcie zawartość patelni bulionem lub wodą z sosem sojowym tak, by płyn lekko przykrywał kaszę. Dodajcie posiekaną botwinkę i marchewkę pokrojoną na bardzo drobne plastry. Mieszajcie często i dolewaj płynu w trakcie, gdy kasza będzie go chłonąć.
  5. Powtarzajcie czynność do czasu, w którym kasza będzie miękka. Dodajcie usmażonego wcześniej kurczaka i zielony groszek. Doprawcie kaszotto solą i pieprzem.
  6. Podawajcie potrawę ze świeżym szczypiorkiem.

Czytaj także:

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad
Gotujmy.pl/Nencja
Newsy
Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad
Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem to świetna alternatywa dla pierogów z mąki pszennej. Ciasto z mieszanki maki ryżowej i ziemniaczanej wychodzi delikatniejsze i smakuje wyśmienicie.

Jeśli jesteście na diecie, która wyklucza gluten, wcale nie musicie rezygnować z jedzenia pierogów. Aby zrobić ciasto na pierogi bezglutenowe, trzeba zastąpić mąkę pszenną odpowiednią mąką bezglutenową. My mamy dla was przepis na bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem z mąki ryżowej i ziemniaczanej. Wychodzą aksamitne i przepyszne w smaku.  Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem Przygotowanie pysznych pierogów bezglutenowych nie musi być wyzwaniem. Zrobienie ich wcale nie jest skomplikowane i pracochłonne. Żeby się o tym przekonać, wystarczy raz spróbować - najlepiej z tym przepisem na bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Składniki na około 25 pierogów o średnicy 5 cm: Składniki na ciasto: 25 g suchej kaszy jaglanej 50 g mąki ryżowej 20 g mąki ziemniaczanej 20 g lnu mielonego łyżeczka oliwy z oliwek 100 ml ciepłej wody sól mąka do podsypywania   Składniki na farsz: 60 g szpinaku mrożonego  suszona śliwka  pierś z kurczaka  łyżeczka oleju rzepakowego pieprz sól sok z cytryny skórka starta z połówki cytryny gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Kaszę ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.   Mąkę ryżową i ziemniaczaną przesiejcie przez sitko, dodajcie len, oliwę, sól oraz wodę. Całość zblendujcie lub wymieszajcie drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Wszystko lekko ugniećcie.   Tak przygotowane ciasto odstawcie, by odpoczęło.  Mięso pokrójcie w kostkę, posypcie odrobiną pieprzu, solą i gałką muszkatołową.  Na rozgrzanym oleju usmażcie mięso, dodajcie rozmrożony szpinak i podlejcie odrobiną wody. Dodajcie drobno pokrojoną śliwkę.  Po około 5 minutach...

Przepis na „potreningowego” kurczaka. Danie jest szybkie i proste w wykonaniu
AdobeStock
Newsy
Co jeść po treningu? Przepis na kurczaka, który zrobicie w 10 minut
Poznajcie przepis na prosty potreningowy posiłek. Ten szybki pomysł na kurczaka jest bogaty w białko i idealny po treningu. Przygotowanie wysokobiałkowego posiłku potreningowego zajmie wam maksymalnie 10 minut.

Nie macie dobrego pomysłu na szybki, wysokobiałkowy posiłek, który możecie jeść po treningu? Tego szybkiego kurczaka z warzywami zrobicie dosłownie w 10 minut. Wystarczy podsmażyć cebulę, kurczaka, dynię i szpinak. Przepis jest prosty, zdrowy i smakuje naprawdę świetnie! Co powinno się jeść po treningu? Ważne, żeby po treningu zjeść posiłek zawierający porcję białka. To składnik, na który musicie najbardziej zwrócić uwagę wybierając potreningowy posiłek. W zależności od intensywności waszego treningu, tego jak trenujecie i jakie są wasze cele, po treningu warto zjeść posiłek dostarczający ok. 20-30 g białka. Najprostszym wyborem jest oczywiście kurczak . To mięso bogate w białko, a ubogie w tłuszcz. Dzięki temu danie z kurczakiem jest wysokobiałkowe, ale też niskokaloryczne. Jeśli nie chcecie jeść mięsa lub nie lubicie kurczaka, to inne produkty, które zapewnią wam wymaganą po treningu porcję białka (20g): Ok. 3 jajka kurze Ok. 400 g jogurtu naturalnego lub 150 g jogurtu wysokobiałkowego typu Skyr 100 g nieugotowanej ciecierzycy 200 g gotowanej soczewicy Ok. 200 g tofu Potreningowy przepis na kurczaka Składniki na kurczaka po treningu Łyżeczka oleju Cebula Pierś z kurczaka 200 g dyni Łyżka musztardy Łyżka przyprawy curry Garść szpinaku Sok z połówki cytryny Szklanka jogurtu Świeża kolendra Przygotowanie szybkiego potreningowego kurczaka Polejcie dynię oliwą z oliwek i wysmarujcie odrobinę musztardą. Pieczcie dynię w 180 stopniach do zarumienienia Pokrójcie kurczaka w kostkę i cebulę w piórka. Podsmażcie na oleju cebulę z kurczakiem. Dodajcie na patelnię pieczoną dynię i przyprawę curry. Doprawcie danie solą i pieprzem. Skropcie danie sokiem z cytryny. Wyłączcie patelnię. Dodajcie na...

Tortilla z kurczakiem i warzywami. Przepis na szybki obiad
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Tortilla z kurczakiem i warzywami. Przepis na szybki obiad
Tortilla z kurczakiem i warzywami to świetny pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację. Przepis na taką tortillę jest prosty, a danie pyszne i zdrowe. Możecie też użyć tortilli pełnoziarnistej, jeśli chcecie, żeby danie było jeszcze zdrowsze.

Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami to świetny sposób na przekąskę na kolację czy na obiad. Zrobienie jej zajmuje chwilę, a syci na bardzo długi czas. Jeśli macie ochotę na danie typu fast food, ale chcecie zrzucić trochę kilogramów i jesteście na diecie, lub szukacie smacznych przepisów na dania fit, to polecamy wam przepis na lekką tortillę z kurczakiem i warzywami. To danie nie tylko smacznie wygląda, ale tak też smakuje, szczególnie z dodatkiem sosu czosnkowego.   Przepis na tortillę z kurczakiem i warzywami Składniki: filet z kurczaka placki tortilli sos czosnkowy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta soli kilka liści kapusty pekińskiej 1 pomidor 1/2 czerwonej cebuli 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej Sposób przygotowania: Filet z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie w kostkę.  Mięso podsmażcie na rozgrzanym oleju.  Dodajcie kurkumę, curry, sos sojowy oraz szczyptę soli i wszystko razem smażcie około 15-20 minut. Paprykę i pomidora pokrójcie w kostkę, a cebulę w półplasterki. Kapustę pekińską poszatkujcie na drobne kawałki, dodajcie pokrojoną paprykę, pomidora oraz cebulę i wszystko razem wymieszajcie. Gdy kurczak wystygnie, dodajcie również kurczaka i wymieszajcie.  Placki tortilli posmarujcie sosem czosnkowym, dodajcie warzywa z kurczakiem i zwińcie tortille. Smacznego! Źródło przepisu: gotujmy.pl Jak zrobić sos czosnkowy?  Przepis na sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego jest bardzo prosty do zrobienia. Jeśli liczycie kalorie, nie dodawajcie majonezu. Ostrość sosu możecie dopasować, dodając dwa lub więcej ząbków czosnku. Gwarantujemy, że tortilla z...

Przepis na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Pomysł na prosty i sycący obiad
Gotujmy.pl/alaa
Newsy
Przepis na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Pomysł na prosty i sycący obiad
Doskonały przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i pieczarkami. To prosty pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.

Lubicie szybkie przepisy, które nie wymagają zbyt wielu żmudnych i czasochłonnych przygotowań i takie, które nie wymagają zmywania stosu naczyń? Wypróbujcie zapiekankę makaronową, której zrobienie nie jest skomplikowane. Jest bardzo sycąca, a porcja solidna, więc danie starczy wam na dwa obiady. Alaa, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Dodaje do niej pyszne pieczarki. Spróbujecie? Przepis na zapiekankę z makaronem, kurczakiem i pieczarkami Składniki 250g makaronu (np. drobne muszelki albo rurki) 2 piersi z kurczaka 300g pieczarek 2 cebule 1 szklanka śmietanki kremówki 2 żółtka Mieszanka ostrych przypraw Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotujcie makaron w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedźcie i przelejcie chłodną wodą. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka lub plasterki. Podsmażcie na rozgrzanej patelni na oleju. Na tej samej patelni podsmażcie pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawcie je do smaku pieprzem i solą. Pierś z kurczaka pokrójcie w drobną kostkę, doprawcie solą, pieprzem i ostrą przyprawą, a następnie podsmażcie na patelni. Dno naczynia żaroodpornego posmarujcie odrobiną masła. Na dno wyłóżcie część ugotowanego makaronu, następnie cebulę z pieczarkami i podsmażonego kurczaka. Wierzch przykryjcie makaronem, który wam został. W miseczce rozmieszajcie śmietanę z żółtkami, doprawcie solą i pieprzem. Polejcie płynem zapiekankę. Naczynie z zapiekanką przykryjcie pokrywką albo folią aluminiową i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez 30 minut. Zdejmijcie pokrywkę lub folię aluminiową i pieczcie przez kolejne 10-15 minut. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj...