Sezon na botwinkę w pełni. Ten młody burak z liśćmi zachwyca smakiem, lekkością i nadaje się do wielu dań. Skomponowaliśmy zdrowy i naprawdę tani obiad wykorzystując botwinę i kaszę. Nakarmicie nim całą rodzinę, która będzie się cieszyć smakiem tej pożywnej potrawy. To prawdziwa bomba witaminowa.

Kaszotto z botwinką – przepis

Słyszeliście kiedyś o kaszoccie? To potrawa, która nazwę wzięła od popularnego risotto, czyli potrawy z ryżu wolno smażonego z masłem, serem, winem i bulionem, do którego dodaje się wybrane dodatki. Najczęściej są to grzyby lub szparagi, ale risotto jada się też z owocami morza, rybami i mięsem. Przedstawiamy wam wersję kaszotto z kurczakiem, które jest pożywne, ale też bardzo zdrowe. To dietetyczny obiad, który może gościć na waszych stołach bardzo często, jeśli wam posmakuje, bo jest on zdrowy i bogaty w witaminy.

Składniki na kaszotto z kurczakiem

  • 2 woreczki kaszy pęczak
  • 3 szklanki bulionu lub wody z dodatkiem sosu sojowego
  • Pęczek botwinki
  • Cebula
  • Szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • Marchewka
  • Pierś z kurczaka
  • Szklanka groszku mrożonego lub konserwowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Ulubione zioła i przyprawy

Przygotowanie kaszotto

  1. Oczyśćcie pierś z kurczaka i pokrój ją w drobną kostkę. Oprószcie ją solą i pierzem oraz ulubionymi ziołami.
  2. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę. Na łyżce oliwy przyrumieńcie pierś z kurczaka. Odłóżcie ją na osobny talerz.
  3. Na patelnię dodajcie cebulę i zeszklijcie ją. Posólcie cebulę, dodajcie czosnek i smażcie jeszcze minutę. Wsypcie surową kaszę pęczak i podsmażcie ją, aż ziarna staną się lekko przezroczyste.
  4. Zalejcie zawartość patelni bulionem lub wodą z sosem sojowym tak, by płyn lekko przykrywał kaszę. Dodajcie posiekaną botwinkę i marchewkę pokrojoną na bardzo drobne plastry. Mieszajcie często i dolewaj płynu w trakcie, gdy kasza będzie go chłonąć.
  5. Powtarzajcie czynność do czasu, w którym kasza będzie miękka. Dodajcie usmażonego wcześniej kurczaka i zielony groszek. Doprawcie kaszotto solą i pieprzem.
  6. Podawajcie potrawę ze świeżym szczypiorkiem.

Czytaj także: