Witaminy, minerały i inne cenne składniki odżywcze macie dosłownie w zasięgu ręki. W końcu ich najłatwiej dostępnym, bogatym źródłem są warzywa i owoce. Można wykorzystywać je do dań na ciepło, zimno, owsianek, sałatek lub po prostu chrupać na surowo.

Jeżeli często jesteście „w biegu” i nie macie chwilami czasu na takie przekąski, mamy rozwiązanie. Przygotujcie prosty koktajl, który w mig dostarczy wam niezbędnych składników odżywczych. 

Przepis na prosty koktajl z buraka

Składniki:

  • 4 niewielkie buraki

  • 2 jabłka

  • 3 garści szpinaku

  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Obierzcie buraki ze skórki i pokrójcie w kostkę. Nie musicie ich gotować.

  2. Jabłka z kolei mogą pozostać nieobrane. Również pokrójcie je drobno. 

  3. Pokrojone buraki i jabłka wrzućcie do kielicha blendera. Dodajcie jeszcze świeży, umyty szpinak i wlejcie 2 szklanki wody.

  4. Całość teraz miksujcie, aż konsystencja będzie jednolita.

  5. Przelejcie koktajl do wysokiej szklanki lub kubka i wypijcie od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Co daje jedzenie buraków?

Buraki to jedne ze zdrowszych warzyw, które możecie jeść nawet codziennie. Zawierają potas, wapń, magnez i sód, a także miedź, żelazo oraz witaminę C i witaminę B. Z kolei w burakach surowych, takich jak w powyższym przepisie, znajduje się dużo folianów - związków, które wzmacniają nasze naczynia krwionośne i wspierają układ nerwowy. 

Zobacz także:

Regularne jedzenie buraków podnosi też naszą odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami. Zaś znajdujący się w tych warzywach kwas foliowy może przynieść ukojenie przy bezsenności. Jest on też jednym ze składników odżywczych, które są niezbędne kobietom w ciąży.

Jak jeszcze można wykorzystać buraki w kuchni?

Buraki posłużą wam do zrobienia całej gamy pysznych i bardzo oryginalnych dań. Warzywo to, ze względu na swój intensywny kolor, świetnie się sprawdza w przepisach na imprezowe sałatki i przekąski. Warto też zrobić z buraków rozgrzewającą zupę krem lub po prostu zwykłą ćwikłę do obiadu. Zainspirujcie się przepisami użytkowników Gotujmy.pl: