Przygotujcie koktajl z buraka i pijcie szklaneczkę. Żadna siła was nie złamie
Getty/iStock
Newsy

Przygotujcie koktajl z buraka i pijcie codziennie 1 szklaneczkę. Żadna siła was nie złamie

Chcecie każdego dnia dostarczać sobie witamin z warzyw i owoców, ale już macie pełno w żołądku na samą myśl? Dla takich niejadków świetnym rozwiązaniem są koktajle, w których zmieścicie to, co najlepsze. Wypróbujcie przepis na takich przysmak z burakiem w roli głównej.

Witaminy, minerały i inne cenne składniki odżywcze macie dosłownie w zasięgu ręki. W końcu ich najłatwiej dostępnym, bogatym źródłem są warzywa i owoce. Można wykorzystywać je do dań na ciepło, zimno, owsianek, sałatek lub po prostu chrupać na surowo.

Jeżeli często jesteście „w biegu” i nie macie chwilami czasu na takie przekąski, mamy rozwiązanie. Przygotujcie prosty koktajl, który w mig dostarczy wam niezbędnych składników odżywczych. 

Przepis na prosty koktajl z buraka

Składniki:

  • 4 niewielkie buraki

  • 2 jabłka

  • 3 garści szpinaku

  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Obierzcie buraki ze skórki i pokrójcie w kostkę. Nie musicie ich gotować.

  2. Jabłka z kolei mogą pozostać nieobrane. Również pokrójcie je drobno. 

  3. Pokrojone buraki i jabłka wrzućcie do kielicha blendera. Dodajcie jeszcze świeży, umyty szpinak i wlejcie 2 szklanki wody.

  4. Całość teraz miksujcie, aż konsystencja będzie jednolita.

  5. Przelejcie koktajl do wysokiej szklanki lub kubka i wypijcie od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Zobacz także
Czerwona kapusta i kilka prostych dodatków. Danuta Martyniuk je to w kółko i wygląda coraz młodziej i szczuplej

Czerwona kapusta i kilka prostych dodatków. Danuta Martyniuk je to w kółko i wygląda coraz młodziej i szczuplej

Przygotujcie ten 1 składnik, słoik i odrobinę czasu. Zadbacie o jelita, czyli wasz "drugi mózg"

Przygotujcie ten 1 składnik, słoik i odrobinę czasu. Zadbacie o jelita, czyli wasz „drugi mózg"

Co daje jedzenie buraków?

Buraki to jedne ze zdrowszych warzyw, które możecie jeść nawet codziennie. Zawierają potas, wapń, magnez i sód, a także miedź, żelazo oraz witaminę C i witaminę B. Z kolei w burakach surowych, takich jak w powyższym przepisie, znajduje się dużo folianów - związków, które wzmacniają nasze naczynia krwionośne i wspierają układ nerwowy. 

Regularne jedzenie buraków podnosi też naszą odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami. Zaś znajdujący się w tych warzywach kwas foliowy może przynieść ukojenie przy bezsenności. Jest on też jednym ze składników odżywczych, które są niezbędne kobietom w ciąży.

Jak jeszcze można wykorzystać buraki w kuchni?

Buraki posłużą wam do zrobienia całej gamy pysznych i bardzo oryginalnych dań. Warzywo to, ze względu na swój intensywny kolor, świetnie się sprawdza w przepisach na imprezowe sałatki i przekąski. Warto też zrobić z buraków rozgrzewającą zupę krem lub po prostu zwykłą ćwikłę do obiadu. Zainspirujcie się przepisami użytkowników Gotujmy.pl:

Kotlety mielone

zupa buraczana przepis
AdobeStock / ONS
Newsy
Tomasz Sekielski zrzucił prawie 90 kg. Zdradził ulubiony przepis na zupę, która pomogła mu schudnąć 
90 kilo w dół to imponujący wynik! Dziennikarz Tomasz Sekielski podzielił się ulubionym przepisem ze swojej diety.

Przemiana znanego dziennikarza jest po prostu oszałamiająca! Tomasz Sekielski podjął się przeprowadzenia operacji bariatrycznej, dorzucił do tego odpowiednią dietę, po kilku latach zwyciężył w końcu w walce z otyłością i schudł aż 90 kilogramów. Dziś wygląda fantastycznie! A do tego doskonale się czuje – nadmiar kilogramów to ogromne obciążenie dla organizmu, które prowadzi do problemów ze stawami, cukrzycy, chorób serca (w tym nadciśnienia) oraz miażdżycy. Warto zadbać o swoje zdrowie! Dziennikarz uchylił rąbka tajemnicy i zdradził przepis na ulubioną zupę, którą często gotuje będąc na diecie. Na pewno wam posmakuje! Przepis na zupę z buraków Buraki są fantastycznym źródłem żelaza, a poza tym po prostu dobrze smakują i pasują do wielu dań – zarówno jako składnik zup jak i surówek. Aby przygotować pyszną i zdrową zupę buraczaną, będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kilograma buraków 220 g marchwi 170 g pietruszki 200 g jabłek 200 g cebuli 180 g papryki czerwonej 400 g pomidorów z puszki 2 łyżki oliwy 1,5 litra wody Pestki z dyni Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i buraki obierzcie, pokrójcie w kostkę, wrzućcie do garnka i zalejcie wodą. Gotujcie na średnim ogniu. Następnie obierzcie i pokrójcie cebulę, paprykę i jabłka. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oliwy i podsmażcie składniki – powinny się zeszklić. Podsmażone papryki, cebulę i jabłko dodajcie do garnka z warzywami i zagotujcie. Całość powinna się gotować do momentu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania wrzućcie do garnka pomidory z puszki i zamieszajcie. Na koniec całość zblendujcie na krem. Zupę z buraków należy podawać posypaną pestkami dyni. Możecie też dodać do niej łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego, a także listek ulubionych,...

zakwas buraczany przepis
Adobe Stock
Newsy
Nastawcie zakwas z buraków już teraz. Będzie dobry nawet przez 30 dni, jeśli zrobicie go z tego przepisu
Nic nie smakuje tak dobrze jak świąteczny barszcz czerwony ugotowany na bazie domowej roboty zakwasu buraczanego! Jednak pamiętajcie, że jego przyrządzenie powinniście rozpocząć najpóźniej 10 dni przed Wigilią.

Sekret idealnego zakwasu buraczanego tkwi między innymi w naczyniu, w którym zostaje przygotowany. Bowiem powinno być ono szklane lub kamionkowe oraz dokładnie umyte, a najlepiej wyparzone. Na tym jednak nie koniec trików, które sprawią, że twój zakwas buraczany na pewno wyjdzie. Należy również pamiętać, że przyprawy oraz czosnek powinny się znaleźć na dnie naczynia, w którym będą kiszone buraki. To zapobiegnie ich wypływaniu i nada warzywom idealny smak. Ważne jest również, aby trzymać zakwas w dość ciepłym miejscu przez okres od 3 do nawet 10 dni.  Co zrobić, by przyspieszyć proces zakwaszania buraków na zakwas? Jeśli chcecie przyspieszyć kiszenie możesz wrzucić do słoika kawałek chleba lub dolać wody z ogórków kiszonych, bądź kapusty, to sprawi, że buraki szybciej dojdą i się ukiszą. By wasz zakwas mógł przetrwać do świąt Bożego Narodzenia, nie zapomnijcie o przestrzeganiu tych wszystkich zasad z naciskiem na szczególną uwagę w wyparzaniu słoiczków i butelek szklanych już po ukiszeniu zakwasu. W ten sposób uda się wam go zachować w nienaruszonym stanie nawet przez 30 dni. Przepis na zakwas z buraków Składniki: 50 dag buraków 500 ml wody 5 ząbków czosnku Pół łyżki soli Kromka chleba razowego żytniego Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie W rondelku zagotujcie 500 ml wody z dodatkiem soli. Miksturę odstawcie na kilka minut do wystudzenia. Buraki dokładnie umyjcie i obierz, a następnie pokrójcie na półplasterki o grubości ok 1 cm. Ząbki czosnku obierzcie i zgniećcie nożem (nie krójcie, ani nie przeciskajcie przez praskę). Na dnie wyparzonego słoika umieśćcie kilka półplasterków buraka, 1 obrany i zgnieciony ząbek czosnku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe i 2 ziarenka pieprzu i kawałek chleba (najlepiej w...

Buraki jedzone codziennie mogą zdziałać cuda. Warunek jest 1. Trzeba je jeść pod tymi postaciami
Adobe Stock
Newsy
Buraki jedzone codziennie mogą zdziałać cuda. Warunek jest 1. Trzeba je jeść pod tymi postaciami
W jakiej postaci najchętniej jadacie buraki? Najpopularniejsze to zupa i jarzynka do drugiego dania. Podpowiadamy, po co je jeść i jak można je przyrządzać.

Buraki są jednym z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. Są tanie, dostępne przez cały rok. Zimą, gdy brakuje innych warzyw, mogą nie tylko urozmaicać dania, ale są też źródłem cennych witamin. Można je podawać na surowo w postaci kiszonej oraz jako sok, a także gotować i piec. Oto dlaczego warto na stałe włączyć je do jadłospisu. Jak jedzenie buraków wpływa na zdrowie? Korzeń buraka czerwonego to warzywo zawierające duże ilości witaminy C, A, B, a także kwas foliowy i beta-karotenu. Znajduje się w nim także dużo składników mineralnych takich jak wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód. Działanie buraków na organizm: Działają pobudzająco Zwiększają odporność i pomagają zwalczać przeziębienia, dzięki obecnej w nich betainie Pomagają obniżać poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy Ułatwiają trawienie, dzięki zawartości pektyn Usprawniają prace jelit dzięki bakteriom kwasu mlekowego Hamują procesy gnilne w jelitach Są odpowiedzialne za odkwaszanie organizmu dzięki takim minerałom jak: potas, wapń, sód i magnez Wspomagają rozwój czerwonych krwinek dzięki witaminie B i obecności żelaza Wspomagają leczenie nowotworów Jak najlepiej przyrządzać buraki? Buraki podawane na surowo mają bardzo niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że mogą je regularnie jeść nawet cukrzycy. Najczęściej jednak spożywamy je po ugotowaniu. Jako barszcz, jarzynka, w postaci buraczków zasmażanych czy jarzynka na zimno z chrzanem, znana jako ćwikła. Buraki po ugotowaniu czy upieczeniu można podawać na wiele więcej sposobów. Kilka pomysłów na dania z buraków: Sałatka z pokrojonych w kostkę gotowanych lub pieczonych buraków Carpaccio z bardzo cienko pokrojonych plasterków buraka „ Pierzynka" do śledzia Jednak najlepszym sposobem podania buraków jest...

Macie dość podwyżek cen cukru? Zróbcie go samodzielnie w domu!
AdobeStock
Newsy
Macie dość podwyżek cen cukru? Zróbcie go samodzielnie w domu!
Za ten słodki dodatek musimy teraz słono zapłacić. Sklepowe półki coraz częściej świecą pustkami, a kiedy już uda nam się dorwać cukier, jego cena zwala z nóg. Do tego dochodzą jeszcze limity, przysługujące na jedną osobę, wprowadzane w niektórych sieciach. Wszystko to sprawia, że szukamy innych alternatyw. Jak zrobić cukier w domu? To wcale nie jest trudne!

Cukier stał się trudnodostępnym produktem, dlatego coraz popularniejsze stają się jego zamienniki. W ostatnich miesiącach w sieci pojawiło się wiele pomysłów na to czym zastąpić cukier. Okazuje się też, że można go zrobić samodzielnie w domowym zaciszu. Zobaczcie jak! Z czego się robi cukier? Słodki proszek można wytworzyć z buraków cukrowych, trzciny cukrowej czy z kwiatostanów palmy kokosowej. O ile dwie ostatnie metody są raczej trudne do wykonania w domowych warunkach, o tyle cukier z buraków możemy wyczarować we własnej kuchni. Jak to zrobić? Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku. Jak zrobić cukier z buraka w domu? Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni. W tym czasie dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plastry 5 kilogramów buraków cukrowych. Krążki warzyw pieczemy w naczyniu żaroodpornym aż zmiękną, a następnie przekładamy je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane plasterki znów wkładamy do piekarnika i suszymy tak długo, aż staną się całkowicie twarde. Wysuszone plasterki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie mielimy na drobny proszek i gotowe! Syrop z buraków cukrowych Innym pomysłem na zdrowe, domowe słodziło jest syrop buraczany. Ten stary i nieco zapomniany przepis, popularny niegdyś na Kujawach i Pomorzu, właśnie wraca do łask. Aby go zrobić nie potrzeba skomplikowanych narzędzi, ani drogich składników, przyda się za to sporo cierpliwości. Co będzie potrzebne? Tylko buraki i woda. Z 10 kilogramów warzyw otrzymamy 1 litr gotowego słodzidła. Jak zrobić syrop z buraków? Najpierw musimy je dokładnie umyć i obrać. Następnie kroimy warzywa w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż będą bardzo miękkie. Teraz odcedzamy ugotowane buraki (można je wykorzystać do sałatki), a płyn redukujemy jeszcze przez...