Witaminy, minerały i inne cenne składniki odżywcze macie dosłownie w zasięgu ręki. W końcu ich najłatwiej dostępnym, bogatym źródłem są warzywa i owoce. Można wykorzystywać je do dań na ciepło, zimno, owsianek, sałatek lub po prostu chrupać na surowo.
Jeżeli często jesteście „w biegu” i nie macie chwilami czasu na takie przekąski, mamy rozwiązanie. Przygotujcie prosty koktajl, który w mig dostarczy wam niezbędnych składników odżywczych.
Przepis na prosty koktajl z buraka
Składniki:
-
4 niewielkie buraki
-
2 jabłka
-
3 garści szpinaku
-
2 szklanki wody
Przygotowanie:
-
Obierzcie buraki ze skórki i pokrójcie w kostkę. Nie musicie ich gotować.
-
Jabłka z kolei mogą pozostać nieobrane. Również pokrójcie je drobno.
-
Pokrojone buraki i jabłka wrzućcie do kielicha blendera. Dodajcie jeszcze świeży, umyty szpinak i wlejcie 2 szklanki wody.
-
Całość teraz miksujcie, aż konsystencja będzie jednolita.
-
Przelejcie koktajl do wysokiej szklanki lub kubka i wypijcie od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Co daje jedzenie buraków?
Buraki to jedne ze zdrowszych warzyw, które możecie jeść nawet codziennie. Zawierają potas, wapń, magnez i sód, a także miedź, żelazo oraz witaminę C i witaminę B. Z kolei w burakach surowych, takich jak w powyższym przepisie, znajduje się dużo folianów - związków, które wzmacniają nasze naczynia krwionośne i wspierają układ nerwowy.
Zobacz także:
Regularne jedzenie buraków podnosi też naszą odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami. Zaś znajdujący się w tych warzywach kwas foliowy może przynieść ukojenie przy bezsenności. Jest on też jednym ze składników odżywczych, które są niezbędne kobietom w ciąży.
Jak jeszcze można wykorzystać buraki w kuchni?
Buraki posłużą wam do zrobienia całej gamy pysznych i bardzo oryginalnych dań. Warzywo to, ze względu na swój intensywny kolor, świetnie się sprawdza w przepisach na imprezowe sałatki i przekąski. Warto też zrobić z buraków rozgrzewającą zupę krem lub po prostu zwykłą ćwikłę do obiadu. Zainspirujcie się przepisami użytkowników Gotujmy.pl: