Tost to świetna propozycja na szybką przekąskę, ciepłe śniadanie albo kolację. Przygotowanie tej kanapki jest niezwykle proste i poradzi sobie z nim nawet dziecko. Jeśli macie ochotę na coś, co zachwyci wasze kubki smakowe, tostowy chleb posmarujcie mięsem. Gdy raz wypróbujecie ten przepis, będzie gościć na waszych talerzach już codziennie.

Jak zrobić pyszne tosty z mięsem mielonym

Tosty są łatwe i szybkie w przygotowaniu, w dodatku to przekąska, która zasmakuje chyba nawet największym niejadkom. Zawierają składniki uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Do zrobienia ich potrzebny jest tylko:

  • chleb tostowy – najpopularniejszy jest pszenny, jednak na rynku dostępny jest też pełnoziarnisty,
  • żółty ser, pokrojony na plastry lub starty na wiórki.

Obowiązkowym dodatkiem jest też mięso. Idealnie sprawdzi się niekoniecznie zwykła szynka, ale za to mięso mielone, dobrze doprawione aromatycznymi ziołami. Upieczone na chlebie w piekarniku sprawi, że nasze danie będzie sycące i wyjątkowo apetyczne. Będziecie zaskoczeni, jakie to genialne.

Z czym można podać tosty z mięsem mielonym? Doskonale komponują się z klasycznym keczupem, a także sosem czosnkowym lub tzatziki. Wspaniale smakują również z dipami na bazie jogutu naturalnego i majonezu.

Zobacz także:

Przepis na pyszne tosty smarowane mięsem

Składniki:

  • mięso mielone 300 g
  • chleb tostowy 4 kromki
  • cebula 1 szt.
  • woda gazowana 30 ml
  • ser żółty 190 g
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz ½ łyżeczki
  • czosnek granulowany ¼ łyżeczki
  • słodka papryka w proszku ¼ łyżeczki
  • bazylia ¼ łyżeczki
  • oregano ¼ łyżeczki
  • rozmaryn ¼ łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  2. Cebulę obieramy z łupin i siekamy w drobną kosteczkę. Żółty ser (np. edamski lub gouda) ścieramy na tarce o większych oczkach.
  3. Mięso (sprawdzi się schab lub polędwica) mielimy w maszynce na małych lub średnich oczkach. Jeśli chcemy, by danie było ekspresowe, możemy kupić wcześniej zmielone mięso ze sprawdzonego źródła. Umieszczamy je w większej misce, dodajemy posiekaną cebulę, granulowany czosnek, paprykę słodką w proszku (jeśli lubimy pikantne smaki, sprawdzi się też odrobina ostrej), doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dolewamy gazowaną wodę i całość dokładnie mieszamy (np. wyrabiając dłonią) do połączenia składników.
  4. Kromki chleba tostowego wykładamy na blasze. Na każdą wykładamy porcję mięsa i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch posypujemy startym serem żółtym.
  5. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Gdy chleb będzie już rumiany, a mięso upieczone, tosty przekładamy na talerze.
  6. Kanapki posmarowane mięsem mielonym podajemy jeszcze ciepłe, polane np. keczupem lub ulubionym sosem, np. czosnkowym. Warto tosty zbilansować również dodatkiem świeżych warzyw w postaci sałatki.