Kapusta na gołąbki
Flickr/LUDWIK BOEHM
Newsy

Przygotowywanie kapusty do gołąbków jest czasochłonne? Dzięki tym trikom to będzie dziecinnie proste

Genialne w swojej prostocie? Oczywiście gołąbki. Jeśli cokolwiek w ich gotowaniu przysparza wam trudności, mamy rozwiązanie.

Gołąbki to smaczne i bardzo popularne danie obiadowe. Dla niektórych to potrawa wyjątkowa, której trudno się oprzeć. Podczas ich przygotowywania najbardziej problematyczna jest kapusta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wystarczy odrobina sprytu

Gołąbki to nic innego jak potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnie w gołąbki pakujemy mielone mięso wieprzowe i ryż lub kaszę. Przed podaniem gołąbki można dusić lub smażyć na tłuszczu.

Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach były dawniej potrawą biedniejszych warstw społecznych.

Kogokolwiek byście nie zapytali, każdy opowie wam o trudnościach związanych z ich przygotowywaniem. Chodzi głównie o kapustę. W Internecie znajdziemy mnóstwo porad na temat tego, co zrobić by kapusta nie była twarda. Wiecie jak temu zaradzić?

Problematyczna jak kapusta

Wielu z was natknęło się na ten problem. Chcecie zrobić gołąbki a kapusta zamiast być miękka, rwie się i staje okrakiem. Niektórzy twierdzą, że liście przed zwijaniem w nie mięsa najlepiej ugotować. Inni, że wystarczy wsadzić je do mikrofalówki albo odpowiednio wyciąć głąb. Czy to faktycznie działa?

Najbardziej męczącą czynnością podczas przygotowywania dania z pewnością jest ich zwijanie. Jednak gołąbki bez kapusty nie smakują tak samo. Sama kapusta najczęściej jest twarda. Doświadczeni smakosze na pewno wiedzą, o czym mówimy. 

Zobacz także

Łatwiejsze niż myślisz

Sposobów na miękką kapustę jest więcej, niż mogłoby się wydawać. Jednym z nich jest wycinanie głąba z kapusty, zalewanie jej w całości wodą, przykrycie i poczekanie aż się zagotuje. Po takiej gorącej wodnej kąpieli od kapusty powinien odchodzić liść po liściu.

Inną skuteczną metodą jest sparzanie kapusty w mikrofali. To działanie wygodne i szybkie. Wystarczy kilka minut w mikrofali. Kapusta powinna potem ostygnąć. Po ostudzeniu można ją zacząć obierać. Dzięki temu sposobowi osiągnięcie bardzo podobny efekt, jak podczas gotowania kapusty w garnku z wodą, tylko znacznie szybciej.

Mikrofala to także skuteczny sposób na uniknięcie poparzeń i zdecydowana oszczędność czasu. Jeśli zależy wam głównie na tym, spróbujcie wybrać rozwiązanie z mikrofalą. Poparzeń można uniknąć w jeszcze jeden sposób. Wystarczy nadziać gotującą się kapustę na korkociąg lub szpikulec i ostrożnie wyjąć z garnka.

Jeszcze inną metodą jest mrożenie kapusty w całości. Listki po takim zabiegu są zwarte i ładne. Jeśli wydają się nadal wam gumowate, powinny zostać w zamrażarce jeszcze kilka dni. Tajemnica całych liści tkwi także w samym garnku. Wybierajcie te o dużej objętości. Kapusta podczas gotowania musi mieć luz. 

gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

Przeczytaj
Jak nie porwać liści kapusty na gołąbki?
Adobe Stock
Newsy Koniec z porwanymi liśćmi kapusty. Dzięki łatwym trikom przygotujesz idealne gołąbki
Porwane liście kapusty to zmora każdej pani domu. Niewiele gospodyń ma przecież tyle cierpliwości, żeby oderwać je w całości. Na szczęście istnieje kilka trików, które z pewnością ułatwią ci tę czynność.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma w zasadzie tylko jeden mankament . Bowiem większości gospodyń niesamowitą trudność sprawia rozebranie kapusty… Zazwyczaj połowa jej liści trafia do kosza. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by temu zaradzić! Wielkość kapusty Przede wszystkim pamiętaj, że do przyrządzenia gołąbków najlepiej sprawdzi się średniej wielkości główka. Bez względu na to czy wybierzesz kapustę białą czy czerwoną , pekińską czy włoską, z łatwością powinna mieścić się w standardowym garnku. Nie prowadzisz przecież restauracji, a co za tym idzie, nie masz ogromnych garnków. Zbyt dużą główkę trudno będzie sparzyć w domowych warunkach. Wytnij głąb Zanim włożysz kapustę do garnka, musisz pamiętać o tym, aby wyciąć głąb , który jest zwyczajnie twardy i w tym przypadku nieużyteczny. W wielu domach wyrzuca się go do kosza. Pamiętaj jednak, że możesz go zatrzymać i upichcić z niego przepyszne placuszki . Gotuj według zasad W dużym garnku zagotuj wodę. Zanim jednak umieścisz w niej kapustę, dodaj 4 łyżki oleju . To umożliwi łatwiejsze oddzielanie liści. Podczas parzenia kapusta musi być całkowicie przykryta wodą . Pamiętaj też, żeby co jakiś czas ją obracać, tak aby równomiernie się sparzyła. Po upływie 8 minut główka będzie gotowa do wyjęcia. Sparzoną kapustę odstaw na kilkanaście minut do wystudzenia. Oddziel liście i odetnij zgrubienia Nadeszła chwila prawdy. Teraz musisz rozebrać wystudzoną kapustę z liści. Zrób to tak delikatnie, jak tylko potrafisz. Prawidłowe wykonanie wcześniejszych kroków powinno sprawić, że nie będzie z tym większego problemu. Jeśli jednak widzisz, że liście...

Przeczytaj
gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

Przeczytaj
kapusta z grochem przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy Cudowna w smaku kapusta z grochem. Nieodłączny element wigilijnej kolacji
Kapusta z grochem to tradycja polskiej kuchni. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Danie, oprócz tego, że jest oczywiście niesamowicie smaczne, to również zaskakująco zdrowe! Z powodzeniem mogą je jeść nawet osoby mające problem z cholesterolem oraz dbające o linię.
Weronika Kępa
grudzień 09, 2020

Jak sama nazwa wskazuje, kapusta z grochem to danie przyrządzane głównie na bazie dwóch składników, znanych Polakom od tysięcy lat. Jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że można ją przygotować na wiele sposobów, a co za tym idzie na wiele okazji.  Idealnie sprawdzi się zarówno w wersji postnej na Święta Wielkanocne, jak również w wersji tradycyjnej na Święta Bożego Narodzenia. Ten przepis jest banalnie prosty! Przepis na kapustę z grochem Będziesz potrzebować 1 kilogram kapusty kiszonej 500 gramów grochu 3 cebule Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, majeranek Przygotowanie Groch wsyp do miski, a następnie zalej wodą i odstaw na ok. 1 godzinę, do namoczenia. Po upływie tego czasu umieść namoczony groch w garnku i zalej świeżą wodą. Gotuj pod uchyloną pokrywką aż do miękkości ziaren.  Kapustę kiszoną wraz z wodą umieść w dużym garnku (nie odsączaj z niej wody). Jeśli płynu jest za mało możesz opcjonalnie dolać pół szklanki zwykłej wody. Całość gotuj aż do miękkości kapusty lub odparowania całej wody. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce gorącego oleju.  Tak przygotowaną umieść w garnku z kapustą. Dodaj sól, pieprz, majeranek oraz liść laurowy. Całość gotuj jeszcze przez ok. 10 minut pod pokrywką. Po upływie tego czasu do kapusty dodaj ugotowany wcześniej groch.  Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas przemieszać potrawę, inaczej kapusta się przypali. Tak przygotowaną kapustę z grochem wystudź, a następnie umieść w lodówce na ok. 3 dni. Po tym czasie wszystkie smaki idealnie się przenikną, a potrawa będzie rozpływać się w ustach. Gotowe!

Przeczytaj