Przetwory, domowe przetwory - przykra informacja
Unsplash
Newsy

Przygotowujesz domowe przetwory? Mamy przykrą informację!

Właśnie rusza sezon na zimowe przetwory. W tym roku zdecydowanie mniej Polaków przygotuje słoik do domowej spiżarni. Dlaczego?
Aleksandra Jaworska
listopad 03, 2020

Sezon na domowe przetwory tuż tuż - mimo tego, w tym roku zdecydowanie mniej Polaków planuje przygotować słoiki na zimę. Taki zamiar ma 52 proc. ankietowanych - wynika z Barometru Providenta.  Do słoików najczęściej trafiają ogórki. Polacy lubią też dżemy i konfitury.

W tym roku, w przeciwieństwie do ubiegłego, na przetwory zdecydowało się 25 procent mniej badanych. Kiedy w ubiegłym roku pomysły na domowe przetwory deklarowało 75 procent badanych, w tym roku liczna ta spadła do 52 procent. Wśród ankietowanych pań twierdząco odpowiedziało prawie 60 procent, zaś wśród panów podobną chęć zadeklarowało 45 procent. 

 – Zdecydowanie najczęściej robimy ogórki – kiszone i konserwowe. Drugie w kolejności są dżemy i konfitury – wymienia Karolina Łuczak.

 

Blisko 55 proc. ankietowanych twierdzi, że w ich domach słoiki na zimę robi się niemal co roku, zaś co trzeci mówi, że zdarza się to czasami. Motywacją jest przede wszystkim smak domowych przetworów. Polacy oceniają je jako lepszy niż kupowanych produktów w słoikach. Cenią także to, że można je przygotować z naturalnych składników. Dodatkowym wartością samodzielnie przygotowywanych słoików jest ich zawartość. Zimowe przetwory to prawdziwe bogactwo odporności!

– Przetwory przygotowują przede wszystkim osoby młode, do 24. roku życia, oraz osoby powyżej 50. roku życia. Wynika to prawdopodobnie stąd, że młodzi ludzie kierują się przede wszystkim szczególnym podejściem do zdrowego żywienia i ekologii, natomiast starsze kontynuują z kolei domową tradycję – wskazuje rzeczniczka Provident Polska.

Najczęściej korzystamy z rzeczy, które sadzimy we własnych ogrodach lub tych, jakie akurat przekażą nam w odpowiednim na to sezonie - rodzina, czy znajomi. Z pomocą przychodzą również supermarkety, stragany, targi i sklepy osiedlowe.

 

Źródło: Newseria.pl

Zdjęcia: Unsplash

 

mięso w słoiku przepis
AdobeStock
Przepisy Mięso w słoikach to coś pysznego! Zdradzamy genialny sposób, by wyszło rozpływające się w ustach
Jeśli macie ochotę na zdrowe, domowe konserwy, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Domowej roboty konserwy to świetny pomysł na posiłek! Są przede wszystkim bardzo zdrowe – sami je robimy, więc dobrze wiemy co jest w środku i nie martwimy się, że mogą zawierać różne niepokojąco brzmiące składniki. Jak zrobić pyszne domowe mięso w słoikach? Wypróbujcie ten przepis – gwarantujemy, że będzie przepyszne! Tajemnica dobrego mięsa? Chcecie, żeby własnoręcznie zrobione konserwy były smaczne i soczyste? Musicie pamiętać o jednej niezwykle ważnej rzeczy – tłuszczu! To on niesie smak i wiąże wilgoć. Dzięki temu mięso pozostaje aromatyczne i soczyste. Jeśli zrezygnujecie z dodatku tłuszczu, to konserwy wyjdą suche i niesmaczne. Julia Child, autorka wielu kucharskich bestsellerów i gospodyni telewizyjnego programu o gotowaniu często przygotowując różne ciężkie potrawy jak pasztet lub takie domowe konserwy mówiła, że albo się odchudzasz, albo jesz pasztet! Trudno się z nią nie zgodzić! Tłuste potrawy są po prostu smaczniejsze, dlatego jeśli chcecie, żeby mięso w słoikach wyszło idealnie, nie żałujcie tłuszczu. Mięso w słoikach – przepis Do przygotowania konserw potrzebujecie około 4 kg mięsa wieprzowego, w tym: 700 g karkówki 500 g boczku 700 g mięsa z łopatki 600 g podgardla Oraz: 7-8 kulek ziela angielskiego 6 liści laurowych Główkę czosnku Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Zasypcie je dwiema łyżkami soli, dodajcie łyżeczkę majeranku, plasterki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszajcie i odstawcie na noc do lodówki. Następnego dnia przełóżcie mięso do słoików. Układajcie je bardzo ciasno! Do każdego słoika wlejcie trochę wody (4-5 łyżek). Gotowe słoiki...

Przeczytaj
Koronawirus w sklepach
Adobe Stock
Newsy COVID-19 bytuje w polskich sklepach. Ten błąd popełnia większość z nas. Ryzyko zakażenia jest ogromne
Nie ma co się łudzić. Sklepy spożywcze dalej są potencjalnym miejscem zakażania koronawirusem. Pozostało nam stosowanie środków ostrożności.
Hubert Rój
grudzień 10, 2020

Na wiosnę tego roku Polacy musieli przełknąć gorzką pigułkę. Wśród wielu obostrzeń, na pierwszy plan wysuwały się ograniczenia w handlu. Mniejsza liczba klientów w sklepie, obowiązek zachowania norm sanitarnych, wreszcie kolejki przed wejściem do marketów – to na jakiś czas stało się polską, pandemiczną rzeczywistością. Brzmi to dość dziwnie, ale wydaje się, że dzisiaj ludzie przywykli już do COVID-19. Przynajmniej w sklepach spożywczych. Pandemia a rzeczywistość Wiosenna trwoga już minęła, a klienci nie martwią się bliskim kontaktem z innymi kupującymi, tylko ewentualnie tym czy lepiej zrobić zakupy przed czy po godzinach dla seniorów. Na pewno na taki obraz sytuacji ma przebieg pandemii, która co prawda pochłonęła już w Polsce ponad 20 tys. ofiar, ale ostatecznie nie wstrząsnęła całym krajem tak, jak przewidywano w najczarniejszych snach. Dotyczy to zwłaszcza oczekiwań osób młodych i odpornych. Młodsi Polacy przestali bać się choroby i niestety często zapominają o zasadach społecznej solidarności w kontekście masek i dystansu społecznego.. Zagrożenie istnieje cały czas, szczególnie narażone są dalej osoby starsze i cierpiące na inne choroby. Miejmy tego świadomość zwłaszcza w czasie, w którym kończy się druga fala pandemii. Zarażonych wśród nas jest coraz więcej, a zdaje się, że o tym bardzo łatwo zapominamy. Szczególnie w sklepach. Gdzie te normy? To tam dochodzi do wielu zakażeń. Dlaczego? Jak wynika z badań przeprowadzonych przez UCE Research dla Hiper-Com Poland i Grupy AdRetail, Polacy przestali stosować się do rządowych rozporządzeń odnośnie zachowania w sklepach. Badanie wskazuje, że jedynie 10% z nas w czasie ostatnich 2 miesięcy zarazy założyło jednorazowe rękawiczki w sklepie. Większość ankietowanych wskazało, że po prostu nie boi...

Przeczytaj
zbiórka żywności
AdobeStock
Newsy Dla wielu Polaków okres świąt to prawdziwy dramat! Dowiedz się, jak możesz im pomóc!
W Święta wiele osób potrzebuje pomocy. Zostań Świętym Mikołajem i pomóż najuboższym - to bardzo proste! Sprawdź szczegóły akcji i dowiedz się, jak możesz się przyłączyć.
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Święta to szczególny czas. Zapominamy wtedy o konfliktach, godzimy się i w rodzinnej atmosferze wspólnie świętujemy te kilka wyjątkowych dni. Jednak nie wszyscy mogą spędzać Święta tak, jak by tego chcieli. Jest bardzo dużo rodzin i osób, dla których ten okres w roku jest wyjątkowo smutny i samotny – ci ludzie nie mają po prostu możliwości, by świętować jak reszta. Brak pieniędzy na podstawowe potrzeby, jak jedzenie i ciepłe ubrania, to wciąż bardzo duży problem części ludzi w Polsce. Sprawdźcie, jak możecie im pomóc! Pomoc w czasach pandemii Pandemia koronawirusa wywróciła nasz świat do góry nogami. Sytuacja zawodowa wielu osób się pogorszyła, a ludzie, którzy jeszcze przed epidemią ledwo sobie radzili, są teraz w ogromnych kłopotach. Dlatego przyda się każda pomoc! Świąteczna Zbiórka Żywności od blisko 25 lat organizuje akcję dobroczynną i niesie pomoc najuboższym. W tym roku akcja ruszyła pod hasłem „Święta godne, a nie głodne”. Dotychczas zbiórki żywności odbywały się najczęściej w supermarketach, gdzie mogliśmy część swoich zakupów oddać wolontariuszom akcji. W tym roku sytuacja jest nieco skomplikowana przez pandemię koronawirusa, ale organizatorzy akcji zadbali o to, żeby Zbiórka mogła odbyć się zgodnie z planem. Przygotowaliśmy dla was informacje o tym, jak możecie wesprzeć akcję! Jak można pomóc? Jest kilka możliwości pomocy w Zbiórce Żywności: Podczas zakupów spożywczych w supermarkecie można oddać część kupionych produktów do specjalnie oznaczonych koszy Zbiórki na dary. Organizatorzy podkreślają, że dzięki sprawnej pracy Banków Żywności, które współpracują ze sklepami spożywczymi, mają dość duży zapas produktów o krótkiej dacie ważności (jak mięso,...

Przeczytaj
pilne
Newsy Jest decyzja rządu w sprawie handlowych niedziel. Wielu Polaków będzie zaskoczonych
Przez wprowadzenie godzin dla seniorów i zamknięcie galerii handlowych podniosły się głosy mówiące o tym, że zakaz handlu w niedzielę powinien zostać zniesiony. Jaka jest reakcja rządzących?
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

Zbliżające się święta wymagają od nas rozpoczęcia przygotowań! Trzeba już przemyśleć listę zakupów spożywczych, sprawdzić ile bombek przetrwało zeszłe święta i czy nie trzeba będzie ich dokupić oraz przede wszystkim – kupić prezenty dla naszych bliskich! Wyjątkowy rok 2020 rok niewątpliwie przejdzie do historii. Z powodu koronawirusa tegoroczne święta będą wyjątkowe (obowiązuje zakaz zgromadzeń powyżej 5 osób na Wigilii), jednak mimo to Polacy starają się zachować trochę normalności i tak jak co roku, ruszają do sklepów po świąteczne zakupy. W tym roku jest to utrudnione z kilku powodów: Od 2020 roku już wszystkie niedziele są niehandlowe, W związku z pandemią koronawirusa, w dni powszednie w godzinach 10-12 tylko osoby po 60 roku życia mogą wchodzić do sklepów spożywczych, Do końca listopada galerie handlowe, w których Polacy zaopatrują się w świąteczne prezenty, są zamknięte. Decyzja rządzących Polski rząd chyba zdał sobie sprawę z tego, jak dotkliwe są panujące obostrzenia nie tylko dla samych obywateli, ale przede wszystkim dla gospodarki! Coroczna gorączka zakupów przed świętami to ogromny zastrzyk gotówki do budżetu, który z powodu pandemii bardzo mocno ucierpiał. Prawdopodobnie z tego powodu rządzący zdecydowali się nie tylko otworzyć galerie handlowe od grudnia – w ostatnim miesiącu 2020 roku sklepy będą otwarte aż w trzy niedziele! Będziemy mogli zrobić zakupy 6, 13 i 20 grudnia.   Myślicie, że politycy rozważają zniesienie zakazu handlu w niedzielę?   Źródło: biznes.pap.pl

Przeczytaj