Dlaczego rozczyn z drożdży nie wyrósł?
Adobe Stock
Newsy

Przygotowaliście rozczyn z drożdży, odstawiliście go w ciepłe miejsce a on i tak nie wyrósł? To przez ten prosty błąd

Choć domowe ciasta drożdżowe są naprawdę przepyszne niewiele gospodyń podejmuje się ich samodzielnego przygotowania. Bowiem po drodze można popełnić wiele kulinarnych wtop. Jedną z nich jest niewyrośnięty rozczyn.

Bez względu na to czy zamierzacie przyrządzić chleb, ciasto czy słodkie drożdżówki będziecie potrzebować rozczynu powstałego na bazie drożdży, mleka, mąki oraz cukru. Na pierwszy rzut oka zrobienie mikstury wydaje się dziecinnie proste, nic bardziej mylnego. Istnieje bowiem ryzyko, że odstawiona w ciepłe miejsce nie wyrośnie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego rozczyn z drożdży nie wyrósł?

Jeśli przytrafiła wam się taka sytuacja warto wiedzieć, co było jej przyczyną tak, by następnym razem nie popełnić już żadnego błędu. Jednak, jak wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć. Jeśli więc czytacie ten artykuł przed zrobieniem rozczynu z drożdży to można powiedzieć, że jesteście uratowani. 

Nieprawidłowa temperatura mleka na rozczyn

Jedną z przyczyn, dla których wasz rozczyn nie wyrósł może być niewłaściwa temperatura mleka. Nie może być ono za zimne, ani za gorące. Należy je podgrzać, ale pod żadnym pozorem nie gotować. Wysoka temperatura zabija drożdże i zaparza ciasto. W ten sposób rozczyn nigdy nie wyrośnie. Dopilnujcie więc, by mleko było co najmniej letnie. Idealna temperatura wynosi 30-35 st. C.

Rozczyn wyrastał w niewłaściwej temperaturze 

Pamiętajcie, że jeśli w waszym mieszkaniu jest zbyt zimno rozczyn nie wyrośnie. Drożdże lubią ciepło. Najlepiej pracują w temperaturze 25-35 st. C. Dlatego też zimą warto je postawić obok kaloryfera nastawionego na jedynkę lub dwójkę. Nie rozkręcajcie go na piątkę – zbyt wysoka temperatura też nie jest sprzyjająca. 

Pamiętajcie jednak, że ciasto drożdżowe musi mieć dostęp do tlenu, dlatego nie zasłaniajcie miski zbyt szczelnie. Wystarczy przykryć ją cienką ściereczką.

Rozczyn zbyt długo leżakował

Gotowy rozczyn powinniście odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut. Po upływie tego czasu powinniście od razu użyć go do wyrobienia ciasta. W innym przypadku rozczyn może skwaśnieć lub opaść. Jeśli więc nie zamierzacie w danym momencie przygotowywać wypieków odpuśćcie sobie przyrządzanie rozczynu „na zaś”.

Zbyt mała ilość cukru w rozczynie lub jego brak

Cukier to ważny, ale często pomijany składnik rozczynu. Większość osób nie widzi potrzeby jego dodawania skoro nie przyrządza słodkich bułeczek, a jedynie spód na pizzę lub chleb. To ogromny błąd. Bowiem cukier jest pożywką dla drożdży, a co za tym idzie – przyspiesza ich pracę. To właśnie dzięki niemu ciasto wyrasta. 

Termin ważności, ilość i rozpuszczenie drożdży

Te trzy krótkie porady postanowiliśmy zawrzeć w jednym punkcie. Po pierwsze wasz rozczyn nie wyrośnie jeśli użyte drożdże są przeterminowane. Po drugie dopilnujcie, by drożdże całkowicie rozpuściły się w mleku, tak by nie było żadnych grudek. Po trzecie dostosujcie ilość drożdży do ilości i typu mąki – im wyższy typ, tym więcej drożdży.

Chleb nie wyrósł w trakcie pieczenia? Popełniliście 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Chleb nie wyrósł w trakcie pieczenia? Na pewno popełniliście 1 błąd
Planujecie upiec samodzielnie chleb? Trzymajcie się poniższych wskazówek, a wyjdzie wam chleb idealny.

Z uwagi na rosnące ceny chleba, coraz więcej osób decyduje się upiec go samemu w domu. Czy to trudne? Nie, ale powinniście trzymać się kilku kluczowych zasad, dzięki którym wasz chleb będzie idealny w smaku. Jak upiec idealny chleb? Pieczenie chleba jest tańsze niż jego kupowanie, ale tylko wtedy, gdy zjadamy go do końca i nie pozwalamy, by się zmarnował. Podobnie jak w przypadku gotowania, nasza umiejętność pieczenia poprawia się wraz z praktyką. Regularne pieczenie chleba ma swoje zalety - dzięki niemu możecie nabrać wprawy i wyeliminować ryzyko popełniania tych samych błędów w przyszłości.  Dlaczego chleb nie wyrasta podczas pieczenia? Czasami zdarza się, że chleb w ogóle nie wyrasta w trakcie pieczenia i po wyjęciu z piekarnika jest oklapnięty. Dlaczego tak się dzieje? Prawdopodobnie miała na to wpływ zbyt duża wilgotność ciasta użytego do uformowania bochenka. Innym powodem może być dodanie zbyt dużej ilości soli, która powoduje mniejszą aktywność drożdży. Winą może być też cukier - jego zbyt mała ilość lub brak. Cukier to pożywka dla drożdży - gdy dodamy go do ciasta za mało lub nie dodamy go wcale - nasz chleb nie wyrośnie. Kolejnym powodem może też być to, że chleb piekł się w zbyt niskiej temperaturze. Najczęstsze błędy podczas pieczenia chleba Istnieje wiele błędów, jakie można popełnić w trakcie przygotowywania i pieczenia chleba. Oto tylko niektóre z nich. Skórka waszego upieczonego chleba jest blada i nieprzyrumieniona? Wygląda na to, że piekliście swój chleb w zbyt niskiej temperaturze. Wasze ciasto nie podwoiło się po wyrośnięciu? Chodzi o drożdże. Kiedy drożdże zaczynają się namnażać, wytwarzają dużo bąbelków dwutlenku węgla. Te bąbelki zostają uwięzione w cieście,...

rozczyn ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Drożdże do ciasta drożdżowego zalewacie gorącym czy chłodnym mlekiem? Uważajcie, bo nie wyrośnie
Ciasto drożdżowe to jeden z lepszych wypieków. Gwarancją jego udania jest dobrze przygotowany rozczyn, co dla wielu może stanowić wyzwanie. Sprawdźcie, jak go przyrządzić by wyszedł idealnie!

Bułeczki, ciasta drożdżowe, kapuśniaczki czy pizza to dania powstałe na bazie rozczynu drożdżowego. Są idealne delikatne w środku, a z wierzchu lekko chrupiące. Swoją formę zawdzięczają właśnie drożdżom, które dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, wkomponowują się w cały wypiek. Ciasto drożdżowe - co można z niego zrobić? Ten rodzaj wypieku wyróżnia się na arenie wśród innych ze względu na swoją delikatną strukturę. Obowiązkowym składnikiem tego ciasta są drożdże. Dzięki nim dochodzi do spulchniania masy, która w konsekwencji wyrasta na niezwykle puszysty wypiek. Drożdżowy rozczyn jest podstawą do wielu ciast. Można na jego bazie przygotować różnego rodzaju drożdżówki, pączki, ciasta z owocami i kruszonką, wigilijne kapuśniaczki, chałkę, pizzę, bułeczki cynamonowe czy klasyczną babkę. Wiele gospodyń domowych nie wyobraża sobie kuchni bez tego produktu. Jak przygotować rozczyn do ciasta drożdżowego? Ciasto drożdżowe jest dla wielu osób zagadką, a rozczyn trudnym zadaniem, które zniechęca do przygotowania tego wypieku. Wbrew pozorom jego przyrządzenie nie należy do najtrudniejszych czynności, aczkolwiek należy pamiętać o pewnych zasadach oraz składnikach. Do zrobienia rozczynu należy przygotować, takie produkty jak świeże drożdże, mąka, cukier oraz mleko. Z tych kilku składników powstanie masa będąca wstępem do dalszych czynności. Jaką temperaturę powinno mieć mleko dodane do drożdży?  Przed rozpoczęciem przygotowywania rozczynu trzeba zadbać o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, zaś mleko należy podgrzać. Idealną temperaturą dla niego jest około 37 stopni, wówczas będziecie mieć pewność iż rozczyn wyjdzie idealnie. Jeśli jednak mleko będzie zbyt zimne to fermentacja będzie zbyt powolna, a za gorący napój sparzy...

drożdże
Newsy
Lepsze są drożdże suche czy świeże? Które wybrać do wypieków?
Suche, świeże, a może instant? Które wybrać, jeśli jesteśmy początkujący, a które jeśli mam duże doświadczenie w kuchni? Sprawdźcie!

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy drożdże suche są równie dobre co świeże. A może to nowoczesny wynalazek, który wcale nie jest tak dobry, jak tradycyjne drożdże, których używały nasze babcie i mamy? To właśnie drożdże sprawiają, że ciasto czy chleb drożdżowy wyrastają i mają porowatą strukturę oraz przepiękny, charakterystyczny zapach. W sklepach macie do wyboru aż 3 rodzaje drożdży: Drożdże świeże, zwane również mokrymi Drożdże suche Drożdże suche instant Świeże drożdże Znajdziecie je w każdym sklepie i supermarkecie w lodówce, zazwyczaj tuż obok masła. Szukajcie niewielkiej kostki opakowanej w papier. Pamiętajcie, aby przed użyciem wyjąć je z lodówki, by się ogrzały do temperatury pokojowej. Następnie należy je aktywować poprzez wymieszanie ich z cukrem oraz wodą lub mlekiem. Suche drożdże - jak używać? Wyróżniamy 2 rodzaje – zwykle drożdże suszone oraz w formie instant, która jest znacznie popularniejsza. Znajdziecie je najczęściej w dziale z dodatkami do wypieków, tuż obok proszku do pieczenia oraz cukru wanilinowego. Szukajcie niewielkich torebeczek. Drożdże suszone musicie rozmieszać z wodą lub mlekiem oraz mąką, drożdże instant są od razu gotowe do użycia. To znaczne ułatwienie i przyspieszenie przygotowania ciasta, dlatego cieszą się dużym powodzeniem. Są też doskonałe dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z ciastem drożdżowym. Wystarczy wymieszać je z pozostałymi składnikami i gotowe. Przelicznik drożdży suchych na świeże Drożdże suche drożdżom świeżym nierówne. Znacząco różnią się wagą i nie mogą być stosowane 1:1. Pamiętajcie, że 25g drożdży mokrych (czyli świeżych) odpowiada 7 gramom drożdży suchych – właśnie tyle zazwyczaj znajduje się w jednej małej...

Ewa Wachowicz kapuśniaczki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pyszne kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z przepisu Ewy Wachowicz. Gwarantujemy, że lepszych nie jedliście
Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać. Tym razem podzieliła się przepisem na przepyszne kapuśniaczki, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Koniecznie musicie ich spróbować!

Kapuśniaczki czy paszteciki, to mini bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej, bądź w wersji z grzybami czy pieczarkami. Idealne nie tylko od święta. Świetnie się sprawdzą również na niedzielny obiad lub w formie przekąski. Mini bułeczki z farszem z kiszonej kapusty podawane z czerwonym barszczem najczęściej są kojarzone i serwowane podczas Wigilii czy świąt Bożego Narodzenia. Jednak idealnie zdadzą egzamin również podczas obiadu. Posypane kminkiem są niezwykle aromatyczne, a ich niewielka forma sprawdzi się podczas różnych uroczystości w formie przekąski. Ewa Wachowicz prezentuje przepis na kapuśniaczki z kiszoną kapustą na delikatnym cieście drożdżowym, które wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na drożdżowe kapuśniaczki według Ewy Wachowicz Składniki: Ciasto: 1 kg mąki ½ litra ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 2 żółtka Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 1 szczypta soli 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżeczka mąki Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka masła 1 cebula sól pieprz Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko kminek Wykonanie: Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże wymieszajcie razem z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą oraz łyżeczką mąki. Odstawcie je do wyrośnięcia. Do większej miski wsypcie kilogram mąki. Dodajcie do niej żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyróbcie na gładkie, sprężyste ciasto. Gdyby było zbyt gęste, możecie dodać 1 lub 2 łyżki mleka. W międzyczasie roztopcie masło, ale pamiętajcie żeby nie było zbyt gorące. Później dodajcie je do ciasta i ponownie je wyróbcie. Tak przygotowane ciasto przykryjcie...