Dlaczego rozczyn z drożdży nie wyrósł?
Adobe Stock
Newsy

Przygotowaliście rozczyn z drożdży, odstawiliście go w ciepłe miejsce a on i tak nie wyrósł? To przez ten prosty błąd

Choć domowe ciasta drożdżowe są naprawdę przepyszne niewiele gospodyń podejmuje się ich samodzielnego przygotowania. Bowiem po drodze można popełnić wiele kulinarnych wtop. Jedną z nich jest niewyrośnięty rozczyn.
Weronika Kępa
marzec 09, 2021

Bez względu na to czy zamierzacie przyrządzić chleb, ciasto czy słodkie drożdżówki będziecie potrzebować rozczynu powstałego na bazie drożdży, mleka, mąki oraz cukru. Na pierwszy rzut oka zrobienie mikstury wydaje się dziecinnie proste, nic bardziej mylnego. Istnieje bowiem ryzyko, że odstawiona w ciepłe miejsce nie wyrośnie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego rozczyn z drożdży nie wyrósł?

Jeśli przytrafiła wam się taka sytuacja warto wiedzieć, co było jej przyczyną tak, by następnym razem nie popełnić już żadnego błędu. Jednak, jak wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć. Jeśli więc czytacie ten artykuł przed zrobieniem rozczynu z drożdży to można powiedzieć, że jesteście uratowani. 

Nieprawidłowa temperatura mleka na rozczyn

Jedną z przyczyn, dla których wasz rozczyn nie wyrósł może być niewłaściwa temperatura mleka. Nie może być ono za zimne, ani za gorące. Należy je podgrzać, ale pod żadnym pozorem nie gotować. Wysoka temperatura zabija drożdże i zaparza ciasto. W ten sposób rozczyn nigdy nie wyrośnie. Dopilnujcie więc, by mleko było co najmniej letnie. Idealna temperatura wynosi 30-35 st. C.

Rozczyn wyrastał w niewłaściwej temperaturze 

Pamiętajcie, że jeśli w waszym mieszkaniu jest zbyt zimno rozczyn nie wyrośnie. Drożdże lubią ciepło. Najlepiej pracują w temperaturze 25-35 st. C. Dlatego też zimą warto je postawić obok kaloryfera nastawionego na jedynkę lub dwójkę. Nie rozkręcajcie go na piątkę – zbyt wysoka temperatura też nie jest sprzyjająca. 

Pamiętajcie jednak, że ciasto drożdżowe musi mieć dostęp do tlenu, dlatego nie zasłaniajcie miski zbyt szczelnie. Wystarczy przykryć ją cienką ściereczką.

Rozczyn zbyt długo leżakował

Gotowy rozczyn powinniście odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-30 minut. Po upływie tego czasu powinniście od razu użyć go do wyrobienia ciasta. W innym przypadku rozczyn może skwaśnieć lub opaść. Jeśli więc nie zamierzacie w danym momencie przygotowywać wypieków odpuśćcie sobie przyrządzanie rozczynu „na zaś”.

Zbyt mała ilość cukru w rozczynie lub jego brak

Cukier to ważny, ale często pomijany składnik rozczynu. Większość osób nie widzi potrzeby jego dodawania skoro nie przyrządza słodkich bułeczek, a jedynie spód na pizzę lub chleb. To ogromny błąd. Bowiem cukier jest pożywką dla drożdży, a co za tym idzie – przyspiesza ich pracę. To właśnie dzięki niemu ciasto wyrasta. 

Termin ważności, ilość i rozpuszczenie drożdży

Te trzy krótkie porady postanowiliśmy zawrzeć w jednym punkcie. Po pierwsze wasz rozczyn nie wyrośnie jeśli użyte drożdże są przeterminowane. Po drugie dopilnujcie, by drożdże całkowicie rozpuściły się w mleku, tak by nie było żadnych grudek. Po trzecie dostosujcie ilość drożdży do ilości i typu mąki – im wyższy typ, tym więcej drożdży.

Komentarze
Chleb przepis
Adobe Stock
Przepisy Tradycyjny polski chleb, który pokochacie. Nie będziecie chcieli jeść innego. Łatwa i tania receptura
Niesamowicie miękki w środku i rozkosznie chrupiący na zewnątrz – taki właśnie powinien być idealnie przyrządzony, tradycyjny, polski chleb. Kto spróbował go choć raz z pewnością potwierdzi, że nasze pieczywo jest najlepsze na świecie.
Weronika Kępa
listopad 26, 2020

Polski chleb to pierwsze, za czym tęsknimy wyjeżdżając za granicę. W końcu tak dobrego pieczywa nie podają praktycznie nigdzie. Na szczęście, niezależnie od miejsca, w którym przebywasz możesz go upiec samodzielnie! Ten przepis jest banalnie prosty, a składniki niewiarygodnie tanie! Przepis na chleb Będziesz potrzebować 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki mąki żytniej 25 gramów świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Ulubione ziarna, na przykład słonecznik Sól Przygotowanie Zacznij od przygotowania zaczynu . W niewielkiej misce umieść rozkruszone świeże drożdże. Następnie dodaj łyżeczkę cukru i ½ szklanki mąki żytniej. Całość zalej 125 ml ciepłej wody i zamieszaj, tak aby nie powstały żadne grudki. Tak przygotowany zaczyn przykryj ścierką i odstaw na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu w dużej misce umieść pozostałą ilość mąki (żytniej i pszennej) oraz pozostałą ilość wody. Następnie dodaj zaczyn chlebowy, ulubione ziarna i szczyptę soli. Ciasto zacznij dokładnie wyrabiać. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub, jeśli go nie masz, nasmaruj olejem i oprósz mąką. Do tak przygotowanej foremki przełóż przygotowane wcześniej ciasto i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę (dla lepszego i szybszego efektu foremkę możesz postawić na przykład na kaloryferze i przykryć ściereczką). W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. C.  Kiedy ciasto ładnie wyrośnie włóż je do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz przez kolejne ok. 40 minut. Tak przygotowany chleb wyjmij z foremki, usuń papier i umieść na kratce od piekarnika. Po kilkunastu minutach będzie gotowy do jedzenia! Smacznego!

Przeczytaj
bułka tarta przepis
Adobe Stock
Newsy Jak zrobić domową bułkę tartą? Ta ze sklepu jest taka chemiczna, że mogłaby świecić w ciemności
Choć nazwa brzmi zdrowo, w rzeczywistości kupowana w sklepie bułka tarta to produkt niemający zbyt wiele wspólnego z naturalnością. Kto by pomyślał, że w jej składzie znajduje się tak wiele ulepszaczy! Aby ograniczyć ich spożywanie przygotujcie własną bułkę tartą. To banalnie proste!
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Kupując bułkę tartą wiele osób nie zastanawia się nad jej składem. Czytanie etykiety uznaje się przecież za stratę czasu. Okazuje się jednak, że to duży błąd. Bowiem w dostępnej na sklepowych półkach bułce tartej w rzeczywistości… jest niewiele bułki tartej! Większość produktu stanowią ulepszacze do żywności. Co zawiera kupna bułka tarta? Tradycyjnie starta na tarce bułka powinna zawierać w swoim składzie te same produkty, z których została upieczona – mąkę, jajka, drożdże, wodę, sól. Jednak w gotowych propozycjach próżno ich szukać. Produkty są tak chemiczne, że z powodzeniem mogłyby świecić w ciemności. Pewnie większość z was bardzo zdziwi fakt, że kupna bułka zawiera głównie stabilizatory, emulgatory, kwas askorbinowy, cukier, tłuszcze roślinne oraz chemię w postaci E472 . Wszystkie wyżej wymienione mają za zadanie przedłużyć trwałość produktu, poprawić jego wygląd i przede wszystkim zmniejszyć koszty produkcji. Przepis na domową bułkę tartą Z racji, że bułka tarta to produkt powszechnie wykorzystywany w polskiej kuchni, między innymi do panierowania mięsa, powinniście zadbać o jego wysoką jakość. Najlepiej będzie jeśli po prostu przyrządzicie ją samodzielnie, w domowym zaciszu. Wtedy będziecie mieli pewność, że nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Przyrządzenie domowej bułki tartej jest dziecinnie proste. Wystarczy poczekać, aż zakupione przez was bułki, pszenne lub grahamki, sczerstwieją, a następnie dosuszyć je w piekarniku w temperaturze 100 st. C. Pamiętajcie, że możecie użyć do tego również chleba. Tak przygotowane pieczywo należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , przesiać przez sitko, a następnie umieścić w papierowych woreczkach lub plastikowych pojemniczkach.  Pamiętajcie jednak, by pieczywo, z którego...

Przeczytaj
błędy w smażeniu mięsa
Adobe Stock
Newsy Częsty błąd podczas smażenia mięsa. W ten sposób nigdy nie uzyskacie smacznej i chrupiącej skórki
Mięso od lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród Polaków. Mimo to okazuje się, że gro osób wciąż popełnia wiele błędów podczas jego przyrządzania. Jednym z najgorszych jest… smażenie na przepełnionej patelni. Przyznajcie się, że nie zwracacie na to uwagi!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Przeprowadzone w 2017 roku badania dowodzą, że aż 67 proc. Polaków nie wyobraża sobie codzienności bez mięsa. Zazwyczaj jest ono spożywane na obiad, niektórzy jednak jedzą je również na śniadanie oraz kolację.  Wydawać by się mogło, że jego przyrządzenie nie powinno stanowić większego problemu. W końcu praktyka czyni mistrza. Jak się jednak okazuje, Polacy wciąż popełniają wiele błędów w tej trudnej sztuce. Za mało miejsca na patelni Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że mięso potrzebuje na patelni dużo miejsca. Szczególnie jeśli w wyniku smażenia chcecie uzyskać chrupiącą skórkę, powinniście zapewnić mu trochę przestrzeni. Bowiem zbyt ciasno poukładane kawałki mięsa, zamiast się usmażyć, ulegną procesowi duszenia lub gotowania . Efekt z pewnością nie będzie taki, jak oczekiwaliście. Jeśli wasza patelnia nie jest w stanie pomieścić wszystkich kotletów na raz, smażcie je turami. To zdecydowanie lepszy sposób. Nieodpowiednia temperatura patelni oraz tłuszczu Do równie często popełnianych błędów podczas smażenia mięsa należy również nieodpowiednia temperatura tłuszczu i zbyt zimna patelnia. Pamiętajcie, że zarówno naczynie, w którym smażycie, jak i sam tłuszcz powinny być mocno rozgrzane. Inaczej olej, oliwa lub masło klarowane wniknie w struktury mięsa, które stanie się niedobre.  Pamiętajcie jednak, że zbyt wysoka temperatura również nie wpłynie korzystnie na wasze danie. Ten sposób może bowiem sprawić, że mięso będzie spalone z zewnątrz i surowe w środku. To najgorsze co może wam się przytrafić podczas jego przyrządzania. Nie do końca rozmrożone mięso Niestety wiele osób wciąż kładzie na patelni zamrożone mięso. W końcu pod wpływem wysokiej...

Przeczytaj
pieczone pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy Pieczone pierogi z mięsem o jakich nawet nie śniłaś. Deklasują wszystkie inne - cały sęk tkwi w jednym dodatku
Jeśli uwielbiasz pierogi, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się próbować ich w pieczonej wersji, koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Ten przepis bije na głowę tradycyjne, gotowane w wodzie pierogi. Niesamowitego smaku nadaje im granulowany czosnek!
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Aby przyrządzić domowe pieczone pierogi z mięsem wcale nie trzeba być wybitnym szefem kuchni. Wystarczą dobre chęci i sprawny piekarnik, a zrobiony przez ciebie obiad trudno będzie odróżnić od tego z drogiej restauracji.  Przepis na pieczone pierogi z mięsem Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 400 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oliwy Szczypty soli Do przygotowania farszu będziesz potrzebować 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub mięsa z rosołu) 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie W niewielkim rondelku podgrzej mleko i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wyrób dłonią aż do połączenia się składników, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie umieść je na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Całość zeszklij. Po kilku minutach do cebuli dodaj mięso mielone i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Całość smaż jeszcze przez ok. 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, podziel na mniejsze części i zacznij rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. W rozwałkowanym cieście przy pomocy szklanki wytnij kółka. W środek włóż przygotowany wcześniej mięsny farsz. Sklejaj tak jak zwykłe pierogi. Tak przygotowane pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....

Przeczytaj