Przez ten powszechny błąd mięso z patelni jest suche i twarde jak podeszwa. Magda Gessler tłumaczy, jak tego uniknąć
AdobeStock, ONS.pl
Newsy

Przez ten powszechny błąd mięso z patelni jest suche jak wiór. Magda Gessler tłumaczy, jak go uniknąć

Jak się okazuje, część z nas przez ten błahy błąd niszczy smak i konsystencję nawet najlepszego mięsa. Poznajcie radę znanej restauratorki na temat smażenia go na patelni.

Podsmażane kawałki mięsa są niezbędne w przygotowaniu niejednego dania - na przykład gulaszu z kaszą, gulaszu po węgiersku do placków ziemniaczanych, zupy, bigosu czy prostej zapiekanki z mięsem, warzywami i makaronem. Dobry smak i aromat zależy oczywiście od wybranego rodzaju mięsa i jego jakości, ale nie tylko.

Niezwykle istotny jest też sposób przygotowania. Przez jeden prosty błąd, który popełnia niestety wielu Polaków, wychodzi ono suche i traci dużo smaku. W jednym z odcinków „Sexy kuchnia Magdy Gessler” słynna restauratorka odniosła się do tej kwestii i wytłumaczyła, co wielu z nas robi w kuchni źle. 

Jak smażyć mięso? Cenna rada Magdy Gessler

Magda Gessler znana jest większości osób z kultowego już programu „Kuchenne rewolucje” oraz „Masterchef”. Niektórzy być może kojarzą też takie produkcje, jak „Sexy kuchnia Magdy Gessler” - tam celebrytka zaprezentowała kilka dań w swoim wykonaniu oraz podzieliła się cennymi radami na temat gotowania. Jedną z nich warto wziąć sobie do serca.

W odcinku, w którym Magda przyrządzała gulasz, była mowa o sposobie przygotowania mięsa. Restauratorka podkreśliła, jak ważne jest umiejętne smażenie kawałków na gulasz:

– I nie ruszać! Nie ruszać tego mięsa, pamiętajcie. Jeżeli mięso ma się zamknąć, to w momencie, kiedy je dotkniemy, zacznie puszczać soki. A w tym momencie zacznie się wszystko gotować, a nie obsmażać. A chodzi o to, żeby zamknąć smak mięsa - tłumaczyła obrazowo Gessler.

Dobrze jest więc oprzeć się pokusie ciągłego mieszania i „dać mięsu spokój”, by dobrze podsmażyło się na patelni. O skłonności Polaków do rozgotowywania potraw i obawy przed ich przypaleniem mówił także Michel Moran. Wy też nadmiernie wszystko mieszacie?

Zobacz także
magda gessler kluski śląskie

Tak kluski śląskie robi Magda Gessler. Niejedna gospodyni zrobi wielkie oczy na widok tego składnika

To największy błąd podczas robienia kotletów schabowych. Właśnie przez to wychodzą sflaczałe i paskudne

To największy błąd podczas robienia kotletów schabowych. Przez to wychodzą sflaczałe i paskudne

Co zrobić, by mięso wyszło soczyste?

Właściwa metoda smażenia to tylko jeden ze sposobów na to, by mięsne potrawy wyszły soczyste. Pamiętajcie jeszcze o innych, niezbędnych elementach:

  • Marynata - mięso warto zamarynować przed smażeniem, co najmniej 2 godziny wcześniej. Najlepiej pozostawić je w marynacie na całą noc. Warto dodać do niej odrobinę octu lub soku z cytryny - dzięki temu mięso skruszeje.

  • Dociskanie na patelni - mieszanie to tylko jeden z grzechów kulinarnych wielu Polaków. Nie wolno dociskać mięsa na patelni, ponieważ wówczas usuwacie z niego soki odpowiedzialne za soczystość.

  • Spirytus - gdy wszystkie metody zawiodą i mięso wyszło twarde, możecie spróbować je jeszcze uratować mocnym alkoholem. Do garnka, w którym dusi się mięso wlejcie jedną łyżkę spirytusu - to powinno pomóc zmiękczyć włókna. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Magda Gessler
ONS
Newsy
Ukochany Magdy Gessler zawsze czeka na nią z...
Restauratorka słynie z uwielbienia do kwiatów. Jej ukochany Waldemar Kozerawski zdaje się być uważnym partnerem. Zawsze przed spotkaniem czeka na lotnisku na swoją ukochaną - i zawsze ma dla niej pokaźny bukiet.

Magda Gessler to nietuzinkowa postać medialna. Oprócz talentów kulinarnych i zacięcia do biznesu prowadzi bogate życie towarzyskie. Jej aktualnym, wieloletnim parterem jest Waldemar Kozerawski. Nie tylko kuchnia Magda Gessler nie zwalnia tempa. Choć kojarzymy ją głównie z przedsięwzięć kulinarnych, ma w swoim dorobku kilka innych działalności. Wydała trzy książki kucharskie, „Kuchnia moja pasja”, „Kocham gotować – Magdy Gessler przepis na życie” i „Kuchenne Rewolucje. Przepisy Magdy Gessler” . Od blisko dekady pisze felietony kulinarne w tygodniku „Wprost”, a od marca 2012 również w tygodniku „Newsweek”. Podpisuje się własnym nazwiskiem pod serwisem internetowym SmakiZycia.pl, a jej najnowszym lokalem jest Słodki Słony Familia , działający na warszawskim Wilanowie. Jest gospodynią programu TVN Kuchenne rewolucje, a od października 2017 do jesieni 2019 prowadziła program Food Network Sexy kuchnia Magdy Gessler, którego powstało pięć sezonów. Kilka lat temu Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyróżnił restauratorkę za promocję polskich produktów. Niekonwencjonalny związek W latach 80. wyszła za mąż za Volkharta Müllera, korespondenta tygodnika „Der Spiegel” w Madrycie. Po jego śmierci wróciła do Polski i wyszła za Piotra Gesslera, członka rodziny warszawskich restauratorów. Jej obecnym mężem jest Waldemar Kozerawski, lekarz medycyny rodzinnej i estetycznej zamieszkały na co dzień w Kanadzie. Charyzmatyczna prowadząca tworzy z Kozerawskim związek oparty na pasji i miłości. Jak donoszą poczytne portale internetowe, para lubi dbać o drobne gesty. Mimo iż Gessler i jej partnera dzieli odległość oceanu, zdarza się im znajdować czas na czułości i okazywanie uczuć.  Mąż restauratorki prowadzi...

Magda Gessler musiała dorabiać, by mieć za co żyć. Niezwykła historia gwiazdy TVN
ONS.pl
Newsy
Magda Gessler musiała dorabiać, by mieć za co żyć. Niezwykła historia gwiazdy TVN
Dziś zarabia doskonale, ale kiedyś musiała liczyć każdy grosz. Magda Gessler zdradziła, jak radziła sobie w przeszłości.

Dziś prawie wszyscy znają Magdę Gessler. Jest właścicielką kilkunastu restauracji oraz gwiazdą TVN, gdzie występuje w kilku programach. Magda najlepiej jest kojarzona oczywiście z prowadzenia „Kuchennych rewolucji” oraz „Masterchef”. Wystąpiła także w programie „Sexy Kuchnia Magdy Gessler”, a do tego od czasu udostępnia na swoim kanale na YouTube filmy, na których pokazuje jak przyrządzać różne potrawy. Jednak w jej życiu nie zawsze było tak kolorowo. Niedawno Magda wyjawiła, że przez jakiś czas musiała dorabiać, by w ogóle mieć za co żyć! Trudna przeszłość Magdy Gessler Niewielu być może wie, że Magda Gessler wcale nie wiązała od początku swojej przyszłości ze światem kulinariów. Restauratorka studiowała w Madrycie na Akademii Sztuk Pięknych. Niestety, utrzymanie się w stolicy Hiszpanii nie było tanie. Bardzo dużo kosztowały zwłaszcza materiały plastyczne, konieczne do nauki w Akademii: Przez całe studia byłam bardzo samodzielna. Moi rodzice byli ze mną w Madrycie i dzięki nim tam byłam, ale Akademia Sztuk Pięknych należy do jednych z droższych studiów. Trzeba kupić blejtram (krosna malarskie przyp. red.), to nie są małe rozmiary, płótna, farby… Magda musiała więc wziąć sprawy w swoje ręce i dorobić sobie na studiach. Wykorzystała do tego swój talent plastyczny i zdecydowała się na… sprzedaż rękodzieła! Ale nie tylko – Gessler organizowała na przykład wystawy tradycyjnych strojów z Kurpiów i Łowicza: Musiałam wymyślić sposób, by móc studiować i zarabiać, żeby sprostać tym wydatkom, żeby mieć też na autobus. Dałam sobie nieźle radę, przede wszystkim robiąc ceramikę, która była dekoracyjna jako biżuteria. Stylizowałam też ludzi na różne okazje, sprowadzałam do Hiszpanii polskie stroje...

Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny
Klasyczny gulasz z mięsa wołowego poleca się na obiad! Domownicy będą zachwyceni.

Gulasz z mięsem wołowym i kaszą to świetny pomysł na bardzo sycący obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie gulaszu zajmuje nieco czasu, ale uwierzcie, że warto! Zarezerwujcie sobie co najmniej 2 godziny na duszenie mięsa wołowego – w tym czasie możecie się zająć przygotowaniem deseru, na przykład musu czekoladowo-truskawkowego albo ptasiego mleczka z owocami . Fantastyczny, prosty w przygotowaniu przepis na gulasz wołowy z papryką autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl znajdziecie poniżej. Przepis na gulasz wołowy z marchewką Do przygotowania pysznego gulaszu wołowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 papryki czerwone 2 cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki Szczypta ostrej papryki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Mąka Olej do smażenia Bulion wołowy Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso, osuszcie i pokrójcie w drobną kostkę. Obraną cebulę poszatkujcie i zrumieńcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy cebula się podsmaży, przełóżcie ją do garnka. Mięso oprószcie mąką i podsmażcie je na patelni, a następnie dodajcie do garnka. Doprawcie łyżeczką słodkiej i wędzonej papryki, dodajcie szczyptę papryki ostrej oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zalejcie wszystko bulionem wołowym (lub wodą, jeśli nie macie bulionu). Zagotujcie, przykryjcie i duście na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania mięsa co jakiś czas dolewajcie bulionu. Paprykę oczyśćcie z gniazd nasiennych, pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka, gdy mięso będzie już miękkie. Dodajcie sól i pieprz do smaku i duście jeszcze parę chwil, aż papryka zmięknie. I gotowe! Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, to gotujcie jeszcze...

Magda Gessler na spotkaniu biznesowym z Anną Muchą. To ona wcieli się w rolę restauratorki
ONS.pl
Newsy
Magda Gessler na spotkaniu biznesowym z Anną Muchą. To ona wcieli się w rolę restauratorki
Spośród wielu aktorów to Annę Muchę Magda Gessler wybrała do współpracy przy jej projekcie. Będzie sukces?

Magda Gessler zdecydowanie jest bardzo zapracowaną bizneswoman. Prowadzi od lat „Kuchenne rewolucje” , występuje w programie „Masterchef”, „Sexy kuchnia Magdy Gessler”, a także prowadzi kilkanaście własnych restauracji. Taka ilość obowiązków mogłaby przytłoczyć każdego! Dlatego nie dziwi, że Gessler postanowiła oddelegować część zadań innej osobie. Zajmie się tym aktorka Anna Mucha – co dokładnie ma zrobić? Autobiografia Gessler Niebawem w księgarniach ukaże się książka „Magda” – autobiografia Magdy Gessler. Znaleźć się w niej mają niepublikowane dotąd zdjęcia z młodości Gessler oraz szczegóły z jej życia. Już od jakiegoś czasu gwiazda dzieli się niektórymi zdjęciami , by zachęcić do kupna jej autobiografii. Restauratorka wpadła na pomysł wydania swojej książki w formie audiobooka, jednak nie zamierza czytać go sama. Do współpracy przy autobiografii zaprosiła aktorkę Annę Muchę, którą - jak przyznaje - bardzo lubi, ponieważ mają podobne temperamenty. Obie gwiazdy spotkały się na obiedzie (o dziwo nie w jednej z restauracji Magdy Gessler !), gdzie w wesołej atmosferze omówiły szczegóły przedsięwzięcia. Ania Mucha jest fantastyczna, niezależna, silna. Ma dystans i intelekt. A przede wszystkim rozumie i wspiera. Obserwuję ją od dawna, znamy się… poznajemy wciąż. I ciągle umiemy się sobą zachwycać! A to takie piękne uczucie między ludźmi, które nie pozwala się nudzić i pobudza wszystkie zmysły. Ubóstwiam w Ani to, że potrafi wrzucić ten piąty bieg i zauroczyć! Dlatego chciałam, aby przeczytała swoim pięknym głosem moją autobiografię! Cieszę się z tej współpracy. Kocham pracować z takimi kreatywnymi ludźmi! To dodaje mi skrzydeł! – powiedziała Magda Gessler w rozmowie z Super Expressem. Z...