Przez ten częsty błąd garnki będą do wymiany, a rachunki za prąd wzrosną. Wszyscy to robimy
AdobeStock
Newsy

Przez ten częsty błąd garnki będą do wymiany, a rachunki za prąd wzrosną. Robimy to wszyscy

Taki błąd w kuchni może was wiele kosztować. Popełnia go większość z nas, choć nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy.

Choć miłośnicy gotowania chętnie spędzają wiele godzin w kuchni poświęcając się robieniu pysznych potraw, nie zawsze niestety da się znaleźć na to czas. Są dni, gdy chcemy przygotować smaczny posiłek jak najszybciej i właśnie wtedy popełniamy błędy, które po dłuższym czasie mogą nas wiele kosztować. Tak właśnie jest choćby w przypadku garnków, które przez niewłaściwe użytkowanie szybciej się zużywają. 

Dlaczego sól może zepsuć garnki?

Gdy wstawiacie ryż czy makaron do gotowania, pewnie robicie to, co większość osób - wlewacie wodę do garnka, wsypujecie sól, zagotowujecie i wrzucacie torebkę z ryżem albo makaron. Takie postępowanie może niestety doprowadzić do niszczenia garnków i zwiększenia rachunków za prąd (lub gaz). Dlaczego?

Jeżeli wsypiecie sól do zimnej wody, wówczas będzie się ona nieznacznie dłużej zagotowywać. To oznacza wyższy pobór energii potrzebny do ogrzania wody i w rezultacie - wysokie rachunki. Solenie zimnej wody wpływa też negatywnie na garnki ze stali nierdzewnej. Może to doprowadzić nawet do korozji, czyli rdzewienia. 

Kiedy należy posolić wodę?

W którym momencie powinno się więc solić wodę? Zasada jest prosta - dopiero wtedy, gdy zacznie ona wrzeć, powinno się wsypać sól. W ten sposób oszczędzicie nieco na energii oraz nie będziecie musieli tak szybko wymieniać garnków na nowe.

Ponadto, skorzystają na tym przyrządzane przez was potrawy. Dobrze jest bowiem solić wiele z nich w trakcie lub pod koniec, a nie na samym początku, by zachować ich smak i strukturę. 

Zobacz także
Trzecie ziemniaki na najmniejszych oczkach w tarce? To błąd. Są przeznaczone do tych produktów

Trzecie ziemniaki na najmniejszych oczkach w tarce? To błąd i strata czasu. Służą do czego innego

Gotujecie w ten sposób warzywa? Popełniacie fatalny błąd

Gotujecie w ten sposób warzywa? Popełniacie fatalny błąd

Jak dbać o garnki ze stali nierdzewnej?

Aby garnki posłużyły wam jak najdłużej, warto poznać podstawowe zasady dbania o nie:

  • Garnki należy myć miękką stroną gąbki - w przeciwnym razie mogą powstać na nich rysy. Odradzamy używanie drucianych gąbek, szczotek i bardzo silnych detergentów.

  • Nigdy nie myjcie w zmywarce garnków razem z wyrobami ze srebra.

  • Po umyciu, wycierajcie garnki suchą ściereczką.

  • Podczas gotowania gęstych sosów lub zup, nie zapomnijcie o częstym mieszaniu. Inaczej garnek może się przypalić i uszkodzić swoją powierzchnię.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Używacie takich garnków? Uważajcie. Podczas gotowania mogą wydzielać rakotwórcze substancje
Własne
Newsy
Używacie takich garnków? Uważajcie. Podczas gotowania mogą wydzielać niebezpieczne substancje
Toksyczne garnki i inne naczynia, to prawdziwa zmora. Dla własnego zdrowia lepiej unikać używania ich w kontakcie z żywnością.

Wybór garnków do swojej kuchni powinien być poprzedzony długim, gruntownym namysłem. Dopiero wtedy, podejmijcie właściwą decyzję. Dzisiaj w sklepach AGD, klienci mają do wyboru całą gamę różnych rondli, patelni i garnków przeróżnej maści. Wśród nich – jak to zwykle zresztą bywa – są i te lepsze, i te gorsze, jak również i te, których stanowczo powinniście się wystrzegać. Które garnki aluminiowe garnki są bezpieczne dla zdrowia? Najłatwiejszym czynnikiem odróżniającym solidne, bezpieczne garnki od tych słabej jakości i niebezpiecznych dla zdrowia jest ich cena. Niestety, ale prawdopodobieństwo tego, że dany garnek będzie zawierał w sobie toksyczne substancje, wzrasta odwrotnie proporcjonalnie do jego ceny. Nie jest to oczywiście regułą. Warto poznać kilka właściwości dobrych, bezpiecznych garnków, by nie przepłacić. Dlaczego garnki aluminiowe mogą być niebezpieczne dla zdrowia? Garnki nie powinny zawierać powłoki nieprzywierającej PFOA. Badania nad tą powłoką wykonaną fluoropolimerów wciąż trwają, ale rokowania nie są zbyt optymistyczne. Po podgrzaniu, tego typu naczynia mogą emitować groźny dla organizmu człowieka kwas perfluorooktanowy. Warto też sprawdzić, czy dane naczynie nie jest wykonane z miedzianych elementów z domieszką niklu, a także groźnego ołowiu. Najbezpieczniejsze będą tradycyjne naczynia ceramiczne, te wytworzone tradycyjnie z żeliwa albo z bezpiecznych stopów stali nierdzewnej. Czy nie powinno się korzystać ze starych garnków aluminiowych? Co z aluminium? Garnki z tego rodzaju materiału budzą powszechne podejrzenie. Czas raz na zawsze wyjaśnić tę zagadkę. W obecnych czasach, nowe garnki wykonane z aluminium i dopuszczone do obrotu handlowego, zwykle nie grożą już emisją toksyn podczas kontaktu z żywnością. Często jednak zdarza się, że głęboko w półkach i szafkach...

Zauważyliście tęczowe ślady na garnkach? Mało kto wie, co oznaczają
AdobeStock
Newsy
Zauważyliście tęczowe ślady na garnkach? Mało kto wie, co oznaczają
Na dnie garnków pojawiają się tęczowe plamy? Sprawdźcie, czy są szkodliwe i jak można je usunąć.

Osoby, które bardzo dużo gotują, na pewno przynajmniej raz zwróciły uwagę na tajemnicze, tęczowe plamy na dnie garnka. Wyglądają nieco jak plamy oleju, które można czasami zaobserwować pod zaparkowanymi samochodami. Czy gotowanie w takich garnkach jest bezpieczne? Sprawdźcie, skąd biorą się tęczowe plamy w garnkach. Tęczowe plamy w garnku By zrozumieć skąd biorą się plamy w garnkach, warto najpierw dowiedzieć się, z czego garnki się składają. Do ich produkcji używa się wysokiej klasy stali nierdzewnej o oznaczeniu 18/10. Z takiej stali wytwarzane są garnki oraz sztućce. Symbol „18/10” to oznaczenie zawartości stali użytej do produkcji garnków – 18 oznacza 18% zawartości chromu, a 10 to oznaczenie 10% zawartości niklu. Dzięki dodatkowi niklu garnki są błyszczące, a chrom chroni je przed rdzewieniem. Skąd biorą się tęczowe plamy w garnku? Jednak nawet najtrwalsze przedmioty nie są wieczne – dotyczy to także garnków ze stali nierdzewnej. Pod wpływem działania wysokiej temperatury oraz silnych detergentów stosowanych do czyszczenia, w garnku mogą pojawić się tęczowe plamy. Uspokajamy – potrawy gotowane w takim garnku można bezpiecznie spożywać, a samo wyczyszczenie plam jest bardzo proste. Czy poplamiony garnek można reklamować? Gdy plamy pojawią się na powierzchni nowych (i często bardzo drogich) garnków, większość osób próbuje je reklamować. Niestety, producenci garnków zastrzegają sobie, że różne odbarwienia, plamy czy biały nalot nie podlegają reklamacji, ponieważ powstają na skutek naturalnego zużycia i w żaden sposób nie uniemożliwiają gotowania w takich garnkach. Zamiast tego przestrzegają przed używaniem żrących substancji do czyszczenia. Jak wyczyścić garnek? Tęczowe plamy w garnku są łatwe do usunięcia. Wystarczy,...

Kiedy solicie pieczarki? Przed, w trakcie czy na końcu smażenia? Od dziś róbcie tylko tak
Flickr
Newsy
Kiedy solicie pieczarki? Przed, w trakcie czy na końcu smażenia? Od dziś róbcie tylko tak
Solenie potraw to bardzo istotna kwestia. Duże znaczenie ma również, to kiedy dodacie sól do jedzenia. Na innym etapie przyrządzania solicie mięso, rybę, poszczególne warzywa, co więcej w innym czasie solicie zwykłe grzyby, a w innym pieczarki.

Czasami należy solić jeszcze przed rozpoczęciem gotowania, a kiedy indziej dopiero na talerzu. Dosypanie soli w nieodpowiednim momencie może zepsuć całe danie. Wiedzą o tym choćby fani wołowiny. Natomiast prawidłowe dodanie tej przyprawy pozytywnie wpływa nie tylko na smak potraw, ale również na ich konsystencję.  Kiedy powinniście solić pieczarki?  Wszyscy uwielbiają ten rodzaj grzybów za ich uniwersalność i delikatny smak. Pasują do wielu potraw i świetnie sprawdzają się w daniach mięsnych, jak i jarskich. Pieczarki można oczywiście jeść na surowo, jednak zazwyczaj się je smaży, rzadziej gotuje.  Pieczarki najlepiej solić na samym początku smażenia, by jak najszybciej puściły wodę i odparowały. Dopiero później zaczną się ładnie przyrumieniać. Sól obok wzbogacenia ich smaku ma za zadanie przyspieszyć cały proces smażenia tych grzybów.  Jeżeli chcecie z kolei ugotować pieczarki, powinniście po prostu włożyć je do osolonej wody.  Pieczarki są wyjątkowym przypadkiem w grzybowej rodzinie. Pozostałe gatunki tych owoców lasu powinno się solić na sam koniec, dopiero po usmażeniu. W ten sposób nie stracą one swojego pięknego aromatu i nie będą wysuszone.  Kiedy należy solić mięso, rybę, ziemniaki i rośliny strączkowe?  Zobaczcie, kiedy należy solić poszczególne grupy produktów. Niektóre mogą was zaskoczyć.  Ryż, kasze, makarony oraz ziemniaki solicie na początku obróbki termicznej. Posolone na końcu nie przejdą jej smakiem.  Ryby powinniście przyprawić tuż przed smażeniem, inaczej stracą dużo wody i będą suche.  Fasola i groch potrzebują soli pod sam koniec gotowania, inaczej zrobią się twarde.  Zupy najlepiej jest solić pod koniec gotowania, wtedy trudniej je przesolić. Zdarza się, że zbyt szybkie dodanie...

rosół garnek
AdobeStock
Newsy
Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak
Czy rodzaj garnka, w którym gotuje się rosół, ma znaczenie? Moglibyście się zdziwić!

Król polskich zup – rosołu nikomu nie trzeba przedstawiać! To podstawowe danie potrafi przygotować każda gospodyni domowa, a przepis na tę zupę znany jest od setek lat. Z czasem sposoby przyrządzania nieco się zmieniały i jest to też zależne od regionu Polski. Ale generalnie, gdzie byście nie próbowali rosołu, to wszędzie będzie smakował podobnie. Niektórzy być może pamiętają jak smakował bulion, który gotowała babcia albo i prababcia. Zarzekają się, że smakował zupełnie inaczej niż to, co teraz się gotuje i oni sami, mimo największych starań, nie potrafią powtórzyć smaku rosołu, który znają z dzieciństwa. Czy współcześni ludzie zostali pozbawieni umiejętności gotowania bulionu, czy ma na to wpływ jakiś inny czynnik? Dowiecie się wszystkiego z poniższego artykułu! W jakim naczyniu powinno się gotować rosół? W jakim garnku gotujecie swój rosół? Dziś oferta w sklepach jest bardzo szeroka. Najczęściej spotykane są garnki ze stali nierdzewnej ze względu na to, że są niezwykle trwałe i łatwo się je czyści. Ale czy wiecie, że materiał, z którego wykonano garnek, ma wpływ na smak przygotowywanych w nim dań? Dotyczy to na przykład rosołu! W książce „Praktyczna kuchnia”,  autorstwa Róży Makarewiczowej, wydanej w 1910 roku we Lwowie, można przeczytać taką poradę w rozdziale „O utrzymaniu naczynia stołowego i kuchennego”: Garnki na rosół powinny być kamienne (…). Z kolei Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka bestsellera „365 obiadów za 5 złotych”, wydanego w 1871 roku w Warszawie, dzięki któremu zdobyła dużą sławę, o garnkach do rosołu pisała tak: Rosół, bulion, a nawet każda zupa, do której wchodzi jakikolwiek kwas, powinna być gotowana w garnku glinianym polewanym. W...