Niebawem zacznie się już coroczne kiszenie ogórków. Większość z nich po umieszczeniu w słoikach powędruje do piwnicy, a część wykorzysta się do zrobienia ogórków małosolnych. Dla wielu z nas to jeden ze smaków lata i wprost nie możemy się ich doczekać.

Zdarza się niestety, że pomimo przestrzegania wszystkich wskazówek i kroków zawartych w przepisie, ogórki małosolne nie wychodzą. Dlaczego tak się dzieje? Winne wcale nie są ogórki czy przyprawy.  

Dlaczego ogórki małosolne nie wychodzą?

Powód, dla którego ogórki małosolne po kiszeniu są do niczego, wcale nie jest taki oczywisty. Jeżeli użyte warzywa i przyprawy były świeże, słoiki wyparzone, a mimo to ogórki są niesmaczne lub wręcz zepsute, winowajcą jest… woda. Zwykle do sporządzenia zalewy używa się zwykłej, chłodnej wody z kranu, co samo w sobie nie jest jeszcze błędem.

Zobacz także:

Stanowi to jednak problem wówczas, gdy woda jest twarda i zawiera dodatek chloru. Zwalcza on bakterie potrzebne do fermentacji, przez co ogórki nie wychodzą. Ponadto, w twardej wodzie jest znacznie więcej żelaza, które powoduje, że małosolne są miękkie, a nie chrupiące. 

Jaka woda do ogórków małosolnych?

Jak więc zapobiec katastrofie? Jeśli woda, która płynie w rurach waszego mieszkania jest miękka, nie powinniście mieć powodów do obaw. Jeżeli jednak jest twarda lub po prostu jej nie ufacie, wystarczy użyć wody mineralnej z butelki zamiast kranówki. Jeszcze lepszą, bardziej ekologiczną alternatywą jest dzbanek filtrujący. Po przefiltrowaniu woda jest już gotowa do sporządzenia zalewy. 

Przepis na ogórki małosolne

Składniki:

  • 1 kg ogórków

  • 1,5 l wody

  • 5 ząbków czosnku

  • 5 gałązek kopru

  • korzeń chrzanu

  • kilka liści dębu, wiśni lub porzeczki

  • 1,5 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie w garnku wodę z solą (1 łyżka na 1 l wody). Po zagotowaniu i rozpuszczeniu soli zdejmijcie garnek z gazu i zostawcie do ostudzenia. 

  2. Włóżcie ogórki do zimnej wody na kilka godzin. Umyjcie i wypłuczcie, a następnie ułóżcie je ciasno w wyparzonych słoikach.

  3. Obierzcie ząbki czosnku i każdy przekrójcie na pół. Korzeń chrzanu pokrójcie na mniejsze kawałki. Czosnek, chrzan, koper oraz liście włóżcie do słoików z ogórkami. 

  4. Kiedy zalewa będzie już wystudzona (powinna być zaledwie lekko ciepła), wlejcie ją do ogórków tak, by były przykryte. 

  5. Zakręćcie lekko słoiki. Konieczne jest zapewnienie im dostępu powietrza, dlatego nie trzeba ich mocno zakręcać.